Wednesday, 1 December 2010

A rug and roast beef day

Yeay, akhirnya barang yg diorder dah tiba. Haritu the delivery guy called and siap tanya whether I nak diaorang deliver a.m. or p.m.. I pun cakap a.m. lah.

So pagi tadi, kelam kabut hantar The Little Misses cepat2 to school and I was back home by 8.35 a.m., hehehe. But jenuh I menunggu kat rumah sepanjang2 a.m. tadi, tak sampai2 gak the guys. Hampeh betul! Finally, p.m. gak diaorang sampai, around 2 o’clock macam tu. But I malas lah nak cakap apa2 sebab there’s no point kan.

Apa kah bendanya yang I order tu ye? Winking smile

Ini lah dia bendanya, a shaggy rug, kahkahkahkahkah…..

IMG_6351

Terus budak2 berdua tu jadi macam jakun sangat2 yang tak pernah baring2 atas shaggy rug (nampak sangat lah their lives were so deprived kan, shaggy rug pun boleh jakun, hahahaha).

Baca buku atas shaggy rug, main toys atas shaggy rug, mengaji pun nak atas shaggy rug, kahkahkahkah…..

Kalau malam ni nak tidur atas shaggy rug jugak, tak tau lah I nak kata apa, hikhikhik… (jangan The Other Half ajak I tidur atas shaggy rug dah lah, tak kuasa I Smile with tongue out.)

Malam ni I nak tayang gambar dinner I yang tak jadi. Untuk people yang kata I terer masak segala benda, this is the proof that I’m not!

I wanted to make roast beef but ala2 pot roast. I ni cuma boleh roast chicken aje, kalau lamb ke beef ke mesti jarang jadi yang betul2 sedap, selalunya I overcooked it.

IMG_6326

See how dry the roast beef is. Kalau you tengok Master Chef or Puan Nigella or Encik Jamie buat, their roast would be so moist and a bit rare and rasa kecur air liur tengok kan. I punya ni pulak sebijik macam daging salai aje instead of perfect roast beef, hehehe. When I told The Other Half, he said, as long as I pour loads of gravy on the roast, it will still taste great Smile.

So, that’s what I did tadi, poured loads of gravy on it. Jadi lah sedap, hehehe….

IMG_6343

IMG_6346

Terus nampak macam makan roast beef kat restoran aje kan, hakhakhak….

22 comments:

Dinas Aldi said...

Sedap ja nampak bebudak berdua tu kat atas shaggy rug, selesa habis!

bila dah letak kuah banyak nampak sodap tu haaa. kalau tak cakap, tak tau pun daging tu kering, heheheh

penDragon said...

Kak LG....kasi gravy tu punya recipe pwease.....

lemongrass said...

Dinas,
Memang sedap betul berlingkar atas shaggy rug tu.
Apa2 benda, kalau letak kuah, terus jadi sedap kan. Macam nasi kosong, letak kuah kari banyak2, terus jadi heaven! hahaha

pendragon,
I pernah letak recipe gravy tu tapi I tak letak exact amount. I cuma letak cara2 nak buat gravy aje. You cuba cari kat 'search' kat blog ni and hopefully jumpa lah ye.

an15 said...

Blh la lps ni order sofa satu set pulak kak min :p
P/s: thanks eh psl td tu

NoRa said...

kat umah kita pon shaggy untuk tido depan tv..hehe sangat best..

sedap ler roast beef tu..kasi ler resipi kak...

alinac lover said...

opss..terselamat da rupa dia ek

klo td kering je tgk kan :)

JaJa'Z said...

aduhhhhh..tak tahan tgk...tergoda habis tauuu..biar la akak kata tak jadi pun...heheh

Mat Gebu said...

salam LG...
Hahaha, ni cipan kontot datang. tapi serius lah, masa blackout, mood semua hilang, utk kueh kaswi tu kan, saya tumbuk u daun pandan..bising kan main, sebab keadaan sunyi, 1 kampung boleh dengar bunyi lesung batu...

lemongrass said...

Anis,
nest on our list! hikhikhik ;-)

Alinac,
tu lah kan, nasib baik ada gravy, dapatlah menyelamatkan keadaan, hahaha

Jaja,
Aik, tak bosan makan daging korban lagi ke? hehehe....

Cik Mat,
Muahahaha...ada lagi ye orang yg tumbuk daun pandan ni! Agaknya masa Cik Mat tumbuk tu kan, 1 kampung tak berani datang tegur kan, silap2 kena tumbuk dalam lesung sekali, hehehe...

Nur Mudrikah said...

uish..sedapnya..dah la tengah lapar ni..

~MZee~ said...

Hi kak,

I'm your silent reader from US. Seronok baca your blog, lain sikit drpd yg lain. Dah lama duduk sini with my husband & daughter. Nak minta your gravy recipe lah. Boleh tak? :D

Thanks.

My MAA said...

hahaha...k'min, biasala tu...kdg2 ada attempt yg x brp nak menjadi tp kalau ur signature dish sure menjadi...kira hebatla tu!! anyway nampak cam best jeeee beef tu...

anamizu said...

errkk kelaparan melanda ^^

Unaizah said...

Kawan i penah cakap, a good cook knows how to turn a bad (salah masak/tak sedap) dish into a great dish.

KakAsma said...

waaa..owang rembau dtg nak tanya kabare nie.wallla wes sueee orah tekan neng kene..delok spaghetti Mun terus arep gaweee ..ludah ku jowo tapi mangan kok gatal tememm toh arep mangan spaghetti..ngencess nie..
sama laa kita kekadg masak masak jadi hancus..kwn jer ngan cik tong..

Ayu said...

kak...tak kisah la jadi ke tak,yg penting kat mata ayu ttp nmpk sedap.hehehe...

oh..ni la benda yg akak order tu.ingatkan toys kat dapur td.mana la tau kot nak menambah koleksi ke.hehehe....

lemongrass said...

Nur Mudrikah,
bila dah tuang gravy banyak2, yg tak sedap pun jadi sedap ;-)

Mzee,
Hi. Thanks sbb suka baca my blog. When I make gravy, I takde recipe khas, I just use wahtever 'juice' that's collected in the roasting pan. Then masak atas stove top with a bit of butter, a bit of flour(utk pekatkan), a bit of soy sauce for extra flavour n salt n pepper.
Have a look at this link http://salam2benua.blogspot.com/2010/07/roast-chicken-for-dinner.html

Maz,
the problem nya, I takde signature dish ala2 master chef gitu, hahahha

Anamizu,
Nasib baik kat M'sia snng nak cari roast ni kan :-)

Unaizah,
Nampak sgt I ni occasionally aje a good cook sbb kdg2 masuk cik tong jugak benda2 yg tak menjadi tu :-D.

Kak Asma,
Kabare wong Rembau? Kue kok wes temen orak ngapdet belog? Aku kangen arek delok gambar eh panganan kue, hehehe.
Masuk Cik Tong tu sudah biasa di buat, hehehe

Ayu,
Hahaha... toys kat dapur dah tak boleh order sampai I dpt jumpa tempat nak menyimpan nya :-).

My Life My World said...

Salam Min ... Eh! I pun ada beli Shaggy Rug 2 bulan lepas, tapi warna coklat, ingat nak beli macam kaler Min. Sama ler anak kita, masa baru-baru beli, siap bawak bantal semua lepak kat atas Rug tu walhal rug tu duk tengah-tengah jalan bukan depan tv pun, sangat ler jakun... hehehehe

Zaitun said...

Omputih jarang baring kat bawah tapi menantu kak Zai bila balik sini tak kekok baring.

Sedap aje kak Zai tengok.

PUTUBAMBU said...

okaylah tu..superimpose kan daging tu..

good job..!

cantik rug tu..

mamalisa said...

tak cukup byk gravy tu..kalau asben ai mesti dah suh double scoop lagi hehehe

lemongrass said...

Kak Acik,
nampak sgt anak2 kita serupa jakun kan, shaggy rug pun tak pernah jumpa, hahahaha...

Kak Zai,
diaorang memang lagi suka duduk atas kerusi, yg baring2 kat bawah ni budak2 aje lah.
Tapi Mak Bapak budak pun seronok gak baring kat bawah ni kan :-)

Putubambu,
Next time I superimpose roast Jamie Oliver, baru terkejut orang tengok, hahaha

Mamalisa,
Itu pinggan I, kalau you tengok pinggan my hubby, baru your hubby puas hati sbb memang penuh dgn gravy, hehehe