Monday, 6 December 2010

A new year and a new dessert

Salam Maal Hijrah to all Muslim readers of this blog.

What did you wish for sempena tahun baru Hijrah ni? Semoga Allah listens to our prayers and doas and shows us the right paths to attain our wishes.

Esok adik I buat aqiqah for his son kat kampung sempena cuti Awal Muharram. Sian I tak dapat makan kambing aqiqah, bukan setakat makan, bau kambing pun tak dapat! hikhikhik…. Nasib baik malam tadi dah dinner dengan kambing so takde lah meleleh air liur dengar diaorang cerita nak masak kambing masam manis Winking smile.

Dah nasib orang merantau, macam tu lah….

Takpe, weekend ni kita masak lamb ribs on the BBQ, bagi diaorang pulak terliur bila tengok gambar, wehehehe…

In the meantime, I tayang our dinner dulu (mana tau, still boleh bagi diaorang terliur Smile).

IMG_6423

IMG_6428

Dinner we all malam ni so sempoi. Spaghetti with basil pesto and smoked salmon. Pesto tu from a jar aje. Sekali sekala makan simple macam ni, memang sedap.

And I also made panforte today sebab The Other Half has been asking me to make it for him for quite some time already. I’ve never made this dessert before, first time lah ni.

Wiki kata panforte ni is a traditional Italian cake like dessert made of dried fruits and nuts and selalunya eaten around Christmas time. But I guess sekarang ni, anytime boleh makan dessert ni Smile.

IMG_6431

It is rich and chewy instead of cake like. Nak makan, kena cut really thin slice of it, hehehe.

IMG_6434

It’s got roasted almond, roasted walnut, dried figs, dried apricots, dark chocolate, honey. Sudah semestinya sedaplah kan with all those things in it.

If you want to try it, I guna this recipe for my panforte. But I substituted hazelnut with walnut and I tak letak the peels.

16 comments:

Kak Rose said...

Salam Maal Hijrah buat LG n Family. esok kak rose pun ada kenduri aqiqah jiran setaman, hari ahad lepas pun ada.. asik makan kenduri jer.

Dinas Aldi said...

Salam Maal Hijrah, Min!

walaupun dah dinner (tak aci la sebab dah berjam2 tadi dinner) masih rasa lapar tengok spaghetti tu, ngeh ngeh.

nak kena pi cari keropok laa kunyah..*sigh*

azieazah said...

Dear LG, selamat memnyambut Tahun Baru Hijrah di negara orang...

Semoga tahun baru ini lebih bermakna dan membahagiakan.

Sizuka said...

K.Min,

selamat menyambut maal hijrah k.min. semoga tahun ni, k.min boleh makan kambing aqiqah.. hehe..

meriahceria said...

salam maal hijrah akak, yummy ye spagethie akak tuh....:)

Jamie said...

Selamat tahun baru... ala kesiannya tak dpt makan kambing aqiqah..takpe lah for sure diaorg lagi terliur tgk ur new dessert...

Cikmin said...

salam maal hijrah buat u dan family ye LG... :) adehhh..lapaq ai tengok desert tu...uhh..eh u dah pernah try buat macarons tak? ai dah pernah rasa baru2 ni..sedap tapi harga mak aii..rm2.50 sebesar duit siling 50sen tu je.. :P

agas said...

salam maalhijrah akak..eh dessert tu skali pandang mcm kek batik ada juga..haish lapa la plak..

A~ said...

wah best. dah ada dapur best ni boleh la i try that recipe. hehee. i ni sejak pindah rumah ni mcm2 cita-cita nak masak. bila nye nak masak tu tak tau la. :P

Nurul Aqila said...

woahhh bestnyer panforte tuu.. ade iras2 kek batik plak. :P

NenekPenne said...

nanti nak try carilah basil pesto tu...

lemongrass said...

Kak Rose,
Saya ni dah lama sgt2 tak makan lauk kenduri, hehehe

Dinas,
Tu yg I kan kdg2 menyampah klu lambat tidur sbb asik rasa nak mengunyah aje! Kalau tidur cepat, takde chance lah nak menggemukkan badan, hehehe...

Kak Azie,
Amin...:-)

Shidah,
Hikhikhik...You nak buat aqiqah ke tahun ni? :-P

Julie,
Kadang2 spaghetti paling sempoi tu yg yummy kan :-)

Jamie,
Dah duduk kat perantauan kan, slalu tertinggal bab2 makan kenduri ni :-(

CikMin,
I pernah buat macaroons, macarons tak pernah sbb takde kesabaran nak buat benda rumit, hehehe

Agas,
memang ada rupa kek batik kan tp takde biskut langsung dlm panforte ni :-)

A~,
cita2 tu penting, pastu baru lah ada semangat nak masak. Sekarang ni ada program Nigella Express on ABC1 at 6.30 every nite. She makes cooking dinner or supper so easy in 20 minutes flat! Caya lah makcik tu :-)

Nurul,
ada iras2 tp rasa memang jauh beza. I suka dua2, hehehe

Net,
cari lah sbb memang senang nak masak pasta with pesto tu :-)

Cikgu Eta said...

tak tahan bau kambing.... Wueekkkk

Vittle me this... said...

those date bars look amazing!

PUTUBAMBU said...

ish..sedapnya nampak panforte tu..

kita ni kan..kalau ape yg cokelat tu..mmg kita suka sangat le..

Salam Maal Hijrah ye LG!

lemongrass said...

Eta,
Kambing semalam bau dia kuat ye? :)

Vittle me this,
They do look like date bars but they sure do not have any dates in them :-)

Putu,
Asal ada coklat sikit pun jadi lah kan, sure sedap aje kat tekak ye tak :-)