Tuesday, 14 December 2010

Gift hampers for the teachers

Tuan rumah tengah busy buat hamper nak bagi ke cikgu kelas anak2 tuan rumah.

Tapi Tuan Rumah bermasaalah besar…

dia tau macam mana nak bake all the stuff untuk masukkan dalam hamper, dia tau macam mana nak isi hamper kasi padat…

Tapi dia tak tau macam mana nak decorate and wrap the hamper supaya jadi cantik molek and bila orang tengok kata, “wow!

Tuan rumah kena pergi kursus wrap hamper lah kot lepas ni nak bagi tambah skills, hikhikhik….

Gambar tuan rumah tengah busy…

IMG_6598

macam busy sangat2 kan? Gaya aje lebih, hehehe

IMG_6601

IMG_6603

Both hampers masih belum di wrap lagi. I nak masuk tidur dulu, mana lah tau kot2 dapat ilham malam ni macam mana nak wrap bagi cantik.

You can contact me to do your kids birthday party but you definitely cannot contact me to do your hantaran, alamat lah letak atas talam macam tu aje barang2 hantarannya nanti, muahahahahaha….

I sungguh rajin kali ni… I made everything in the hamper except the Cadbury Favourites chocs itu. I made choc balls, rocky roads, almond biscotti, florentines, passionfruit melting moments, zucchini & cucumber pickles and indian spicy nut mix.

Uish, bila dah tulis all the things, nampak macam banyak gilers pulaknya I buat, hehehehe…. But all in small amounts aje so can fit in the hampers.

25 comments:

azieazah said...

LG, I think, lagi ringkas lagi menarik. Tapi boleh jer survey kat internet, tengok sample hamper.

Yang penting kesungguhan dan kegigihan nak buat sendiri.

Syabas.!

an15 said...

ni kalo Kak Min letak your hamper kat Target shelves, confirm cepat org sambar ni. Td i tgk hamper yang ready made plg murah $20, tu pun ada 2 jenis biskut in small boxes and jam.

NoRa said...

kak LG, banyaknye barang dalam hamper tu..untung betul la cikgu tu..macam nak je hamper tu..nak order la kat u...hikhik

Anash said...

hui..i dah start cemburu..
masak..ok dah
wat biskut..ok dah
tanam pokok sayuran..ok dah
jahit baju beruang panda..ok gak..
make-up miss 11 n 7..ok jugak..
ambek gamba makanan ..ok lagi
update blog dgn gigih.. nih pun ok
kali nih buat hamper pulak....
huii..memang i jeles..(hehe..)
go LG go...

Adnazthie said...

Assalamualaikum LG..
Masih ada lagi alamat I kan, he he he, nak juga hamper tu...

Othman Juliana said...

Biasanya for myself, i will just wrap dengan plastic yang lawa-lawa and put a huge, nice, cute ribbon :)

Oh, how I wish I am one of your daughters' teacher! haha~ Kat sini, takde parents yang bagi hamper untuk cikgu. ngueh2x

Aswani said...

kak LG, letak je 2,3 kuntum roses from your garden...sure jadi lawa!

SJB AKA SUE J-B. said...

Bagus juga kalau pandai baking ni tak payah nak susah susah pigi kedai beli.

Liz Rohaizat said...

dulu, saya x reti nak balut hamper kak. pastu masa keje kat satu office kepunyaan seorang dato', kami ramai2 kena balut hamper sempena hari raya. nampak mcm susah. tp senang je lps dah tau camne nak susun. akak guna la bekas mcm bakul sebagai based. nanti elok je terletak cantik. rasanya akak bgn tido nanti, ada la idea tu

@ju said...

Salam kak Min,
nak satu hamper boleh?...hiks!

EriN HairudiN said...

i was about to suggest letak a few stalks of roses from ur garden...tapi dah ada yang suggest...but i am still suggest that. Simple yet adorable... ribbon2 bagai tu dah old fashion sket...lagipun nowadays nye hamper just letak bunga2 je...good luck

anw, kak min, camne nak wat almond biscotti tu? love it yet mahal gak kat sini...tq

PatinPasta said...

LG,
Kalo sy berjiran dgn LG, agak2 buleh tak nak kecek hampers gitu? :D

when the night light is off said...

Ai tak faham? U ni banyak sangat keistimewaan, tapi nape MIL U tak suka sangat kat U. Dari dulu sampai skang ni, tiap-tiap ari baca, Ai boleh bezakan U ni berlian atau dimante. Bilalah MIL U nak sedar yg awak tu berlian dan briliant wife, mother and DIL.

Ayu said...

caiyok! caiyok!!!

kak...klu tak nak wrap pun takpe.juz buat big ribbon kat tepi tangkai bakul n lekatkan 2-3kuntum bunga.tambah la bunga kecik2 kat celah bunga besar tu.utk bekas n plastik tu lak akak ikat ribbon (lbh kecik saiznya dr yg kat bakul).ayu ada post kat myr gmbr2 hamper yg ayu snap utk tender opis dulu

arapink said...

ingatkan kak min nk wat hamper isi terung jagung, labu etc...hahahh... kalo all the hampers isinya itu macam....mmg "wow" lah...kekekke

yenstory said...

....mmg serba boleh le LG ni...
nti dapat idea dlm mimpi, tentu best...:)

ComeyBelako said...

haish...rajin sungguh. cb baru dok plan nak pi beli ja adih untuk cikgu tuition irfan, irdina + irsyad. and also their babysitters. banyak guh adiah nak kena prepare nih. kalu dok dekat kan senang...leh cb sub-con jer kat LG kan....kan kan kan, ;)

PINATBATE said...

huhuhu..napalah tak ada emak murid saya yg bagi hamper macam tu..

QiStinA's said...

LG....u mmg rajin teramat la....

Sally said...

apasal la I tak jadi cikgu diaorang ni..hehhe.. LG..mintak cara cmner you buat cucumber pickels tu

lemongrass said...

Kak Azie,
Sbb dah penat membaking segala benda utk isi dlm hamper tu, buntu terus kepala mcm mana nak hias hamper, hehehe

Anis,
Tu lah nya. Bila Xmas, memang penuh hamper dijual merata2 tp bila tengok harganya, baik I buat sendiri aje, boleh isi mcm2 lagi :-)

Nora,
Hikhikhik...Banyak benda tp sebungkus2 kecik aje I bagi :-)

Anash,
I ni semua setakat ok aje. I nak lah kdg2 boleh jadi excellent in everything, baru lah patut u nak cemburu, hikhikhik...

Adnazthie,
Hahaha...I bagi you bakul, tapi you kena isi dgn tart n kek n cream puff you, boleh tak? ;-)

Jue,
I pun tadi wrap bakul tu dgn plastic wrapper, pastu ikat reben aje.
Kat sini, end of year, most kids will give the teachers something. I slalunya bagi home-made stuff sbb I like making them :-)

Aswani,
My roses skrng tgh tak cantik sgt sbb cuaca panas kat sini, tu yg I tak sanggup nak bagi, hehehe

Sue,
Masa Xmas ni, macam2 hampers ada jual kat kedai but they hiked up the price because it's Xmas. I pun buat sendiri, lagi senang :-)

Liz,
I memang letak all those things dalam bakul, tapi nak wrap bakul tu jadi cantik tu yg terkering idea, hehehe

@ju,
Salam. I pun tak pernah dpt hamper lagi ni, hahaha....

Erin,
My roses kat garden tu tgh a bit kering because weather panas sgt2 skrg, tu yg I tak boleh nak guna. Terpaksa guna reben aje :-)
Nanti I letak link utk biscotti tu ye.

Patin,
Kalau kita berjiran, I bagi aje all those food atas plate. Ok tak? hehehe.

When the night light is off,
Bukan dia tak suka I, dia suka tapi cuma tak kamceng n tak ngam aje lah dgn I. Memang tak syiok lah nak bertepuk tampar n bergurau senda sesama ni, hahaha.
Maybe I ada sakitkan hati dia kot tanpa I sedar or I buat2 tak sedar ke ;-).

Ayu,
Bila dah malam, baru teringat yg I tak reti nak wrap bakul2 tu, pastu bila selongkar all my barang2 nak wrap, memang takdelah bunga2 tu, hehehe.
patutnya awal2 I beli kan! :-)

Ara,
Adalah nanti terima hamper dgn muka kelat aje klu I bagi diaorang hasil kebun, hahaha.

Yen,
I mimpi benda lain lah mlm tadi, memang tak best betul tak dpt idea bernas ni, hehehe

CB,
I suka bagi home-made stuff ni sbb I ada masa nak buat. Nak beli hadiah, I takut diaorang tak guna. kalau bagi food, probably anak2 diaorang akan makan lah kan, hehehe

Pinatbate,
hehehe...maybe sbb cikgu kat M'sia rmaai sgt kot, tu yg diaorang tak larat nak bagi hamper kat each one ;-)

Moi,
Hahahaha...I rajin bila terpaksa or ada events aje :-)

Sally,
Nasib baik cikgu kelas diaorang tak ramai, tu yg boleh bagi hamper :-). Nanti I letak link cucumber pickle tu ye.

Zaitun said...

Kak Zai gunakan wrapper yang berwarna warni kalau nak buat hamper, sama macam lg boleh buat tapi tak pandai nak decorate.

SOHO Mama said...

This is what I do nearly everyday ha haa (not the baking but the gift basket arranging & decorating). Ikut citarasa sendiri je. I pun ada fresh bakeries nye basket yg I tak wrap pun. Senang penerima dapat je, terus ngap :P. I'm not too big with artificial flowers except the expensive ones okay la. I prefer printed & satin ribbons. Simple but still presentable. Kalau you nak idea2, just hop over my online shop www.azgiftbaskets.com.my

PUTUBAMBU said...

rajinnya diaaaaa..!
mesti cikgu2 tu bangga dapat hamper2 tu..

lemongrass said...

kak Zai,
nasib baik lah hamper tu saya bagi setahun sekali aje, so tak lah rasa malu bila tak pandai wrap, hehehe

SOHO Mama,
If I were to be in your position, memang hari2 nangis sebab idea tak datang2, hehehe. Nak wrap 2 baskets ni aje pun dah rasa pening kepala!
I would rather bake all the stuff in the baskets then I'll give them to you to wrap, much better kan :-).
Next time I have to give hamper, I;ll go to your site. thanks for the info ye :-).

Putu,
Setahun sekali aje rajin bagi hamper, hahaha