Sunday, 12 December 2010

Garden update again

This weekend I made 75 biji karipap. Last weekend I made about 60 biji and the previous weekend I made around 50 biji. I think by now, muka I dah ada ala2 karipap! Boleh bukak gerai jual karipap kat pasar malam macam ni kan, hikhikhik.

It’s the last week of school so The Little Misses will be having class parties this week. And bila ada class party, they have to bring a plate of food. I malas nak fikir lama2 what food to take that everyone likes to eat, so karipap was my choice lah. Tu yang I buat berlambak2 karipap weekend ni Smile.

No more karipap making for a loooong time lepas ni sebab I dah tak larat tengok karipap lagi dah, hahaha.

Lepas dah siap buat karipap, we had to tend the garden pulaknya. We had to transplant the cabbage, kangkung and watermelon seedlings petang tadi. Tak tau lah hidup ke tak nanti.

Tapi sebelum tanam cabbage seedlings tadi, I had to cabut all the lettuce sebab dah went wild and berbunga, cabut all the coriander sebab dah berbunga and berbiji and trimmed the cucumber plants sebab dah gone wild as well.

Bila selak2 pokok timun tu, jumpalah berlambak2 timun yang dah besar.

IMG_6551

What am I going to do with all these cues? Maybe I should make pickled cucumbers eh. Boleh letak dalam gift hamper for The Little Misses’ teachers Smile.

IMG_6553

And there’s still loads more yang tengah membesar on the plants.

We like cucumbers tapi tak larat gak kalau nak makan hari2, hehehe.

Some more photos of our garden.

IMG_6561

the rosemary.

IMG_6565

our gumuks daun kesum.

IMG_6557

Our ripening strawberries. I memang beli strawberry plant yang buah dia saiz mini but sweet.

IMG_6562

Miss 7 with her own bean plant. She planted this bean plant at school during science class and brought it home when it was still small. I repotted it and sekarang dah keluar bunga and tiny bean. She’s so happy Smile.

IMG_6554

Another sunflower dah berbunga. I didn’t realise that the sunflowers all have multiple heads. I thought cuma 1 bunga for 1 plant. Seronok tengok bila so many flowers starting to come out on the stalk.

And ini pulak dinner we all malam ni.

Margherita pizza which we ate with scrambled egg and smoked salmon.

IMG_6568

There’s only pizza sauce, bocconcini cheese and fresh basil leaves on the pizza but still so yumm…

25 comments:

Adnazthie said...

Assalamualaikum LG..lama tak hantar komen TAPI selalu masuk S2B..
Seronok betul tengok kehijauan tanaman U sekeluarga..n belum terlambat mengucapkan Selamat Tahun Baru 1432H

ibh said...

oo..geramnya tgk garden akak...
Daun kesum akak tu gemuk2 betul...Sue tanam gak..tapi dah mati..ekekekkeke..duk mesia tanam kesum pun mati....
Nanti up lagi ya gambo hasil tanaman..heeee

Hafitah said...

salam kak lemon grass
You can make cucumber juice with the extra cucumbers. Add some sugar and a squeeze lemon or lime. Very refreshing especially during hot days. Refreshing and full of vitamins!

Miss Layaleya said...

Salam sis..

Wah bestnya tgk garden u.. daun kesum tu sungguh menarik hati.. buat laksa, masak asam pedas, yummmyyy!!!

kalu i g perth, leh la singgah petik daun kesum bwk blk m'sia.. hehe..:)

lemongrass said...

Adnazthie,
Waalaikumsalam. I pun slalu masuk blog you tengok kek and tart n puff you :-).

Sue,
Daun kesum I tu kan, asal dpt cukup air, dia happy aje tumbuh. Tapi asik haus aje, sampai tak larat I nak bagi minum 2-3 kali 1 hari, hehehe.

Hafitah,
Salam. I tak pernah rasa cucumber juice. Sedap ye?

lemongrass said...

Layaleya,
Salam. Muahaha...you nak dtg Perth ambik daun kesum bawak balik M'sia? Sure orang M'sia heran dpt oleh2 daun kesum dr sini, hehehe

penDragon said...

Hi akak LG....tambah semangat I nk buat garden I mcm garden akak....I rajin tanam tapi cukup malas nk membajanya....tapi sini cukup susah nk cari seed sunflower..

NoRa said...

Wah jeles sungguh tengok pokok daun kesum tu..kat sini pon tak tumbuh segemuks tu..hehe..

Comelnye si kecik tu, geram sangat..

Anash said...

berbakti pada tanah..tu dia..
besh kan masa petik hasil? err..nak employ part time vege-picker tak? i sudi dtg perth...hehe

Anash said...

berbakti pada tanah..tu dia..
besh kan masa petik hasil? err..nak employ part time vege-picker tak? i sudi dtg perth...hehe

lemongrass said...

Pendragon,
Hi. I pun cukup rajin menanam but luckily hubby I cukup rajin membaja but tak rajin menanam. So win-win situation lah, hehehe.

Nora,
I pun seronok tengok daun kesum yg gemuk2 tu. Tapi I jarang guna sbb jarang masak asam2 pedas or laksa ni :-)

Anash,
Kalau I employ part time vege picker, nanti Miss 7 mengamuk sbb she's my number 1 vege n fruit picker now :-)

Dinas Aldi said...

tu diaaaaa daum kesum tu gumuks sungguh! Miss 7 nampak mcm peladang comel kat tepi bean plant dia tu, heheheh..hah, nak berbunga lagi sang sunflower itu, i like!

lemongrass said...

Dinas,
Kalau Miss 7 duk sebelah daun kesum tu kan, dua2 sama gumuks kan!Muahahaha....
Sunflowers I berbunga 1-1 so tak dapek nak ambik gambar banyak2 sekali gus :-)

Miz CanisTaL said...

sukanya tengo de garden.. tambah pla semua tanaman subur.. :)..

Rima said...

Woah itew daun kesum banyak gemuks.. i likeee.. whenever i feel like masak asam pedas i will buy a bunch dah tu bila pakai cuma use half and the rest akan layu begitu saja.. if hv own plant boleh just petik berapa banyak yg perlu.. shiok lah tengok ur garden..

Itu timun kalau dah belambak also susah seh.. if it was me i buat kan acar timun aje dah tu simpan in fridge..

JaJa'Z said...

kak mynn,tu timun ke zucchini? besar jugak ek buah dia..ish..tergoda betul tgk kebun kak mynn ni...daun kesum tu giler punya gemuk2 kak..terlir je la sapa yg suka buat laksa tgk daun kesum akak..makan hatiiiiii..hehhehe

Hanizatul said...

Tabik lah dgn U ni LG....masak, kebun, costume designer, makeup artist.....selalu teringin nak buat semua tu..bila cuti I tak buat pun...

The Nurul said...

waaaaa daun kesum akak lawa lawa. kat sini pun tak de macam tu. jeles!

Ayu said...

salam kak...

t'gelak ayu baca N3 akak psl anni dinner tu.tp lbh krg ainnur gak la klu hari cuti ayu kna tinggalkan dia pd bbsitter.jenuh nak jwb soalan dia.faris tu pun klu dah pandai ckp...byk gak soalnya.

pape pun ayu sronok baca komen kat report card anak2 akak.terasa yg 'dorg'dekat dgn ank kita kan? hm...ayu lupa lak apa yg cikgu tulis kat report card ayu masa skolah dulu.hehehe...tak sabar lak nak dgr cikgu komen psl ainnur.isk...

tapi yg pasti....ayu ckup jeles tgk pokok kesum akak.aarrggghhh....

zeta said...

Bestnya garden menjadi2..
Daun kesum tu..kalau TTM tgk..mau mkn hati..hehehe..

PUTUBAMBU said...

ish..ish..cantiknya..!

senang rasa hati bila tgk pokok2 tu membesar dgn jayanya..

berbaloi sungguh le..

good work le LG!

afid said...

Kak LG,
wah!! boleh buat pasar tani ni..daun kesum gemOk giler! boleh bukak gerai laksa. hahhaha

A~ said...

fuuu.. lama gila tak tinggalkan jejak kat sini. masalah mental 3,4 hari ni :'(
anyways, best gila tengok ur vegi garden. looooovvveeee it! boleh jual kat sunday market eh. semangat i tengok. we kat sini pon better take advantage of the nice weather kan, kalau tak rugi. :)
pizza comel tu looks sooooo yummy. kami pon suka simple food like that (hahhahaa.. ni kata-kata dari i yg sangat pemalas nak masak.. ahaks!)

lemongrass said...

Miz Canistal,
Masa Summer n Spring ni, memang senang dia nak subur. Bila masuk Winter nanti, sedih I tengok semua mcm ala2 nak mati aje, hehehe

Rima,
I pun dulu rasa tension aje bila kena beli daun kesum sbb pakai sikit aje. Sekarang ni bila ada daun kesum yg gemuk, tak pulak I nak pakai hari2, hahaha.
I pun dah buat pickled cucumbers :-).

Jaja,
Itu timun, malam ni I tayang zucchini I ye :-). Nanti kebun En Zack pun mcm kebun I jugak lah kan, hijau aje! :-)

Hanizatul,
I jadi all those things bila terpaksa aje, hahaha. Kalau tak terpaksa, sifat malas I lagi tabal, hahaha

Nurul,
Daun kesum kat sini tumbuh dia menegak aje, hehehe

Ayu,
I ni kan bukannya slalu keluar malam2, nak keluar 1 malam aje pun dah kena tanya macam2 soalan dgn budak2 bertuah tu, hahaha.
Memang seronok baca report card diaorang ni sbb cikgu2 dia tulis mcm tu kan :-).

Zeta,
TTM tu surenya ada pokok kesum jugak, cuma dia tak tayang aje, hahaha

Putu,
Memang rasa sgt2 happy bila pokok yg kita tanam mula berbuah. Rasa nak tanam mcm2 tanaman lagi lepas tu, ehehe

Afid,
Nanti I bukak gerai laksa depan rumah, hahaha

A~,
poor you :-(. It's not a good feeling when people don;t appreciate you at work kan.
Masa Spring n Summer ajelah boleh tanam mcm2 greens kat vege patch tu. Bila dah masuk Winter nanti, kena tanam leeks aje, hehehe

Neny said...

bestnya tgk ur garden...org yg ada garden (baik bunga atau pokok2) selalu jadi sumber inspirasi i...i menyimpan cita2 gak nak rajin berkebun...dgn harapan satu hari nanti dpt la rumah yg ada laman utk berkebun :)