Sunday, 26 December 2010

It has started….

Sesak nafas I hari ni….

Rambang mata I hari ni…..

So many voices in my head hari ni……

But iman I still kuat sangat2 hari ni……

Hikhikhikhik Open-mouthed smile

For you guys yang tak tau, hari ni is the start of the Boxing Day Sale or Post Christmas sale.

Punyalah ramai manusia at the shopping complex tadi, pintu tak bukak lagi dah punyalah ramai yang kerumun depan the screen doors (termasuklah I, hahahaha).

Muka sorang2 memang nampak berkobar2 sungguh nak rembat barang yang diidam2kan itu Smile.

I tak beli apa sangat tadi pun sebab malas nak queue up untuk bayar. (Lega tukang bayar credit card bila I balik cuma dengan 1 receipt aje, hahahaha).

Tefal pans tengah 50% off, I yang tak rasa nak beli tadi pun terpergi jugak ke aisle pots and pans. Nasib baik all yang I minat n murah dah out of stock, selamat duit I Winking smile.

Tadi masa kat the shops, I made sure I tak lalu anywhere near bags and shoes stores sebab I takut sangat2 jadi ‘panggilan pulau’. I takut tersangkut kat situ and tak tau nak cari jalan pulang, seram kan!

Since I tak gilers bershopping tadi, so takde lah benda yang I boleh tayang hasil rembatan (boleh percaya ke? hikhikhik).

Anyhow, malam ni for dinner, The Other Half offered to cook dinner (with The Little Misses’ help). But I still had to help ‘direct’ sebab tak jumpa cari bahan lah, tak jumpa cari senduk lah, hikhikhik….

They made duck pasta with tomato pesto. Duck to leftovers from last night, they just shredded the flesh masukkan dalam pasta. And tomato pesto from the jar so memang senang lah for them nak masak.

IMG_6900

I think too many cooks spoil the broth especially when the kitchen is so tiny like our kitchen, hehehe.

IMG_6903

Our dinner courtesy of The Other Half and The Little Misses, duck pasta in tomato pesto.

IMG_6905

And ini pulak gambar Miss 7 jadi chef last week baking choc chip cookies mostly by herself.

IMG_6765

Begitu tekun membaking, hehehe.

IMG_6770

Her M&M’s choc chip cookies.

Esok I nak sambung shopping balik sebab the shops will hopefully be quieter.

26 comments:

ibh said...

Huuuu..nasib la yg sakan offer tu kat sana..kalau tak agaknya, sue pun akan sama2 jemaah dgn akak gak shopping gila2..kikikikiki...
Kak! Make sure esok ada posing ya barang hasil rembatan...shopping tuk kali ke 2..heeee

lemongrass said...

Sue,
tu lah nya, kalau kita sama2 berjemaah kat shopping complex tu, mau memang terus lupa langsung nak balik agaknya, hahaha

an15 said...

argh Tefal! sib baik kak min tak tepek picc, kalo tak mau meraung i kat sini :p

p/s: let me know u nak pesan anything, i pun berboxing kat sini :p

lemongrass said...

Anis,
Kat KMart 50% off and kat Target 40% off. Kat KMart tadi, memang 1 aisle takde sebiji tefal pun yang tinggal, hehehe.
Apa aje yg yg murah kat HCMC?

Sizuka said...

K.Min, lepas ni boleh la ambik order biskut for raya kan.. hehehe

how I wish I can join u during boxing day sale. sungguh menggoda jiwa.

ella said...

kak mynn, cookies yg miss 7 but tu nmpak tempting ... nak resepi boleh ke ?

Gina said...

Kak Min
Kat Adelaide nie hmmm..semua tutup hari nie, cuma Harbourtown and IKEA aje yang buat Boxing Day...tu pun sesak berboxing ngan Mat Salleh. Esok nak berboxing kat Big W pulak

azieazah said...

Seronoknya kecik-kecik anak dara dah boleh diharap ke dapur...

Madam Sooyaree said...

Waaa.. best la kat Aussie, Boxing Day time summer! :D

Unaizah said...

Nak ikut shopping sekali boleh hihihi.....

noir said...

sometimes i wonder if women are born to shop? but i tak kisah, i only know how to kasi duit. statement datang, pandai2 lah uruskan.

blu4sky said...

fuyoo zahra siap buka buku recipe.. hehehe...
zahra, aunty nak belajar bake choc chip cookies dengan zahra boleh tak..

imanamani said...

kak min... miss 7 pakai apron yang kak min buat tu kan..

Ayu said...

wahhh...bestnya gi shopping.nak ikut!!! hm...duit bonus ada lg ni.hahaha...

best tak kang duck roaster tu? ayu prnh mkn nasi itik (mcm nasi ayam la..).not bad!

kak....klu jmpa silicon mould mcm yg akak beli dulu tu (kaler merah tu,ada bentuk beetle klu tak silap)jgn lupa belikan utk ayu eh.heheeh....

KayNisa said...

kukis tu nmpk bes. mcm chipsmore je. nak resepi gak..

TopsyTurvyMum said...

i pergi semalam..tapi tak beli apa2 pun for myself. Beli present jerr..

Little Miss 7 dah boleh start business kukis nih!:) sebijik macam yg jual!

Beattey said...

kak...

boleh mintak resepi cookies tu tak???

nampak so tempting...

PUTUBAMBU said...

ish..nampak sedap je cookies miss 7 buat..

kita pun ada gak buat cookies weekend baru ni... hasi dari keje tangan ammar (tukang ayaq tepung je..hehehe)
nanti kita bubuh dlm blog..

lemongrass said...

Shidah,
Kalau you join I masa boxing Day sale, habislah all the corelles nanti, hikhikhik....

Ella,
I dah post the recipe tonite :-)

Gina,
Heran jugak ye Adelaide tutup on Boxing Day and on Sunday. Selalunya Adelaide lah yg paling laju bila part sale ni.

Kak Azie,
once in a blue moon aje diaorang ada mood nak masuk dapur, hehehe

Sooyaree,
It's nice kalau temperature tak soaring macam yesterday n today. Pening kepala I because it's too hot!

Noir,
It's already ingrained into our subconscious that we can't go past any sale sign! :-)

Blu4sky,
Kalau takde buku recipe depan dia, I lah nanti yg kena tell her 1 by 1. Bila ada buku, she can read herself, hehehe

Imanamani,
That's right! Miss 7 kata, she can finally use her apron n hat in the kitchen :-)

Ayu,
I guess lebih kurang kot rasa dia dgn itik kat nasi itik tu. I tak pernah makan nasi itik but hubby I pernah makan kat food court Pavillion :-).
Nanti I carikan ye kalau jumpa :-)

Kaynisa,
I dah letak recipe kat N3 tonite :-)

TTM,
Uish, awat tak beli? You demam ke masa shoppping tu? hikhikhik :-P
Nanti raya I suruh dia bukak bisnes cookies :-)

Beattey,
I dah letak recipe tu. Cubalah ye :-)

Putu,
Tukang ayak tepung yg makan paling banyak the cookies kan? :-)

SJB AKA SUE J-B. said...

Ya...boxing day memang busy. I pun mahu juga tengok tengok mana lah tahu ada yang berkenan di hati tapi yang i malas tu nak berbaris di kaunter bayaran tu.

Wah...serious betul miss 7 yer.

lemongrass said...

Sue,
did you get anything at the sale? :-) Tapi memang malas kan nak queue utk bayar tu!

Ayu Safieza said...

waaaaaaaaaaaaaa....tefal.....huk3...dengar je la Ayu kat sini...:)

Thank u kak sudi jenguk rumah ayu tu..and the bday wish tu....

Mueheeeeeeheheheeeeh...baru lepas dngor miss 7 dgan lagu 12 day of Christmas..ciaaan kat dia nak abiskan lyric tgah selsema tu....tapi ayu kene letak telinga dekat2 n tengok lyric entry b4 this nak join sekali....:)

lemongrass said...

Ayu,
Tefal kat sini klu tgh sale, dpt 50% off! I yg dah bnyk periuk belanga ni pun rasa mcm nak tambah koleksi aje, hehehe

illa said...

can i ask, where can we find halal duck over here?

ma'chiks said...

salam...yummy yummy sedapnya choc chips tu...

Nina Johari said...

seronok dapat jumpa blog ni.. first time i baca blog yang sama pada tiap2 hari.. :) very happy family.. even diperantauan.. u dapat sesuaikan diri with everythings...