Sunday, 5 December 2010

The not so friendly spider

Incy wincy Redback climbed up Dad’s BBQ and made a nest there….

IMG_6397

IMG_6398

Since you were a Redback, we couldn’t let you stay…

IMG_6400

1 squirt, 2 squirts, 3 squirts of Mortein….It still took that spider 10 minutes to die!

It was a dry hot Spring season so I guess the perfect condition for them to thrive. Luckily there wasn’t any egg cocoons in the nest yet.

Why did we want to use the BBQ tonite? Sebab nak BBQ lamb chops and zucchini and sausages.

IMG_6405

We had lamb chops with peach chutney (home made Smile), BBQed zucchinis (petik kat kebun, hehehe) and gnocchi with burnt sage butter n garlic. Sage tu pun mai dari kebun jugak.

IMG_6410

Pagi tadi kat Masjid ada Kakak Masjid tu bagi buah peaches sampai 2 plastic. Ye lah kan, sekarang kan tengah musim buah peaches so bila pokok2 kat rumah dia berbuah dengan jayanya, tak larat lah dia nak makan1 keluarga so dapatlah I buah peaches free tadi, Alhamdulillah.

Macam kat M’sialah kalau tengah musim buah, dapat buah rambutan berbakul2. Kalau kat OZ, ganti rambutan dengan peaches ke, plum ke, grapes ke, strawberries ke, hehehe…..

So, I pun selak2 recipe and found this peach chutney recipe and The Other Half really loved it. I tak suka sangat chutney because too sweet for me.

And then for dessert, I made peach cobbler, everything peach eh!

Makan dengan vanilla ice cream Smile.

IMG_6411

IMG_6412

Now I still have a bag of peaches left yang masih belum masak sgt. I’m thinking of making some more chutneys.

I heard another sad news this morning. The father of a very dear friend of ours here has passed away this morning after a very long illness. Al Fatihah for arwah and may Allah bless his soul and keep him in Jannah. Takziah to Hafiz and family and may Allah give you strength to cope during this dark time.

13 comments:

Sally said...

LG,
tgk title n3 u ni ingat lagu yg selalu anak dara nyanyi
"ku terpandang labah2,tekun membuta sarangnya...".the next lirik sampai akhir saya dah lupa but its a nice song..lama dah x dengar anak nyanyi lagu tu...hheh

hheh..kalaulah boleh dicmpk jer bush peach tu ke M'sia I siap tadah dgn bakul lagi tau..hheh.

btw..takziah dan Al-Fathihah for yout friend father.

Dinas Aldi said...

Alamak..redback spider! kalau tak silap I pernah tengok documentary pasal dia..takutsss!

Al-Fatihah untuk arwah bapa Hafiz..

lydiarahayumahmod said...

best betul dapat menanan buah yang jarang boleh di tanam kat mesia nih..ehehehe

munira said...

kak lg,
saya dah 2 kali buat peach cobbler,tp rasa ada rupa tu taktau la betol ke tak.akak punya,ala2 puding roti rupa dia.say punya lembik je..ntah btol ke tidak.tapi rasa sedap.hehe

Unaizah said...

Sedapnya peaches!!! Saya suka sangat. Kalau dekat harus saya datang bertandang rumah akak.

azieazah said...

I pun suka peach. Buat puding jelly...!

when the night light is off said...

Teringat buku karya Hlovate tentang pemanis mulut "peach cobbler" yang mengikat kasih Along dan Dr Jo.

kucingorengemok said...

sekarang semua petik dari kebun... best!

tak ada spider warna warni di sini :)

Rusniza Mohd Nor said...

itu yg menyampasss musim2 dia kuar ni..kat umah sy tu pun adoii lemas jdnye ngn spider ni..satu lagi cik semut,panas2 aritu leh plak berderet ke dlm rumah kan..
sabtu aritu sy gi gak big w tp dlm kul 2 lbh r..rembat nappy 4 kotak,pastu coklat..bnyk da abis..yg pek dptler 15 pek,yg blok tinggal yg dark je amikle 6 pek..huhu..borong sakan

Jiya said...

wahh.. ni lelabah mat salleh ker?? mcm lelabah negro jek :P *jakun. akekekkekee

noir said...

spider or not, lambchop with peach condiment...heaven.

my condelences to your blogger friend.

maal hijrah

lemongrass said...

Sally,
I pernah dengar and nyanyi lagu tu dulu2 tak silap :-).

Dinas,
labah2 redback ni memang sgt menakutkan but very very pretty, hehe

Lydia,
Tapi best jugak kalau dapat tanam pokok rambutan sepokok kat belakang rumah ni :-)

Munira,
Peach cobbler I tu terkeras sbb terlama dlm oven. Kalau tak silap I, dia memang lembik2 sikit :-)

Unaizah,
I suka peach tp kdg2 the skin tu 'kesat' sikit, tersekat kat tekak, hehehe

Kak Azie,
Kat rumah ni, jelly2 ni kureng sikit we all makan. Kalau I buat, adalah nanti I sorang yg melantak :-)

Whenthenightlightisoff,
I tak pernah baca his book but peach cobbler memang sedap :-)

KOG,
Memang petik dr kebun tp kena makan sayur yg sama lah hari2, hahaha

Rus,
I terpacak dpn Big W sebelum pukul 8. Bukak aje grill dia, terus serbu masuk, hahaha. Tapi I tak ambik coklat sbb malas nak simpan lama2 :-).

Jiya,
Labah2 ni kat OZ aje ada, special you, hahaha

Noir,
Salam Maal Hijrah to you too.
Peach cobbler with ice cream or custard :-).

lina said...

Nak tanya, your friend name Hafiz tu is it Hafiz Bin Haji Rashid?