Friday, 17 December 2010

Help! The kids are on holidays

The first day of school holidays has finally officially arrived. Kali ni cuti Summer tak lama pulak, only 6 weeks. If I’m not mistaken, last Summer nya holiday was 7 weeks. But that’s ok, less time for me to become a Hulk Smile.

The Other Half kata yang I definitely tak boleh survive this 6 weeks being with the kids day in day out without going mad, hehehehe. I definitely think he’s right there!

Balik dari sekolah semalam pun dah bergaduh budak 2 orang tu yang sungguh lah meng annoying kan I, and the holidays haven’t even started yet!

I know some Mums are super duper organised, they have programs and activities for their kids every single day so their kids won’t have time to get bored. But unfortunately, I’m not that kind of Mum, hikhikhik…

Sian The Little Misses, they have to be satisfied with being bored most of the time during the holidays Smile.

Pagi tadi I’ve taken them to the shops (because the wanted to get something), then I took them to the library and petang ni I’ll be taking them to the pool. So, that’s 1 day activities covered…

But we still have 42 more days to go, hehehehe…..

Last nite I made beef fajitas for dinner (all from a pack except the beef, onion, capsicum n yoghurt).

IMG_6679

IMG_6674

And ini pulak almond biscotti yang I made to give to the teachers.

I got the recipe from here. Biscotti ni recipe dia tersangat lah simple nya but nak membuatnya yang leceh because you have to bake it twice and cut it thinly. I didn’t cut it thinly sebab I like the thicker version.

IMG_6685

You can subs the almond with other nuts if you don’t like almond.

15 comments:

blu4sky said...

*angkat tangan mode* i ada one suggestion..jadikan the two misses petani moden sepanjang summer..hehehe

Madam Sooyaree said...

buat kerahan tenaga di rumah. ini masa mak bersenang lenang, hahaha

PUTUBAMBU said...

kat sana baru nak start..
kat sini dah nak sampai bukak sekolah pulak 3hb jan nanti..

pun naik pening kepala gak nak melayan kerenah depa..

iyelah..dok rumah asik tgk tv jek..
sesekali depa mintak le keluar..

yg pastinya..stok makanan/jajan kena byk kat rumah during their holidays.. hehehehe..pasal dok mengunyahh jek..

*cantik biscotti tu..

NenekPenne said...

selalu kan ur little misses tu bergaduh pasal apa eh?

when the night light is off said...

Why not register them in martial art such as taekwondo. After that they will become better fighter. Yeah here, yeah there. U will have migraine, definitely. huhuhu

JaSSNaNi said...

hepi holidays la.. u and anak2 u baru start today.. but u nak tau? school holiday kat sini dah lama dah start.. and now rumah i dah jadi kapal pecah tau.. pening.. sakit jiwa dan raga.. hari2 balik keje msti i jadi tiger.. even celik je biji mata i dah bertukar jadi tiger.. huhhh..
esok baru nak bawa diorang kuar KL.. but for sure i akan pening lagi ngan karenah diorang.. ape pun all of this is our experiance la kan.. jaga anak tengah membesar bagai johan.. cuma kena banyak2 bersabar.. aahahaha.. (kadang2 tak sabar juga)

indahhouse said...

Salam kak LG,
Oh, kat sini 2 minggu lagi dekat buka skolah. sepanjang cuti 1 bulan aritu. setiap hari saya dengar budak2 bergaduh di tingkat atas. Adeh... dahla dok aptmt. Kejap2 bunyi budak nanges. Utk miss 11, rasanya baik belikan book story, atau pinjam banyak2 kat library tu. Er... miss 7... mesti nak main ngan mak dia kan? aduhai... :D

JaJa'Z said...

mcm my SIL, time cuti sek mcm ni dia hantar anak2 dia gi kelas hafazan..seminggu lebih jugak la bebudak tu kena gi..sorang2 tarik muka ketat jek...gi kul 8 balik kul 5..tu pun mujur, kalau tak ,kena tido madrasah terus..sebabb sepupu2 diaorang ada balik kg..jadinya my SIL mintak sampai kul 5 jek..sian diaorang..

Ayu said...

hm...klu alya n zahra baru start cuti,ainnur lak ada lg 2mggu utk memulakan alam persekolahannya.yg pasti...ayu kna ambik cuti la kan.hrp2 dia cepat sesuaikan diri.klu tak jenuhla ayu nak búmahtangga dpn skolah dia tu.isk...

huhu...ayu paling suka almond biscotti.both (thin n thick) ayu prnh try (beli ready made la).ayu prefer yg thin lg.klu thick tu ayu cicah dgn air nescafe.ada 1 blog tu jual ltk dry fruit mcm strawberry,apricot etc.sedap gak.

Imran said...

wah macam sedah je fajitas tu..nak kene try buat jugak nih

ME said...

kdg2 seronok gak gaduh2 sayang ngan anak2 ni .. rasa cam budak2 balik

NoRa said...

wah..fajitas macam kat CHILIES la..sedap sgt2

Dinas Aldi said...

ohhh I pulak asyik berharap jumpa lampu Aladin nak gosok2 manja buat wish supaya sekolah lambat lagi bukaaaaaa...

sedap cuti. maklumlah single, heheheh

Diary Kayangan said...

salam dear.. Ya Allah, rindunya nak kembali melihat2 food2 and blog akak ni.
insyaAllah, im sure u are such a good mother to them and of course they wont get bored with your tasty food sebab akak masak dgn penuh kasih syg kan :)
enjoy the summer holiday guys.. take care.

lemongrass said...

Blu4sky,
Cuma Zahra aje yg sgt2 berminat ikut we all berkebun every wknd. Alya tu lagi suka duk dlm rumah baca buku, main pc, main in her room, hehehe

Sooyaree,
I hari2 buat exercise mulut suruh diaorang mengemas tp lepas tu messy balik, tension I, hehehe

Putu,
nasib baik kat sini parks ada dekat2 and kat belakang rumah tu ada lawn sikit. So, bila diaorang start gaduh n bored, I suruh diaorang keluar rumah main kat belakang :-)

Net,
I pun kdg2 tak tau lah apasal diaorang gaduh. Kdg2 sbb duduk dekat2 sgt pun boleh gaduh. Kadang2 sape nak mandi dulu pun boleh gaduh, kdg2 radio terpasang kuat sikit pun boleh gaduh...
Bila gaduh, I yg geram sbb bingit telinga I dengar :-)

When the ngiht light is off,
Adalah lepas ni terus gaduh physically pulak instead of just verbally, hehehe

Nani,
Samalah you dgn I kalau budak2 bercuti, hari2 jadi naga atau tiger. I rasa hari2 I kemas rumah pun, still mcm tongkang pecah jugak lepas tu. hari2 I marah diaorang suruh kemas, hari2 juga buat mess!
Memang jaga anak kena banyak sabar and I hari2 doa supaya Allah bagi I kesabaran tapi kan, so far, Allah belum makbulkan doa I lagi, hahahaha...

Indah,
Salam. I rasa pun kan, kat area rumah I ni, semua orang dah tau nama anak2 I sbb hari2 dengar suara I marahkan diaorang even though tinggal kat rumah sebuah2, hehehe...
Buku memang banyak dha pinjam tp bosan jugak diaorang asik macam buku aje, tu yg start gaduh lepas tu :-).

Jaja,
Uish, SIL u lagi lah ye penuh dgn program utk anak2 :-). Nasib baik seminggu aje ye bukan the whole cuti. Kalau tak, mau ketat giler anak2 buah u tarik muka, hehehe

Ayu,
hahahaha...I boleh bayangkan u duduk termenung tunggu Ainnur kat depan sekolah :-). Tapi I rasa Ainnur sure happy kot pegi sekolah sbb ramai kawan kan :-).
Biscotti ni memang lagi senang nak makan yg thin tu tp susah jugak nak potong nipis2 tanpa pecah. Kalau letak dried fruits, memang lagi sedao :-)

Imran,
Cuba lah buat. I beli yg ready made aje.

ME,
I slalu gaduh2 geram aje, hehehe

Nora,
I kan tak pernah makan kat Chillies setiap kali balik M'sia. Tak pernah teringin nak makan western bila balik, asik nak pergi kedai mamak aje, hehehe...

Dinas,
cikgu2 kat sekolah sini dah berparti sakan sbb dah cuti sekolah. You all pulak dah start buat muka monyok sbb kena masuk sekolah balik ye, hehehe

Nana,
Salam. They wont get bored with my food but they'll get bored being at home all the time takde activities lain :-)