Sunday, 19 December 2010

No food photos, only plants

Every weekend, our spare time will be spent in the garden. Dah about 4 or 5 Saturdays we all tak pergi the painting class for Miss 11. So, our Saturdays nowadays memang were spent just chilling at home and in the garden.

Lagilah dah nak dekat2 Christmas ni kan, memang busy gilers the shopping centres masa weekend with people on their last minute gift buying spree. That’s why lagi best spend time at home, membusykan diri in the garden Smile. And lagi best bila ada partner sama2 busy kat garden. Boleh borak2 bergossip sambil berkebun, hehehe.

Pagi tadi at Sunday school, I bawak timun, zucchinis and daun limau purut from the garden untuk sedekah ke orang. Kalau nak makan we all aje, memang too much lah. Alhamdulillah, kali ni menjadi jugak sayur2an yg we all tanam. Dapatlah jugak bersedekah ke orang.

Since weekend ni weekend berkebun, layan lah ye some photos of the kebun.

IMG_6734

I have no idea why this rose ada 2 colours, but cantik jugak macam ni kan Smile.

IMG_6738

The roses banyak yg the petals a bit tak cantik looking macam ni. They don’t look ‘fresh’, they look a bit sunburnt.

IMG_6745

This 2 sunflowers are form the same plant, pokok dia so tiny but dah berbunga so bunga dia pun so tiny lah.

IMG_6748

This one is triple the size of the above sunflowers but still not a giant one. The Other Half tak sabar nak tunggu dia kering so bolehlah dia makan the sunflower seeds aka kuaci, hehehe.

IMG_6724

Some of the zucchinis we harvested. Yang ini saiz dia kecik aje sebab sempat petik sebelum di amembesar bagai johan Smile. I masak for tonite’s dinner, just pan fried them in butter n olive oil, including the flowers sekali.

IMG_6749

Some of our growing apples. Still hijau lagi, can’t wait for them to ripen.

IMG_6740

The lone capsicum on one of the capsicum plants.

IMG_6742

Yeay, my pokok cili dah berbuah. Lepas ni boleh lah buat jeruk cili lagi.

IMG_6754

Miss 7’s bush bean plant. Dah banyak jugak beans yang besar2. She’s been eating them raw everyday. Hari2 dia keluar tengok bean plant dia and petik yg besar and makan tang tu jugak, hehehe.

Bila I cerita kat my Mak about all the tanaman yang dah berbuah, dia kata, kalau lah dekat boleh naik bas, dah lama dia datang rumah I tolong petik and makan, hahahaha….

20 comments:

Flower said...

My chili, tomato, belum lagi berbuah. My sunflower pun belum berbunga. Yg ada bunga skrg ni roses tuan rumah n my portulaca. Tgh menunggu dgn penuh kesabaran. Tiap2 hari I gi check.

One question, pokok kesum you, you tanam under direct sun atau bawah shade ke apa. Memula my kesum segar. Lepas tu I gi long weekend dia kering tp tak mati. Skrg ni dia tumbuh lagi byk daun, tp daun nya tak hijau segar. You letak baja tak?

PatinPasta said...

LG,
Ooo gitu rupanye pokok and zukini nye skali ye. Slalu dok beli jek, tak tau yg bunganye gitu. Huhu!

Seronok (dan jeles) tgk tanaman LG tau. Sy pon ada cuba kecil2an (dlm pot jek) and tak dpt la hasil mcm LG. Huhu!

zany said...

Min, takde photo of food pun ok, i love plants. suka sangat tengok poko2 hijau segar bugar tu.

ibh said...

N3 yg sue nanti2 kan..Kak..geram tgk pokok epal tu..Dulu sue pernah mimpi tanam pokok epal dan pokok tu berbuah byk sgt sampai penuh satu pokok..Huuu..teruja dgn tanaman sampai termimpi2..hehehhee

Dinas Aldi said...

Miss 7 makan beans tu mentah yeh? I pun kadang2 buat gitu tapi dengan jagung. tapi takla sampai setongkol, cubit sikit2 ja, heheheh

Yazrina said...

yummmm... sedapnya tgk buah2 tu.. hehehe.. geram tgk capsicum tuh.. nape kurus aje.. mmg jenis camtu ek kak?? yaz mmg ske pokok cili dan sejenis dengannya...

zawani said...

wah!!!!sonok nye tgok plants akak..hihihi..tmbh elok yee...saye br je tnm sayur2 kat blkg rmh,n xsabar nak tgok hasilnye=)

lemongrass said...

Nora,
Tomato tu we all tanam as soo as we moved here, tu yg dah berbuah lama :-). Chillies tu pun baru about a week or 2 kot berbuah.
Kesum I letak under part shade or else memang dia cepat kering. I cuma bagi seasol aje.

Patin,
Mat Saleh's chefs selalu suka masak zucchini flowers ni. Tu yg I saje tunjuk rupa dia :-).
Masa I kat rumah sewa, pun tanam semua dlm pots, hehehe

Zany,
Masa Summer ni bolehlah I tayang my kebun sbb cantik hijau aje :-)

Sue,
Wah, sampai mimpi tanam pokok apple tu dah kira best lah kan :-)

Dinas,
Ha'ah, rasa dia ok lah makan beans mentah tu, still sweet :-). Nasib baik dia suka makan beans yg dia tanam tu! :-)

Yaz,
Bila I tengok balik N3 yg I publish tu, baru lah I perasan yg I terdelete gambar capsicum. I dah edit balik :-)

Zawani,
Memang seronok and tak sabar kan nak menunggu tanaman kita berbuah. We all dulu pun hari2 check our plants :-)

blu4sky said...

hi LG,

shud ask zahra to tell aiman that she eat her beans raw..so that aiman pun akan makan sayur.. children listen to their friends more than their mother.. sighhh...

^ruset^ said...

Hi akak,been stalking ur blog for long time..finally got the courage to drop by here :D
sooo in luv with ur garden!sejuk mate memandang ;)

Yazrina said...

ooooo.... padanlaaa... kurus aje capsicum.. heheheh.. rupenya gambo cili... baru betul gemukss... hehehhe yummmm sedapnyaaaa

TopsyTurvyMum said...

Ada lagi sunday school?
i baru start tanam cili ngan capsicum..actually bukan i yg tanam..FIL ngan Adnan ehehehe

akeem said...

what?zahra makan benda tu mentah2?sedap ke?tapi okla tu..cam uncle keem dia mkan petai belalang time kecik2 dulu..hehe

an15 said...

kak min, it`s ok kalo your mom x dpt dtg. I laju je dtg naik bus kalo u ajak perabis menda2 kat garden (and your kitchen) tu :)

an15 said...

kak min, it`s ok kalo your mom x dpt dtg. I laju je dtg naik bus kalo u ajak perabis menda2 kat garden (and your kitchen) tu :)

Ayu said...

haih...jeles! jeles! akak tak tanam carrot eh? oh...lupa.akak ckp carrot kat sana murah so xyah tnm.hehe...

klu ayu...carrot tu kira pokok wajib kot sbb kat umah tu ada 2 ekor anak rabbit.pantang nmpk ayu kuarkan carrot dr fridge...ada yg dtg mengendeng nak2 yg jantan tu.klu tak sekat...sebtg 2 dia leh mkn sorg.faris suka mkn raw lg dr yg masak.tu sbb agaknya gigi depan dia besar...ala2 rabbit.hehehe...

lemongrass said...

Blu4sky,
Boleh aje :-). Mesti Zahra rasa terer aje sbb dia boleh makan sayur raw, hehehe

Ruset,
Hi. Thanks for dropping a comment here and also for stalking my blog nicely ;-).
My hubby n I wish we could do a lot more to that garden so makin lagi banyak benda hijau :-)

Yazrina,
hehehe. Bila I baca comment you, baru I perasan yg I terdelete gambar tu :-)

TTM,
Semalam last Sunday school sambil buat makan2 melantak tak hingat, hahaha.

Akeem,
Ha'ah, sebab kononnya dia yg tanam so dia sukalah makan :-). Memang sebijik mcm kita makan petai belalang dulu lah, tak rasa apa2 sgt kan :-)

Anis,
Nanti lah I nak kena buat garden party 1 day kan. Boleh orang datang petik buah kat garden I, hehehe

Ayu,
I malas nak tanam carrot padahal semua orang kata carrot tu paling senang tanam.
We all pun slalu makan carrot mentah2 esp baby carrots :-)

Nur Misnan said...

salam LG
such a long time x kesini..
wahhh.. manyak munga...
niceeee....

Nur Misnan said...

hey.. make sure air beras disimpan 1 hari
untuk jadikan baja... besar bagai juara tauuu

YatT'S said...

hai kak.. jeles nengok ur kebun. subur sungguh tanamannye.