Thursday, 30 December 2010

Let’s go cycling

Apasal lah setiap kali datang tahun baru, mesti ada salah satu azam yang berlandaskan alat penimbang? Mostly females lah yang ada azam ni kan. Ada yang nak the numbers tu naik but majority rasanya nak numbers tu turun.

I’m not talking about alat penimbang yang timbang pahala and dosa kita. I’m talking about alat penimbang yang kita selalu jumpa kat dalam bathroom tu hah (well, kat rumah I, I letak kat dalam bathroom so senang pagi2 nak timbang sambil buat muka sedih lara, hehehe).

Disebabkan azam berlandaskan weighing scale ni, we all satu keluarga tadi pergi bike riding in the evening sambil2 berpicnic sama. Tak lah jauh mana, cuma 10kms cycling pergi and balik aje.

But for Miss 7 yang kakinya still tak panjang lagi tu, she did so well. I was so impressed with her, she cycled non-stop (except when crossing the major roads and tanpa jatuh langsung) from the house to the Kent St playground and then back again. Dah lah basikal dia jenis yang takde gear tu, so bila ada parts yang kena naik steep incline, lagi laju dia kayuh!

The Other Half’s, Miss 11’s and my bikes semua ada gear but bila kena naik bukit sikit, still semput gak. I tengok Miss 7 tadi, relax aje kayuh basikal naik bukit, hahahha. We all siap bersorak bagai for her when she managed all the inclines so well Smile. She is chubbier than Miss 11 but she’s definitely the fitter one!

IMG_6926

Tengok lah, merah padam muka dia once we got to the picnic place Smile.

IMG_6930

I made sausage sub with salad. Tak kuasa I nak masak nasi lemak with rendang ayam n sambal sotong, hikhikhikhik…..

(Dah kata azam tahun baru nak berjuang menundukkan weighing scale itu kan!)

IMG_6936

This is a typical Perth weekday evening scenery. People barbequing, picnicking, cycling along the path and kayaking in the river….. Kalau weekends, lagi lah penuh dengan orang berpicnic ni.

IMG_6954

The Other Half resting lepas kenyang makan dinner sambil jaga the bikes Smile.

IMG_6946

IMG_6965

Come on, you can do it. You just have to climb to the top and over the railing and come down on this side. I’ll catch you if you fall!

IMG_6969

Masa ni dia dah gabra gayat nak turun tapi sempat kena paksa posing pandang camera dek Mummyrazzi dia, hahahahaha.

IMG_6961-1

Inilah sebab nya I kena berjuang dengan weighing scale! Segala bahagian kat badan I dah bertambah chubby!

16 comments:

Nanak said...

ok, jom berazam menundukkan penimbang itu bsama2..=)

Kak Rose said...

salam LG n selamat tahun baru.... hey, x nampak pun yg chubby nyer. anyway good azam baru tu, kak rose nak join gak,agak2 berjaya x?

HaSue said...

salam kak LG..lama x jenguk sini..bestnyaaa cycling..mesti cepat slim akak nanti..wah,sungguh2 miss 7 tu kayuh yer..hehe..
masa miss 11 tu kena posing paksa mcm model plak ;)
anyway,happy new year 2011 2u n family kak :)

Ayu said...

haih...klu psl nak trnkan berat badan ni,ayu rasa tiap2 tahun azam ni top of the list.tp mslhnya bkn mkin trn tp b'tmbh naik.nak diri ats timbang pun seram.

b'tambah tensen n seram bila byk baju yg dah ketat.sakit jiwa beb! jwbnya kena la tahan nafsu pd tahun baru ni.tu pun klu nak pakai baju2 tu la.klu tak...

pape pun caiyok!! pr mereka yg b'azam nak trnkan berat badan (psst...t'masuk la ayu.hehehe...)

akiratoriza said...

Salam Kak LG,

erm rsnyer akak tak la berisi sgt.. sy tgk bese2 jek...

sy pun nk tambah azam mcm akak la coz sy lg la the very chubby dr akak... huhuhu

NoRa said...

kak LG, awak kategori kurus ler...
saya juga berazam untuk turun berkilo2 nie..

ibh said...

hahahahaha..yg azam tu mmg selalu la akan di carry forword ke thn akan dtg...Tp tu la..manjang asyik tu ja duduk kat list paaling atas sekaali..Heeee..kak!..akak tak gemuk la...Dah ok la tu...

Miss Layaleya said...

salam sis,

huhu.. sama la kita.. every year kna carry forward azam yg sama.. kna bwk scale bersama2 ke thn baru.. huhu..

all d best!!

ejaescobart said...

kak LG,

Miss 7 nampak lagi besar dari Miss 11..

pic yang last skali tu sapa yg hambik? pandai btol laa.. nampak modelnye sipi2 je.. heheheh..

PatinPasta said...

LG,
La hai.. memang merah padam sungguh muka dia. Huhu!

And tak nampak pon LG chubby kat mana tau.

NYKOLETT said...

I like to see more of you in your posts...hihihi.selalu just a glimpse...show your self more often lah...chubby sweet tak pe...

blu4sky said...

LG, sama lah kita..losing weight is my 2010 resolution now extended to 2011.. lepas ni extend lagi...hahahha

Happy New Year to you and your family. May you and your family have a blessed year of the rabbit

lemongrass said...

Nanak,
I kan every year berazam tundukkan penimbang but selalunya penimbang menang, hehehe

Kak Rose,
Memang tak nampak chubby but bila I tengok perut mmng nampak sgt2. Nasib baik perut ni bahagian yg kena cover, hehehe.

HaSue,
Salam. Dah nak abis pantang ke? How's baby Zhariff? :-).
Cycling tu hangat2 taik ayam aje, tu yg rasanya lambat gilers berat ni nak turun :-).
Happy new year utk you n family juga!

Ayu,
Samalah kita. Setiap tahun azam nak turunkan berat walaupun slalunya cuma sekilo dua aje yg I nak. Tapi itu pun susah sgt2 nak tercapai! Nampak sgt lah yg I ni pemalas betul nak stick to exercise n diet kan :-)

Akira,
Salam. I memang masih normal lagi BMI ni tp dah naik sikit dr dulu especially kat perut, pipi n peha, hehehe. So tu yg terasa sgt bila pakai seluar ketat ;-)

Nora,
I kategori normal BMI tp lemak I semua kumpul kat peha, perut, lengan n pipi. Kalau kumpul kat dada, I suka lah sgt2 memang tak nak lah kuruskan badan, hahaha.
Mana boleh perut lagi menonjol dr dada kan! Hikhikhik

Sue,
kahkahkah. Macam serupa aje azam kita, every year kena carry forward sbb tak tercapai2 :-D.

Layaleya,
tu yg heran nya kan, macam susah sgt nak realised azam yg ini. Setiap tahun kena berperang dgn weighing scale, hehehe.

Eja,
Miss 7 mmng lebih kurang aje berat dgn Miss 11 cuma pendek aje, hehehe.
Gambar last tu I dah cropped, tu yg nampak sipi2 aje badan I, hahaha

Patin,
Muka orang exercise habis2an, tu yg merah padam :-).
I nya tempat chubby dpt di cover dgn clothes n sucking the tummy in masa ambik gambar, hahaha

Kak Rose,
I kalau chubby, terus jadi tak sweet! Tu yg malas dah nak ambik gamabr sekarang ni, hehehe

Blu4sky,
every year kena extend the resolution ye sbb tak pernah tercapai :-).
Happy new year to you n family too.

noir said...

i love quiet open space. over here, the parks are so crowded you can't do stress-free cycling.

keep the healthy lifestyle, swimming is 1 exercise you get to work out the whole body.

have a great and blessed year ahead.

Dinas Aldi said...

Way to go, Miss 7! tabiklah! I kalau suruh jogging memang surrender tapi kayuh beskal, memang best.

I dalam hal berat badan ni tetap maintain. maintain debab. sejak lahir sampai sekarang debab. kehkehkehkeh!

PUTUBAMBU said...

chubby ke tu?
nampak kurus jek..
ok dah tu rasanya...