Monday, 27 December 2010

Kan dia dah merajuk….

The Other Half dah merajuk sebab all the comments on yesterday’s N3 takde satu pun yang ‘puji’ kata his pasta looks delicious. Dia kata penat aje dia masuk dapur berpeluh2 berperang dengan periuk belanga. Terus dia merajuk tak nak masuk dapur lagi dah! Hikhikhik….

Tu lah korang, sape suruh tak puji, kan I jugak yang susah sekarang. Takde lagi lah chance I nak bersenang lenang jadi mandur aje lepas ni sebab tukang masak jemputan dah merajuk tak nak masak!

Dia kata, next time suruh ajelah Miss 7 masuk dapur sebab semua puji choc chips dia obviously dia lagi terer masak dari Dad dia kan Open-mouthed smile.

Muahahahaha…..

Nyampah I orang tua2 merajuk ni, hehehehe….

Choc chips yang Miss 7 buat tu I dapat recipe nya dari buku masakan Australian Women’s Weekly ‘Kids in the kitchen’. Tak silap I, this was one of the Christmas presents for Miss 11 from me a few years ago.

Miss 7 kata she has to learn more measurements at school next year and her Yr 2 teacher told them to learn this measurements by learning how to cook. So, tu yang dia beria nak masak and this book is really good for kids.

Chunky Choc chip cookies

Ingredients

  • 125g softened butter
  • 1 tsp vanilla
  • 1 cup (240g) firmly packed brown sugar (recipe asal used 275g brown sugar tapi I kurangkan sbb tak nak manis sgt)
  • 1 egg
  • 1 cup (150g) plain flour
  • 1/4 cup (35g) self raising flour
  • 1/2 tsp bicarb soda (I used baking powder)
  • 1/3 cup (35g) cocoa powder
  • 1/2 cup (100g) peanut M&Ms (I tak letak cos Miss 7 tak makan peanuts)
  • 1/3 cup (70g) mini M&Ms (I letak 1/2 cups)
  • 1/2 cup milk choc melts (I guna white choc chips)

Method

  1. Preheat oven to moderate 180°C (160°C for fan-forced). Lightly greased/use baking paper 2 oven trays.
  2. Beat butter, vanilla extract, sugar and egg in a big bowl with electric mixer until smooth (do not overmix).
  3. Sift dry ingredients together and mix into the butter mixture using wooden spoon. Then mix in all the chocolates until wel combined.
  4. Place level tablespoons (20mls nya tablespoon) of the mixture onto trays, allowing 5cm between each cookie. (I guna ice cream scoop sebab lagi senang Miss 7 nak handle but lagi besar lah jadi nya. And I bulat2 kan sikit bagi sekata rupanya before letak atas tray).
  5. Bake about 10 minutes (I bake for 10 minutes for the big ones because I suka yg fudgy n chewy not crunchy)
  6. Stand cookies on tray for 5 minutes and transfer to wire rack to cool.

Senang aje kan nak buatnya. Tu yang Miss 7 pun boleh buat cuma took a bit longer lah (ye lah nak baca recipe 2-3 kali, pastu nak kena make sure semua measurements betul, pastu asik cakap aje non stop). I had to tell her banyak kali, ‘less talk and more work please!Smile.

Hari ni the temperature got up to 40.7°C so I memang tak rasa nak makan berat langsung (konon2 nya lah, hehehe).

I pun buat grilled beef with thai marinade/dressing for the adults and grilled beef with honey soy marinade/dressing for The Little Misses.

IMG_6908

I makan dgn roast sweet potatoes, sliced cucumbers, grape tomatoes, capsicum and rice noodles. I guess you can call this a main dish salad kot Smile. I guna 2 biji chillies aje tau tapi terbakar lidah I tadi makan! Pengsan sekejap, hahahaha.

IMG_6912

Bila lah agaknya lidah I ni nak kebal makan chilli ye?

22 comments:

Ummi said...

Salam Min, hehee...nasib baik asben merajuk lepas masak dan kenyang perut, kalau x, terus x menjadi eh...ok ok..xpaa, lenkali akak masuk mesti cek dulu sapa yg masak kat dapur Min nih..hehee...pastu leh mintak rasa, baru puji..kan kan..

noir said...

ala cayang...tell him i'm impressed, but i tak makan duck and don't know what to komen.

All Along the Way... said...

alahai..tell him I tak online semalam so tak komen la..so taday I baca N3 semalam dan I nak puji..sangatlah baik dan pandai dia membuat pasta tu...my hubby goreng ikan pun rentung..boil water pun lupa nak tutup api dapor..lagi dasyat tuh..wakakkaka

Dinas Aldi said...

Laaa boleh merajuk la pulak? kehkehkeh! lain kali kalau dia dah hilang merajuk & masak lagi, kita kena puji beramai2, wokeh :D

cek chun said...

hehehe. chun pun baru nak komen nih. pasta tu memang nampak cun jer. beruntung akak dapat hb rajin.

lemongrass said...

Kak Ummi,
Salam. biasalah kan orang yg masak cuma sekali dua dlm setahun ni, mcm ayam bertelur sekor riuh sekampung lah, hahahaha...

Noir,
It doesn't matter whether you eat ducks or not, you just have to say, "wow, it looks so tempting!" hahahaha. Men! ;-)

All along the way,
hikhikhik...He's happy now sbb dah ada orang puji :-).
Hubby I pun sama, I have to tell him kalau menggoreng, ikan tu tukar kaler apa baru boleh angkat and jangan biar sampai hitam baru angkat, hehehe.

Dinas,
Mcm Mak ayam lah kan, bertelur sekor, nak satu kampung suruh cheer her, hahaha.
I pun kena kata sedapnya pasta yg dia masak every 5 minutes! hehehe ;-)

Cek Chun,
Rajin dia setahun cuma 2-3 kali aje kot, hehehe.

an15 said...

kak Min, in case you ada nampak breadmaker yang sgt2 murah let me know eh. Murah as if bawah 60 dollar :p

Madam Sooyaree said...

Waa... OH dah boleh baca BM ke? Or dia pakai Google translator? My hubby pun suka sibuk2 kat blog, tapi I le kena jadi translator nye, hehehe

PatinPasta said...

LG,
Haish.. susah jugak LG kalo orang tu dah merajuk ye? :D

* happy belated anniversary to you both!
* kalo tak buleh kebal cili, buleh pos ke sini :D

afid said...

kak Lg,
Tq kongsi resepi..memang nampak sedap!..haih..bila la anak nak besar..nak kerah buat cookies sebab mak nak makan tapi malas nak buat..hahahahaha

Liasari said...

LG,
bertuah sungguh u hubby u mau juga masuk dapur merasa mkn pasta. klu hubby i minta gorengkan telur bolehlah, paling tidak dia masakkan mee segera! cheat. kekekek

Panasnya cuaca kat sana, i klu panas skit pun dah sakit kepala. How ur strawberry survive cuaca panas ni? Ke buahnya dah selamat masuk mulut ;-)

kucingorengemok said...

ok... wow, that looks tempting (kepada gambar duck pasta)... ok dah puji, dah jangan merajuk² lagi :)

Beattey said...

Wah nampak sedap la pasta en husband akak masak..mintak sikit boleh..(dah puji jugak bersekongkol ngan KOG)...

kak..thanks yer resepi choc chip tu...

Prof. Bruttenholm said...

ha ha ha..u masak lagi terror kot dari ur hubby tu yang rasa bila dia masak tu, so so jer... eh tapi oklah dia nak tolong u kan... good effort there... :P

SJB AKA SUE J-B. said...

Hehehe kesian dia merajuk.

Ayu said...

hehehhee....ckp kat hb akak,pasta dia look yummy!!! lain kali leh masak lg eh.

huhu...tumpang jeles dgn cupcake stand k.nor tu.cantik sehhh...semlm pi ssf cheras yg baru buka,naik juling biji mata tgk home decor n pinggan mangkuk dia.tgh aim cake stand n cake cover dia yg cantik iteeww!!! setakat ni baru mampu beli balang kuih dia je...tu pun 3pcs.tak ckup geng lg.nak kena tmbh lg 3.haihhh...

PUTUBAMBU said...

muahahahaa..!! sabor je lah..

yelah..yelah..
cakap kat you other half.. dia punya pasta tu mmg looks good.

saje je tak puji semalam..

ok dah ke? ekekkeke

NoRa said...

hehehe..hubby merajuk...kak LG suruh dia masak hari2 la baru ler best tengok..macam akak masak, ari2 kita datang sekodeng kat sini..

lemongrass said...

Anis,
I tak pergi lalu area electrical stuff tu sbb takut tergoda n terbeli aje! Manyak susah weh, hehehe

Sooyaree,
dia mcm yr hubby lah, menyibuk aje suruh I translate kan esp kalau cerita pasal dia, hahaha

Patin,
awal2 dulu, bolehlah I pujuk, skrg ni, tak kuasa, hikhikhik..
Bnyk sgt2 cili kat rumah ni :-).

Afid,
I suruh diaorang buat sbb diaorang yg beria nak makan, hehehe

Lia,
Dia tak rajin masak sbb dia tau I lagi terer masak dr dia tp dia rajin basuh pinggan sbb I tak rajin, hahaha.
I pun klu panas sgt2 memang sakit kepala, tu yg tak keluar rumah langsung (not even to jemur kain, hehehe.
The strawberries ok so far n still manis, cuma kena bagi air 3X a day.

KOG,
hahahaha...dia still merajuk sbb tak main lah puji terlambat ni :-P

Beattey,
hehehe...lambat 1 hari punya pujian, tak berkesan sgt lah :-D

Prof,
Maybe sbb gambar yg I ambik of his pasta tak mengancam, tu yg orang tak puji, hahahaha

Sue,
Orang sekali sekala masak, tu yg mesti kena puji melambung2 :-)

Ayu,
Lama betul Kak Nor tunggu CC stand tu, adalah kot setahun lebih, hehehe. Sabar betul dia menunggu :-).
Kat sini CC stands tu mcm2 jenis ada n murah2 tp nak pos tu yg mahal sgt2, tu yg kena tunggu orang dtg sini baru boleh kirim :-)

Putu,
Dah tak makan pujuk lagi dia dah, sbb semua kena paksa dgn I suruh puji, hahahahaha.....

Nora,
tu lah kan, tp nya kalau dia masak hari2, I pulak yg merajuk nnt sbb kena makan western aje, hehehe :-)

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Alamak! Nampak gaya kenalah you pergi sale lagi beli something untuk pujuk yang separuh lagi tu, ya? :-D

Tapi kelakar jugak lah dia tu, kan? Baru sesekali masuk dapur dah merajuk.... Oklah, next time I'll make sure to pay more attention when he's cooking.... :-d

CPI said...

kannnnnnnnnnnnnn dah merajuk.. abis la heheheheh

i silent reader akak.. lame dah follow.. baru la nih rase nk muncul hehehhe

lemongrass said...

Mia's Mom,
Salam.
Dia merajuk, tak larat I nak pujuk, hehehe. Saje je cari alasan tak nak masuk dapur lagi tu :-).

CPI,
Dia merajuk sbb nak cari alasan tak nak masuk dapur lagi tu, hehehe. macam lah I tak tau perangai dia tu ;-).
Thanks ye sudi baca blog I ni :-)