Wednesday, 15 December 2010

Misteri Nusantara

Akhirnya satu misteri terjawab sudah….

Dan di sebabkan misteri itu sudah terjawab, The Other Half kata mungkin dah sampai masanya I tutup blog ni…

Dia kata, dah capai sejuta bean counter, dah nak dekat2 1000 followers, dah nak dekat 3 tahun usia blog ni….

Tapi………

I masih suka tulis blog (terutamanya masa tgh banyak idea and ada banyak issues nak di b**ch about)..

I nak lawan Cik Mat nya follower (muahahahaha, adeh sakit perut bergenang air mata ketawa membayangkan I kena tulis blog sampai dah jadi nenek kebayan pun tak kan berjaya lawan blog Cik Mat Open-mouthed smile)

The Little Misses suka jadi bahan tulisan blog I (kahkahkahkah)

The Other Half suka jadi femes by association kat blog I ni (lagi kahkahkahkahkah…)

Ramai yang suka baca blog I ni (sebab kadang2 boleh menceriakan hari mereka Smile)

So…. jalan terdekat….

mungkin I kena tapis segala2 nya lah…….

Hmmmm………

(kalau tapis segala nya, baik I tulis buku kanak2 kan instead of tulis blog……)

55 comments:

an15 said...

oh no! apakah misteri itu????

Mat Gebu said...

Oitttt...sapa pandai2 suruh tutup..bagi makan tempe nanti...LG.u tau tak, kak ipar saya, anak sedara saya, mereka semua kan suka blog LG, kalau depa balik kan, kita mesti gossip2 pasal blog, selain blog budak Ben tan, blog LG wajib kami cerita sekali, specially anak dara u yg rambut maggi tuu..cute banget...

Ruchiano said...

jangan la tutup blog ni :( i suka baca blog akak la.

btw misteri apa? :p

Dinas Aldi said...

wehhh, apsal sampai nak tutup blog plak tuuu? & apsal sampai nak bertapis2 tu, apa yg lucah kat sini? adehhhh, sungguh misteri!

nurul said...

ala akak..tok sah la tutup or buat screening..sy ni baca blog akak tiap2 hari taw cuma tak komen je..hehe..kira cam baca paper plak..hahah..klau tutup nanti x best lah..blog feveret dah x dek..alah..klau dah tua2 menulis pon apa salahnya kan..go kak LG go..

p/s: akak try la buat buku n hantar ke publisher. mana taw kebabom..ahahaha

NoRa said...

wawawa....kak LG jgn la tutup blog..kita suka baca n follow tau...dah macam peminat setia giler..ari2 mau tengok..

ibh said...

waa..napa nak tutup blog..awal sgt nak pencen pun...Nanti buhsannn la..kurang kwn dr obersi..hehehhehehee
Kak!..blog akak ni dah pames..dak opis sue ni pun dah menjangkit..kejanya nak skodeng blog akak ja..sue suka duk borak dgn dia pasal akak..hahahaha...ada tergigit lidah tak..haaaa..tu kami gosip la tu..kikikikiki

The Nurul said...

saya pun hari hari bukak tau. jangan la tutup :(

lemongrass said...

Anis,
Misteri tu berkaitan dgn orang yg mengsekodeng blog ni. I kena tulis bahasa jawa kot baru boleh tulis dgn suka hati, hahaha.

CikMat,
Tu lah tension nya. I tak nak tutup tp suami tercinta tu lah kata maybe patut tutup sbb nak jaga hati. Sedih weh....

Ruchiano,
I pun suka tulis blog tapi susah bila nak jaga hati semua orang ni :-)

Dinas,
Bukan sbb lucah tp sbb nak kena tulis dlm bahasa jawa baru boleh tulis sepenuh hati, tu yg hubby kata maybe kena tutup...
Skrg kan Cik Google ada translation, tu yg susah nya, hahaha....

Nurul,
I pun kan suka tulis blog and memang malas nak privatekan blog tp memang rasanya kena tapis kot apa2 aje yg I tulis dr skrg.
Terus jadi tak best kan bila nak bertapis bagai ni :-)

Nora,
hehehe...Nanti I tubuh fab club ye, hahaha

Sue,
patutlah hari2 tergigit pipi masa makan, ni sure korang yg mengumpat ni eh! hahaha...
I kena tulis blog sampai budak2 ni habis high school lah kan, baru lah best, hikhikhik...

The Nurul,
Tu yg tgh fikir skrg ni... Rasanya jln paling senang, I tapis segala nya lah dulu sebelum publish kan.

blu4sky said...

LG..pls keep on blogging..i'll follow your blog till you menimang cucu...
a blogger grandmama...that would be cool...hehehe

Dora Natasha said...

salam kak LG

alamak...naper nak tutup?saper pulak yg skodeng 2?ish...tk syok r cmni....ala...jgnlah tutup...so sad
:(

tp sy stuju sgt r type dlm bhase jawa... wes orak payah arep tapis2an.. men mumet kabeh nek boco... haha

Mat Gebu said...

LG...kalau u privatekan blog, jgn lupa invite mat gebu eks...;-)

mrs adam said...

jgnlah tutup blog,suka baceeeeee

K.Nor said...

min!! jgn tutup pleaseeeeeeee ....

alinac lover said...

haish..jangan la tutup blog..saya slalu skodeng kt sni

heheh

mmg btol boleh mnceriakan hari orang tau :)

JaJa'Z said...

NOOOOO!!!!!!! jgn tutup! jangan private!!!!!

j.u.l.i.e said...

kak,jgn tutup.org yg skodeng tu sapa?keluarga mertua ke? soklan bonus ni..hehehe. jgn mrh...

pd sy org nk skodeng ok lagi,jgn dia komen maki2 sudah,tu lagi tak best dan terus mood down nk berblogging. what u have to do after this is tulis blog dgn bahasa yg 'beralas' supaya org yg skodeng tu tak kecik hti or mrh or whatever lah.blog akak sgt nice,suka baca celoteh akak,tgk food yg akak msak dan tgk family akak...tp kalo akak nk tutup juga nak buat mcm mana kannnss...up to you....(dgn nada sedih..) hehe..

makcek bukan nenek said...

ahhhhhhh tidakkkkkkkkkkk
jgn jgn .
walaupon sy silent reader tapi
ary ni nak jugak jerit2 kat sini.
sobs sobs .
suka nih bca blog sis .
suka tgk garden n masakan sis .
suka tgk ur little misses.
heheh mmg pandai menceriakan hari sy.
lao nk pvtjgn lpa invite sy .
sobs

nurul said...

ohohoho..ni mesti kes *** akak kan..dia leh translate pkai gugel translate tu..aiseh..

akak sy ada suggestion..bila tulih blog tu akak jgn eja betol2..contohnya cara sy mengeja ni lah..so pakcik gugel susah la kan..hehe..satu lagi kita nya bahasa melayu kan byk kiasan dan cara bercakap..org melayu tersangat lah faham maksudnya..so klau gune kiasan tu mana bley pakcik gugel nak tlg translate! boleh pakcik gugel buat tapi terabur lah kan..hehe.so x yah screening2 bagai.

indahhouse said...

salam kak LG,
Ada misteri ya kak? susah juga tu. apepun, saya dah follow. persediaan kalu kak LG private kan. hikhik...

Blog ialah tempat kita berceloteh, kan? tak sedap la kalu ada yang skodeng dgn niat tertentu. pastu baca huruf demi huruf pulak tu. I think, kalu translate pun, mereka tak faham sebijik2, tapi tersalah faham mungkin ada. ya tak?

Adus.. our blog is our privacy, right? bebas nak mengomel2. Cuma... kalu dah ada yg terasa, terpaksa juga menapis2. Moga rumahtangga kita aman bahagia. Moga masalah cepat berlalu :))

sak said...

Salam..LG...ngopo kok arek ditutup...ojo2... kwe rame peminate...he3....nek arek private ke ojo lali invite aku yo...( sebenere..aku pernah promot blog mu nang fbku karo nang fb anak jowo johor (kwe kee kan lambang anak jowo sing duwur jati dirine - puuh susah ...tergeliat... tulis melayu pulak lah...I respect you LG.. as a muslim woman, walau berkahwin ngan mat salleh masih mampu mengekalkan ciri2 kejawaan....anak2 pun alhamdulillah..agama juga...itu bukan boleh dicapai ngan mudah kan...- your silence reader(sak)

Flower said...

napa lak ilang komen I earlier td. Mesti you terkejut beruk dan terus tergolek dog bila dpt tau yg sipolan bin/binti sipolan ni sebok2 skodeng kat sini. (tak boleh bygkan mcmana cik gugel nak alih bhs terkejut beruk, tergolek dog).

anymz said...

PERHATIAN..PERHATIAN..
Anda di larang sama sekali dari menutup blog ini..
Andai anda menutup blog ini anda sudah di anggap berdosa kepada kami2 yang belum pernah jejak kaki tangan di bumi aussie..
muhaaaahaaa..
LG....pleaaaaaaseee...jgn tutup blog you..nanti kitorang jadi rindu nak tengok budak rambut maggi tuuuuu..dan..dan..resepi2 western dari sana..huhu

Sally said...

LG...jgnlah..pleasessssssssssssssss..

akiratoriza said...

Salam...
kak LG jgn stop berblogging plz.....
every day sy msti jenguk belog akak n lau akak dh stop berblogging sedih plak rasa hati ni...

lemongrass said...

Blu4sky,
kahkahkah...I wonder if I jadi vogue nya grandma ;-)

Dora,
Salam. Aku yo mumet disek arek tulis kabeh Jowo, hahahaha...
Pakcik Google iso trasnlate opo orak bohso Jowo?

Cik Mat,
Uish, mesti punya invite, hehehe

Mrs Adam,
Orang yg kita tak nak sekodeng sorang aje, tp tu lah kan, nak jaga hati ni bukan senang, hehehe

Kak Nor,
Kalau tak tutup, kena tapis habis2 an, tak boleh tersebut nama orang itu langsung, hehehe

Alinac,
I pun kdg2 baca komen orang, boleh menceriakan hari I :-)

Jaja,
Kalau tutup, susah lah En Zack ank tengok gamabr zucchini I kan, hehehe ;-)

Julie,
Ya betul!!!! Sgt lah bijak anda ini, hahahah.
I kena start jadi gadis jawa bersopan lah lepas ni, guna bahasa beralas kan :-)

Makcek,
Baru lah keluar segala silent reader bila i kata nak tutup blog, hehehe ;-).
Tahnks ye sbs suka baca blog I ni.

Nurul,
Memang betul tu, pandai tekaan awak.
I nak guna jugak ejaan tak betul, tp takut pulak nanti I pulak pening nak baca, hehehe.
Maybe kena buat bahasa kiasan lah kan, baru tak boleh translate :-)

Indah,
Salam. Tu lah kan, blog kita tapi tak boleh nak luahkan rasa sesuka hati jugak walaupun I tak guna bahasa kasar or memaki2 langsung.
Ramai no orang yg nak kena jaga perasaan ni, hehehe....

Sak,
Salam. Nyai eh bocah2 iki wes reti arek boco blog aku iki. Aku yo wes orak keneng arek ngomong seng enak2 wae. Kenek tapis kabeh!
Kepiyeh yo, susah aku arek nulis.
Aku yo terharu tenan kuwe sudi promote blog ake neng FB, hehehe

Nora,
Muahahaha...pakcik gugel terus rasa nak tergolek dog nak mentranslate itu.

Anymz,
I memang tak nak tutup blog tapi hubby dah kias2 tadi, hehehe. Ye lah, nak jaga hati semua orang kan :-).
Tapi hubby pun kdg2 yg suruh I tulis mcm2 kat blog, so salah dia jugak, hahaha

Sally,
I rasa klu tak tutup, maybe I kena buat locked N3 kan klu tgh sessi mengutuk, hehehe

Akira,
Memang I tak nak tutup, tp kena tunggu reaksi orang yg sekodeng tu. :-D

sak said...

LG..kot laa cadangan ini boleh diterima...buatlah satu entry khas untuk dia...mesti dia bangga...he3...

penDragon said...

Akak LG jgn tutup blog ni pls...., nnti hilang tempat I nk cari idea nk masak apa everyday...akak punya dinner mmg superb!! Simple but yummy!!

Rima said...

Mama Santa i hv been good this year.. so pls invite me too if u decide to private kan ur blog o(

Mazlin Nordin said...

Ingat ada kisah misteri yang menarik kat sana, nak gi buat liputan untuk Misteri Nusantara...anyway teruskan menulis sis...

hnyhar said...

itulah cabaran dunia blogging kan, ada je yg orang nak pot pet sikit2..atau dah sampai masanya semua jd private blog kot [mgkn blog sy juga..]...huuuu..jgn lupa invite sy ye kak LG..sy suka baca blog akak bcoz of those cute little misses...

hanan said...

kak LG..i'm one of your silent reader..pls don't shut this blog.. suka baca celoteh akak khasnya psl little misses..n kalau nk private jgn lupe invite kami semua eh ...

nurul said...

heyya..buleh plak berminat nak skodeng2..x pe akak..masa sesi anyaman ketupat nanti (klau ada la) bagi la nama spesel. ahaha..mcm voldamort heri poter tu.."'You-Know-Who" ahahaha..bg la nama contoh cik senah skodeng..ha kan comel gak nama tu..ahahaha..

haish..hr tu baru jek sy remind kat akak pasal minah tu..masa tu sy pkai nick "agas"..skrg dah jadi plak..siap skodeng2 lg..sigh..ssh betol.

utk keselamatan masa depan..sy dah follow blog akak..mana taw smpai kena private. hehe

Wan said...

alaaaa.... janganla tutup kak! nnti rindu nk tgk miss 7 and 11 tuh.. (ehh baru perasan, cam 7e lak! hehehe ) :D

azuera said...

kakak~! ee...sy vote jgn tutup!~ please~!!!!!

yellowie roses said...

eeeee..kak..jgn la tutp blog ni...suke bace blog akak =(
baru je jadi follower =(

zarin said...

errrr siapakah yg skodeng itu? tk suka arrrr...eh, don't forget to invite me if u private blog hahaha i rasa kan suma org suh u invite them tau,...so tkyah private la ye :)
pada yg skodeng tu, sila dok diam2 n mind your own bisness kay!

@ju said...

Kak Min,
janganlah tutup blog ni....tiap-tiap pagi blog akaklah jadi bacaan rasmi saya bila sampai kat opis...
Dahlah opis saya ni tak best, bila baca blog akak tu barulah rasa ada motivasi sikit.....

Neri said...

i pun silent reader jugak! and janganla tutup blog ni! i love it very much!

-ilyannur- said...

apa kah misteri itu.. ala kak, jgn la tutup blog ni.. l love everything yang akak tulis, even sy ambil masa beberapa hari habiskan semua entry lama2 akak.. ^_^ . kalau blog ni di tutup, dh xde bacaan yg best dah!

Zaitun said...

Janganlah tutup nanti kak Zai rindu dengan anak2 lg. Kak Zai selalu membayangkan kalaulah kak Zai dapat cucu macam secomel anak2 lg.

Nur68 said...

I'm a silent reader all this while (terpaksa reveal myself plak dah..hehehe sbb nak mengomen kat sini..)

Sedehnya, I've been following your blog for the past one year and skrg dah mcm addicted to your blog, reading your blog has been a daily routine for me now...love your blog and they way you write..very down to earth and simple...

I love this blog the way it is...

aku la ros said...

sis LG jgn la tutup blog nih.. i ni silent reader.. hari2 baca blog sis LG, dah mcm habit baca blog sis LG hari2.. kalau nak private jgn lupa invite saya yer.. Lp

Taufik MY said...

Salam, WAh!!!!... nape perlu tutup ;(... pas nie my blog tour dah tak best lagi la....dah dkt 1 thn saye ikut blog akak.. kawan2 pon suke bace nasib baik tak bg tau makcik cleaner ngan pak guard.. mesti diaorg pon akan follow.. Nie msti akak nyer m****a dah tau pasal blog akak kan??.. yer la kan meka terror it...(HUh! bikin dose aje).. tukar URL aje la akak nanti mesti meka kena search balik from start t'masuk kami.. APe2 kalo bukak blog baru bg tau yer.. thru cik mat pon ok.. hihihi..tp kalo boleh nego sampai tak perlu ttp blog nie yer

p/s: akak nyer blog url pejam mate saye dah leh taip dia nyer ULR tp sy nyer blog sdri password pon bleh lupe..nasib ader bleh bukak gune email

wati said...

salam...

jgn la tutup blog ni,walaupun jarang bg komen boleh kata hari2 i skodeng blog u,suka celoteh u,anak2 n gmbr yg cantekk

kucingorengemok said...

ehem... mak mentua tercinta dah jumpa blog ni ke? kih kih ;)

MAMASYAZA said...

waaaaaa...jgn la tutup, saya slalu singgah sini

lemongrass said...

Sak,
hahaha...I memang slalu buat N3 kahs utk dia tp N3 yg dia tak suka baca, hahaha

Pendragon,
I pun memang tak nak tutup blog ni tp kena cari jalan tengah nak bagi semua hati riang ria bila baca blog I :-)

Rima,
I definitely haven't been good this year, hehehe ;-)

Mazlin,
Kat Perth ni rasanya takde misteri2 nusantara yang worth masuk tv ni :-).

Hnyhar,
Memang kan, semua hati kita nak jaga sampai kdg2 dah bukan jadi macam blog kita sendiri :-)

Hanan,
kalau I privatekan blog ni, maulah inbox email I nanti jammed dgn orang mintak baca kan ;-)

Nurul,
hahahaha...betul tu kan. Kita bagi nama lain ke dia, so memang dia tak tau lah ye tak :-). Tapi kalau I nak ngumpat, memang tak boleh letak gambar lah kan, hehehe

Wan,
setahun ni memang anak2 I jadi duta 7-eleven lah, hahaha.

Azuera,
InsyaAllah tak tutup tp I kena jaga 'mulut' lah dr sekarang :-)

Yellowie roses,
thanks ye jadi follower :-)

Zarin,
yang tukang sekodeng tu memang akan baca n duduk diam2. Tapi lepas tu dia muncung sakan n cold war tiba2 aje dgn we all...
Susah betul, hehehe

@ju,
hehehe...macam kiranya sumber motivasi lah ye ;-)

Neri,
thanks ye sbb love reading my blog :-)

Ilyannur,
lama jugak kan nak menghabiskan baca previous entries :-). Macam baca novel tebal lah kan, hehehe

Kak Zai,
InsyaAllah 1 day nanti dpt jugak Kak Zai cucu ala2 muka anak2 I kan :-)

lemongrass said...

Nur,
thanks for reading my blog hari2 and thanks for the nice comments :-).
Rasanya tak tutup blog but kena tapis lah segala yg I nak tulis from now on :-)

Aku la ros,
thanks ye sbb suka baca blog I hari2. InsyaAllah tak tutup kot :-)

Taufik,
Salam. Pandai kamu meneka kan, hehehe. Tu lah susah bila tak ngam ni kan, macam2 diaorang boleh terasa hati dgn kita. Tu yg I kena tulis n tapis baik2 segala yg I nak tulis dari sekarang.
Susah pulak nanti kalau dia buat muka mencuka n perang dingin dgn kita.

Wati,
thanks ye sbb suka baca blog I ni :-).

KOG,
muahahhaha...tersangatlah pandainya anda :-D

Mamasyaza,
insyaAllah tak :-)

KayNisa said...

wahh, kalau nk private invite sy skalik ek.. hehehe, pembaca tegar nih

mida said...

salam..
nak merayu gak jgn r tutup..
sedih r nanti dah xde bahan bacaan yg besh2~
huhuhuhuhuhuuuuu

saya pun silent reader gak..
selalu baca kat opis coz lau tensen wat keje mesti ilang baca coleteh akak n tgk little misses berposing+tgk perkembangan dorang..

maka, harap kak lg mempertimbangkan tidak menutup atau memprivatekan blog ini..

ceeedihhh sgt sampai cam nak meraunggggg!!!! ='(

budakcomot said...

salam kak LG..

saya pun silent reader gak....jgn la tutup...kalau private pun jgn lupa invite saya yer..sgt suka baca hal anak2 akak yg cute tu....huhuhu

yg pasti saya suka bc blog akak...
isk..isk..isk :(

p/s:have a nice day akak...

lelayong said...

Akak..
Janganlah tutup, abislah lepas ni suami makcik lela tak bleh tengok anak dara akak yg chomei tu..dia minat habislah kat anak kak LG..(nasib korang kecik,kalau tak harus aunty lela pi gigit telinga korang.....biler korang dah besar,aunty kena monitor uncle joe korang nih,kot2 dalam diam duk ber"fb" dgn anak2 kak LG..keh keh keh)..kalau nak di private pon, izinkan daku berada dlm list kehormat kak LG (hehehehe)..serius kak,janganlahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh......dengan ada blog akak jerk lela dapat gi oversea (menyelinap ke oversea melalui blog salam dua benua),kalau nak pergi sendiri ntah dapat ke idak..selain dari tu, suka tengok life akak kat sana..haaaa 1 lagi, kalau ada blog akak,akak pun tak sunyi, ramai rerakan kat malaysia nih duk pi melawat akak kat blog..nak sua muka cukuplah susah, harap bleh pi ketuk pintu blog ler kalau nak tengok cerita ceriti dari akak tercayang..hurrmmmm satu lagi, lela suka tengok kebun mini akak tu..pleaseeeeeee dearrrr....janganlah totopppppppppp!!!!!!! (berguling-guling dah ni, sikit lagi nak sampai kat jalan TAR)

lemongrass said...

KayNisa,
InsyaAllah tak kot nak tutup, tapis aje dulu, hehehe...

Mida,
Nasib baik ada blogs skrg ni kan utk bagi hilang boring masa kat ofis or kat rumah kan :-). Zaman dulu2, bila boring, terpaksa baca majalah ke, novel ke, hehehe.

Budakcomot,
thanks ye sbb sudi n suka baca blog ni. Rasanya tak tutup kot fo the time being, cuma kena jaga mulut I aje lah tak tersasar lebih2, hehehe

Lela,
muahahaha....nasib baik sgt2 lah anak2 I kecik2 kan and muka Mak dia takde langsung mcm muka anak2 nya, klu tak susah jugak you nak jaga, hahahha ;-).
Betul jugak tu kan, kalau I tutup blog ni, mana nak cari kawan2 satu donia kan.Senyap sunyi rumah I nanti, hehehe.

fatt said...

salam kak LG,
ketinggalan ketapi ni..nape kak? jgnla tutup..suka blog akak sbb byk masakan yg best2! :)
yup sy agree, kdg2 smpai 1 tahap rasa nak tutup blog ni sbb ada org yg suka bz psl personal life kita..jadi terbantut nak menulis kan..mgkin klu akak rasa patut tapis content dlm ni..ok aje..tp jgn tapis content masakan ye kak..sy suka tgk sume hidangan yg akak masak...tasty! :)