Wednesday, 29 December 2010

Membusykan diri sempena Summer

The past few days, I busy sikit, busy mengadap mesin jahit aje Smile. I’ve been making The Little Misses cotton shorts and 3/4 pants for Summer to be used around the house aje. I suka kumpul kain cotton esp beli masa tengah sale. Dari duk diam kat dlm plastic storage bins tu, baik lah I gunakan untuk buat pants kan.

(TTM busy dgn mesin jahit, I pun terus teruja sama, hahaha).

Bila dah keluarkan mesin jahit and the overlocker, macam2 lah project yang I buat. But once dah simpan, berbulan dia collect sawang, hehehe.

And I also made t-shirt dresses (as suggested by Nora Smile) for Miss 7. T-shirts dia yang lama2 yg still muat but singkat, I sambungkan dgn tiered cotton skirts and jadi lah dress. kalau tak, asik nampak perut menonjol aje everytime dia pakai the t-shirts, hehehe.

IMG_6916

(ini dah tengah hari tapi dia still tak mandi lagi. Tu yang serabai gilers rambut nya!)

Kalau nak pakai around the house ok lah kan. I made skirt dia terpanjang pulaknya sampai bawah lutut, hehehe.

And dinner malam ni, I masak Madras beef curry yang tak letak chilli langsung and vege stir fry.

IMG_6924

Madras beef curry, stir fry veges, basmathi rice and poppadom.

21 comments:

Nieza said...

Salam LG, wah sedapnyer...suka papadom tu...kat sana tgh summer ke sekrng ni?kat Finland skrng tgh sejuk beku ni...dh winter..:)

HAMSINI said...

Salam LG idea yg bernas.....nampaknya kena belajar menjahit lepasni...hehe

NoRa said...

cantiknya miss 7 nie..walau tak mandi tapi tetap jadi model tau..

JaJa'Z said...

uish..bagus jugak idea akak kan..t-shirt2 yang dah singkat2 tu..buat dress..lawa2...jaja pos t-shirt jaja ke Perth bleh? hehhehe

echah_syed said...

sgt kreatif dan RAJIN *.*

Dinas Aldi said...

Wehhh bagus la idea tu! cantik dress tu!

Deliah's Deli said...

omg that's gorgeous..i pun nk 1 :D

lemongrass said...

Nieza,
Salam. How I wish kat Perth ni ada snow masa Winter. Baru lah my kids dpt tengok snow :-).
But klu snow tebal sgt pun tak best jugak kan :-)

Hamsini,
I pun bila my friend cadangkan, baru terfikir nak but dress ni. Lepas ni, takdelah I buang her tshirts anymore :-)

Nora,
Dia ni senang sikit kalau nak suruh bergaya, anytime boleh :-).

Jaja,
hikhikhik...kalau Jaja nya, I kena buat lagi labuh lah kan :-P

Echah,
rajin bermusim when it comes to sewing ni :-)

Dinas,
Ok lah kan utk pakai around the house or pergi grocery shopping :-).

Del,
hehehe... you nak pakai pergi mana ? ;-)

zawani said...

wah wah cik adik kite,comel die pkai bj mum die jahitkan..hihihi..pndai akak m'jahit ye=)

K.Nor said...

cantik top model dgn dress hijau yg cantik gak tu :)

afid said...

fewwiittttttt..silang kaki tuh..ekekeke

TopsyTurvyMum said...

Hehehehe..
Sama cam i, sekali simpan mesin mesti sampai penuh sawang baru rasa nak bawak keluar balik.

i ni projek terbengkalai kejap..
next week la sambung balik..

comel skirt ngan tuan skirt tu..untung ada mak yg creative buat baju lama jadi baru:)

kucingorengemok said...

bagus la idea... patut diperkenalkan pada remaja² melayu di malaysia yang bila duduk, seluar/kain tertarik dan tayang spender... keh keh

lina said...

wah idea yg bagus tuh...sgt bagus share kat sini...cantik pulak tu.

Sally said...

hahh ah la LG bagus gak idea ni..teringin nak buat tuk cek mek saya jugak la..

Flower said...

Cantik Zahra jd model baju DIY. Proud ngan mommy dia punya handiwork. Rajin mommy..

I baru je habis buat lagi satu baju utk Hana, a shirred tops utk pakai ngan jeans or shorts. So far semenjak duamenjak ni I buat dresses, gypsy skirts with shirt. My girl requested dia nak gypsy skirt dan dia nak pakai ngan white t. So I beli cheap white t kat Big w, and gunakan lebihan kain tu utk buat huruf H on top of the t. Suka minah tu.

Ayu said...

bila tgk zahra....tíngat kat ainnur sbb dia pun suka pose dpn camera.tak ssh nak arah dia posing.tp faris....m'jerit la bagai nak rak,dia buat dek je.mcm yg akak tgk gmbr dia kat fb ayu...klu masa tu dia tgk camera n senyum...kira rezeki la tu.hehehe....

btw cantik dresses tu.ayu tak pandai m'jahit so mana baju ainnur yg elok t'peruk dlm box.kekonon klu dpt adik lg...girl lak tu,leh la pass kat dia.mslhnya ada ke adik lg? hahaha....

noir said...

taking a cue from your last post 'wow! the curry looks tempting'. jadi fake pula i ni (sorry tak fav rempah).

that child model, i nak pinch her cheeks. cute like daddy

lemongrass said...

Zawani,
Nasib baik anak I tak kisah pakai baju I jahit, hehehe. I boleh jahit tapi tak lah pandai mana.

Kak Nor,
tapi tak secantik CC stand tu kan, hahahaha ;-P

Afid,
dia konon2 nya tgh curtsy tu sbb pakai dress kan :-D

TTM,
Wah, mentang2 pergi camping. Awat tak bawak mesin jahit pergi camping sekali? muahahaha...
Kalau tgh rajin menjahit tu kan, mmng kena buat banyak2 sekali gus kan :-)

KOG,
dedah spender n montot tu eden tak boleh nak tolong lah, kalau dedah perut, boleh I buat kan dress, hahahaha

Lina,
Lepas ni tak payah buang t shirt2 lama kan :-)

Sally,
buat lah, senang aje buat skirt tu. Cuma kena ada mesin jahit tepi baru kemas sikit :-)

Nora,
Thanks for the idea ye :-).
Bila tgh rajin, tu g buat mcm2. Kalau tak, memang duduk collect habuk aje my machines tu :-).
I pun pernah buat the tiered skirts for the girls dulu. I thought nak buat some more lagi :-)

Ayu,
Faris tu nanti bila dah remaja, sure nya 'cool' aje kan bila orang nak ambik gambar dia, hehehe.
Zahra n Alya gerenti tak dpt adik lagi, tu yg baju dia I recycle buat dress :-)

Noir,
I made the beef curry so no need the accolades, hahaha ;-).

yenyenstory said...

salam LG...
wah...kreatif sungguh. T.shirt dah jadi dress. I nak try jg le nti....nti tu tak tau lg bila....hehe

lemongrass said...

yenyen,
salam. Kreatif sbb sayang nak 'buang' all her tshirts yg still muat but dah singkat tu :-)