Friday, 3 December 2010

Update on the garden

Hari tu Sue requested nak tengok gambar terbaru kebun we all. Come to think of it, dah nak dekat 3 bulan we all duduk kat rumah ni. Kalau rumah sewa, memang kiranya tengah menanti the real estate agent datang nak buat  their 3-monthly inspection lah. But since dah duduk rumah sendiri kan, so yeayyyyyy, takde sape nak datang inspect! Woohoooooo Open-mouthed smile. (unless MIL kesayangan tetiba muncul depan pintu, barulah I kelam kabut buat mega spring cleaning, hahahaha).

Anyway, layan aje lah ye gambar2 kebun we all kat depan and belakang rumah.

IMG_6309

IMG_6311

Ini our herb ‘garden’. Dah makin besar some of the herbs (except my mint and oregano yang macam tak kuasa nak hidup aje). I tanam mint and oregano tu from seeds and maybe tak jaga dia dgn betul, tu yg lambat sangat nak tumbuh kot.

Esok ingat nak plant some more herbs but kalau rajin lah, hehehe…..

IMG_6366

Now, we’ve learned the correct method to plant seeds in Perth during the hot months, baru lah cantik and cepat gilers the seeds bercambah, hehehe. We are waiting until  the 4-leaf stage before transplanting them, some into the vege patch and some into a pot and some into the ground.

IMG_6329

IMG_6331

Ini pulak kebun kat tepi rumah. We all cuma tanam 3 zucchini plants aje tapi mak engkau, punyalah besar the plants sekarang! Sampai dah nak mengcover the 5 capsicum plants behind them!

IMG_6322

The 2 grape plants presents from my Abah.

IMG_6323

Kunyit I yang dah 3 tahun usianya Smile.

IMG_6324

Strawberry plant yang dah menunjukkan ciri2 nak mengeluarkan buah Smile.

IMG_6314

The eggplants. Bila lah nak berbuah ni? Tak sabar2 I nak makan eggplants Smile.

IMG_6313

Our 2 timun plants yang sedang cuba menakluki the whole vege patch! Next time I tanam timun, I definitely have to put them on trellis.

IMG_6363

Our first sunflower Smile.

Cukuplah dulu ye photos banyak ni. Bila semua dah berbuah, I’ll tayang again.

27 comments:

nil said...

bagusnya ad taman. bangun pagi tgk taman. bahagia

ibh said...

Ooo..terujanya..Sue suka pada tanam-tanaman..Grape and strawbery tu kalau dah berbuah mesti lg meriah garden akak..Thank's kak..sudi update gambo garden. hehehhee...

Jamie said...

Jeles tgk ur kebun... tapi nak berkebun kena pikir 2-3 kali since sayur kat sini takde le mahal sgt, lagipun malas nak menjaganya...hehehehhe

Shaofie said...

rajennye kak. bagus ni. leh jadikan wanita cemerlang 2010. superb mum. creative thinking. hahah.

Dinas Aldi said...

Sungguh manis dipandang sunflower comel itu! wah nanti bila berbuah, memang meriah kebun you :D

somuffins said...

LG
Waaah, petani moden yg boleh didakwa telah berjaya! Boleh menabong and in no time at all boleh keliling donia, heheh.

lemongrass said...

Nil,
bangun pagi kena siram pokok sambil tengok taman:-)

Sue,
Sekarang ni we all setakat makan hasil tomato, timun, zucchini, lettuce n herbs fr plants yg we all baru tanam. Tak sabar nak tunggu yg lain berbuah. Grapes tu, 2 tahun lagi baru keluar buah, hehehe

Shaofie,
Nasib baik hubby n I sama2 suka gardening so dua2 boleh dpt peladang cemerlang eh, hehehe

Dinas,
sunflower yg I tanam ni yg dwarf version so memang kemetot n comel aje bunganya :-).

Cik Som,
hahaha... tanam a few pokok, susah sikit lah nak menabung sbb bnyk lagi benda yg still kena beli ;-)

lemongrass said...

Jamie,
Kat sini ada sayur murah n ada sayur mahal. Yg murah like carrots, I mmng tak tanam, hehehe.

Kak Rose said...

LG, tahniah. u memang ada green tangan la... tanam je semua menjadi... kak rose tanam serai 5 kali baru nak tumbuh hidup! hu hu hu

My Life My World said...

Min, I nampak ada sistem pengairan di situ, senanglah macam ni tak yah nak ambik timba siram-siram macam mak kita dulu dulu buat kan. Suka lah tengok tanaman U, sejuk mata memandang :)

K.Nor said...

salam min, wahh seronok tengok farmville min nih..rasanya pokok timun perlu dibuat pacang, baru cantik berbuah dan tak menjalar merata2 kan

A~ said...

salam dari ICU Box Hill Hospital. tgh kerja night shift, but I hafta have a read of ur blog :P
anyways, teruja sangat tengok pangkin garden tu. yes, boleh la i mintak hubby start his project buat pangkin cam gitu jugak. cool la ur garden. best sangat. self-sustain life kat sini is cooool!!

JaJa'Z said...

akak, pokok zucchini dengan timun tu u biar menjalar atas tanah je ke.? tak biar pokok tu memanjat ke? bleh ek mcm tu? sebab zack dok pening nak tanam zucchini mcm mana since batang dia kan menjalar2..gedabak plak tu tgk daun2 dia..jaja just suruh zack tanam tepi pagar jek..biar daun menjalar kat situ jek..bleh ek biar gitu??

Unaizah said...

Wah...ni bukan vege patch lagi ni, dah boleh panggil ladang sayur hah. Jeles betullah!!!

hnyhar said...

u're a successful gardener indeed..meriah betul vege2 tu hidup..sejuk tgn kak LG..he3

:cahya schatz: said...

ok...i jeles...

Liasari said...

penat i tanam rosemary dgn basil (my favourite herbs) tp x mau hidup.
daun kunyit pun liat nak hidup kat rumah baru ni. i guess tanah kat sini tak sesuai kena pi cilok tanah kat rumah sewa dulu gak hehe

lemongrass said...

Kak Rose,
Slalunya benda yg menjadi I tanam ni jenis yg tinggal tanam n tinggal. Tapi slalu gak tension bila beria menjaga tapi tak tumbuh.

Kak Acik,
Itu my hubby lah the genius, hehehe. Dia pergi sambung drip hose ke our rain tank, pastu set timer hari2 utk air kelua menitik sikit2 for 30 minutes. Tapi bila hari panas sgt, still kena siram extra jugak :-)

Kak Nor,
hikhikhik...Tu lah silap we all, tak buat pacang, tu yg menjalar abis. Ada 1 yg berpacang tp busy sgt hari tu n tak sempat nak naikkan ke pacang so menjalar jugak, hahaha

A~,
ICU is nice bila everyone is stable and no code blue on your shift, hehehe.
Pangkin tu previous owner tinggalkan and we all tinggal inherit aje :-).
I also wish at times all my veges can be home grown, baru terasa sgt2 best kan!

Jaja,
We all aje yg biarkan menjalar atas tanah sbb tak sempat nak letak stakes/trellis/pacang, hehehe. Kalau nak tanam zucchini tu tepi pagar, boleh aje but Zack kena lilit2 kan batang dia kat pagar lah so boleh naik.

Unaizah,
hahahaha...ladang sayur utk makan sendiri aje n bagi neighbours :-).

Hnyhar,
Banyak jugak sayur yg we all tanam tak menjadi, tapi lepas tu, tanam lagi until menjadi, hehehe...

Cahya Schatz,
You kena tunggu Spring n Summer lah nak start vege garden kat Jarman itu :-).

Lia,
I haritu belikan Mak I biji benih rosemary and kat pack tu dia cakap memang rosemary jenis yg tak suka air, so kalau terlebih air dia akan mati. I suruh Mak I semai and then letak pot tu kat undercover area so tak kena hujan. Pokok rosemary yg we all tanam ni pun memang we all cuma siram seminggu sekali aje even masa tgh panas giler2. Terus naik cantik :-).

azieazah said...

Amboiii dalam banyak-banyak tu, tak tinggal bunga paberet dia, bunga Matahari...

tapi memang hebat lahh!

DeLLa said...

teringat la zaman kanak2..dok tolong mak tanam jagung kat kebun..best!

katak_78 said...

kak LG..ingat katak_ayu lagi??im back for good!!haha...blog pun nak kembali aktif semula!!!heheh..
u sehat?sgt suka tgk orang yg green hands ni..y God didnt give me that too?ngeeeee~

katak_78 said...

kak LG..ingat katak_ayu lagi??im back for good!!haha...blog pun nak kembali aktif semula!!!heheh..
u sehat?sgt suka tgk orang yg green hands ni..y God didnt give me that too?ngeeeee~

lemongrass said...

Kak Azie,
kalau masa Summer, memang ramai yg tanam sunflowers ni, hehehe

Della,
jagung we all lambat betul nak masak, jenuh menunggu, hahaha

Katak_Ayu,
Apa khabar? Ingat dah 'hilang' dari dunia blog sbb haritu tengok blog you di privatekan.
Welcome back anyway! Hope to read your updates frequently now :-)

Liasari said...

LG,
ms i beli tu dia kata water sparingly. okies next time cuba keadah u plak... hopefully membiaklah dgn jaya. tq 4 the tips

PUTUBAMBU said...

wow..!!
cantik kebun2 you ye LG..
syabas!

lemongrass said...

Lia,
I guess water sparingly tu maybe maksud dia water really really sparingly kot, hehehe

Putu,
masa Summer ni, memang naik hidup segala benda :-)

hana said...

eeee jeles la haku nengok ko ni kak! tanam apa ajer semua idop subur.. rasanya mcm baru ajer akak tabur benih aritu kok dah subur cenggitu.. wa caya sama lu beb!!! kekekeke