Monday, 13 December 2010

Twittering hubby

While we were having dinner tadi, tetiba The Other Half said, “guess what? I’m on Twitter now!” Nak tersedak nasi yang I makan tadi!

I tanyalah (dengan berhemah), “why? you get upset when you don’t have that many friends on FB and yet you want to be on Twitter?” Pastu I sambung lah, “Won’t you get upset when no one wants to follow you on Twitter?

Pastu he said, “But I don’t want people to follow me on Twitter. I just want to follow all these people that I’ve been following on RSS anyway. All of them are on Twitter now.”

Suddenly, piped Misses 7 and 11, “we’ll follow you on Twitter Dad!

Itu lagi tragic I rasa bila your only followers are your daughters and your wife, hahahaha…..

Then I said to The Other Half, “you know what… Miss 7 is the perfect candidate to have a Twitter account because she can’t stop talking. She’ll have updates every second if she’s on Twitter!

Hikhikhikhik….

Pastu The Other Half said to Miss 7, “I’m going to open an account for you on Twitter so we don’t have to hear you talk, We can just read it. Winking smile

Terus muncung muka Miss 7, hikhikhikhik…..

Maybe I can join Twitter to and do garden updates every day, hakhakhakhak….

Ada blog 1 pun kadang2 malas nak jaga, lagi lah Twitter eh Winking smile.

Tadi I pergi tuai my zucchinis after a few weeks tak tuai.

Bila selak2 all the leaves, terkejut gilers I tengok all the zucchinis. They don’t look like zucchinis any more, they look like marrows, besar gilers!.

IMG_6580

Nampak macam kecik aje kan…

I kid you not, that big zucchini besar lagi dari lengan I! And my lengan is not kecik mind you! Berat dia 500g!

Jaja, make sure En Zack tuai zucchinis dia nanti tiap2 minggu so tak jadi sebesar lengan dia, hahahahaha….

I’ve already sliced them thinly along with the cucumbers. I’m turning them into pickles esok. Tak tau lah rasa dia macam mana nanti, hehehe.

IMG_6575

Ini sunflower yg I ambil gambar on Sat, hari ni dah in full bloom.

IMG_6577

Our corns dah makin besar but we don’t know when is the right time to pick them…

31 comments:

Shaofie said...

sweet je kak! now everybody is on twitter. don't forget to tweet me. id name : shaofie

nur said...

suburnye tengok kebun LG dah hasil2nya .Teruskan...seronok saya nengoknye...

blu4sky said...

hahahaha...alahai sian miss 7...kang merajuk miss 7 terus x nak bercakap..hehehhe...

Anna Da Lady said...

oh, my sunflower..saya suka sunflower....hehe..akak, kesian sama Miss 7...nanti kang kalau dia twitt jer tak bercakap langsung, ada plak yg risau :)

Yazrina said...

kalau zucchini tu besor2, rasa dia sama gaks ke kak?? besonyerrr akak nyer cornn!!! yaz penah tanam corn dulu... tumbuh sebatang aje pokoknya.. buah pun sebiji.. tapi besor.. my adik2 nyer byk buah, tapi kecik2...

lemongrass said...

Shaofie,
I'm still not on Twitter yet, tunggulah 5 tahun lagi, hehehe

Nur,
best ada kebun ni sbb bila malas nak tayang gambar dinner, boleh tayang gambar hasil kebun kan :-)

Blu4sky,
hehehe....kdg2 we all ni kan sampai tak larat nak dengar dia cakap. Boleh tune her out lah kadang2, hehehe...

Anna,
agaknya kan once she's a teenager, mau kot tak bercakap dgn we all, cuma guna sms or tweet aje kan :-)

Yazrina,
tak tau lah rasa dia sama ke tak sbb I tak rasa lagi yg besar mcm tu, hehehe.
Corn I tu nampak aje besar tp dlm dia takde isi, kosong aje bila I tekan2, geram betul!

NoRa said...

wah dah jadi peladang yang berjaya nie..nnt boleh import eksport sayur masuk malaysia..hikhik

Cikmin said...

wehoooo...meh akaun twitter hubby you..ai add eh.. :P jagung tu bila isi dah kuning pekat boleh la dituai.. :)

Hafitah said...

easiest to know is it suitable to pick the corn is when the outer hairs of the corn turn brown and a bit dry

JaJa'Z said...

kalau 500gram tu kira berat dah tukak..tak terbayang jaja..hari2 we all tgk progress kat our zucchini..bila la nak kuar buah..hehhe padahal daun ke 4 baru je nak kuar..dah berangan...heheh

noir said...

if only there was twitter 10 years ago...my 'ears' would have remained intact. funny your hubby say that to miss 7.

i'm envious of your garden :}

anymz said...

salam LG,jgn terleka pulak dari memetik jagung tu nanti.takut tua pulak...
hehe..kesian,..i pun ada twitter but there's no one yang follow..except for my son yang keisan kan i..lagiiiii sedih kan..?

lemongrass said...

Nora,
muahaha, tanah sekangkang kera aje, nak jual kat pasar tani pun tak sampai 1 meja, hahaha

CikMin,
hahaha...hubby I tu jenis orang anti social, dia nak follow orang tp dia tak nak langsung orang follow dia :-)

Hafitah,
thanks for the info. I'll keep an eye on the hair :-)

Jaja,
we all punya ni, 2 bulan dah berbuah so kejap lagi lah boleh lah you all makan hasilnya :-)

Noir,
tell me about it :-). Sometimes I wish I could just unplug my ears for a few hours :-)

Anymz,
hikhikhik... sian I dengar u and twitter tu. Tu sbb I tak nak join twitter, nanti I sedih klu takde yg nak follow, hahaha ;-)

mamalisa said...

geram betullah tgk your plants ni...sungguh excited same goes to all your cooking!! well done sis :)

btw, both name lil misses is my daughter name - Aliya Zahra :)

anie,Nagoya said...

sekom....cak...salam kenal

Dinas Aldi said...

alala kesiannya Miss 7! jgn bila dia dah masuk teenage years nanti, dia sonyap x cakap langsung, haaa, baru la teringat zaman dia cakap banyak & merindui saat2 itu :)

Ayu said...

hehehe...kesian hb akak.ayu ada twitter tp xtau nak guna.lg parah...ntah camne ayu leh ada twitter pun ayu lupa.sama mcm fb la...dah setahun lbh ada account,baru reti nak guna fb.nmpk sgt buta it!

hm...salam peluk cium kat zahra n alya eh.tetiba je rindu kat dorg.isk...

K'rin said...

Hai, petua nenek i, if nak jagung penuh berisi, tanam masa perut kenyang. N kalau gigi jarang2, tutup mulut jangan bercakap.

Setakat ni, menjadi.

meriahceria said...

akak....wat twitter account...then for sure, i will follow you...hihihi

kucingorengemok said...

i still don't get twitter... apa bendanya tu? hehe, tanya si rabun IT

zawani said...

salam ...salam perkenalan kak LG=)saye ni br nak start ber'blog'...huhuhuh..xpandai sgt..kene blaja lg..hihih..sronok sgt bc blog akak..hr2 saye bk blog akak=)u r d best kak!

Gina said...

Salam Kak
Husband akak nie mcm suami saya la..masa time sambung belajar kat Adelaide nie lah dok terhegeh-hegeh buat FB sebab nak contact students die, kalau tak mmg tak akan ada la..nama aje balajr bab IT sampai ambik PHD

PUTUBAMBU said...

i ada FB jek..not twitter..
tak sempat le rasanya..
byk benda lain lagi nak updates..
blog pun skip2 je update..

but anyway, cantik sunflower tu..
jagung tu jugak..and zucchinis tu..

nak mintak jagung tu sikit..jauh bebenor le pulak..ekekkeke

NenekPenne said...

i tak ada twitter cause i bukan artis. siapa laa nak follow i kan... he he he..

afid said...

kak LG,
dah agak dah, mesti Miss 7 tu banyak cakap. tengok muka pon tau..hahahha..suka makan n cakap banyak. mesti dia je yg potpetpotpet..:B

yenyenstory said...

buka le akaun twitter...I jd follower....:)

Itulah org kata, berbudi pada tanah,,, dapat hasilnya kan....;)
jeles nengok....

My Life My World said...

Seronok nyer tengok kebun u dah berhasil dengan cantik dan sehat sekali. Oh! pasal Twitter tu, sampai hari ni I tak tahu guna dan tak penah bukak Twitter ;) sangat lah ketinggalan ketapi.

aishah zaharin said...

mynn,
at your "about me" punya column kena tambah satu lagi profession - gardener.

:)

TopsyTurvyMum said...

i tak pernah ambik tau pasal twitter...hp tak canggih hahaha!

i every year mesti dapat merasa freshly from tuan tanah kedaung's garden hihi..nak tanam sendiri maklum la tangan panasss!
buat lempeng zucchini pun sodapp!

SJB AKA SUE J-B. said...

You know, this kind of zucchini can go more bigger tau. Terkejut juga tengok kadang hahaha.

lemongrass said...

Mamalisa,
I pun suka tengok all the hasil bila dah penat berkebun kan :-).
Nice name your daughter's got there, hehehe.

Anie,
Waalaikumsalam :-)

Dinas,
hehehehe... I rasa dia ni jenis yg maybe takkan berenti bercakap kot :-)

Ayu,
Akak pun takde account Twitter tu, hubby I tu lebih2 aje tapi mcm Ayu, dia pun tak tau guna, hahaha.

K'rin,
thanks for the petua. Next year, boleh lah tanam jagung guna petua you :-)

Julie,
Wakakaka... tak larat I nak ada mcm2 ni.cukuplah hari2 update blog kan, hehehe

KOG,
I pun tak tau sgt but fr what my hubby (the new twitter convert), dia kata mcm blog lah but microblog, you update anytime n tulis a few sentences each time. And all your followers will get an sms/email? straight away bila you update. Gitulah gamaknya, hahaha

Zawani,
Salam singgah n salam kenal. Welcome to the world ogf blogging, hehehe. Thanks ye sbb sudi baca my blog ni.

Gina,
Salam. FB tu memang bagus betul utk jadikan tempat menjejak kasih kan. Boleh tau perkembangan orang tanpa susah payah call diaorang, hehehe

Putu,
I pun ada FB but guna semata2 utk menjejak kasih aje. I lagi suka update blog sbb lagi ramai boleh baca, hehehe

Net,
I pun takde Twitter sbb ada blog pun kdg2 malam2 baru sempat update :-)

Afid,
hahaha... tengok muka n perut tau dah kan dia suka makan n suka cakap ;-)

Yen,
hehehe...I tak larat lah nak update twitter setiap jam ;-)

Kak Acik,
I pun tak pernah buka Twitter n takde account Twitter n tak tau mcm mana nak guna, hahaha

Aishah,
you are right, I should update my profile tu kan ;-)

TTM,
Best nya dpt tuan tanah kedaung yg baik hati. Pastu, you bagi balik tak dlm bentuk makanan dah masak? hehehe...

Sue,
Hahahaha....Takut I nak bagi dia lagi besar dari itu :-D.