Thursday, 16 December 2010

Sambungan misteri nusantara

Pening jugak fikir macam mana nak atasi misteri nusantara tu. Mungkin I kena guna all the suggestions yang some of the readers bagi…

(psst.. ramai gak readers yang pandai mengagak sebab musabab misteri nusantara tu Smile)

1. Guna bahasa jawa bila tang sesi mengutuk..

pro-memang susah lah peng sekodeng nak faham so boleh tulis sesuka hati la la la la…

con-I pun susah nak paham! And maunya sehari semalam kena bertapa depan pc semata2 nak buat 1 N3 yang cuma guna sebaris dua ayat, muahahaha….

     -readers yang tak paham bahasa Jawa kenalah cari guru bahasa Jawa nak translate blog I, hahaha

2. Guna bahasa kiasan, guna ejaan BM yang tak berapa betul sangat

pro-memang susah lah en gugel nak alih bahasa kan so boleh tulis sesuka hati la la la la (hehehe)

con- I kena berguru dengan budak2 sekolah kat M’sia untuk belajar tulis guna ejaan BM ‘baru’.

     - rasanya kan, I pun nanti tak paham apa yang I tulis, hehehe

     - I kena sentiasa ada kamus DBP kat tepi pc setiqap kali nak tulis N3

3. Guna password N3 untuk N3 yang memang khas sesi membitching.

pro- memang sah lah tukang sekodeng tak kan mintak password kat I kan

con-penat pulak nanti I nak melayan emails semua yang mintak password Winking smile

4. I kena jadi budak baik dari sekarang, tulis N3 semua yang baik2 saje, yang memuji2 saje walaupun hati terluka

pro-memang bagus untuk ketenangan diri membersihkan hati

     -sangat bagus untuk mengukuhkah ikatan persaudaraan

    - memberikan senyum memanjang pada tukang sekodeng

con-kesian kat laki I nanti sebab mesti telinga dia panas aje dengar I mengomel sbb dah tak boleh mengomel kat blog, hikhikhik

5. Tukar url blog

pro- memang sahih tukang sekodeng susah sikit nak sekodeng lepas tu.

con- I sayang kat url blog ni sebab memang cantik aje untuk explain tentang this family. Kalau tukar, memang I pun akan terlupa the new url kot

     - Tukang sekodeng masih boleh sekodeng kalau dia pandai guna key words like ‘The Little Misses Perth’ or ‘jawa perth’ (hehehe)

6. Biaq pi lah kat dia! Sapa suruh hampa pi makan cili!

(cadangan yang di atas ni datangnya dari mulut saya, hahaha)

pro- baguih baguih sticking to my principal

con-panas lah telinga I kena leter nanti dengan laki I, hahaha

Sekian ajelah misteri nusantara ni…. N3 lepas ni kita tulis pasal lain pulak ye! Smile

27 comments:

alinac lover said...

hehehe..yang last tu diterima
hehehe

anymz said...

memang tension kalau orang kacau r/tangga kita kan..?ala blog ni kira r/tangga la tuh..
i pernah kena mcm nih..hampir2 private kan blog i,dan hampir2 tutup blog jugak..tapi pikir2 balik..apa la bodohnya i ni dok pikir2 perasaan org..anak i kata perasaan kita sape nak jaga?..
buat aje apa you nak..dah umur mcm kita ni kan,kita buatlah apa yg kita suka pulak...
betul tak..?

kucingorengemok said...

tapis² sikit, tukar² ejaan sikit, kalau susah² guna F-languange lah... safayafa sufukafa bofolofog afawafak (baca: saya suka blog awak) hahaha >:)

My Life My World said...

Salam Min ... tolong jangan private atau tutup blog yer ... saya masih tetap setia nak baca. Saya pilih yang No. 6 :)

imanamani said...

assalammualaikum kak min..

la... ada juga ke yang skodeng kak min... aduii...laa...


p/s lama dah follow blog ni... suka sangat.. read all the stories pasal little misses....

jangan la close blog ni...

saudah said...

i vote for #6.

zarin said...

i pun suka #6 tu...hikhik
biaq pi lah kat si skodeng tuh...siapa suh dia baca hikhik

NenekPenne said...

kalau ada orang skodeng biarlah...maksudnya blog u best, tu pasal dia skodeng...

umpamana mcm anak dara yang diskodeng masa tengah mandi...hohoho...

eh nanti kalau nak tukar link, kasitau kat i tau....

everyday i baca even kadang2 tak taruk komen....

mcm tetiba i ketuk rumah u pastu tanya, cik puan LG masak apa hari ni? mesti pelikkan... tapi sebab baca blog mungkin tak derlah pelik sangat bila menda tu terjadi dan kalau u terpinga2 tanya who the hell minah ni...i pun akan cakap, arlooo LG, i baca blog u lah....

u fahm tak apa yang try to explain nih? heeeee

Liz Rohaizat said...

kak min, u know me yg suka masuk blog ni eventhough kdg2 x letak komen pun. hehe..

please jgn tutup terus. private je la kot and jgn lupa invite saya. blog akak ni wajib saya masuk tiap2 hari. betul, tak tipu!

elly torres said...

Salam.

Akak perth (sorry kak, sy tak tau nak panggil akak apa..hehe).. alaaaaaaaaa jgn laaa tutup blog ini...tak ceria idup sy.. wah, gigih 1st time kasik komen.. hehehe! sy suka baca blog akak, dan blog2 yg dlm list akak tu.. siap lagi sikit aje nk jumpe si budak tinggi tu bloglist akak.. hehehe.. thanks akak.. tulis lagi.. we want more.. we want more... ok slamat berkenalan.. sy elly.. suhaili ramli. :)

Madam Sooyaree said...

kita vote #6 ok... adakah ada mereka-mereka yang tak paham bahasa melayu sibuk nak skodeng blog anda?

indahhouse said...

Salam kak LG,
Alahai... saya tak tau nak pilih no berapa. hihi..
Banyak pro dan kontranya kan? Actually, saya tak tau apa masalah utama. Kalu TOH mintak kak private blog, maknanya ada something..

Saya sebenarnya tak nampak mana-mana entry salam2benua yg menyentuh byk pasal orang lain. Kecuali ntry sesi menganyam ketupat aritu. :D Cuma... saya pun pernah terkena. Sampai merajuk malas nak tulis entry, sampaikan hubby pulak yg suruh saya tulis. Sebab telinga dia tak larat dengar saya bercerita macam-macam. hikhikhik. Bukan semua Men suka dengar cerita orang perempuan,kan?

I think, kak.... kalu kak tak blogging nanti, entah2 TOH atau the little misses pulak yg pujuk2 kak tulis kat blog tak? Buat2 la merajuk skejap. ihihihihi..

Ayu said...

salam kak....

awat lak tu nak tutup blog bagai.ala kak....buat dek jela.klu susah2 sgt...private kan.tp jgn tçicir lak nama ayu.kang ayu tokleh nak masuk lak sbb pintu dah kena mangga.hehehhee....

PUTUBAMBU said...

ish..siapa le pengskodeng yg takdak keje tu yek?

bahasa jawa takpe lagi..boleh carik intrepreter.. tapi kalau bahasa jerman ke..bahasa yg pelik2 tu.. mmg mintak maap le..

lotih den!

Miss Layaleya said...

salam sis,

byk konflik ni.. pening jap.. tp jgn tutup tau, sy suka singgah sini.. dh wajib plak singgah sini..

all d best..

Dinas Aldi said...

No6, no6! *angkat tangan dengan gigih & tinggi macam student dalam kelas*

kalau kena private jugak, jgnla lupa invite i naa? pleeaaaaseeeeeeeee!

dulu pernah sekali i guna translator tu untuk 1 entry blog i. tergolek2 gelak sebab tunggang langgang ayat yg dia bagi, kahkahkah!

lydiarahayumahmod said...

Salam.
Ala Kak min...
jgn tutup tau blog ni...
blog akak best..

ibh said...

Sapakah org yg suka skodeng dan bikin kecoh tu..
Kak..idea no 6 tu baguih..biaq pi la dia....
Jgn tutup key blog ni..

akiratoriza said...

salam... Kak LG,
erm saya yang tak faham langsung apakah semua ini????

JaJa'Z said...

kak min, jaja ni sebenarnya tak berapa paham lagi dengan kes misteri nusantara..em..ada orang skodeng blog akak ke? ada orang tiru penulisan akak ke?..emm..blom terungkai lagi persoalan ni...

msmitchie said...

I for one can understand Jawa, if not I could ask my hubby. German and Jawa are more or less the same, right? Hehe
I don't really understand the mystery :-( Should read your pre-pre-previous post eh?

lemongrass said...

Alinac,
I pun kdg2 nak aje ckp mcm tu kat orang tu, hahaha

Anymz,
I pun kan takdelah laser sesngt dlm blog ni tp sbb hati yg nak di jaga tu Mak Mentua nya hati, tu yg susah sikit, hahahah.
Kenalah I bertapis2 lepas ni :-)

KOG,
Hikhikhik...kalau M** tu resourceful, akan dicuba sedaya upaya gak kan nak baca apa yg I dok ngumpat pasal dia, hahaha

Kak Acik,
Salam. Kenalah setia kan sbb nak tau perkembangan terbaru bakal menantu, hahaha ;-)

Imanamani,
Waalaikumsalam. InsyaAllah tak tutup, tapis segala yg I tulis aje ;-).

Saudah,
Hahaha...I pun nak aje hari2 ckp no 6 tu ;-)

Zarin,
yg masaalah nya, Mak laki I yg sekodeng tu so terpaksalah menantu hantu dia ni belajar tapis segalanya, hahaha

Net,
Orang ni sekodeng sbb dia nak tau apa yg I slalu ngumpat pasal dia. Pastu dia pegi buat hangin buat perang dingin dgn we all, hmm.....
Kalau lah dia buat baik dgn I, tak lah I ngumpat dia kan, muahaha...
Psst..I rasa I paham apa yg u ckp tu, hahaha

Liz,
Thanks lah sbb suka masuk blog I hari2. masaalah nya, tukang sekodeng tu pun suka masuk blog I hari2, hahaha :-)

Elly,
Salam.Thanks ye gigih bagi komen :-). Next time you dtg Perth, boleh jumpa we all pulak kan after dah jumpa some people on my bloglist tu :-).

Sooyaree,
Mereka2 tu yg gedik2 nak sekodeng, pastu marah sbb I bercakap benar pasai mereka2 itu, hahaha...

Indah,
Salam. Hubby I tu tak paksa lagi tutup or privatekan. Dia cuma suruh I tapis segala yang I nak tulis aje. Susah jugak nak tapis ni kan bila hati tgh geram, hehehe.
Sbb sesi anyam ketupat hari tu lah sampai jadi perang dingin, hehehe.

Ayu,
Banyak pintu dah kena mangga sekarang ni kan. Rasanya pintu I tak lagi kot, tapi kadang2 I nak mangga tingkap sikit2 :-).

Putu,
Mak pada laki I yg dok sekodeng tu, tu yg susah nak ayam ketupat, hahaha
nasib baik ramai yg pandai ckp jawa kat M'sia tu kan :-)

Layaleya,
conflict takde, cuma orang yg sekodeng tu aje yg kdg2 terasa sbb dia makan cili, hehehe...

Dinas,
tu lah susah nya bila orang tu guna gugel translator. Pastu dia salah faham sbb gugel silap translate kan. Pastu terus nak merajuk lama gilers tak bagitau we all kenapa dia merajuk. Nyampah we all, hahaha...

Lydia,
thanks sbb kata blog I best :-)

Sue, Akira, Jaja,
Yang sekodeng tu Mak pada Laki I yaitu M** I lah, hehehe. Kita orang baru tau sbb dia terkantoi bila tiba2 dia follow laki I kat Twitter lepas aje I post N3 pasal hubby I ngan Twitter tu. Tapi still tak nak ngaku.
So, bila I ada ter anyam ketupat pasal dia, dia terus bagi we all cold shoulder, merajuk..
So, lepas ni tak boleh lah ada sesi menganyam ketupat lagi dah, hahahaha...

lemongrass said...

MsMitchie,
I dah explain about the misteri kat the above comment :-).
Jerman n Jawa kan adik beradik, hehehe....

Naemah said...

kak,

ngumpat pakai bahasa F je.. hehehe
tp penat sket la nak menaip...

huaargghhh lafaparfar pufulakfak peferutfut nifi....

JaJa'Z said...

ooooo..ye ke...akak tulis dalam melayu dia paham ke?? tapi kalau dah ada gambar2..sah2 dia tau whats going on kan....bahaya betul...

lemongrass said...

naemah,
hahahaha...I pulak nanti sampai tertidur2 nak menaip semua perkataan :-)

Jaja,
Dia tak paham, tapi dia guna gugel translate. Pastu, tu yg kdg2 boleh tersilap understanding and terus lah dia masam muka sbb dia tersilap paham.

Mother of Two said...

kak min,
panggil uncle seekers tolong tangkap misteri nusantara itu...hehehehe