Friday, 10 December 2010

The kids and us

Do you think we haven’t exposed our kids much to the outside world?

This was the conversation we had earlier…

Me: Dad and I are thinking of going out for dinner on our wedding anniversary and guess what? We are not taking you guys out with us, just the 2 of us at dinner.

Miss 11: That’s not nice, leaving us behind. Why can’t we go along?

Miss 7: Yeah, where are we going to stay?

Me: At home lah and we’ll get a babysitter for you guys.

Miss 7: How come we can’t go with you. You normally take us along. What’s an anniversary anyway?

Me: It’s to celebrate our wedding, that’s why we want to go out.

Miss 7: But you two are married already, why do you need to celebrate?

Me: It is nice sometimes to celebrate the fact that we’ve been married so long (and I sambung dalam hati “and still sane and haven’t annoyed the hell out of each other yet”).

Miss 7: Will you cook dinner for us first before you go out? How long will you be out for? What if the babysitter is not nice?

Adehhh deh deh…….

Nampak sgt2 kan yang we don’t go out for romantic dinners/outings at night time often because obviously the thought of being left at home with a babysitter scares Miss 7 so much. All these questions! Macam nak pergi bercuti 3 minggu without them aje!

If jadi lah hajat we all nak pergi dinner for our anniversary, this will be the first time ever we employ a babysitter for the night. Previously, we’ve just sent them to friends’ houses when we had to go out at night without them (boleh bilang on 1 hand aje pun).

I guess Miss 7 sejak lahir sampai sekarang tak pernah ada babysitter, tak pernah kena gi nursery so the babysitter concept is very alien and strange to her. She’s finding it a bit intimidating kot having to stay at home without her Mum or Dad.

But, we only want to go out for a few hours on our 15th wedding anniversary. 15 is a big deal kids! hehehe…..

Like my Mak said about Miss 7, “Walaupun bila tengok badan dia, ingat dah besar. Tapi sebenarnya, she’s still a kid at heart. Orang lupa kadang2 yang dia kecik lagi.

The Other Half said, “Maybe we can just have a nice dinner at home.”

Noooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!

I don’t want presents, I only want to have a nice QUIET PEACEFUL dinner together without me having to cook them, hehehe….

Ini gambar our dinners last nite and malam ni (the ones that I cooked Smile).

IMG_6485

Sausages and instant roast potatoes with grilled asparagus and zucchini.

IMG_6540

Mee goreng sempoi.

Psst…tangan kat bean counter tu dah bertambah 1 lagi tengah hari tadi, yipppeeeee…. seronok sungguh Winking smile.

I memang bercadang nak buat giveaway bila beancounter tu mencecah 1 mil mark but sampai sekarang still tak tau lagi what’s the best way to do it.

23 comments:

azieazah said...

Salam Jumaat.
Happy Anniversary 15th. Wow! 15 tahun tu memang suatu jangkamasa lama dan sungguh bermakna tu.

Well, patut juga keluar meraikan berdua, dlm suasana berbeza, dan keadaan yang aman dan menjadi kenangan.

I think, anak-anak akan faham bila diterangkan.
Teruskan niat...

lemongrass said...

Kak Azie,
Salam Jumaat. 12 hari lagi anniversary we all tapi kena fikir dr sekarang klu nak cari babysitter ni.
Diaorang pun dah besar so mmng dah boleh sgt2 kena tinggal dgn babysitter kan, so dpt lah we all keluar bercanda berdua, hehehe

Flower said...
This comment has been removed by the author.
Flower said...
This comment has been removed by the author.
Flower said...

I baru sekali je tinggalkan anak2 gi dating memalam ke company's dinner 3 tahun yg lepas. Tu pun tinggalkan anak2 kat rumah sendiri ngan hb nye mak sedara. Sebelum pegi keluar makan, siap2 diaorg dulu. Nasib baik gak diaorg tak nangis sbb dah biasa ngan nenek sedara tu. Lepas dari tu tak pernah lagi. Ada gak mcm u ckp nak keluar romantic dinner, tp tak dpt permission dari diaorg berdua. Ingatkan dah tua2 ni tak yah lagi nak mintak permission nak jalan malam2. I beriye2 beli baju dinner, berangan nak candle light dinner. Mcm ni kenalah bagi upah n bribe kat anak2 ni.

zarin said...

wow! 15 tahun dah ye!
memang harus celebrate berdua duaan tu :-)
sian pulak kat miss 7 bila dengar macam2 soklan dia tanya u tu hihi..anyway happy anniversary to you

an15 said...

Ololololo miss 7 ni. Still remember dia beriya cite pasal her pet(cricket)hari tu. Comel je :p

Dinas Aldi said...

"but you two are married already, why do you need to celebrate?"

tak boleh tahan dengar soalan tu, kahkahkahkah!

you're right, 15 years is a big deal!

lemongrass said...

Nora,
Agaknya kan diaorang ingat syiok sgt2 lah keluar dinner berdua2an tu, tu yg diaorang pun nak join jugak so diaorang pun dpt join the fun :-).
I thought bila dah makin besar, makin senang lah kan nak keluar, rupanya makin bnyk soalan lagi adalah :-)

Zarin,
tu yang nak keluar dinner somewhere fancy. Tapi kena interrogate beria dgn anak2 sebelum diaorang bagi 'kebenaran' pergi dating, hehehe.

Anis,
Zahra tu memang sometimes pelik sikit, probably sbb youngest kot so manja lah sikit dgn I :-)

Dinas,
Hahahaha...the fact that we haven't killed each other after 15 years together is a good enough reason to celebrate kan :-)

Nadia Dzai said...

15. lame tue, hopefully jadi lah kan, bila dh ade anak, sometimes kene ade mase berdua juge :D :D eceh mcm lah i ade anak :p

lemongrass said...

Nadia,
tu lah kan, 15 is a magic number ;-). Selalunya we all berdating during day time when both ada free time and the kids at school. So bila nak keluar berdua malam2, tu yg the kids terkejut kot, hehehe

kucingorengemok said...

i think i know the feeling, being The Cook in the family, kadang2 nak lah makan sedap2 yang orang lain masak kan

yup, 15 years is a big deal, happy anniversary! :)

escapism said...

sis-
tahniah!..moga berpanjangan hendaknya yer..bertambah2 bahagia, dunia dan akhirat... :)

both kids, comel sangat..adore them.. he he.. :)

blu4sky said...

Happy 15th Anniversary dear LG....May Allah bless the journey of your marriage and more wonderful years ahead...

Madam Sooyaree said...

Happy 15ht anniversary! Tinggalkan aje diorang tu kat rumah. Rasakan, hehehe

Hanizatul said...

Tahniah ...15 tahun dah. semoga terus berbahagia sehingga ke akhir hayat....anak2 memang la macam tu....bila besar sikit lagi tu ok la...mcm anak I dah nak masuk 16 tahun..dah boleh buat kawan sembang..

T said...

Happy Anniversary! You deserve a night out. Lima belas tahun tu. wow. hope you have another 15 more years of blissful union, and 15 more, and 15 more, and 15 more....

deqlis said...

Salam kak LG,

deqlis pun buat mee goreng sempoi semalam... buh udangm tauhu, kobis dan daun sup jerr..

1 kati makan 2 org kenyanggg...ngeeehh..

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh Kak LG..

Alhamdulillah, semoga Allah swt melimpahkan rahmat, keberkatan dan kasih syg yang beroanjangan dalam rumahtangga kak...ameen...

Feeeeeeeeeew...lama tu 15...:)

My MAA said...

K'Min..congrats! wah sure berdebar2counting down!! bila tue? seronoknyeee...K'min just drop the girls at my place...i'll be delightful to look after them while u enjoying ur lovely anniv. date! :)

rozz9 said...

Congrats..15 years mmg lama.. hope bahagia hingga akhir hayat. Akak dah 26 tahun ni tapi rasa baru je.. anak sulung dah 23 tahun.. goodluck..

lemongrass said...

KOG,
My hubby kata i can cook as good as the restaurants so buat apa nak keluar. I told him, I don't care, I nak makan kat luar jugak! hehehe

Escapism,
Amin ya Rabbal Al amin... semoga dimakbulkan Allah doa you :-).

Blu4sky,
thank you. Amin.... :-)

Sooyaree,
tu lah nya, kalau diaorang banyak songeh. I tinggal aje berdua kat rumah, baru padan muka diaorang, hehehe...

Hanizatul,
Diaorang ni memang jarang sgt2 kena tinggal so tu yg banyak songeh bila we all nak keluar malam :-)

T,
thank you :-). 15 years is definitely a major milestone (being married to me), hehehe. Definitely deserve a really good night out kan :-).

Deqlis,
Salam. Sure sedap sgt2 your mee sempoi sbb 1 kati boleh habis makan 2 orang kan :-)

Ayu,
Waalaikumsalam.
Alhamdulillah, tercapai jugak 15 tahun anniversary we all. Semoga doa you di makbulkan Allah :-)

Maz,
Thanks :-). On the 22nd Dec ni. Tu yg we all nak keluar celebrate sbb 15 years you, hehehe.
Thanks for the offer but I think the girls lagi suka stay kat rumah sbb boleh buat mcm2 :-).

Kak Rozz,
Thanks and amin..
I pun rasa mcm baru aje kahwin, tak terasa mcm dah nak masuk 15 tahun :-).

ComeyBelako said...

wah...dah 15yrs. tahnisah LG & hubby! moga dikurniakan kebahagian yang melimpah ruah berpanjangan. InsyaAllah. hehehe...cian zahra...CB setiap kali anniversary buat camtu jugak. we normally have 2 celebrations. 1st with the kids - masa ni hubby akan bukak cerita yang sama setiap tahun tentang sejarang perkahwinan bla bla bla....hehehe. pahtu with hubby alone. have a nice day sis!