Saturday, 18 December 2010

Food, food and more food

Ish ish ish, kalau orang tengok gambar2 kat bawah ni kan, mesti orang ingat we all ni asik makaaaannnnn aje kan, hehehe.

Tapi memang pun asik makan aje.

Bangun pagi, terus ingat nak buat breakfast apa. Pastu, tengah hari fikir nak buat lunch apa. And then petang fikir nak masak dinner apa so memang lah kiranya asik fikir pasal food and makan aje kan!

Pasta kat bawah ni was our dinner on Friday nite. Ini meal yang paling cepat nak masak after coming back from swimming.

Singgah sekejap kat Coles on the way back to buy fresh pasta, a jar of basil pesto, smoked salmon n cream. Balik rumah, tak sampai 15 minutes dah siap terhidang Smile.

IMG_6692

IMG_6699

But this time I diced the smoked salmon finely and masak sekejap with the pesto and cream. 60g of smoked salmon is enough to feed 4 people if you do it this way, memang jimat, hehehe Smile.

And pagi tadi pulak nya we had brunch. The Other Half and The Little Misses went bike riding to the shop to get a few things. I malas nak ikut so I made bread, pancakes, sausages and scrambeld eggs to have for brunch.

IMG_6711

Bread dough tu I made into sausage cheesy roll and plaited cheese bread.

IMG_6717

And ini pulak our dinner tonite…

Nasi goreng ribs. Orang selalu buat nasi goreng ayam lah, nasi goreng sotong lah, nasi goreng daging lah. I pulak buat nasi goreng ribs, hehehe.

IMG_6727

IMG_6729

This is oven baked sticky lamb ribs. I tak tau nak makan dengan apa so I buat nasi goreng. Sedap jugak makan dgn nasi goreng Smile

13 comments:

ibh said...

Sedap kak..Kalo lah org dlm rumah ni berselera mkn mcm tu kan best..Ni tak..boring lor syik la masak lauk2 yg berat2..lemak2..

Farra Dhelina said...

teringin nak buat western food sendiri..stakat ni tau buat pizza dgn spgthi, others than dat, belum pnh try lagi :D

♥LOVE2COOK♥ said...

Every dishes make me drool la kak!!! Haishhh...wish to grab a plate now ;)

lemongrass said...

Sue,
Nasib baik lah orang kat rumah ni suka makan western sbb I ni jenis yg malas masak 2-3 lauk pauk tu, hehehe

Farra,
Takpe, you start from there and gradually learn more dishes as you go along :-).

Love,
I tak masak chicken, hehehe ;-)

Lili said...

Excellent accompaniment that lamb ribs with nasi goreng! I know, sebab selalu buat...hehehe...

Cuti sekolah means, tangan kita tak sempat kering...asyik masak dan kasi makan depa ni! :))

shoba said...

sedapnya...
sentiasa tergoda bab2 makan nih.

FasiHaH SupiaN said...

wow...really make me wanna try it...
seems very tasty......

Dinas Aldi said...

adohh, dari breakfast sampai ke dinner semua sedapss! toloonnggg!

Jiya said...

kak... jiya rasa kan.. nak berguru western food ngan akak la.. tgk gmbr pasta tu cam nak masuk lam mulut jer.. sib baik la gmbr. muehehehehe..

lina said...

salam - ur food look so lovely...

lemongrass said...

Kak Emily,
I baru first time makan nasi goreng dgn ribs ni sbbnya baru 2nd time masak ribs ni :-).
I nak buat rules baru lah this cuti, kalau dia orang nak makan, kena masak sendiri, hahaha ;-)

Shoba,
I pun klu masuk blog masakan lain, memang sentiasa tergoda tengok food orang lain :-)

Fasihah,
do try it esp the smoked salmon pasta. Memang sedap :-)

Dinas,
hikhikhik...

Jiya,
Western food I kan semua sempoi2 aje sbb so klu u nak berguru, alamatnya belajar masak yg sempoi2 aje lah, hehehe

Lina,
salam singgah. Thanks :-)

minahsenget said...

OMG gastric juice dah kuar mencurah-curah by just looking at the pictures! belum bcae blog lagi. bahaya sgguh! kne letak danger sign ni...

lemongrass said...

Minahsenget,
Kadang2 aje picture food tu mengancam sampai boleh bagi keluar gastric juice and saliva :-)