Tuesday, 30 November 2010

Laaamaaaaaanya tak makan…..

I got some good news from the online company in regards to my orders. They managed to track the orders down and they will all be delivered to the correct address with the correct house number, hehehehe. Lepas ni memang I akan ingat our address selama2nya lah, hikhikhik…

No more hantuk kepala kat dinding episodes Smile.

Luckily our home phone number tak bertukar bila pindah ke rumah baru ni so takde lah tersilap tang tu. Tu yang sampai sekarang I tak tukar2 my mobile phone number sebab sudah gerenti nya tak kan ingat nombor baru kalau tukar!

Memang symptoms dah meningkat umur even though hati masih tak mengaku dah tua, hahaha….

Malam ni The Other Half ada Christmas function so I boleh bebas sakan nak makan apa pun for dinner. I made baked chicken wings and fried ramen noodles for The Little Misses while untuk I pulak I buat…….

Tadaaaaa… Yong Tau foo! Smile. I tension sebab masa balik M’sia last December, I tak dapat makan yong tau foo langsung.

Haritu I jumpa yong tau foo buatan M’sia dah siap packed in the frozen section at the Asian grocery shop. Dalam pack tu ada 1 solok lada, 1 solok bende, tahu sumbat fishcake, crab balls goreng, crab stick and tahu gulung. So tadi I tinggal buat kuah yong tau foo recipe from Minami MyR and goreng some more tauhu and soaked some rice noodles.

Yang funny nya, kalau kat M’sia I memang tak kan ambik solok lada or solok bende ni sebab I tak minat. Tapi bila dah ada dalam pack, bedal aje lah kan, hehehe. Solok bende lagi sedap dari solok lada for me.

IMG_6297

Sayur hijau tu was kangkung, petik kat my vege patch. Tapi masih kecik2 lagi but I nak sangat makan dengan yong tau foo, I petik aje, hehehe….

IMG_6307

Cik Min, Ada rupa yong tau foo Cik Min tak?

Jauh panggang dari api kan, hikhikhik….

20 comments:

A~ said...

waaah... sedapnye nampak. i yg tak minat yong tau fu pon boleh jadi terliur tengok urs.
ur vegie patch ada kangkung gak? wah wah. senang tak nak tumbuh kat sana? nak try jugak la. i love kangkung belacan, kangkung dgn nasi lemak, kangkung masak lemak, etc.

lemongrass said...

A~,
I beli the kangkung seeds at the chinese shop.Tapi I think I tersilap tanam kat vege patch, dia kecik2 aje. I thnk kalau tanam in a pot with loads of water in it, maybe jadi besar bagai johan kot, hehehe.
My hubby loves kangkung belacan. I masak jugak occas beli kangkung at the chinese vege shop.

akiratoriza said...

Salam...
xpe la kak LG biar pn xsm dgn yg kat M'sia tp asal dpt tunaikan hajat dihati dh kira ok la kan... tp nape akak goreng tahu coz setahu sy semua bnda akan direbus dgn sup...

ejaescobart said...

akak, yang putih2 cam mee tu ape? apapun memang nampak lazat... hish! nak tunggu Jumaat ni laa nak beli yong tau fu.. pasalnye kat sini pasar malam hari Jumaat je... huhu

azieazah said...

LG..
Kata orang tua, tiada rotan akar pun berguna.

Walaupun macam tak cukup lengkap, tapi masih boleh dikira berjaya juga menu tu. Memenuhi hasrat di hati, kan?

enjoyyyy...!

lemongrass said...

Akira,
Salam.I suka tahu goreng, tak suka tahu tak goreng. Tapi lepas tu I rebus balik dgn benda2 yg lain tu. Jadi 2 kerja tapi I like :-)

Eja,
Itu rice noodles/kuey teow kering. Nak makan kena rebus dulu so dia lembut :-).
Uwahhhhh, tension I tak dpt pergi pasar malam nak beli yong tau foo!

lemongrass said...

kak Azie,
tu lah, lagi lah bila duduk oberseas ni kan. Kena pandai2 godek lah kalau tgh rasa nak makan sgt2 tu :-).

Lelord said...

hehehe lela kat doha ni pun ritu teringin ngan yong tau foo, setelah lama mencari bahan akhirnya jumpe gak segala mak nenek bola tu hah, crabstick jek takdok

Dinas Aldi said...

yong tau foo Australia, kehkehkeh! xpa, bila I pi pasar malam, I akan beli & tolong makan untuk you sekali, hahaha!
P/S: bila nak pi pasar malam ni. sejak mak I surgery April lepas, x pernah pi lagi pasar malam, oh rindunya!

Cikmin said...

hukhukhuk..tersedak ai kejap..rupanya ada yongtaufoo kat ostolia.. :) ai rasa okeh dah tu kot sebab ramai blogger guna resepi dari minami ni.. :) i tengok cara penyedian dan bahan sos tu dengan cara ai ada beza sket..

Unaizah said...

Alhamdulillah, termakbul keinginan akak nak makan yong tau foo.

Zaitun said...

Keluarga kak Zai peminat yong tau foo,boleh katakan tiap minggu membeli.

SJB AKA SUE J-B. said...

Nampak sedap lah.

Ayu said...

wah...bestnya mkn yong tau fu.tp ayu prefer sotong kangkung lg dr yong tau fu.klu yong tau fu lak ayu suka yg ada sup.kat kl takde jual yg b'sup tp klu kat muar/melaka...mmg ada la.

erk....tetiba rasa nak mkn tauhu bakar n tauhu telur lak.isk...tauhu telur kat klcc best tp la ni dah takde lg :(

Flower said...

Yong tow foo ni buat soup pun sedap. Lepas tu cicah ngan kuah yg you buat ni. Lupa lak nak ckp, hari tu gi carousel, teringat lak kat you.

You beli apa online. Kat website mana. Boleh I join sama. My hb hantu online shopping tau. Dia tak suka gi kedai sbb ramai sgt org bila weekend.

alinac lover said...

heheh

ada rupa da tu

nyum2~

yenstory said...

sedapnya...sy pun suka makan tauhu goreng...nyammmm...
terliur tngk gambar Y.T.foo ni...

sarasofia said...

yummylicious.. boleh buat delivery to spore x?? i nak order sepinggan.. ahaks..

lemongrass said...

Lela,
I pun kat sini baru jumpa bahan2 yong tau foo yg ada tanda halal ni, tu yg terus sambar 2 packets, hehehe

Dinas,
Ciss! Sungguh kejam betul! Mentang2 lah I ter missed nak makan yong tau foo masa balik M'sia hari tu. Psst...make sure you ambik banyak kuey teow/mee nya, kangkung, tahu segala macam, crab stick, pastu makan sambil ingat I tau! hehehe

CikMin,
you buat kuah utk bagi makan 1 pasar malam, tu yg lain kan and sure lagi kaw kaw nya :-). I buat kuah utk makan I sorang, hehehe

Unaizah,
dah bertahun tak makan.Bila makan semalam, terasa sungguh nikmatnya :-)

Kak Zai,
I pun dulu masa kat M'sia, memang slalu sgt beli yong tau foo ni. Tu yg rindu sgt2 nak makan benda ni

SJB,
have you eaten yong tau foo? Kat Sabah ada orang jual tak?

Ayu,
I pernah makan yong tau foo sup kat Ampang or Keramat, adik I yg bawak. Masa tu first time makan kuah sup, terkejut jugaklah mintak yong tau foo dapat sup, hehehe...

Nora,
Bila kita nak berdating kat Carousel lagi? hehehe.
I beli kat http://www.catchoftheday.com.au/ . Sometimes dia ada good deals jugak. I pun kdg2 malas betul nak pergi kedai esp weekends and nak dekat dgn Xmas ni, sesak gilers.

Alinac,
I pun seronok jugak bila ada rupa sikit2 dgn yong tau foo M'sia :-)

Sofea,
I pun suka sgt2 tahu goreng, makan mcm tu aje pun sedap kan :-)

Sarasofea,
hikhikhik...kat S'pore takde jual yong tau foo ke?

Leen said...

Its so yummylious!!! Dap nyer....