Monday, 29 November 2010

Kat sana sejuk, kat sini panas

The Northern Hemisphere tengah mengalami severe cold snap sekarang with snow falling everywhere and it’s not even the middle of Winter yet.

While kat Perth pulak sekarang tengah mengalami heat wave and it’s not even middle of Summer yet! I’m so glad of the aircondition. Bila you duduk dalam rumah, memang tak terasa langsung bahang nya but as soon as you step outside even just 1 step, terus tak boleh nafas because of the hot wind and the really dry menggigit heat even under the shade.

I keluar rumah beberapa langkah nak pergi ke the fridge that we put just outside the kitchen door tu pun dah terasa sangat2 bahang nya. All my plants require 3 waterings daily sekarang especially the lettuce, zucchinis, tomatoes, all the herbs, chilis and capsicums. kalau tak siram 3 kali, memang semua akan wilted teruk2. The roses we all tak kisah sangat because I think they can survive.

And on top of the suffocating heat, the blooming flies are having the time of their lives as well. That’s what I hate about hot days i.e Spring and Summer in OZ ni. You’ve never seen flies until you come here.

Kalau kat M’sia, the flies takut jugak kat orang and would rather kerumun food and rubbish kan. But the flies kat sini teramatlah sangat sukanya kat orang especially our faces instead of suka food or rubbish. Memang diaorang akan kerumun kita instead of kerumun our food. They are attracted to our sweet smell especially kalau you pakai perfume. Memang tesion gilers! Tu yang kadang2 boleh tersedak lalat sebab bila kita tengah sibuk berborak dia hinggap kat mulut and tersedut masuk dalam mulut, Eugghhhh!!

The moral of the story, bila musim Summer, kurangkan lah bercakap and bergossip bila di luar rumah kalau tak nak termakan lalat, hikhikhikhik……

But our dinner tonite memang  bukan lalat Winking smile. I made bolognese sauce. The Other Half and Miss 11 makan dengan sourdough bread while Miss 7 and I makan dengan spaghetti..

IMG_6293

IMG_6294

My bowl of spag bol.

15 comments:

Dinas Aldi said...

Ohh tersedak I gelak bila baca pasal tersedut lalat masuk dalam mulut tu! sampai macam tu sekali la pulak perangai lalat kat sana.

MamaFaMi said...

Eeeeyewwww so disgusting lalats kat sana ek? Tak gi sekolah betul. Ada ke kerumun kita yang wangi-wangi ni kan? Moral of the story, cuba try biar badan kita tak berapa nak wangi, tengok lalat tu hinggap tak? Rasanya, bukan lalat je tak mo hinggap, cik abang pun dok sebatu jauhnya... hehehehe...

sekamar rindu said...

salam..

terasa la nak gi jalan sana..

Mother of Two said...

lalat gatal tu kak min...hikss

Cik Kamoo said...

uh sedapnya!! terus rasa lapaq

Madam Sooyaree said...

hahahaha... teringat time kerja kat libya dulu. lalat dia sepesen dengan lalat aussie lah, suka sangat hinggap kat muka orang. tengah padang pasir pun ada, bukan ada banyak makanan + orang pun kat sana. buat penat terbang aje.

Rima said...

Teringat last year waktu gi Adelaide end of Nov.. ya rabbi punya lah panas.. heatwave lagi.... dah tu tahun ni hv to go sini.. padeh muka.. nak keluar pun pikit 2 3 kali haha

TopsyTurvyMum said...

Yer lalatsss!!
Dah ler jenis spesis gedabak..mmg tersedak kalau tertelan..
i suka tgk org pakai hat yg ada apa tu tergantung2 keliling hat tu kasi halau lalat

Kat sini blom kena heatwave lagi..adelaide dah... melbourne 3 hari panas, seminggu sejuk...tak rasa cam summer langsung..nak jenjalan pun teragak2 nak pakai baju apa..

Ayu said...

salam k.min...

seme sihat? ayu n budak2 on off la skrg ni.faris suddenly kena demam.panas yg amat badan dia but esoknya dia ok.yg ainnur lak....tetiba kena sakit pale n muntah2.tp esoknya bgn pagi dah ok.semenya secara tiba2 je.ayu yg sihat ni ni pun sbb dah jaga org sakit,kita pun sakit sama.

btw suka sgt tgk si cute panda n minah rockers tu.caya la!!! k.salam kat dorg eh...

Mamamya said...

iskh...takutnya klu t'sedak lalat...^-^ x dapat nak di bayangkan mcmana keadaanya....

JaSSNaNi said...

owhh.. sampai camtu....
mmmm.. :-?

moga semuanya cepat2 berakhir..

pstttt.. i pun tayang mee cam u gak.. hehehe..

mieoney said...

klu dh dihurung lalat dh mcm kat somalia lah lah gamaknye yer kak...hehe

lalat tak takut panas ek..sbb klu kat sinikan kita nak halau lalat kita buh lilin...supaya dinyahkan lalat tu dr sini...hehe

Zaitun said...

Kak Zai kalau cerita pasal lalat masuk mulut teringatlah benda2 yang kotor,geli wehhh....

Unaizah said...

Pelik lalat australia. Selalunya lalat dikaitkan dgn benda-benda kotor ni dah terbalik benda wangi yg dicari. Tah-tah diorang nak bau wangi gak kot, tu yg menempel kat orang.

lemongrass said...

Dinas,
Ramai weh yg dah tersedak makan lalat ni, hahaha

MamaFami,
Hahaha...bukan setakat hubby aje yg tak nak dekat kalau I dah start berbau, I pun tak larat nak hidu bau!

Sekamar rindu,
OZ sekarang senang aje nak pergi dgn Air Asia :-)

Shiela,
Hikhikhik...Tu yg nak bagi penampar aje :-)

Cik Kamoo,
Thanks :-)

Sooyaree,
tu lah kan, lain pesen betul lah lalat africa n OZ ni kan. Kerumun orang bukan kerumun food. Manalah tak kebulur, hahaha

Rima,
I rasakan I lagi suka the cold snap than the heat wave kot sbb klu cold snap, boleh bergaya dgn boots and jackets and all those cuddly warm clothings. kalau tgh heatwave ni, takkan nak keluar pakai singlet aje, hahaha

TTM,
Kat Victoria siap banjir lagi kan, but kat Perth ni setitik hujan pun tarak! tension betul. Macam manalah kebun I tu nak maju, hehehe.
Lalats kat sini memang boleh buat orang tak nak dtg OZ lagi lagi kan.

Ayu,
Salam. Siannya kat Ainnur n Faris, sure lembik tak larat nak makan aje kan diaorang tu.
Ayu pun kena take care jugak, jgn melarat sakit kepala.

mamamya,
Kalau dah tersedak tu, memang tak boleh buat apa lagi dah. Minum air banyak2 aje lah, hehehe

Nani,
Apasal I tak boleh link your blog kat my blog list ye? Setiap kali I link, dia akan kata unable to read feed.

Mieoney,
Memang lebih kurang mcm kat Somalia tu, cuma orang Somalia kurus kering, we all terlebih2 lemak pulaknya, hehehe.
Kalau letak citronella candle, dia akan pergi but bila padam aje candle tu, terus dtg berpusu2.

Kak Zai,
Nasib baik lalalt kat sini jenis yg suka kerumun orang so tak kotor sgt agaknya kot, hehehe

Unaizah,
tu lah nya, masa I mula2 dtg sini, rasa malu sgt bila kena kerumun lalat sbb ingat I busuk tu yg kena kerumun. Rupa2nya kalai kita makin wangi, makin dia giat pergi ke kita, hehehe