Friday, 5 November 2010

Our garden is growing :-)

Hari ni orang kat M’sia bercuti sakan lah ye sambut Diwali Smile. Long weekend lagi, memang joli katak lah ye, hehehe.

To all the Hindu readers of this blog, hope you had a Happy Diwali celebration today with family and friends. Teringat lagi masa sekolah rendah dulu, kalau masa Diwali (masa tu still panggil Deepavali), memang akan meronda dengan kawan2 sekolah pergi beraya ke rumah our Hindu school friends. Banyak rumah yang we all pergi, memang kenyang lah makan all the yummy food Smile. Pastu, our next door Hindu neighbours (dari we all kecik2 sampai lah we all pindah ke Ijok) pun celebrated Diwali ,so we all memang akan dapat all these gorgeous sweet treats from them. My kakak and I lah yang akan menghabiskan all those sweets. Sungguhlah sedapnya! Tu sebab sampai sekarang, we all memang minat giler2 kat Indian sweets, hehehe.

Yang paling I suka is kesari. Kalau pergi Indian grocery shop kat sini, terliur2 I tengok their sweets, rasa macam nak beli semua aje, hikhikhik. Kalau tengah datang mengidam I, I akan pergi beli Baba’s kesari mix kat Indian shop, pastu buat sendiri kat rumah Smile. Pastu, yang melantak nya The Other Half dgn I aje, hahaha. The Little Misses tak minat sangat kesari ni. I suka kesari sebab membesar dgn Indian neighbour. The Other Half suka kesari sebab……  heran I, hikhikhik. Sure sebab terliur tengok I makan agaknya!

Masa we all duduk Port Klang dulu, ada 1 restoran indian ni yang jual sweet treats kat kedai dia. The Other Half and I memang selalu singgah situ untuk beli the kuih muih. Manalah tak makin membesar bagai johan, selalu sangat makan the sweet things, hehehe.

Hari ni I tak tayang gambar dinner. Ramai jugak yang nak tau macam mana rupa kerecek ni. Actually,term kerecek ni orang kampung Ijok yang guna. Kalau kat tempat lain di panggil inang2 atau rengginang. Selalunya kerepek ni colourful tapi Mak I lupa nak letak warna haritu, so cuma kaler putih aje lah our kerecek Smile.

Dia macam kerepek, kalau nak makan, kena goreng dulu until all the butiran beras pulut puffs up.

IMG_5851

Ini rupa dia yang belum goreng. Tapi sebab dah malam kan and I’ve cleaned the stovetop, so tak kuasa I nak menggoreng just untuk ambik gambar, hehehe.

And I nak tunjuk gambar our back garden pulak.

IMG_5838

IMG_5841

Cantik tak buah plum we all ni? Mak I kata, tunjuk kat blog macam lah banyak sangat buahnya, padahal adalah dalam 20 biji aje kat pokok tu, wehehehe. Tak sabar nak tunggu dia betul2 masak so bolehlah we all merasa. Ada a few yang dah jatuh but still masam lagi.

IMG_5842

Ini pulak gambar our corn and tomato plants. Tomato tu patutnya we all trim some of the branches so tak lah sampai menjalar2 everywhere. Tapi bila dah busy dengan benda lain, sampai terlupa nak cut it back, tu yang macam rupa semak samun aje kan. But dah ada a few tomato fruits on them Smile. The plants on the left side of the picture yang berambu ramba tu are fennels. The part yang we eat is the ‘ubi’ part, lebih kurang macam onion lah kot.

IMG_5844

Ini pulak our apple blossoms. dah ada 1 tiny buah apple on the tree. Hopefully, it’ll grow big.

39 comments:

ibh said...

OMG..geram tgk hasil garden akak.Nanti bila dah masak..jgn lupa up gambo lagi tau..
Kak!..sue tau kuih tu..tapi tak tau namanya..sue pun suka makan..

lemongrass said...

Sue,
Bila dah masak nanti, nak suruh I ambik gambar sebelum or sesudah masuk mulut? hehehe ;-)

blu4sky said...

wah first time tgk plum tree...sll dlm nampak dlm prunet je..hehehe... teringat kat my german flatmate dulu...she baked plum cake for my birthday..sedap betul...

Lady of Leisure said...

hehe samalah kita i pun suka kesari hehe.. i slalu beli kesari mix yang babas punya tu, buat sendiri. nak prepare pun senang kan..

lemongrass said...

Blu4sky,
Kat sini pun the Germans love their plum cakes :-). One day, I pun nak cuba buat jugak lah.

Lady,
Hahaha...boleh gang lah kita, sama2 makan kesari. I suka Babas tu sbb memang senang sgt nak mix kan. Tapi I jarang pakai ghee, I pakai butter aje :-).

Aliza said...

salam.... if tak silap, the fennel shoots can be used in salads. just need to be finely chopped.

the bulb mmg sedap in salads and also used in soup base :-)

jeles la that u can grow all these herbs and veg.

keep updating ok.... :-)

i may not leave comments all the time, but i read ur blog religiously!!! LOL

Unaizah said...

Ni yg jeles ni!!!! I suka sgt plum. Nanti bila semua dah berbuah and ready to be picked....seronok la kan. Lagi byk la food pics yg akan ditayang di salam dua benua hihihi.

azieazah said...

Yup.. kita sini panggil Inang-Inang. Popular juga di Melaka. Warna warni. Tapi bila goreng, macam tawar jerrr.

Wahh buah plum tu sungguh menggoda..!

Kak Rose said...

tahniah, mak tani yang sangat berjaya dengan all the greens yg subur tu... jeles dengan LG yg rajin nih!

NenekPenne said...

wahhh bestnya..buah plum dalam kawasan rumah jer..
mcm seronok pulak bila tanaman tu menjadi kan...

=) said...

wow, mcm dok kat kebun. best gila. the plum looks really pretty. and that jagung.. aaahhh heaven gila. i love jagung!! hopefully in a months time i will be able to tanam2 ni.
fennel tu apa rasa dia eh? i kena blaja tanam2 jagung, tomatoes, other sayur from u coz last time i tanam broccoli & carrots jadi weed adalah coz we didnt know when to petik hasil tanaman. First timer :P

linda said...

wah bestnye garden dia.. guest dari ijok dah balik ke? eheheh.. bestnya la kalo dpt gi sana kan... nk kene suruh azam kumpul duit byk2 la.. leh gi visit u all ;) (ekekek..xmalu btul kan.. org x ajak pun ahahha)

linda - wife azam

Akak cun said...

salam,

saya silent reader blog akak LG. saya tertarik nak komen ni pasai tgk kerecek nih. saya tatau kena goreng dulu rupanya, dulu ada org bg saya makan macam tu, dalam hati saya, apa la kuih melayu tak sedap langsung, rasa macam makan beras kering.

~zidah

Madam Sooyaree said...

Sejuknye tangan... semua tumbuh segar bugar :)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Saya pun suka manisan india esp laddu dan candy (bersegi+kelapa). Nama betulnya tak tahulah pulak.

Membesar di Sentul. Jiran & skool-met pun India.

Sukanya tengok plum tu ! Macam mana rupa pokoknya ? Selalu makan aje tahu..

Sukma SuKkma said...

Salam

Akak, boleh bagi email?Ada beberapa soalan canggih manggih yg ingin diajukan so maybe via email lebih proper sket hehe

. Thanks ya

p/s: oh ya, boleh email saya s.sukma@gmail.com

Melatie said...

Saya biasa makan inang-inang aka rengginang. Bila U tulis kerecek, tak dapat bayangkan apa. Now, I knew.

Nampak gayanya tahun Peladang Jaya akan dianugerahkan kepada awak ler ye. So interesting.

Flower said...

Syoknya tgk pokok buah dah berbuah. You kena jaga2 sbb time2 gini fruit flies mmg tgh aim your pokok. So sebelum dia dtg, you sembur apa yg patut. Organic pesticide lah.

somuffins said...

LG
Kesari tu dari semolina kan? Our fav too but I do it from scratch. Rajin khaan? mueheheh..

zany said...

kena masukkan pokok anggur pulak dalam kebun tu, baru lengkap

ayang said...
This comment has been removed by the author.
ayang said...

Terasa teramat le ranggupnya buah plum tu eek.. Geram je tengok. heheheh..
Mana gambar mak & abah akak.. Masukkan le dlm bloq. Leh gak tengok..

Dinas Aldi said...

adoh seronoknya tengok buah plum tu kat pokok! i baru beli pagi tadi kat pasar..huhuhu..teringin nak petik sendiri, kehkeh. i save gambar buah plum atas pokok tu boleh tak?

mohdandmeriam said...

salam min..tak kiralah berapa biji buahnya kan yg penting buah dibelakang rumah dalam kawasan rumah sendiri..terliur tenguk buah plum u tu..nanti apple pula ya..bertuahnya Min.

lemongrass said...

Aliza,
boleh makan ye fennel shoot ni? Slalunya orang kat sini cuma makan the bulb, tu yg tak tau tu. I tanam pun sbb hubby suka makan, hehehe.

Unaizah,
I pulak tak suka sgt plum yg jenis ini, I suka yg plum yg lonjong. But since dah dtg bersama package rumah, so takde lah we all nak buang, hehehe

Kak Azie,
Dia memang takde rasa sgt, cuma lemak2 masin aje :-). Kira mcm makan pulut tak berlauk lah, hehehe.

Kak Rose,
I tak rajin sgt, cuma sesekali aje mood tu dtg. Masa tu lah menanam segala benda :-).

Net,
Bila nak makan, tinggal petik aje kan :-D

=),
For me fennel ni tak lah sesedap mana, some people use it raw in salad. Hubby I yg suka, I tak pernah masak, hikhikhik.
Kalau you nak dtg belajar tanam2, mai lah Perth :-).

lemongrass said...

Linda,
Mak n Abah ada lagi kat sini, 10 hari lagi baru balik Ijok :-).
AirAsia slalu buat promo ke Perth, murah2 jugak lah tiket dia. Suruh Azam kumpul duit, pastu ajak lah dia dtg sini. Kalau sedara, datang aje, tak payah nak tunggu kena jemput, hehehe. Bila lagi kan nak pergi overseas and accomodation dah sedia ada :-).

Zidah,
Thanks sbb sudi baca blog I. Tapi nak tergelak sbb you makan kerecek mentah, hihihihi. Sure masa tu rasa nak lueh kan balik aje kerecek yg dalam mulut tu kan :-D.

Sooyaree,
I tukang tanam and water it but hubby tukang siram baja n siram racun. Gotong royong gitu, hehehe.

Azrina,
I pun membesar dgn indian friends, tu yg mcm u, suka dgn all these kuih muih indian :-).
Nanti bila buah plum tu dah berderet kat pokok nya, I ambik gambar ye :-).

Sukma,
salam. email I lemongrass@y7mail.com. Soalan apalah agaknya yg canggih tu ye? ;-)

Melatie,
I guess kat kampung Ijok tu panggil kerecek, tu yg I biasa sebut kerecek aje, hehehe.
Kena tunggu semua berbuah n berhasil, baru boleh panggil peladang berjaya ;-).

Nora,
My hubby spent 2 hours tadi mengspray everything. Sian we all klu all the fruits di makan dek fruit flies :-).

Cik Som,
I tabik spring2 shah rukh lah kat you sbb rajinnnnnnn masak kesari from scratch, muahahaha.

Zany,
Hikhikhik...My Abah baru semalam beli pokok anggur as gifts for us to tanam kat bawah pergola tu. Macam tau2 aje you :-).

Ayang,
Gambar diaorang still dlm simpanan, nanti tunggu diaorang ada gambar cantik dgn the girls, baru I letak :-).

Dinas,
I tak payah pergi pasar buah nak beli nanti, tinggal pergi belakang rumah aje, hahaha.
Ciss...sungguh tak larat kan I ni :-).
Bole aje nak save gambar tu!

Auntie Meriam,
Betul tu, lagi lah kalau pokok plum tu memang dah sedia ada kat rumah ni kan. Tinggal petik buah aje :-)

TopsyTurvyMum said...

alahhh jeles ahh tgk ur plums tuu..
Plum tree my tuan tanah kedaung macam dah tak nak hidup jerr..
sempat merasa sekali jer...
yg tu lonjong2 punya tau.... dia bagi 1 baldi!

Nanak said...

wah, sungguh jeles melihat plum itu..heee

Nur Maryam said...

The color of the plum tu cantik ...

moon said...

cantik sangat garden.....plum tu geram tengok

lemongrass said...

TTM,
Plum tu lah yg I minat sgt2 sbb much sweeter kan! Kalau I dapat 1 baldi, I makan sorang2 aje kot, hahahha.

Nanak,
I tak rasa lagi plum ni, so tak tau lah sedap mana, hehehe

Nur Maryam,
kaler di aso dark purplish red kan :-).

Moon,
thanks, tapi still masih belum keluar hasil lagi. Kena tunggu sebulan dua lagi :-).

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Jealous! Jealous! Bestnya, hasil ladang you dah menjadi - I punya baru tumbuh sulur - hehehe! Seronok kan, when what you planted hidup. Tak lama lagi memang boleh jadi peladang berjaya la you. Confirm! Hmmmm.... Tengok rupa plum tu, I dah imagine how sweet & juicy it is! By the way, kat sana ada rent-a-plot or community plot ke for planting your kitchen vegetables?

lydiarahayumahmod said...

Auww!! bestnya buah plum tu...... berapa lama nak tunggu pokok plum tu tumbuh kak??

ComeyBelako said...

memang tangan LG menjadi! bukan semua orang buleh menanam nih. setengah tu orang cakap tangan 'panas'. tanam apa pun mati. subur lak tu. tahniah ler....hehehe

seharumkasturi said...

rasanak petik2 ja plum tuh....

seharumkasturi said...

rasanak petik2 ja plum tuh....

lemongrass said...

Mia's Mom,
Salam. Banyak jugak yg tak menjadi dari menjadi, but like my Hubby cakap, kita tanam aje just to see whether can live or not, hehehe.
Kat Perth takde community plot (not that I know of anyway) but other cities dah ramai yg buat :-).

Lydia,
Pokok plum ni the previous owner of this house yg tanam. Masa we all beli n masuk rumah ni, pokok ni dah berbuah a few years jugak lah. Kiranya sgt2 bertuah lah we all sbb masuk rumah yg dah ada pokok buah :-).

CB,
Banyak jugak yg I tanam tak menjadi sebenarnya. Tapi still tak putus asa, teruskan menanam jugak segalanya, hehehe.

Seharumkasturi,
we all pun memang rasa2 nak petik aje tp rasanya belum betul2 masak tu :-).

Diyana Zulkifli said...

salam kenal akak..;)

1st time baca.1st time tggl jejak.dan trus jatuh hati di sini..

admire ur doter very much esp miss 7 sbb rambutnyeeee!!krm salam pd miss berdua itu ya..

kak,mnta izin ek saya copy gambar akak.paste kat blog.

diyana,kedah.

Diyana Zulkifli said...

salam kenal akak..;)

1st time baca.1st time tggl jejak.dan trus jatuh hati di sini..

admire ur doter very much esp miss 7 sbb rambutnyeeee!!krm salam pd miss berdua itu ya..

kak,mnta izin ek saya copy gambar akak.paste kat blog.

diyana,kedah.