Thursday, 18 November 2010

Summer in Spring

Time really flies because there’s only 4 more weeks to the end of school term and the end of the school year. It doesn’t feel like it’s been a year that The Little Misses have been at the new school. I guess they look so comfortable there which makes me forget that they are at a new school with new friends Smile. 4 more weeks of Miss 11 being a primary school kid.

Kalau kat M’sia dah sibuk dengan exam akhir tahun kan but kat sini, takde exam akhir tahun for the primary school kids. But they are still busy, practicing for the end of year concert.

Sejak awal term hari tu diaorang dah start practicing for the concert. Ada special dance teacher yang datang at the school to teach each class their own special dance. And they’ll be performing it at the concert in front of the whole school and parents and relatives and teachers. Miss 7 asked us, “Are you guys coming to the concert?” We said, “yes.” She said, “I don’t want you to come because I’m embarrased to show you the dance moves.” I tanya dia kenapa. She said, “because we have to wiggle our bottoms in one of the moves.” Hikhikhikhik……

Uish, tau malu jugak anak Mak ni. Bagus, bagus, terus kekalkan ciri2 pemalu anda itu, hehehehe….

And I pulak still haven’t decided on what to give the teachers for end of year gifts. Last few years I cuma bagi home made goodies aje. This year pun rasanya I akan bagi home made goodies jugak kot. Senang nak buat and orang akan makan. Senang kalau I buat fruitcakes aje but kalau buat kek lapis legit tu memang lah takde senang nya, hahahahaha. Sampai bila2 pun the teachers takkan dapat nya kek lapis legit dari I sebab I memang tak akan serajin itu, kehkehkehkeh.

Hari ni Perth tersangat2 lah panasnya. Actually dah 2-3 hari panas. Semalam I basuh kain 5 loads tapi nya sejam dah kering so by the time I abis jemur the second load, I dah boleh angkat the first load masuk sebab dah crispy. I jemur kain pun siap pakai topi sebab tak larat kepala panas sgt2.

Tapi hari ni memang panas tahap gaban padahal belum masuk Summer lagi. It got up to 38°C tapi dalam kereta tadi it got up to 41°C masa I pergi shopping tengah2 hari buta tadi. The Other Half kata, punyalah banyaknya eye candies hari ni kat train stations tadi, hehehe. Walaupun hari panas tapi redup aje mata memandang kan, muahahaha.

So, I malas nak masak sebab panas sangat2, I masak garlic and chili prawn pasta again. The Little Misses I buat kan garlic and pepper prawn pasta without the chilli.

IMG_6169

IMG_6174

garlic and chilli prawn pasta.

15 comments:

JaJa'Z said...

so tempting...jaja ni tengah meloyaaaaa..maklumla..bedal makan daging and it part banyak sangat..mujur tak muntah petang td...heheh..kat sini bebudak dah start cuti sek..jaja dah nak start jaga exam spm..esok dah meeting pengawas.....

blu4sky said...

LG, sinar mentari dah keluar..apa lagi.. time for sun bathing lah..hahahaha...

akiratoriza said...

salam...
pasti sonok tgk concert 2 nanti dgn telatah anak2 yg pelbagai ragam kan... kalau berkesempatan kakLG upload la video dorang t k....

an15 said...

More than 40 eh ? padan la berkuap je i masuk kereta hari ni. Rasa nak psg ekon lagi sebiji dalam kete. Kain jemur pun bau hangit :P

Agak ye summer this year lebih 45 la kut eh

Sally said...

dah sedia baju yg sesuai for sunbathing ker?hhehe..nnt Sally pergi skodeng ya..LG you pasta mmg mengoda tekak ai la..dh la skrg musim gila pasta ni..

Dinas Aldi said...

Hehe sini ada sekolah yg dah start cuti dah pun. cuti kali ni tak sama, kat Penang ni ada sekolah yg dah cuti, ada yg belum. Sekolah I Monday lepas last day, yehuuuuu!
telan ayaq lioq tengok udang tuuuu.

lemongrass said...

Jaja,
SPM bila mula? Tu lah, sape suruh tak hantar daging ke I, melantak sorang2, kan dah loya! :-P

Blu4sky,
I nak keluar jemur kain pun bertopi bagai and sekejap2 masuk under the shade, lagi lah nak ber sunbathing! Tak kuasa I! Lagipun I dah terover tanned skrg ni, hikhikhik....

Akira,
tu lah, sure best aje tengok diaorang buat concert. Tak tau lah diaorang bagi videotape the concert or not.

Anis,
tu lah. I pergi Big W pukul 2 tadi and bila masuk balik kereta, it showed 41, terus rasa tak boleh nafas I sbb panas sgt2!

Sally,
Hahaha..nasib baik lah fence rumah I tinggi, tak boleh lah you nak sekodeng I berjemur kat belakang tu,wakakaka

Dinas,
Macam mana boleh tak sama cuti nya ye? Bukan ikut education dept ke? Best lah u dpt cuti early, boleh lah bersenang lenang lepas ni ye, hehehe.

azieazah said...

Yeahh betul tu LG, di sini kebanyakan uni sudah tamat exam akhir. Masih juga ada yang belum selesai.

SPM akan bermula 23 Nov..

Sekolah sudah start bercuti hari ini (actually sejak Aidil Adha).

Semoga semuanya suksess dalam exam..!

azie said...

salam lg,

sonok baca ur entry...terubat rindu kat perth w/pun sekejap bermastautin kat sana. tq.

JaJa'Z said...

spm start next tuesday...esok jaja baru jek nak meeting pengawas2 spm...jiran jaja yg buat korban..dr semalam sampai ke hari ni dok makan daging jek kitorang ni...

Flower said...

You kerja ke lagi? Kalau tak next time boleh kita keluar lunch sesama. Rumah kita pun tak jauh kan. Seberang jambatan melintas freeway. hehehehe

AuntieYan said...

Salam Min,

Ha!..ha!...dalam kata malas nak masak tu, masak jugak pasta, nampak sedap je...mana ressepinya??

Ayu said...

huhu...bestnya dapat jemur kain time cuaca panas.klu ayu...bkn setakat kain baju yg dijemur,tilam,comforter n bantal pun ayu akn jemur skali.suka sgt bau bantal lps dijemur.yela...ayu pakai bantal kekabu.klu tak jemur...nnti dia lembik,tak best! tp sini pagi jela yg panasnya.masuk petang ujan selebat2 yg boleh.

tp klu dah pindah kondo nnti..mana la nak main jemur2 ni.ada takde sidai jela kat balkoni yg ciput tu.hm...akak doa2 kan le awal tahun ni ayu dpt masuk umah baru eh.dah tak sanggup lg nak tunggu.

My Life My World said...

"have to wiggle our bottoms in one of the moves" ... Macam I pulak yang excited nak pergi tengok Min ... mesti comel bakal menantu ku itu ... wakakakaka

lemongrass said...

Kak Azie,
Cuma budak2 SPM and mak bapak budak2 SPM lah ye yg masih belum boleh beronggeng :-).

Azie,
Salam. Best kan duduk Perth ni!

Jaja,
Tu yang sampai tak larat makan daging ye? :-). Bila lepas Raya Haji, semua orang pening2 lalat sbb banyak sgt makan daging, hehehe

Nora,
I dah tak kerja sekarang. Boleh aje kalau kita nak buat lunch date. Memang betul seberang highway aje! hehehe

Auntie Yan,
salam. I main campak2 aje recipe pasta tu, hehehe.

Ayu,
I pun suka jemur semua tu tp malas betul semalam nak buat sbb tak larat berjemur sekali, hehehe
InsyaAllah, semoga cepatlah Ayu n family dpt masuk rumah tu so bolehlah cepat2 Ayu hias :-).

Kak Acik,
muahahahaha, I takut you terus tak jadi nak ambik dia jadi menantu bila tengok dia wiggle her bottom! :-P