Monday, 22 November 2010

Something beginning with the letter P

P for princess, P for pirate, P for pyramid but what did they choose? Punk rocker and Panda!

The Little Misses have a school dance this Friday nite and they are supposed to come as something starting with P. Punk rocker, I can do. Senang aje nak kit Miss 11 up in a punk rocker gear. I’ve already got her a black t-shirt with ‘rock chick’ on it and a faded denim skirt to be worn with torn leggings. Pastu mekap sikit2, jadi lah punk rocker kan Winking smile. The Other Half kata, “don’t forget the nose ring!” Hikhikhikhik….

But Miss 7 wants to go as panda. At first, she wanted to go as papparazzi. We told her that papparazzi just dressed in jeans and t-shirt with a big camera around their neck. Nothing spectacular about them. Tu yang dia terus tukar nak go as panda tu.

Hah, padan muka Mummy dia kena buat costume panda! Hehehehe…

DSC00058

Macam mana I nak buat budak yang pakai baju pink tu serupa macam statues yang black and white tu? Open-mouthed smile

Alahai anak, most of the other girls will be dressed as princesses, but you wouldn’t be caught dead in a princess costume. You would rather come as a panda than a princess, hahaha.

Do you know how difficult it was nak cari a white and a black hooded sweat shirts? I went to so many second hand stores tadi nak cari materials to make a simple panda ‘suit’ but memang tak jumpa.

I’m not going to spend so much money buying or renting something that she’s only going to wear once so tu yang I cari material nak jahit sendiri (konon konon nya, hehehe).

Takpe, 4 more days to look around….

Anyone out there with a spare panda costume? Winking smile

22 comments:

akiratoriza said...

Salam...
wah pasti comey loteh miss7 dgn costume panda tu nanti... huhuhu.. Kak LG jng lupa took their pict b4 d concert k...

Flower said...

Anak you minat animals ke? Sama ngan Hana. Princess semua tak layan. What abt pediatrician or plumber. Kalau pediatrician, you boleh beli stethoscope ke apa. Plumber boleh pakai overall n bawak wrench. Kalau panda, kena lah you paint muka dia dan buat costume je.

lemongrass said...

Akira,
Ini bukan untuk concert tu, diaorang skrg sejak nak akhir2 tahun, macam2 dance ada. I lah yg tak larat nak menyediakan 'costume' nya, hehehe

Nora,
tu lah kan, animal jugak yg dia nak. Plumber best jugak kan sbb she's definitely got some low slung pants to show off the 'plumber's crack', hahahaha

Unaizah said...

Sure cute Miss 6 pakai panda costume dgn pipi gebunya...

Dinas Aldi said...

I boleh bayangkan keliling mata dia kena lukis hitam macam mata panda nanti, hehehe

Yasmin the Blogger said...

Eik!! yesterday's post kata 'Miss 7' hari ni kata 'Miss 6'?? Hihi.. Anyway, P for PENPALS!!

azieazah said...

Tangkap Panda kat zoo, lapah kulit dan bulunya. Bleh gitu? hahahaha

SJB AKA SUE J-B. said...

Good luck k :).

Miz CanisTaL said...

haha.. panda juga jd pilihan miss 7.. neway gud luck kak LG.. x sbr nk tngo miss 7 in panda costume..;P

noir said...

that's probably her way of being creative or perhaps her being unique. i pikir she'll look even cuter in panda costume :)

an15 said...

Ohhh..must be hilarious when she shows up as a panda nanti. I selalu wonder Fancy Dress shop tu charge brape for the costume ni.

:)

an15 said...

Ohhh..must be hilarious when she shows up as a panda nanti. I selalu wonder Fancy Dress shop tu charge brape for the costume ni.

:)

T said...

for panda, you can buat telinga with headband attached dengan puffy material atau kertas hitam. Then mostly make-up. Since kakak dia nak jadi punk rocker, dua-dua boleh buat smokey eyes, tapi panda punya smokey boleh exaggerate biar besar sikit. Fo baju, pakai baju longsleeve hitam, top it with sleeveless/short sleeve putih. Also pakai glove hitam & seluar hitam. Bagus tak I punya idea, nampak sangat I suka Halloween & dressing up. Most of the time, make up can bring out the character without having to waste money on costume. You boleh search youtube for makeup idea. I bet they have a lot.

on other noter, i bet miss 11 will look good as punk roker. play around with hair mousse and smokey eyes ;-)

kucingorengemok said...

kreatif la dia... best tau being the only panda among 20 (agaknya) princesses

Ayu said...

hahahaa....zahra lebih rela jd panda dr princess eh? klu zafirah ank k.lily...confirm la dia pilih utk jadi princess.ainnur? sama la kot.tp dia tak addicted sgt dgn barbie so princess2 ni kureng la kot.tp zahra mesti cute dlm panda suit.tak sabar lak nak tgk dia b'gaya as panda :D

PUTUBAMBU said...

bagus le dia.. nak cuba sesuatu yg lain dari org lain..
mesti dia bosan..ramai bebenor nak jadi princess..! hehehe

mahal bebenor ke rega costume sewa kat situ?

Tan/ Dato/ Pn/ Cik Sri said...

salam kak min, first time nak comment after so long!!
for ms 7: pakaikan hooded t-shirt warna putih with balck jacket and black pants/ legging..you just need to get the mickey mouse ear or you make the ear..
for ms 11:jangan lupa rambut ala ala cindy lauper...

rapheydhillo said...

Sis LG,
Jadi plumber ok gak.. pakaikan sekali with Phua Chu Kang yellow boot. Sure gempak!

Zaitun said...

Comelnya kalau miss7 pakai costume panda.

lemongrass said...

Unaizah,
bukan setakat pipi aje yg gebu, perut dia pun gebu jugak, hahaha

Dinas,
Kenalah I gi beli eye make-up semata2 utk nak make up kan diaorang, hehehe

Yasmin,
Mummy dia pun boleh tersilap tulis umur anak :-D.

Kak Azie,
Kat Perth zoo takde panda, yg ada cuma kat Adelaide Zoo aje, hehehe

Sue,
I need all the luck and the skills of a seamstress! :-)

Canistal,
Anak2 tinggal pilih aje nak jadi apa, Mummy diaorang yg tak larat pening kepala fikir mcm mana nak buat nya! :-)

Noir,
She'll look cute if her Mum can make a cute panda costume but I'm not that talented! hahaha

Anis,
Tadi I pergi Spotlight tengok costume diaorang but takde panda. But the full monkey costume was $40 for kids. Tak sanggup I nak keluar duit banyak tu just for 1 use!

T,
Thanks for the idea. I did search the net and found a few good ideas on making panda suit hence the hooded sweatshirts :-).
I have to buy kohl eye liner to make their eyes up and also white face paint for the panda! hehehe.
I normally asked them to go to dress up parties as something that I know I can create but panda is a bit too much for me kot :-).

KOG,
Hahahaha.... being the only panda yg maybe takde rupa panda ;-)

Ayu,
Senang lah Lily kalau anak dia kena pergi dance ni sbb dah surenya akan jadi princess Ariel, hehehe. Anak I ni pulak takkan nak jadi princess, hehehe

Putu,
tu lah nya sbb princess ni agaknya so girly and so common kot, tu yg dia nak jadi panda :-).
I tak tau hire costume berapa tapi kalau nak beli yg full suit utk budak2 kecik tadi harga dia $40. Tak sanggup I nak keluar duit banyak tu just for 1 use.

Tan,
tu yg I nak cari white hooded sweatshirt tp takde pulak nya. Nampak gayanya I kena pergi beli hair gel banyak2 lah kan ;-).

Dhill,
Yellow boots Phua Chu Kang tu yg mahal kan! :-D

Kak Zai,
kalau jadi costume panda tu nanti, comel lah kot. Kalau tak jadi, tak tau lah saya, hehehe

~Am said...

wah....nanti wajib ambik gambar costume panda dan modelnya sekali tau...

lemongrass said...

Am,
sudah semestinya :-)