Friday, 26 November 2010

Fantabulous Friday

I know there’s no such word in the Oxford dictionary as fantabulous. Cikgu Dinas jangan tersedak pulak ye bila tengok the word fantabulous tu, hehehe.

Hari ni banyak betul benda berlaku at The Little Misses’ school. They have a ‘black n yellow’ dress day today to represent ‘saving energy’ day. And if you wear black and yellow to school hari ni, you have to donate a gold coin which will masuk tabung sekolah.

(Oh yeah, kat OZ ni ada gold coins. Our 1 dollar and 2 dollar are in coin forms, not kertas. But they are both gold in colour so bila you see ‘gold coin donation’, they mean you donate $1 or $2 lah.)

Anyway, The Little Misses cuma pakai t-shirt kuning and black pants aje, senang cerita.

And they also have a food stall today during recess and lunch. All the Year 7 kids were asked to donate food to be sold at the food stall. The money collected will be used by the Year 7 students to buy a nice farewell gift for the school. Since Miss 11 is in year 7, I pun kenalah donate some food. I made beef curry puffs and caramel popcorns. Obviously, karipap tu went so quickly lah sebab Mat Saleh kat sini memang minat curry puffs and I was the only one yang buat karipap. Belum habis recess dah habis semua karipap tu Smile. Popcorns pun habis cepat jugak.

I said to Miss 11 yang they better sell my karipap for 50 cents each or more sebab I buat karipap saiz M-L and ada daging lagi, tak berbaloi I penat2 mengelim kalau diaorang jual 3 for $1, hahahaha.

So, bangun pagi2 tadi terus goreng karipap and buat caramel popcorns. Memang ibu mithali sungguhlah, hahaha.

Pastu, after school, kena kelam kabut siapkan the panda sebab her dance started at 4.30 and I volunteer to help at the dance.

Sape kata I tak boleh jadi make-up artist ni? hikhikhik.

IMG_6251

IMG_6253

IMG_6254

Kalau ada yang teringin nak muka ala2 panda on your wedding day, boelh lah contact I eh! Wahkahkahkah…..

IMG_6257

IMG_6258

IMG_6259

Ada lah jugak kan gaya2 panda Smile. Cuma I terlupa nak buat bamboo leaves aje untuk dia pegang!

Masa ni Miss 7 sibuk kata her nose is itchy! Kenalah I garukan sebab tak nak the paint to come off. Masa ni lah segala benda itchy! hehehe.

Lepas balik from her dance, terus prepare dinner. Nasib baik Miss 11 nya dance time slot berbeza so bolehlah dinner and solat Maghrib dulu.

IMG_6262-1

IMG_6263

I silap beli hair gel, beli yg tak power sangat so her hair tak boleh nak shape jadi mohawk style.

IMG_6265

IMG_6266

Tak sempat nak ambik gambar Miss 11 banyak2 sbb we were running late already. Kesian dia, I couldn’t do her hair and make up really well macam punk rocker, hikhikhik…..

The Other Half volunteered to help at Miss 11’s dance so he’s now ‘working’ as the bouncer at the dance hall door. Dia ok aje kalau suruh buat muka bengis, sure nya budak2 tu akan takut, hahahaha.

They are not back from the dance yet.

39 comments:

an15 said...
This comment has been removed by the author.
an15 said...

wah, kak min ada bakat terpendam ni. nanti i nak tadah muka gak la suruh make up :p

blu4sky said...

alahai comelnye anak panda..hehehe..

LG, skrg ni mana ada karipap 3 seringgit..ah jadi 5 dua ringgit.. bila sebut 40sen sebiji nampak mahal tapi 5 bijik 2 ringgit mcm byk dan murah...padahal sama je....business strategy..cit..

Mat Gebu said...

Pos panda comel tu ke Johor yeaa..haha, cute sangat..

Dinas Aldi said...

Ohhh namaku keluar di entry ni, teruja I, kehkehkeh! sabaq jalah dengan I ni.

Yg benornya I pun kuat merepek reka perkataan sendiri tapi bukan dalam kelas la, rosak anak2 orang tu nanti, wakaka!

Konpem Miss 7 Panda yg sangat kiutss! Miss 11 pulak adalah rock chick yg nampak mithali gitu, hahaha!

akiratoriza said...

salam...

Miss 7 memang cute dgn panda suit 2...akak leh bukak kedai jahit la kat sn, so jiran2 leh la mtk akak wat apa2 suit, confirm jadi...

Miss 11 pun cute gak.. akak patut bg make-up 2 tebal lagi kat mata, br nampak rocker yg garang coz air muka Miss 11 kan lembut..tp akak memang Ibu Mithali.. apa saje yg anak nak akak mesti wat yg paling terbaik..

lemongrass said...

Anis,
kalau you nak jadi panda, I ok aje make up kan you, hehehe

Blu4sky,
40 sen memang terasa mahal kan tp 5 for RM2 ok aje :-).

Cik Mat,
kalau buat bantal peluk panda tu kan, memang gebu sungguh kan :-P

Dinas,
Terus tersedak kamu ye bila nama kamu keluar, hahaha.
Miss 11 tu memang tak boleh jadi rock chick sbb muka mithali, hehehe

Akira,
I punya jahitan tak menepati piawaian jahitan so memang tak boleh ambik upah, hahaha.
Tu lah nya, I nak buat make up tebal2 tp tak cukup masa pulaknya :-). Sian Miss 11 tak dpt jadi punk rocker sebenar, dpt jadi punk rocker lembut, hehehe

My MAA said...

mmg sah K'Min u mmg berbakat...pasnie boleh bukak store for tailoring and make-up!...tapi ayat yg kata nak make-up as panda for wedding tu buat tersedak! hikhikkk.....

no doubt miss 7 is so cute with that costume...bole imagine dia menahan gatal...mmmg selalunya time cengginila nak garu sana sini....and miss 11 nampak stylish.

ICAZIESYIRA said...

bestnya dok oversea, anak-anak gembira sebab penuh aktiviti yang syok. :D

EviL WiTcH said...

c0meynya miss 7....rse mcm nk cubit2 je pp dier

lemongrass said...

Maz,
Hahaha... I boleh make up panda face n rocker aje, yg lain tak reti ;-).
Mana tau kan ada pengantin nak buat themed wedding 'panda' so bolehlah diaorang contact I, wahahah

Ica,
dah akhir2 term tu yg macam2 activity ada :-).

Evil Witch,
kegebuan pipi pandanya terserlah ye :-)

JaJa'Z said...

alah2..comel sungguh panda kak mynn...nak sekoq bleh?

lemongrass said...

Jaja,
itulah sekoh panda I u! hahaha

My Life My World said...

Salam Min, sibuk nyer U hari ni yer. Miss 11 tu macam dah dewasa sangat sangat bila dah kena mekap. Cantik. Miss 7 tu kalau Panda tengok pun boleh jatuh cinta ... hehehe... Panda paling comel in earth :)

PINATBATE said...

comelnya pandaaa...rasa nak peluk..

azieazah said...

Heeee rasa nak peluk gomol jer anak Panda tuuu...

cute!

nur easy said...

comey nya cik panda tu..;)

alinac lover said...

miss 11 tu bole je jd punk rocker lgi.mekap x brapa garang lg tu..hehehe

NurulAsyikinAziz said...

Saya suka sgt blog kak LG :). Saya join segmen from Encik Ben Ashaari :)

Saya suka blog awak la!!

http://sho3qay.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

comel jek tgk anak2 akak neh...
kesalam kat dorang yek kak

kucingorengemok said...

waaa comel, comel, comel! ok now make me a fat orange cat costume, please :)

Zaitun said...

Kalau dah mukanya comel catlah dengan apa sekali pun ianya tetap comel.kak Zai nak peluk2 grrr.....

Lg ada bakat rupanya hehehe.....

♥LOVE2COOK♥ said...

Miss 7 looks so cute in that panda outfit n make up! heheh ;)

Miss 11 looks more like a big gal now in those pics! Rock Chick!!! :D

ayang said...

Fuyooooooooo.... ada panda comel la kat OZ.. Punk Rockers pun cun gitu... Ayang bagi 4 bintang kat akak... Cayalah...

Yan said...

Salam Sue,

dah lama i tak bertandang ke sini.dah besar2 anak dara awak ni kan..

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

You ROCK, Babe!!! And you are a COOL COOL MUM! All Rounder la you ni! I kan kalau panda yang ni terlepas kan, I terus hug & pelihara je - COMEL sungguh!! Miss 11 pulak ROCKER yang Sweet & Sopan Santun lagi pemalu gitu! :-D

lemongrass said...

kak Acik,
Salam. Memang nampak mcm dah high school aje kan Miss 11 tu bila bermekap, hehehe. Panda I tu, kechubbyan nya sama mcm real panda kan! ;-)

Pinatbate,
chubby panda I kan :-)

Kak Azie,
hahaha...bila dia sampai ke dance hall tu, semua terus kata, "ow, look at the cute panda!" hehehe

Nur easy,
nasib baik ada iras2 panda kan! :-)

My new life,
Comey sbb Mak dia gigih memekapkan diaorang ;-)

KOG,
muahahahaha...adalah bertahun kot baru siap yr fat orang cat costume itu!

Kak Zai,
Mana ada bakat tp sebab model panda dgn pun rocker tu comel, tu yg jadi comel mekap I, hehehe

Love,
Thanks :-). I'm glad the dance is over so I dont hv to worry about making any more costumes, hehehe

Ayang,
terima kasih, 4 bintang tu dah kira best weh! :-).

Yan,
hikhikhik... You silap tuan rumah blog :-).

Mia's Mom,
Salam. I think sbb muka miss 11 tu still so innocent, tu yg tak boleh jadi punk rocker tu kan ;-).
Miss 7 pulak her body is chubby as panda so the suit gitted her just fine, hahaha

Alinac,
I tak sempat nak mekapkan dia betul2 sbb tak cukup masa :-)

Asyikin,
Terima kasih banyak2 sebab list kan my blog as a blog you suka sangat2 :-). Terharu sungguh I!

NenekPenne said...

i still got 1 dollar aussie..simpan buat kenangan..tapi still jugak ada 80 aussie dollar..tunggu masa nak tukar in case dah sesak sangat...

ejaescobart said...

kak LG,

sungguh terserlah ke'cute'an panda tu.. hish.. cam nak picit2 je pipi dia..

muka yg putih tu akak taruk bedak nyonya ke?? bertambah gebu pp dia sy tgk..

rock star pun tak kurang hebat.. balik Malaysia nanti bleh laa buat konsert kat kg yek?

Madam Sooyaree said...

alahai, comelnye si panda!

miss 11 nampak rock dah, tak payah mohawk pun takpe :D

TopsyTurvyMum said...

Hehe...comel sangat!
i pernah buatkan sekali jer baju budak2 ni utk theme disco party..mmg seronok..beli kain murah2 jer ..pastu siap kalerkan rambut diorg warna-warni..

lemongrass said...

Net,
kalau bagi budak2 duit raya dgn duit OZ tu, ada tak yg happy agaknya? hehehe

Eja,
Hahaha... bedak nyonya tu dah lama I tak dengar. I pakai face paint yg memang utk face painting :-).
Adalah yg nak kena marah dgn Atuk kalau dia join rock concert, hehehe

Sooyaree,
panda I tu sama chubby dgn the real panda kan :-).
Miss 11 tu kiranya rock star ala2 Avril Lavigne bukan Cyndi Lauper.

TTM,
Memang seronok kan bila diaorang ada themed disco party ni. Kita yg beria2, hahaha.

Unaizah said...

Bravo kak!!! Both costumes look amazing. Comel dua anak dara tu bergaya!!!

lemongrass said...

Unaizah,
thanks :-). Seronok I bila tengok diaorang excited dgn their costumes :-)

ComeyBelako said...

wah...buleh wat part time dgn event management & make up artist comp nih. dasat! hebat!

lemongrass said...

CB,
Setakat nak jadi event manager and make up artist untuk anak2 I boleh lah, itu pun dah tak larat, hahaha

SJB AKA SUE J-B. said...

Good job! memang ada gaya panda hehehe.

PUTUBAMBU said...

alah..comelnya budak2 tu..!

good job le LG!

hana said...

comel la kak anak pandamu! kiutttt! hihi... kak, meh tulun mekapkan kite! nek aku mekap dewek kan, bojoku omong kok koyo momok! wakakakakakaa.. ora reti lor.. kuikuikui...