Tuesday, 9 November 2010

My Garden buddy

This term in Miss 7’s class, they are learning about how things grow, mostly about plants lah and how they grow from seeds. So, during their science lessons, they’ve been doing a class journal titled ‘my garden buddy journal’ and they’ve also been planting beans and sunflowers and also making bird scarer aka scarecrow Smile.

The journal will be filled by the class students everyday. Hari2, they will take turns to bring the journal ‘bag’ home and today is Miss 7’s turn to bring it home.

In the bag were the journal for the student to fill in and a big toy sunflower. Each student can fill in only 2 pages so tak lah nanti ada yang penuhkan 1 buku dgn gambar2 dia aje kan, hehehe.

So tadi, balik aje from school, I ditugaskan mengambil gambar dia di sekitar our gardens to be printed and glued in the journal.

And this is the journal that she has finished.

IMG_5908

She glued her photos in the garden, she stuck some seeds with labels pointing to them Smile. And she also stuck the fennel leaves for people to smell, hehehe.

I tanya dia, kalau rumah kita takde kebun, how can we fill in the journal. She said, “you can go to the park or to your neighbours garden or your family member’s garden.”

Nasib baik lah Mum n Dad dia ni sekarang dah jadi peladang berjaya so adalah jugak gambar dia di kebun rumah sendiri,  hehehe. Kalau tak, terpaksalah I bawak dia gi park petang2 semata2 nak ambik gambar Miss 7 and plants! Tak kuasa I, hikhikhik….

That blue sunflower is the garden ‘buddy’ and the student has to ‘introduce’ the buddy to their garden. Nak tergelak I tadi bila Miss 7 bawak the sunflower jalan2 sekitar kebun kenalkan all the plants to it, hahahaha.

Terasa vangga sekejap tadi when Miss 7 dapat penuhkan all the lines under the statement “plants seen in the garden”. It made it looked as though kebun we all penuh dengan segala macam tanamanlah. Kalah kebun sayur commercial! Wahkahkahkah.

I made sure she wrote segala tanaman yang we all dah penat lelah tanam kat kebun tu (hidup ke mati tu tak kisah lah kan, asalkan we all ada tanam, muahahaha).

IMG_5898

Miss 7 with the strawberry and cousin It Smile.

I really like the way they do this sort of things. I think kat semua sekolah pun ada buat macam ni. It teaches the students sambil making it fun for them to learn.

Our dinner malam ni was nasi beriani sempoi sgt2 with beef curry, butter chicken and stir fry veges.

IMG_5906

The Little Misses makan butter chicken with instant paratha, nampak sedap pulaknya so I pun gorenglah sekeping utk I, hehehe.

21 comments:

JaJa'Z said...

bagus betul la kalau buat2 jurnal macam tu kan..nampak fun jek..jaja rasa kalau buat kat sek kat malaysia ni..esp bebudak sek jaja..mau ada yg hilangkan buku tu time turn diaorang bawak balik umah..dan masing2 tunjuk gambar kebun kelapa sawit masing2 je la...

thatfairlady said...

salam.beef curry nampak sedap sangat..huhu..lapar pula.. :)

lemongrass said...

Jaja,
Kalau bagi budak sekolah you, hari2 lah ye u kena ganti journal tu, hehehe. I guess sbb kat sini, the teachers memang tau most houses ada garden, tu yg boleh buat mcm ni kan :-).

thatfairlady,
Salam. Beef curry tu I buat guna instant packet aje, hehehe

arapink said...

salam kak min,

mana tau kan tak lama lagi kak min leh buka ladang lak...ahahahha

pastu mana tau kan kebun kak min yg comel tu tak lama lagi makin besar lak luasnya...sebab lebih byk benda nak tanam... :-)

tak tah susah2 nak pi market dah beli cili api :-)

Miss 7 + bunga biru yg chubby tu sama cantek kembang :-)...mueheheh

A~ said...

waaahhh LG. sempoi katanya? best la tu ada 3,4 lauk tu kat nasi tu. kalau i & hubby, slamat 2 je la kalau rajin tu. (ahaks... seb baik dah berlaki kan, kalau belum lagi.. mengah je la nak cari.. tak berbakat kat dapur ni :P hehehhe).

its very interesting kan the kids ada this kind of activities. it exposes them to a wider world of knowledge in a practical way & also makes learning fun & hopefully lekat. plus it teaches them of the responsibilities of doing stuff & also motivates diorang jugak kan. bagus bagus. miss 7 is sooooo cute.

Ayu said...

huhu...bestnya activity zahra kat skolah.ayu didedahkan psl tanaman2 ni pun masa darjah 5-6.tu pun sbb skolah kg...ada sawah padi bagai.so kita org ada kebun sayur kita org s'diri...ada batas utk budak darjah 5 n ada utk darjah 6.kelas tak ramai....tak lbh dr 15org so leh la buat mcm tu.1 batas...share la 3-4org.

tp klu cikgu ainnur srh buat journal mcm zahra,kebun sape la yg ayu nak sambar.jiran2 pun takde yg bçucuk tanam sgt.srh jela dia posing kat pokok yg idup segan mati tak mau tu.isk...

azieazah said...

Belum pun besar benor kebun dan tanaman, sudah berguna sangat dah hasil bercucuk tanam, kan?

Wahh tumpang bangga, sebab si anak bleh buat journal tentang kebun sendiri. Bukan kebun orang lain..

Wahhh masak nasi. Mesti sakan si Ayah makan malam tadi ek...

kucingorengemok said...

is it graded work or saja² je? if graded, at the rate you're going with your garden sure boleh dapat A+! hehe.

an15 said...

i`m thinking of cari indoor plant bila masuk rumah baru. Last summer dah try buat garden sendiri, tapi abis sume mati. :P

mamalisa said...

the journal looks fun :=)

well done both of you hehehehe
sure proud habis kan sebb seme plant tu u all tanam sendiri hehehe

teringat i buat homework sesama dgn arwah late daughter for her playschool :(

arianna adrizal said...

tak ada yg xsedap makanan akak ni ;) semuanya bikin leleh air liur..

Zaitun said...

Bagusnya ada aktiviti macam ni kat sekolah.Kak Zai rasa banyak sekolah tak ada yang praktikkan.

rapheydhillo said...

Sis LG,
Not sure kat bebudak kat malaysia ada tak this kind of activity. Bagus klu ada, so that they will be more creative.. dan cepat sikit nak paham pasal pokok2 tu!

rapheydhillo said...

Sis LG,
Not sure kat bebudak kat malaysia ada tak this kind of activity. Bagus klu ada, so that they will be more creative.. dan cepat sikit nak paham pasal pokok2 tu!

Unaizah said...

Jurnal tu sure makes the process of learning more fun.

lemongrass said...

Ara,
hikhikhik..kalau I nak buka ladang, alamat kena cari rumah bertanah luas lah :-). Ataupun kena robohkan rumah ni, hehehe

A~,
I kena buat 3-4 dishes sbb anak2 I tak suka pedas n hubby tu kdg2 tekak pedas dia terlebih2 dr I yg jawa ni, hehehe.
I suka education system kat sini yg tak pentingkan exams, hehehe.

Ayu,
kalau Ainnur kena buat journal, kenalah you ronda KL tu cari taman yg sesuai, hehehe.
Dulu masa I high school, budak2 yg amik jurusan pertanian ada kebun. We all tengok aje diaorang berkebun.

Kak Azie,
tu yg bestnya, anak yg buat journal, Mum dia yg vangga, hahaha.
Abah I jaga kesihatan, tak mkn sgt nasi berminyak or daging ni. Susah betul, hehehe.

KOG,
journal tu a class effort so memang tak kena grade lah. But parents yg lain akan tengok the journal so tu yg boleh lah I tumpang vangga, hahaha.

Anis,
Indoor plant senang nak jaga but we all dah buang our indoor plant sbb dah too big for inside, hehehe

Mamalisa,
Miss 7 lah yg rasa overexcited sbb dpt bergambar dgn mcm2 plants di rumah sendiri :-).
I'm sorry to hear about your daughter. She is one of the bidadari syurga now.

Arianna,
the power of a good camera, hehehe.

Kak Zai,
memang bagus sbb diaorang belajar mcm mana benda tu hidup secara practical so senang lah sikit nak ingat kan :-).

Dhill,
Memang kan, kalau asik theory aje, memang susah sikit nak tangkap. Bila buat practical mcm ni, cepat aje diaorang paham :-).

Unaizah,
The kids pun rasa excited sgt2 bila turn diaorang to bring the journal bag home.

missFridaNorm said...

teringat dulu ms sekolah rendah kita bercucuk tanam (SK J.Setia, BB). tak sure pula if every school ada garden, but we did. kacang tanah, kacang panjang, kacang hijau dan jagung antara yang popular!

missFridaNorm said...

tengok pokok fennel kak LG dlm entry seblum ni sekali imbas, ingatkan pokok petai mat salleh... hehehe

tak tanam petai mat salleh? my mak yg suka berkebun used to plant them ms i kecik2 dulu...

Ayu said...

Alamak kak. Part suruh introduce buddy to the garden macam ada sikit lawak lah pulak. Habis tu Miss 7 cakap2 lah dgn buddy tu ye? Hihi.. ; )

PUTUBAMBU said...

nampak dia happy jek introduce garden dia..

good work girl..!

lemongrass said...

Frida,
untung lah you ada kebun sbb masa I skolah rendah dulu, memang takde berkebun ni :-). Kalau dapat bawak balik hasil kebun, sure rasa bangga sgt2 kan esp bila Mak masak utk dinner, hehehe.
I tak pernah tau yg rupa asparagus tu mcm tu, hahahaha. jakun betul kan!

Ayu,
dia siap ckp, "garden buddy, this is my garden. That's my plum tree, my apple tree..." Muahahhaa

PB,
memang seronok sungguh dia berposing dgn garden buddy and our back garden tu :-)