Tuesday, 23 November 2010

Taciturn Tuesday

Let the photos do the talking since I’m supposed to be in a taciturn mood, hehehe….

IMG_6205

The ‘wild looking’ part of the vege patch. Tomato branches, fennel leaves going everywhere.

IMG_6208

1 ripening bunch….

IMG_6209

2 ripening bunches….

IMG_6213

The corn’s starting to fruit

IMG_6215

The strawberry plant’s starting to flower.

And our dinner tonite…

IMG_6222

IMG_6223

Scrambled eggs on toasted bagel with sausages, grilled mushroom and tomatoes.

24 comments:

Dinas Aldi said...

Huih, dah berbuah dah tomato tu! jagung pun dah berbulu2 (err kenapa rasa macam lucah ni..)
Seronok tengok!

Yasmin the Blogger said...

Banyaknyerr gambar plants hari ni.. Memang Flora & Fauna sungguh!

K.Nor said...

wahhhh.. min, bila masak nanti jgn petik dulu ya.. tunggu akak sampai dulu tau utk petik semua tu.. hihii

Nanak said...

wah..wah..indahnya tanaman =)

JaJa'Z said...

aduhhhhh jelesnya tgk tomato yg tengah masakb ranum tu..takpe2..ada peluang lagi, jaja tayang my veggie patch kat kak min plak ok...

an15 said...

Kak Min,thanks a lot for your help tadi. Let me know kalo u ada keluar pegi Carousel this week. Nak bayar utang cepat2.

:)

Zaitun said...

Sedapnya kalau makan begitu saja...tomato yang dipetik dari kebun sendiri.....

Sally said...

LG,,
Campak skit bagi sini...kiranya tangan u ni sejuk la bial menanam tu elok tumbuh subur jer kan..Sally tanam rajin nak maintain ..ya ampunnn..malasnya..sehari dua rajinlah menyiramnya...hhehe

My Life My World said...

Clap clap Clap ... Min telah berjaya membuktikan tangan nyer sejuk untuk menanam tumbuh-tumbuhan. Nampak jer macam semak, tapi hasil nyer amat-amat cantik dan segar.

Unaizah said...

Bila tengok all the trees berbuah, rasa berbaloikan penat lelah selama ni dok gigih jadi peladang. Nanti hasil dari kebun dah boleh dituai, macam-macam resepi la boleh try.

Shereen said...

Breakfast for dinner...yum!!!

ibh said...

Oooo..sgt teruja tgk tanaman akak...
Gigih sungguh akak ni..heee

Ayu said...

waahhh...bestnya pokok2 akak dah m'jadi.semak pun semak la janji semak yg m'dtgkan hasil.bkn semak sbb tnm lalang.hehee...nnti simpankan stoberi tu utk ayu eh :D

kak...grilled mushroom tu akak ada tambah pape perisa ke seblm grill dia?

eliyaezlinalias said...

syok nyer tgk farmville gitu!

mieoney said...

seronok tul tgk kebun sayur akak...kat umah saya bru ada pokok cili jer..dh beli benih2 tp tak tau bila nak menanamnye...huhu

kak wall baru...catik buah2..huhu

Dora Natasha said...

salam kak LG..

saye admire giler dgn blog akak nih...bru hr nih tergerak nak komen..n mmg kagumlah dgn akak..minah jawa yg gigih!!!..hihihi...hidup jawa!!

teroskan post pic2 farm akak erk :)

arapink said...

huishhhh

dah membuah dan membungakan hasil :-) best2...

jagung tu yg ara tak sabar nak tengok ulas2nya mcm mana. rapat-rapat atau jarang-jarang...ang also the strawberry :-)

PUTUBAMBU said...

wah..wah...berhasil akhirnya..!

rasmikan tomato baru yek? hehehe..

ejaescobart said...

wah.. syok nye bleh makan hasil tanaman sendri.. yg jeles tu bleh tanam stoberi.. iskk.. jeles sungguh aihh..

akak, apsal tomato nampak kecik je? sebab banyak sangat buah dalam 1 tangkai ke?

MamaFaMi said...

Kenyang ke? Hehehehe

lemongrass said...

Dinas,
Jagung I masih muda sbb bulu dia lembut lagi. Hah kau, lagi lucah! hahahaha....

Yasmin,
Malas nak bercerita, tu yg bubuh gambar banyak2 :-).

Kak Nor,
Alamak, mcm tu Kak Nor kena book ticket kapal torobang minggu depan lah :-)

Nanak,
Macam semak dah my kebun tu :-)

Jaja,
tayang jangan tak tayang :-)

Anis,
no worries :-)

Kak Zai,
we all dah rasa tomato tadi, tersangat lah manis nya. Anak I makan 4 biji terus! :-)

Sally,
Ada banyak jugak yg tak menjadi. Tapi yg menjadi tu, memang membuak2, ehehehe... My hubby rajin maintain tu yg tumbuh segar.

Kak Acik,
terima kasih, hehehe. Memang semak samun betul kat tempat tomato tu, tapi sayang nak cantas dahan2 nya sbb dah berbuah2 :-).

Unaizah,
Memang betul tu, rasa nikmat sgt berbakti pada tanah ni bila dapat rasa hasil nya yg memang sgt2 fresh :-)

Shereen,
this is our favourite dinner when I'm so lazy to cook :-)

Sue,
awal2 ni aje yg gigih, hahaha

Ayu,
Nasib baik semak berbuah kan :-). Mushroom tu I grill guna pan yg sama utk grill sausage tu so lemak2perisa sausage tu kiranya pergi ke mushroom so bagi rasa sikit.

Eliya,
I tak main farmville langsung kat FB sbb tak minat tp bila farmville yg betul mcm ni, minat pulaknya, hehehe....

Mieoney,
I pun banyak jugak beli benih, bila nampak benih best, terus beli. Tanam nya, bila mood datang aje, hehehe...

Dora,
Salam. Thanks sbb suka baca blog I ni :-).
Hidup Jawa!!!! Hahahaha

Ara,
Masa I tanam jagung tu, I tak bercakap so harap2nya rapat2 lah ulas dia, hahahha

Putu,
Dinner tu bukan tomato tanam, itu tomato beli, hehehe. Tomato tanam jenis grape tomato, kecik2 aje.

Eja,
itu memang tomato jenis kecik, nama dia grape tomatoes. Rasa dia lagi manis dr tomato yg besar2 tu, pastu boleh masuk mulut sebijik2 terus :-)

ejaescobart said...

wah! kalau macam tu makin halus mulus la kulit akak.. asik makan tomato je.. kan? :)

Bee said...

wow..LG, seronoknya nampak tomato yg fresh2 tu...hari2 leh buat air asam!!!!

lemongrass said...

Eja,
boleh halus mulus ye kalau makan tomato hari2? Baru lah orang kata I still sweet 17 kan, hehehe

Bee,
Boleh makan macam tu aje hari2 sbb manis sgt dah :-)