Sunday, 7 November 2010

Fruity Sunday

Hari ni we all keluar awal2 pagi, tak sempat breakfast pun lagi, semata2 nak pergi Midland Farmer’s market. Market ni mula pukul 8 pagi sampai pukul 12 tgh hari. Tapinya, The Little Misses ada Sunday School pukul 10, so tu yang we all awal2 pergi market dulu, pastu terus hantar The Little Misses pergi mengaji.

My Abah n Mak ni jenis yang suka pergi pasar tengok segala macam buah2an kat sini. Diaorang pernah datang sini during the height of Summer yang memang penuh dengan segala macam buah buahan. Memang macam budak2 dilepaskan masuk kat Toys R us lah when I took them to the markets at that time, hikhikhik.

But this time, it’s still early season for fruits so tak banyak sangat lagi lah Summer fruits yang dah keluar. Tapi they still enjoyed going to the market tadi. Diaorang kata a bit macam pasar tani kat M’sia lah, hehehe. First day diaorang sampai tu pun, memang I dah bawak diaorang shopping for fruits.

Apa aje fruits yang diaorang beli ye? So far, they love buying and eating oranges (tak tau lah apasal, hehehe), all the different types of Spring season apples, kiwi fruits yang sangat2 murah sekarang ni, yummy peaches, mouth watering Australian mangoes, so-so nectarines.

My Abah memang tugas dia beli buah kat pasar malam kat kampung tu so memang sangat2 arif lah about the harga pasaran buah. So bila sampai sini dapatlah dia buat perbandingan buah kat mana lagi mahal, hehehe. And terbukti buah kat sini murah2(yang in season lah)Smile. So, sangat lah seronok nya diaorang membeli buah2an tadi. Beli buah oren aje sampai 3 kg tadi! Tu belum beli buah lain, hikhikhik Smile.

Then we all singgah tepi Swan River saje2 tengok all the lovely jellyfish in there. Dapatlah I tangkap gambar Atuk, Nenek dan cucu cucu mereka. Ye lah kan, ramai yang dah tertanya2 macam manalah rupa these elusive Atuk n Nenek ni so hari ni I tayang lah gambar diaorang ye, hehehe.

IMG_5860

Tengok lah Miss 7 sekarang. She’s finally lost her front tooth after it’s been wobbly for more than 6 months!

IMG_5874

Yang the other one pun dah wobbly but I think we might have to wait another 6 months kot sebelum dia tanggal!

29 comments:

JaJa'Z said...

lahhhh..dah rongak la plak....mujur la anak mat saleh..tetap la cute..hehheheh

anymz said...

rongak2 pun comey..tang rambut tu yang mahal tu..tambahan skang ni,.. tengok kat perut miss 7 tu,waduh..mommy bagi makan apa tu.

Lelord said...

ekekekekee rambut cantik

rainoserez said...

heheh..
comel la miss6.. ops! miss7 takder gigi :)

iCaLoVeZiE said...

bestnya masih punya mak dan ayah. saya telah kehilangan. both of them. semoga mereka ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..

zarin said...

uhhh gigi sudah hilang satu ye? did she asked u about tooth fairy datang ke tak? my dotter asyik tanya i bila gigi nak hilang sbb nk jumpa tooth fairy :D
aiyooo anak i tu masih kagum dgn fairy tale lagi ;-)

Dinas Aldi said...

Dari gambar tu, I think you ikut muka ayah you kan?

dizu d. said...

cucu dah nk sma tgi ngn atuk dah tu. anak matsaleh tgi2 org nya.

an15 said...

Last summer, pergi Swan Valley tp still xde buah banyak. Org Information Centre pun tatau sebab dia x lease dgn farm. Nak try lg this year :)

an15 said...

Last summer, pergi Swan Valley tp still xde buah banyak. Org Information Centre pun tatau sebab dia x lease dgn farm. Nak try lg this year :)

miSs inTerpReted said...

i think miss 11 looks a little bit like her atok. :)

and miss 6 memang sangat adorable!!

Madam Sooyaree said...

miss 11 nak sama tinggi ngan atok, hhehe

AuntieYan said...

Salam LG,

Wah! mak ayah you masih sihat dan nampak cergas...patutlah depa tak kisah pun bercuti kat Ostalia...
Layan sajalah semntara depa masih kuat tu...semoga dipanjangkan Allah usia kedua mak ayah you dan sihat sejahtera...amin :-)

blu4sky said...

ayo Miss 7 gigi dah ada pintu pagar..heheehe.. we all usually terus bawa my son gi dentist bila gigi dia goyang sbb pak mak dia seriau nak tunggu gigi tangal..hehehe..

Ayu said...

salam k.min...

seme sihat? zahra dah rongak eh? hm...ainnur tu klu bwk pi dentist,sure rongak gak sbb gg depan dia b'lubang.dlm b'jaga2 pun leh lubang gak.isk...ni klu ainnur tgk rambut zahra,sure dia merengek nak rambut maggi yg pjg.

kak...ayu suka sgt tgk gmbr buah plum yg sebijik tu.suka sgt tgk kaler dia.btw ayu suka mkn plum.tp yg manis la.klu masam....ada kureng skit

onna said...

salam puan serai,

sebenarnya saya dah start jadi pengikut setia blog ini beberapa bulan lalu. Sekarang dah jadik rutin, hari2 kene bukak blog ni nak tau citer..ala2 macam tenguk citer korea jugak lah..teruskan menulis...tima kasih

Rini said...

Nampaknya blum ade rezeki pi Canberra. Hubby dah lulus exam dgn ambassy tapi kena beri laluan kepada senior le pulak (siap bagi 2nd chance utk repeat paper lg kat senior dia tu)Anyway nx year my hubby will try again by using result tahun ni sbb bleh guna 2 thn. Utk tak kecikkan ati husband, department dia plan to give promotion rank. So this chrismas we will move to Butterworth & I'll take unpaid leave bcause no post for me. Yahoo! I'll look after my kids 100%best jugak. I pun nak jadi petani berjaya cam Mint..

mamalisa said...

wah gaya mak u mcm u lah...mmg u ni anak mak betui :)

rambut miss 7 tu geram betul lah..comey!!

ibh said...

Baru hari ni dapat tgk gambo mak ayah akak..hehehhee...Syok la diorg tu lepak sana...

Kniedaz said...

cucu2 lebih besar dari atuk n nenek... ^_^
seronoknya mereka g membeli buah ye

Peri PiA said...

salam ziarah,salam kenal :)

lovely kids...family

A~ said...

the kids are soooo sweet :>
yes, this is the season for fruits & those lovely sayurs.
i'm not so into the stone fruits but others yg femes musim spring & summer ni esp. cherries, strawberries & mangoes are my fav. NYUUUUMMM!!
i think perth/western au has more fruits than victoria eh?

lemongrass said...

Jaja,
Hikhikhik...nasib baik still comel kan ;-)

Kak Anymz,
Hahaha...perut n rambut tu lah yg mahal bebeno :-D.

Lela,
Rambut tu dah curly sgt, kdg2 kalau tak sikat pun tak nampak sgt serabut nya, hehehe

Raino,
Nasib baik boleh tumbuh balik kan :-)

Ica,
Al Fatihah utk arwah Mak n Ayah you. Semoga Allah tempatkan mereka dikalangan golongan mukmin yg lain.

Zarin,
Dia cakap, "Mum, I know you are the tooth fairy but I still would like some money for my tooth!" Hikhikhik...

Dinas,
Ha'ah, Mak I kata muka I serupa arwah nenek I (Mak pada Abah I), cuma dia putih I hitam, hehehe.

Dizu,
Anak2 I ni campuran mat saleh aje so tak tinggi sgt sebenarnya :-).

Anis,
Kalau nak cari cherries, I think kena pergi around late Nov-Dec. Kalau nak cari stonefruits, kena cari Dec-Jan kot. Kalau nak cari grapes, sampai April ada lagi :-).

Miss Interpreted,
Miss 11 tu muka asian yg lebih, tu yg memang ala2 atuk lah kot :-).

Sooyaree,
Atuk Miss 11 tu yg vertically challenged sebenar2 nya, muahahaha.

Auntie Yan,
Amin, semoga Allah dengar doa you :-). Diaorang masih ok lagi nak berjalan dekat2 setakat ni, kalau jalan jauh2 penat lah jugak :-).

lemongrass said...

Blu4sky,
We all dah jumpa dentist 2X for their 6 monthly check up tp dentist kat sini semua jenis yg jenis 'wait n see', gigi tu akan tanggal sendiri, hehehe.

Ayu,
Alahai siannya Ainnur, sure sakit gigi dia kdg2 tu kan sbb dah berlubang. Takpe, kalau cabut skrng, nanti boleh tumbuh yg baru, hehehe.
Plum tu I tak rasa lagi so tak tau lah manis ke tak. Hopefully jenis yg manis lah kan :-).

Onna,
Waalaikumsalam. Muahahaha, ala2 cerita Korea ye? I kan tak pernah tengok cerita korea sbb takut ter'hooked', mau lah nanti I tak berganjak dr depan PC ni :-).

Rini,
Alahai, takpe, maybe your luck kat negeri lain pulak nanti kan yg lagi best dr Canberra tu :-).
Sure tak sabar you nak jadi temporary housewife next year! Selamat menjadi petani berjaya jugak ye :-).

mamalisa,
Mak and anak, dua2 tak pandai bergaya, tu yg sama aje, hikhikhik
Rambut Miss 7 tu makin bertambah2 curly I rasa!

Sue,
Mak n Abah I tu sebenarnya dah tak sabar nak balik sbb nak tengok kebun and tanaman n kucing2 diaorang, hehehe

Kniedaz,
Atuk nya sebenarnya sama besar aje dgn I, tu yg cucu2 lagi besar dr atuk :-).

Peri Pia,
Salam singgah to my blog. Thanks for the lovely compliment :-).

A~,
I pun tak sabar tunggu Summer just for the mangoes, grapes, apricots n cherries aje sebenarnya. Strawberries ok lah but not too much ;-).
I rasa masa I duduk Adelaide dulu lagi banyak makan and dapat beli buah murah2 dr kat Perth ni but maybe I aje kot yg rasa mcm tu.

Unaizah said...

Lamanya longgar gigi tu. I dulu kecik-kecik if gigi longgar cabut sendiri je.

lemongrass said...

Unaizah,
Dia malas nak goyang2 kan gigi dia, tu yg lama betul nak tanggal :-).

ejaescobart said...

tengok rambut miss 7 teringat mee maggi plak.. huhu.. cute laa even gigi dah rongak.. tu laa kan untung jadi budak2 ni.. buat laa cemana rupa pun still cute..sedap je mata memandang..

azieazah said...

Nenek dan Atuk yang sungguh sweettt....!

Mel said...

Kak LG, Miss 11 ada iras-iras atuk dia la :-)