Sunday, 28 November 2010

Write up about the weekend

We had a lazy stayed at home Saturday, memang tak keluar rumah langsung which was so relaxing.

Sunday pulak seperti biasa ada Sunday School but The Other Half yang hantar The Little Misses sebab I malas nak keluar and banyak house chores to do.

Ye lah, from Monday-Friday jadi supir so bila weekend, I malas nak pegang steering kereta.

Miss 7 borak2 dengan her Nana on the phone about the dance that they went to.

Miss 7: I went as a panda!

Nana:……………

Miss 7: My Mum made the panda suit for me to wear.

Nana:……………………..

Miss 7: My Mum made it!

Nana:…………………………..

Miss 7: she also painted my face with white face paint and black around the eyes and nose.

Nana:……………………………….

(Nana punya conversation I kena lah buat dot dot dot sebab I cuma dengar Miss 7’s side aje, hehehe).

I wonder apa yang Nana cakap ye sampai Miss 7 kena tekankan again yang Mak dia yang jahit baju panda tu, hikhikhikhik…

Agaknya sukar sikit kot dia nak percaya yang menantu dia ni sanggup bersengkang mata jahit baju panda tu sebab dia tau yang menantu dia ni ada banyak malassssss….. Smile.

Terpaksalah The Other Half emailed Mak nya the photos (atas desakan bini dia ni sebab nak membuktikan ke terer an nya menjahit baju panda, hahaha).

Di samping terer buat baju panda, menantu dia pandai gak masak Winking smile. Malam tadi I masak burger with chips, fried zucchini (petik kat kebun kat tepi rumah tu), lettuce n tomato salad (petik kat vege patch) n corn (kedai mari sebab corns kita orang tak besar lagi, hehehe).

IMG_6268

Hah kau, penuh sepinggan Corelle dengan segala macam benda!

IMG_6274

Zucchini ni I salut batter and goreng.

And then malam ni for dinner, I made seafood quiche sebab The Other Half dah mintak I buat seafood quiche since Monday lagi. Tapi biasalah kan, bini dia kena tunggu datang mood rajin baru boleh buat.

IMG_6284

Timun and tomatoes in the salad pun from the vege patch. Best betul bila terasa nak makan salad, tinggal petik aje kat belakang rumah Smile.

IMG_6282

Mixed seafood quiche.

19 comments:

SHA said...

wah sedapnya.....request post step by step recipe boleh tak?thanks

Anna Da Lady said...

Jelesnya.Fresh dari ladang lagi. Pasal mentua Akak tu, takpe.Pegang pada kata pepatah ni.."Diam2 ubi berisi"..Hehe..sebenarnya dia sayang kat akak tu, cuma tak tunjuk depan2 je..hehe..mesti dia terharukan Akak ni pandai dlm segala serbih.. Menntu serba boleh memang disayangi.. :)Saya nak jadi macam Akak jugakla.Pandai masak, pandai jahit, pandai berkebun, pandai mengarang ayat, pandai tangkap gambo, pandai everything.. :)

che fara a.k.a fanadz said...

waw..nyum3.*drooling.huhu.

Miss Layaleya said...

yummy.. u mmg serba boleh la sis.. msti ada lg bakat tpendam lain tu.. hehehe..

hugs & kiss 2 little misses:)

azieazah said...

Terbukti kini, LG seorang wanita yang bukan saja pandai masak, juga pandai jahit malah pandai dlm banyak perkara...

tak susah tapi tidak semudah yang dibaca juga, kan?

NoRa said...

sungguh mengiurkan la quiche tu...

Sizuka said...

ck.min, ni onversation yg telah dialih bahasa

Miss 7: I went as a panda!

Nana:panda? kat mana beli the suit?

Miss 7: My Mum made the panda suit for me to wear.

Nana: boleh caya ke? ke ur mum hantar pegi tukang jahit belakang rumah?

Miss 7: My Mum made it!

Nana:ishk! biar betul.

Miss 7: she also painted my face with white face paint and black around the eyes and nose.

Nana: bagus jugak menantu aku ni ye. next year boleh hantar voucher byk sikit masa birthday dia..


hehehehe... but i think kan, the last part to betul la :D

noir said...

drool@food :}

ternyata LG yang ini talented, panda suit and all. pictures don't lie (unless doctored)...hehe

Lili said...

Tumpang lalu LG...

Lawaklah, Shidah buat dialog sendiri! Kak emily pun mulanya nak letak dialog tu...hahahah!!

LG, akak sokong menantu Nana tu pandai masak! Maklum ler, orang Cancer...hikhik...yg tak bintang Cancer jgn maraa ar!

A~ said...

nyaaaammm! best eh petik je dari kebun sendiri. we r on our way to buat garden kecik depan rumah plak. heheheh. backyard kami kecil saja, so akan jadi tpt bbq & jemur kain je boleh. kami start dgn daun kesum, cili besar, cili kecik & mint. ok la tu kan for a start? TTM punye inlaws helped us with these. :)

Dinas Aldi said...

Hahaha menarik la dialog yg Sizuka tulis kat atas tu! Min, lain kali bila ada lagi phone conversation antara cucu dgn nenek, buat pertandingan teka dialog, baru gempak!

lemongrass said...

Sha,
Nak step by step ke? I jarang masak seafood quiche ni so tak tau lah bila I akan buat next time n ambik gambar step by step.

Anna,
hehehe...Mak Mentua I tu kadang2 memang susah sikit nak percaya I boleh buat benda2. Maybe sbb dia takde kat sini kan, hehehe.
I tak pandai semuanya, banyak lagi yg nak kena belajar :-).

Che Fara,
the burger or the quiche? :-)

Layaleya,
Bakat terpendam? memang takde, hahaha...

Kak Azie,
Bila dah ada keluarga ni kan, terpaksa memandaikan diri dalam segalanya kan sbb nak menghappykan kaum keluarga ;-).

Nora,
Occasionally makan quiche ni memang sedap tp cepat muakkan klu makan hari2 :-)

Shidah,
Muahahahhaha... you really made my day :-D.
Tergelak giler I baca part alih bahasa tu!
But Amin to the last part, semoga terbuka hatinya nak bagi I voucher yang lebih tinggi nilainya, hahaha

Noir,
that's one thing I still haven't mastered, Photoshop! My photos will definitely look amazing if I can master that :-)

Kak Emily,
I pun terfikir2 jugak apalah yg Nana cakap. Maybe next time kan I kena pasang speaker phone, hehehe.
Cancerians are multitalented! Everyone knows, hehehe

Dinas,
Muahahaha... best jugak kan buat teka dialog ni. Sure macam2 yang keluar :-D

lemongrass said...

A~,
Ok lah tu for a start. Lepas ni, makin banyak lah ye you tanam :-). Masa kat rumah dulu pun we all start planting in pots aje sbb takde tanah.

sarasofia said...

sis, lama x put on comments kat yr blog.. selalu baca je.. ehehehe.. really sis u mmg superb sehhh.. i was amaze at panda suit itew.. sooooo creative n inovative sbb u made ur self.. + u mmg pandai masak.. bole la jadi idol i eksss..;)

alinac lover said...

hehehe

saya pon nak jadi mcm anak

surirumah berjaya

heheh

agas said...

salam akak,

klau yr MIL tu tgk this blog agaknya 3 hari 3 mlm dia dok gosot mata..baru dia percaya tahap kerajinan menantu dia..terus jadi beloved doter..hehe..klau dia tgk sume makanan2 ni mesti dia lega."terjaga makan minum anak aku.." tapi satu je lah yg x best..klau yr MIL dah tau blog ni x boleh la sesi anyaman ketupat klau nak mngamuk2 kat dia.lol. btw kan akak..yr MIL tu celik IT x? klau celik..takut habis di gugelnye..

lemongrass said...

Sarasofia,
eh, you dah tukar nickname ye? :-). Sekarang ni senang sbb ada Google, so just google the basic and then pandai2 sendiri reka the suit :-).

ALinac,
Surirumah berjaya slalunya buat bisnes dr rumah kan, hehehe

Agas,
My MIL celik IT but rasanya dia tak baca my blog even though dia tau kewujudannya, hehehe. I guess she's not interested to find out about what I do :-). But like you said, bagus jugak dia tak baca sbb boleh sekali sekala I adakan sessi menggosip, hahaha.

Madam Sooyaree said...

Your MIL selalu datang rumah tak? Kalau datang nanti pakai atas bawah baju jahitan you, biar dia terlopong sikit (pastu lalat pun masuk, hehehe)

lemongrass said...

Sooyaree,
hahahaha...my MIL we all dah ajak banyak kali, still lagi suka pergi camping dr dtg melawat we all, hikhikhik...