Tuesday, 2 November 2010

Baru boleh tayang gambar food

After 5 days of non stop jalan2 from up north to down south to the hills, hari ni we finally stayed at home tak pergi mana2, hehehe. My Pakcik and Makcik balik pagi tadi so I took them to the airport pukul 4 pagi tadi. Balik from the airport, terus pengsan balik atas katil. Nasib baik terbangun just in time nak buat lunches The Little Misses and nak kejutkan diaorang bangun tidur, hehehe.

And what did I do today bila Pakcik and Makcik dah balik? My Mak finally dapat berehat selepas 5 hari keluar jalan2. Dia kata, barulah dia dapat resume her usual routine of afternoon siesta, kahkahkah. My Abah tak ikut pergi jalan2 on Saturday and Sunday sebab kereta tak cukup seats. Kat sini kan mana boleh sumbat ramai2 dalam kereta so our 7-seater cuma boleh muat 7 orang aje lah kan. Terpaksalah my Abah kena tinggal jaga rumah on Saturday n Sunday tu. But he was happy to stay at home tending the roses and the vege garden, hikhikhik. So, hari ni dia sambung lepak2 aje lah.

I pulak did 5 loads of washing, kemas the whole house, vacuumed and mopped, lipat kain bergunung, made the beds. Dah berhari2 keluar rumah everyday kan, baru hari ni lah sempat nak kemas rumah Smile. Nasib baik the temperature got up to 34°C hari ni so jemur baju 1 jam aje dah kering, hehehe.

Esok my turn pulak to pengsan and berehat, hahaha.

And after a few days tak tayang gambar food (disebabkan sifat malu2 I untuk ambik gambar depan guests, muahahaha), malam ni baru boleh tertonggeng2 sakan depan the lightbox Open-mouthed smile.

Presenting our dinner, tadaaaaaa!!!!!!

(Muahahahaha, saje je sebab ye lah nak bagi you all ingat balik kat dinner I yang scrumptiousliscous tu kan Winking smile)

IMG_5811

This was The Other Half’s and my dinner tonite. Garlic prawn and chilli pasta. (Abah n Mak I makan nasi, hikhikhik). The Little Misses pulak I buat beef n broccoli pasta yang tak pedas.

Meh tengok dari dekat how gemuk the prawns were.

IMG_5821

Gumuk2 kan the garlic prawns! Beli kat fish market hari Sabtu lepas, cuma $12 aje sekilo!

Esok tak tau nak keluar jalan2 ke tak cos it’s going to be 36°C esok. When it’s 36 and very dry, you don’t really want to go out at all, not even to jemur kain!

26 comments:

~Am said...

how long your parents are going to be there?

lemongrass said...

Am,
Tak lama, 2 more weeks aje. Diaorang tak berani nak tinggalkan rumah kat kampung tu lama2, hehehe

Nanak said...

wah, basuh baju sekejap dah kering..sini skng ni kena sidai 2hari blm tentu kering..mendung je manjang

azieazah said...

Hmmm... kuar dah gambar food yang good. hehehehe

Memang la kan.. orang tua ni kalu pegi mana pun mesti nak cari nasi jugak.

Agaknya depa pun pelik kot tengok menantu dan cucu-cucu makan itu jer, bleh kenyang ker?

=) said...

wow cuaca gitu elok gi indoor stuff like museum ke, aquarium ke, or simply lepak kat shopping mall cam yg slalu kami buat utk menyejukkan badan :P kalau rajin gi library :P
cian ur abah tak dpt ikut, tapi cool eh dia suka lepak kat kebun :)
now the kids dah terer ckp malay ke atok & nenek ada situ? cute je bunyi diorang cakap both english & malay hari tu dlm ur video :)

Jamiel said...

Best nyer...
Jalan sakan diorang..
The Food also look nice..
nak rasa skit le tak?
hu3..

Miss Layaleya said...

yummylicious.. lama x komen kat page ni, tp slalu singgah...

I wish I leh rasa food tu..

hug & kiss 4 little misses yg cute tu:)

NoRa said...

Sedapnye...kasi pos kat malaysia la..hehe

Watierman, rmanbkr said...

Salam Min.....Akak loves udang so much.....rasa cam nak jilat screen dah ni!!!...Nak kena buat gak....drooooling oooi!....Syoknya....both parents ada kat sana kan!Salam buat mereka ya!

TopsyTurvyMum said...

36 degrees??

i pun tak berani keluar...bertambah masak nanti kulit i ni hahaha!
Better u duduk rumah je la buat acara gossip2 sambil makan2:D

miralatiff said...

Kakmin..
Gebu2 nyer udang kat sana..Ni makan 2-3 ketul dah kenyang! Eh tak, kalau saya 4-5 ketul baru kenyang..hikhikhik

Flower said...

Jemur baju jadi keropok lah nanti kalau lupa nak angkat, garing. lol...

ayien78 said...

sedap jek nmpk pasta yg u masak dlm ni..... teringin nk try buat tapi takut jd tah hapa2 ngeeeeee..btw, salam perkenalan

akeem said...

hahaha..teringat kat abah ckp kat akeem time nak g aus dulu "keem,kat sana ko sabar je la..makan xdpt nasik ari2.." padahal mmg best je makan kat sana wpun tak dpt nasik ari2..heheheh

Nur Ede said...

Salam min sekeluarga..

Happy nyer Min.. mak ngan abah ada kat Perth... smoga Min sekeluarga sentiasa happy bersama mak ngan abah.. terharu nyer rasa...

Ayu said...

kak....hb akak tak join mkn nasi skali ke dgn ur parents? hehehe...budak b'dua tentu happy kan dpt spend their time dgn atuk n nenek dia.

kak...aritu ayu bukak blog akak kat umah,masa tu faris n ainnur ada skali.nak tau faris ckp apa masa dia tgk gmbr alya n zahra? ïbu....cantik!"ayu tnya la sape cantik then dia tunjuk gmbr alya n zahra.huhu...tak padan kecik!

NenekPenne said...

wahhh looks yummy eh...

nanti balik rumah nak try lah masak... errr kalau tak penat..heeee

mohdandmeriam said...

salam Min..suka baca cuti2 keliling Perth tu..anak auntie puji Perth masa dia kesana main ragbi..
memang kita bangsa yg makan nasi ni kemana tak kenyang kalu tak makan nasi..auntie macam tulah..
sedap makanan you tu..

AuntieYan said...

Salam,

Terserempak dengan blog ni semalam..dah banyak entry yang Auntie baca....menarik sekali kisah hidup di rantauan. Lebih menarik LG menulis dalam Bahasa Melayu. Dah banyak baca blog milik wanita yang berkahwin dengan bangsa asing (terutamanya Mat Saleh) lebih selesa menulis dalam Bahasa English...mungkin lebih selesa kot, amyway semua tu tak kisah le kan...janji cerita menarik....
Yang menarik lagi LG sungguh rajin memasak...bertuah badan suami dan anak-anak. :-)

ComeyBelako said...

lg, dah rajin pi fish market tu...beli la ikan banyak2 buat ikan kering...kan cuaca panas tuh. pastu pack wat jual...kekekke. (tengah tense dok dalam meeting tah haap2 nih).

lemongrass said...

Nanak,
Bukan setakat baju aje, kalau I pegi keluar dgn muka basah, tak sampai seminit dah kering, hehehe.

Kak Azie,
My parents dah lali tengok we all jarang sgt makan nasi. As long as we all tak ban diaorang dr makan nasi, dia orang tak kisah, hahaha

=),
lepak shopping complex tu lah yg paling best! hehehe. Rasa mcm tak panas langsung kat luar tu ;-).
My kids still tak bole ckp melayu, nenek n atuk yg makin terer ckp english, hahaha

jamiel,
sekali sekala diaorang dtg sini, memang activiti berjalan sakan lah ;-).

Layaleya,
Apa khabar?
My hubby kata, prawn pasta ni the best pasta yg I pernha masak, wehehe.

nora,
I takut kalau pos ke M'sia, prawns tu tukar jadi cencaluk aje, hikhikhik.

Kak Watie,
I pun suka udang jugak, malam tadi rasa nak makan bertambah2 aje. But nasib baik iman kuat, hehehe.

TTM,
Tu lah nya, tapi Mak I pulak nak buat acara menyopping so I ni sebagai anak mithali kenalah jadi supir, kahkahkah.

Mira,
kalau I makan 2-3 ketul, memang tak cukup lah. Malam tadi, adalah kot I makan 7-8 ketul, hikhikhik.

Nora,
Orang yg menjemur tu pun jadi keropok nanti, bukan baju aje :-).

Ayien,
Salam singgah ke my blog :-). I cuma letak garlic, chili, olive oil, garam n parmesan cheese aje kat pasta tu. InsyaAllah kenalah kat tekak :-).

Akeem,
hikhikhik. Abah still sampai sekarang tanya aje "tak makan nasi ke Alya ngan Zahra tu?"
Nasib baik Angah tak masak nasi hari2 kan Keem, mau lah agaknya tension akeem sbb tak dpt makan western food kat OZ :-). Rugi aje dtg OZ klu tak dpt rasa western food, hikhikhik.

Kak Ede,
Salam. Dah lama tak jumpa Mak n Abah ni, last seklai masa bulan 12 tahun lepas. Seronok rasa bila diaorang nak dtg sini :-).

Ayu,
Hubby I tu klu ada kari or sambal tumis, dia join lah, hehehe.
Wahkahkahkah, Faris kecik2 dah minat kat girls ye! Abislah Ayu nanti, sure berderet girlfrens dia :-D. Pastu, sure dia cari yg cantik2 aje kan, hehehe.

lemongrass said...

Net,
senang aje masak nya ni. Tumis fresh chili n garlic dlm olive oil.Pastu masukkan prawns sampai masak. Masukkan cooked pasta, pastu gaul2 kejap, tabur parmesan cheese dgn garam, dah siap! :-).

Auntie Meriam,
Salam. Memang ramai orang M'sia suka dtg Perth ni. Tak sibuk mcm KL, bersih pastu bnyk tempat boleh di lawat :-).
Sy pun kdg2 rindu gak kat nasi, hehehe

Auntie Yan,
Salam. Terimah kasih sbb sudi singgah and baca blog I ni.
Ada sesetengah phrases and ayat tu memang kdg2 lagi senang nak tulis dlm BI but kdg2 lagi senang nak tulis dlm BM :-).
I tak rajin sgt masak tp terpaksa sbb kesian kat my hubby n kids kalau lapar ;-).

CB,
muahahaha, tak kuasa I nak membuat ikan kering. Satu jalan nanti semua orang berbau ikan kering. Habislah I kena kutuk, hikhikhik.

Zaitun said...

Sesekali jumpa orang yang disayang memang seronok kan,macam anak kak Zai juga bila balik kat sini seronok sakan.

Unaizah said...

Nape gambar food TTM, TTD and Little Misses je yg ada? Gambar food tetamu takde ke?

lemongrass said...

Kak Zai,
bila jumpa memang seronok kan, banyak yg nak diborakkan :-).

Unaizah,
you silap blog ni, hikhikhik. TTM n TTD kat blog Melbourne sana tu :-D

Unaizah said...

Alamak silap nama lak. Inilah akibat dari kurang tido dlm pantang hihihi. Dlm pantang pun nak berinternet. Sori ye Lemongrass. Yg sebenarnya nak tanya nape gambar food utk tetamu takde... Buat malu je!!!