Sunday, 31 October 2010

A 250kms day

Hari ni we did a 250km trip from home to everywhere to home again. So, kiranya keluar rumah pukul 9 tadi and sampai balik rumah pukul 5 on the dot. Macam orang pergi kerja 9 to 5 lah kan, hehehe. Nasib baik pakai kereta auto with cruise control kan so tak lah penat sangat The Other Half drive tadi. Tak lah sakit kaki dia asik tekan clutch or accelerator or brake aje Winking smile.

Where did we go today? We went to Yanchep National Park nak tengok koalas and kangaroos. Yanchep ni about 80kms lah from our house. Sampai tertidurlah the tetamu dlm kereta on the way to Yanchep tadi, hikhikhik. We saw the koalas but the kangaroos were in hiding. Kangaroo poos banyak lah jumpa but sekor kangaroo pun takde, hehehe. They normally come out looking for food at night time, tu yang susah nak tengok diaorang di siang2 hari in their natural habitat. Tujuan sebenar we all pergi Yanchep ni sebab nak pergi the cave, the Crystal cave. The weather was quite hot today so bila masuk Crystal cave yang situated underground, it felt so cool and rasa nak duduk lama2 dalam tu aje, hehehe. We spent about an hour lah kat dalam tu looking at the marvels. Underground cave ni best sebab takde bats which I am really afraid of! Tu yang berani masuk Smile.

Pastu, singgah masjid untuk solat zohor and lunch and then sambung balik jalan. Our next stop was Lakeside Joondalup sebab my Aunt n Uncle nak shop for souvenirs before going back this Tuesday. Lakeside Joondalup ni one of the few shopping complexes yang open on a Sunday kat Perth ni. Susah nak shopping kat Perth on a Sunday ni! But, they knew what they wanted so tak lah lama kat situ.

Pastu, sambung jalan lagi, heading towards Swan Valley for a drive through. Unfortunately, masih belum masuk grape and fruit season lagi so cuma boleh nampak green vineyards aje without the grapes yet. And masih takde lagi stalls kat tepi2 jalan jual all the Summer fruits Sad smile. Can’t wait for the fruit season to start! But we did stop at Mondo nougat beli nougat yang sangat2 lah sedapnya itu!

On the way back, ingat nak singgah Margaret River chocolate factory tapi there were so many cars in the carpark, terus rasa malas nak singgah. Tak dapatlah The Little Misses merasa free chocs, hikhikhik. (macamlah kat rumah ni tak berlambak2 chocs! Smile).

Pastu, sampai rumah, semua dah pengsan, hehehe.

Layan some photos of The Little Misses on our daytrip today Smile.

IMG_5761

No, this is not one of The Little Misses, hikhikhik Winking smile. One of the koalas yang tengah sedap tidur on the gum tree.

IMG_5760

Hah, ni barulah The Little Misses Smile.

Some more wildflowers we saw at Yanchep National Park.

IMG_5762

Orange-coloured Banksia.

IMG_5763

Don’t know what this tree is called, hehehe.

Some photos inside Crystal Cave.

IMG_5773

IMG_5774

IMG_5776

IMG_5779

What shape can you see in the picture below?

IMG_5782

Ada nampak macam Puteri Fiona tengah beradu kat katil tunggu Shrek datang selamatkan dia tak? hehehe.

IMG_5783

Stalagmites and stalagtites and The Little Misses.

What about this picture? What can you see?

IMG_5785

The 3 wise men Smile.

18 comments:

Dinas Aldi said...

Err...napa muka the Little Misses tu selamba ja, senyum pun tak berapa menjadi, letih berjalan agaknya?

fatt said...

the 3 wise men tu mcm a small family..dulu smpai yanchep tgh malam so tak sempat nak pegi cave ni..rugi betul,dah tgk entry kak LG ni rasa kene pegi pulak..hehe..
tp wktu mlm banyak betul kanggaroo melompat sana sini tengah2 laman depan hotel dlm yanchep park ni..besar2 kanggaroo tu

rainoserez said...

stalagmites and stalagtites tu shape dia pelik2 kan, or maybe mata i jer yg nmpk pelik2.. heheheh ;)

=) said...

wow, menarik!! when i went to perth in 2005 the tour that we were with tak bawak kitorang kat tpt2 best cam gini. just around freemantle, botanical garden & some other nearby attractions. ini bermakna kena gi perth lagi la nih!!
this crystal cave tpt org korek crystal ke, LG?

lemongrass said...

Dinas,
Muka diaorang mcm tu sbb dikerumuni lalat. kat OZ ni, bila cuaca panas sikit aje, there'll be so many flies everywhere yg suka sgt2 hinggap on our bodies and faces! Tension giler!

Fatt,
It must be scary kan kalau you all jalan2 keluar hotel malam2 tetiba terserempak dgn the big red kangaroo betul2 depa kita, hehehe. Try lah pergi the cave if you have the chance but it's not as big as the caves at Margaret River.

Raino,
Memang dia ada macam2 shape depending on macam mana air tu menitik kat 'bumbung' gua tu.

azieazah said...

Penat takper tapi hati puas. Ganjaran ada bagi kita yg meraikan tetamu. Letih tu cuma sekejap saja.

Seronoklah tetamu dapat dibawa berjalan jauh meluaskan pandangan.

lemongrass said...

=),
Next time klu u dtg Perth, I bwk you gi Crystal cave ni ye. But unfortunately takde crsytal kat sini, hehehe.

lemongrass said...

Kak Azie,
tu lah, memang penat tp puas bila tengok the guests suka hati dpt pergi melawat tempat2 ni :-)

an15 said...

i nak travel gak, tp driver kat Vietnam.. tp kitorg ada kereta manual, gigih nak tukar2 gear kalo g jauh2 ni :P

p/s: brape lama u berperang dlm Fish Market yesterday? hehehhehehhe

Azita Zain said...

salam min...
jauh berjalan luas pandangan...! subhanallah..cantiknya scenery dlm gua tu!

Zaitun said...

Cantik pandangan dalam gua tu tak macam gua yang kat batu cave,kalau bawa budak2 ada yang menangis sebab takut.

Flower said...

I tak pernah gi ke Yanchep National Park. Jauh lah rasanya. I yg kat SOR bila nak ke NOR atas2 tu rasa bercinta tul. Best ke? Park yg selalu I gi tu Whiteman Park. Tu pun rasa penat bontot duduk dlm kereta lelama. So skrg ni you bz betul2 lah melayan family dari Msia? Semua nya nak balik this Tuesday ke, your parent pun sama. Kenapa sekejap sgt?

arianna adrizal said...

cantik! tp kalau sy, jenguk je. pastu cepat2 keluar. penakut. hehe.

salam singgah =)

PINATBATE said...

yerlah..akak pun penakut..agak seram di situ..;D

NenekPenne said...

dengan vangganya i nak cakap, i dah pegi sampai ke margaret river chocolate factory tu...(sekali tu jerlah pun..hik hik)
dapat makan ice cream kat situ...wahhhhhh best best..ingat satu scoop sikit mcm kat mesia, sekali hah kau...

Unaizah said...

Bestnya jalan cuti-cuti Australia.

lemongrass said...

Anis,
I pun klu pakai manual, memang tak keluar lah dr Perth ni, hikhikhik.
Masa I sampai the fish market, sebelum pukul 6, tapi dah bukak and dah ramai yg siap beli :-). Nasib baik masa tu tak ramai sgt2 lagi so we all took 20 min aje beli ikan, hehehe

Kak Ita,
seronok masuk gua tu sbb rasa nyaman aje and rasa takjub tengok kuasa Allah.

Kak Zai,
Gua kat Batu Caves tu memang penuh dgn patung pujaan orang hindu kan? Tu yg agaknya budak2 takut nak masuk.

Nora,
Ok lah the caves at Yanchep tu tapi tak se best the caves kat Margaret River lah. We all pun klu pergi NOR tu rasa bercinta gak lah, hehehe.
My parents balik in 2 weeks time :-).

Arianna,
salam singgah. My kids pun tak takut masuk caves tu, sure you pun akan tak takut lah :-).

Pinatbate,
Gua tu terang jugak sbb dia letak lampu every few metres so tak takut langsung lah ;-)

Net,
hehehe. Saiz kat sini semua ikut saiz orang2 nya, tu yg saiz scoop ice cream pun besar2 sikit, hehehe

Unaizah,
We all jalan2 around Perth aje, tak pergi jauh2 sgt but masih best jugak :-).

TitisEmbun said...

Salam Lemongrass. Tau blog u thru' a friend..seronok baca especially trip ke Crystal Cave tu..pemandangan yang sungguh menarik buat kita ingat akan kebesaran Tuhan..Subhanallah..
Nice work LG!! btw..salam aidiladha..