Monday, 11 October 2010

What’s the culprit?

When Spring has sprung, my hayfever pun bermaharajalela. At times I feel like taking my eyes and nose and hard palate out and set them aside for a while until Spring has gone. Doesn’t matter how high a dose of antihistamine I’ve taken, my hayfever is still really bad. I’m so envious bila tengok The Other Half and Miss 11 yang sikit pun tak merana when Spring is here. Miss 7 has a bit of hayfever but not as bad as me. Lagi lah bila berpindah to a new place, it will take my body a few months to adapt to all the pollens that are floating around the area. And while it’s trying to adapt, I lah yang suffer with the itchy eyes and hard palate, runny nose and blocked nose at the same time, continuous non stop sneezing and just a general feeling of rundown 24 hours a day.

Sejak pindah rumah baru ni, my hayfever memang teruk sangat2. I feel so penat from the continuous sneezing. Even Miss 7 kata she knows she can come out of her room in the morning bila dengar I bersin in the kitchen. Macam personal alarm clock lah gitu, hehehe….

I cakap dengan The Other Half maybe it’s the roses kot yang buat my hayfever so bad this time sebab it gets worse bila I masuk bilik tidur which is at the front of the house. So, kiranya kalau I bukak tingkap, memang akan hidu roses ajelah and memang senang lah the pollens nak berterbangan masuk. Nak kata, the previous owner ada pet which I’m allergic to especially cats, they didn’t. Straight away The Other Half kata, “I’ll chop all the rose bushes for you! Just tell me when.” I said, “Noooooooooooo!!!!!! This is the first time ever we’ve got a nice rose garden going and you want to chop them off? Will you do it for me?” He said, “Yeah! If they bother you so much, why keep them.

(Eh eh leh, cakap aje lah dia malas nak jaga the roses, jangan lah cakap nak cut them off sebab my hayfever, hehehehehe….).

I really hope my body adapts to the pollens around here quickly or else habislah pokok2 roses yang sangat2 cantik itu di tebang dek The Other Half. If only I know for certain which pollens trigger my hayfever, maybe I can avoid it kan. But there’s so many pollens floating around, kalau I nak buat skin test or RAST test pun rasa tak berbaloi just for hayfever.

Hari ni was the last day of school holidays. Esok dah start Term 4 which will ne Miss 11’s last term at primary school. Next year, dia dah boleh perasan besar sebab dah masuk high school kan, hehehe. I think The Little Misses are relieved to finally be going back to school after 2 weeks of staying at home not doing anything. Cuti sekolah kali ni memang betul2 memboringkan for them sebab I didn’t take them anywhere cos busy dengan mengemas rumah. The first week tu memang I tak keluar rumah langsung except to the dentist, hehehe. And by the second week, they have started bickering over small things. Dah lah dengan my hayfever, my PMS, pastu dengar diaorang gaduh, memang my darah naik tingkat 30 terus! I pun dah tak sabar tunggu sekolah bukak! Hahahaha… Macam mana lah nak jadi ibu mithali ni kan!

Anyway…… For dinner tonite, I made creamy fettucine with chicken breast and broccoli. It was so quick to cook this, tak sampai 20 minit dah siap which is my kind of dish :-D.

IMG_5357

Masa masih dalam pan.

IMG_5364

Kesian betul I masa ambik gambar dalam bowl ni, satu tangan pegang camera, satu tangan lagi pegang lampu! Hikhikhikhik….

22 comments:

JaJa'Z said...

jangan la tebanggggg..sayang wooooo..hehhehe..ur fettucini make me hungry!!! OMG...

Sizuka said...

siannya k.min. when i was in tassie, my roomate pun suffered from hayfever during spring. sian tengok dia, sampai bengkak2 muka. take care k.min. seksa wooo bersin 24 jam sehari, gatal mata, muka, dah segala mcm. hope u'll adapt to ur new environment soon :D

mohdandmeriam said...

salam Min..eh sayangnya kalau ditebang pokok bunga rose tu sebab nak menanam dan menjaganya supaya berbunga lebat dan cantik bagi makcik agak susah juga.harap2 semua tu hanya sementara dan min dapat pulih dengan segera.

Dinas Aldi said...

i naakkkkkk fettucine tuuuuuuuuuuu!

ibh said...

OMG..jgn potonggg....
Sian akak..light box dah tak da..kena susah2 skit..Tak per kak..your food tetap nampak terliur..hehheheh

My Life My World said...

Salam LG, patutla gambar u lawa lawa semua. Gigih dengan lighting bagai ... kalau I ler, main snap jer. Pakai handpon 'cap ayam' pun jadik. Hik hik hik

Ruchiano said...

that creamy fettuccine is my fave.disebabkan i tengah pantang baru lepas operation appendix n cyst,i tabole makan,dan rasa sedih sekarang.craving sucks betul.hahaha nak resepi kak :)

T said...

LG,
I selalu dengar petua nak elak pollen allergy, makan wildflower honey from the local area. Tak tau la kebersanannya. But maybe you can give it a try. Besides wildflower honey tend to have more unique taste than typical clover honey.

My spouse pun suffer from allergy in the spring. Usually pollen from the rumput. Just imagine, kalau pergi padang or kampung jadi lagi teruk. But really, semua tempat ada rumput.

vivien_capri said...

hi kak LG,

i'm one of ur hundreds and hundreds of silent readers..:D

rasanya kalau kak LG pakai surgical mask kat rumah untuk elak pollens tu masuk hidung, berkesan tak? heheh..just wondering because by the sound of it, you seems to need every little suggestion you can get..hehe

meriahceria said...

sedap nye...yummy

Ayu said...

salam k.min...

kesian tgk akak dok bersin je.mesti tak selesa kan.agaknya mcm tu la klu org ada resdung kan.ayu ada resdung tp tak alah pd seafood.ayu alah pd habuk n asap nak2 asap rokok.klu tokleh mkn seafood...alangkah ruginya.hehehe...

hm...sygnya klu tebang pokok roses tu.yela...tinggal jaga je kn.lainla klu kena tanam dr mula lg.tp klu dah memudaratkan akak...better la do something.btw ayu nak resepi creamy fettucine tu leh ke kak? lately tekak rasa nak mkn ala2 western je.kelmarin buat spaghetti bolognese.

Amalina said...

hye kak min,

when i was in france n holland, i had hayfever jugak..paling teruk mase kat holland..maybe situ rumput lagi banyak dr france..lg pon i cycled to my office each day hehehhe..

anyway..what did i do was, tiap2 hari sy telan lorratadine, spray hidung before keluar rumah..and pkai sunglasses setiap kali kluar utk protect my eyes from pollens..

dr pesan kat sy supaya tutup tingkap..slalu tuka sarung bantal n cadar..sbb setiap kali nak tido, ya Allah, time tu jugak hidung nak sumbat, bersin dan gatal mata, so dr ckp bantal n katil saye dah dihinggapi pollen..

take care.

afid said...

kak LG,
memang seksa memanjang bersin. Sy selalu kene..kadang2 tghari buta bersin2. sudahnya memanjang sampai jadi ke demam batuk segala terus. Resdung ke hape tah. Malas jugak nak cek. huhu

shiori_LA said...

Salam Lg;
bestnya kalau dapat makan fettucine u tu kan.....kalau i dekat2 i dah datang makan dah hehehe

Shereen said...

Hi there,
Orang lain happy habis bila spring time but for me, I really dread it sebab dek hayfever!Like you,I too seems to get bad attacks every spring time.Luckily,NZ now seems to be having a looong winter still...still sejuk and macam belum spring time lagi.Not looking forward to suffer this year.Your new home is lovely and all your dinners look yummy too.

mamalisa said...

LG,
padanla cantik gambar yer...siap berlighting bagai..sungguh gigih akak sorang ni..nak mintak tlg boleh?

nak mintak u share recipe for creamy fettucine white souce tu boleh?

ct_nurmarlissaa said...

sis ...nak recipe...yummmylious lahhh......fettucine u..........

ct_nurmarlissaa said...

n semoga cepat sembuh dan serasi di tempat baru k......

an15 said...

Get well soon. Ada Malaysian Food Fair kat ne tah this Sunday. Before tu ada Pasar Malam kat CU this Friday.

Jom laa...

lemongrass said...

Jaja,
tu lah kan, I pun sayang weh nak tebang pokok ros cantik2 tu :-)

Shidah,
I memang mcm ni, masa baru sampai Adelaide after living in M'sai for a few years, memang teruk sgt2 the hayfever. Pastu, bila pindah Perth pun teruk. Now masuk rumah baru, teruk jugak! I have to rotate my antihistamine every few months, menyampah I :-(

Auntie Meriam,
tu lah nya, kalau nak suruh I tanam dr awal, memang tak sanggup lah sbb tak pandai menjaga. Bila dah dpt yg dah besar cantik mcm ni, memang sayang sgt2 nak tebang kan!

Dinas,
Sudah habis mah! hehehhe

Sue,
Kena buat protest kat my hubby lah mcm ni kan, "JGN POTONG POKOK ROS!!!" hehehe...

Kak Acik,
Sbb I ambik gambar dinner masa dah sunset, tu yg gelap aje klu takde lighting, hehehe. Tu yg menggigihkan diri pegang lighting sambil ambik gambar :-D

Ruchiano,
Klu Mat Saleh, takdenya diaorang pantang makan lepas op ni, semua dia telan, hehehe ;-).
Nanti I letak the recipe ye! Hoep your pantang all goes well :-).

T,
That's a brilliant suggestion! I've never thought to do that. Friday ni I will ask my hubby to go to our special honey dealer to buy the wildflower honey :-).

Vi,
thanks for reading my blog :-). Maybelah kan, kalau pakai mask, the symptoms might not be as bad. But I pulak nanti rasa tak larat with the mask on, hehehe

Julie,
memang simple but sedap :-)

lemongrass said...

Ayu,
Salam.
Memang susah kalau asik bersin aje ni, rasa tak selesa sgt2 especially masa tgh solat! Tak boleh nak baca dgn betul sbb bersin aje, hehehe.
Hubby Ayu suka makan western jugak ye?

Amalina,
Hi.
I pun dulu pakai loratadine until my body doesn't find it effective anymore. Pastu sekarang I pakai fexofenadine but I think I kena rotate them every few months lah.
Tu lah kan, bila tutup all the windows, rasa stuffy sgt2, but bila buka windows, all the pollens masuk rumah!
Probably I kena tukar cadar every few days kot instead of once a week, hehehe

Afid,
Bersin ni siksa sbb tak boleh pelan2, sekali keluar, rasa mcm nak tercabut segalanya, hehehe

Shiori,
Kalau you duduk dekat2 rumah I, I masak banayk2 fettucine ni everytime ;-)

Shereen,
Lucky you with the long Winter. We had such a short Winter here in Perth and it's going to be a loong Spring! I hate taking antihistamine everyday but I guess between suffering badly or suffering mildly :-).

Mamalisa,
I ambik gambar dinner at night, tu yg kena giigh dgn lighting, hehehe.
Nanti I letak the recipe ye!

ct,
Nanti I letak the recipe, in the next few days :-)

Anis,
Oh ye ke? Tapi pasar malam tu akan sesak sgt2 dgn orang kan?

Maimy's Lil' Shoppe said...

Salam,
Just nak bgtau U bleh purchase tickets @ airasia website tu guna ID i/o passport. Then bile u dah purchase and dah renew ur dotter's passport, u pergi balik kat website airasia tu and pergi kat My flights, then pegi kat manage my bookings to change her passport number. I've done it before. Good luck :)