Thursday, 28 October 2010

Kerja part time jadi tourist guide!

Penat jugak kerja jadi tourist guide ni ye! Pastu on top of jadi tourist guide, kena jugak jadi top chef. Ye lah kan, sapa suruh I tayang all those mouth watering dishes on my blog, of course lah orang akan suruh I membuktikan nya ye tak, hikhikhik…. And mana boleh drop water face kan!

Pastu pulak nya, we all ni memang jenis yang tak masak nasi and dishes for lunch or anything heavy for lunch so bila ada tetamu ni, obviously I kenalah masak nasi and lauk pauk for lunch kan. And bila dah bukan jenis orang masak lunch, bila kena masak lunch, teruslah rasa kelam kabut and tak tau nak masak apa, hehehe. Baru aje habis kemas2 for lunch, dah kena masak dinner pulak nya sebab our family dinner is normally at 6, so memang macam ala2 lipas tercabut kepala berkaki 10 lah I Open-mouthed smile.

Tapi sempat jugak lah I masak western dinners yang sempoi ni for last nite and tonite.

IMG_5619

Ada orang teringin nak makan Australian lamb so I pun buatlah BBQ lamb and gravy with bean salad malam tadi.

IMG_5710

And ada yang teringin nak makan  crumbed chicken breast so I pun buatlah crumbed chicken breast with roll and green salad malam ni.

(Lepas ni kalau diaorang balik M’sia, bolehlah canang my name kat rellies kata I pandai masak, muahahaha Winking smile ).

Dalam sibuk2 masak tu, sempat jugak lah we all pergi Araluen Botanical Park tadi. Semua orang terpegun tengok all the gorgeous roses bermacam2 kaler and some of them bersaiz sebesar mangkuk and also some other flowers yang sangat2 cantik. Yang I paling tension bila tengok all their roses langsung takde aphids! Pokok roses rumah I penuh dengan aphids!

Layan ajelah ye some photos of the roses and flowers I took today.

IMG_5646

IMG_5650

IMG_5653

IMG_5664

IMG_5683

IMG_5688

IMG_5641

Cukup2lah dulu ye gambar bunga2 ni. Dah harum semerbak my blog, hehehe. And jangan tanya nama bunga kat I sebab I memang failed bab2 nama bunga ni. Kalau nama retis pun I failed! hikhikhik.

Esok InsyaAllah we all akan pegi Fremantle jalan2 sambil bersouvenir shopping Open-mouthed smile.

26 comments:

~Zila Zul~ said...

kak lg, u could fight aphids naturally pakai ladybugs. kalu ada kedai yg jual ladybugs boleh la beli sefamily ladybugs hehe

rainoserez said...

cantik bunga..! tanam eh? ;)

My Life My World said...

Cantik nyer bunga-bunga ni LG .... patutler orang kampung suka ... I pun suker :) Mana gambar orang Malaysia tu, tak ada ker? :)

JaJa'Z said...

wah! orang malaysia dah sampai ek..mana gambo tetamu2nya...tak nak tunjuk ke...merimbun betul bunga2 tu..geram amat tgk....

ibh said...

Wahhh..byk roses..sukaaaaa....

K.Nor said...

wahhhhhhhhhh... cantik2 nyer min.. ehhh min kat blog k.nor ada terendak spesel utk min buat berkebun hehe

Aida Rezuan said...

LG,
Amboi.. sempat lagik bersilat kat dapor dengan para tetamu penuh ye. Beraneka hidangan lak tuh! *tabek!* Hehe!

azieazah said...

Wow! Roses tu cantik nyerrrrrr...!

Kalu leh awet, bawak balik Malaysia ler..

TopsyTurvyMum said...

dapat pergi botanical garden lagi best ehh..
i skang jeling2 bunga rumah jiran2 jer laa..

hehe..sesekali layan org jauh...mesti diorg cam tak nak balik jer pasal dpt layanan 1st class gituuu:D

blu4sky said...

LG, ada yang petik dahan munga tak.. klu my mom sure tangan gatal je nak petik dahan..konon nak tanam balik nanti..

Hajah Zainab bt Abdullah said...

sungguh cantik gambar2 bunga tuu...tahniah buat yg pandai menembak tuu :)

arapink said...

Aida Rezuan, kali ni kak min bersilat lain macam sket...hahahha. sebab tamu dah sampai... :-)

kak min, nnt buh gambar mak ayah dan semua yg ado ye....tak sabar nak tgk ur little misses happy ngan atok & neneknya :-)

Rusniza Mohd Nor said...

akak..fmly da smpi yer..wah best2..saya aritu pun abg ipar ada cni konon2 nak jadi tourist guide jugak..pegi carousel je pun,skl blk keta break down kat roundabout kt nicholson road..heheh..x pasal2 kena tow balik..tu r melepak dlm garage tunggu nak repair..haha

alynna said...

nanagis... masa orang atas tu bawak kami gi Araluen....dapat jumpa sekuntum je tulip!

JaSSNaNi said...

salam LG....
wahhhhhh i tengok gambar bunga2an tu pun dah terpegun sakan ni.. sket lagi nak pengsan... hahaha..
mmg cantek.. tak pernah tengok bunga ros2 tu banyak2 skali dlm satu pokok... :(
mmmmmm.. cantek cantekkkkk.. :)

Neri said...

the food AND the flowers are gorgeous! :)

an15 said...

owh, roses dh kuar. Last month tulips ye duk blooming. I nak g Araluen lagi, hari tu tak naik train hehheh

syamimi azmira said...

Tengok roses geram,cantik2.
Hubby kak Zai pernah pergi Fremantle banyak makanan seafood katanya.
kak Zai.

Unaizah said...

Gorgeous pictures!!!! I memang minah bunga hihihi. Sekali-sekala relatives dtg bertandang kena la bagi layanan 5 star. Kan tetamu bawak rezeki. Selamat bertungkus lumus...

Dinas Aldi said...

cantiknya bunga2 tu! bila baca komen2 yg lain kat atas ni, i pun sama gak, nak tengok gambar relatives yg ramai2 tu, hehehehe

lemongrass said...

Zila,
I tau pasal lady birds tu tp our ladybirds in the garden tak cukup banyak nak makan the aphids,hehehe. Kalau beli, I takut diaorang terbang gi kebun orang lain aje. Rugi weh! hehehe

Raino,
hikhihik. Ha'ah (I wish!) :-P

Kak Acik,
orang kampung low profile so diaorang tak nak masuk blog I, takut terfemes sekejap, hahaha

Jaja,
orang kampung ala2 retis, tak nak glemer, hahaha

Sue,
Memang rasa nak angkut aje all the roses bawak balik rumah :-)

K.Nor,
esok I pakai terendak tu dlm mimpi ye, hehehe

Aida,
Kalau I tak bersilat, semua kelaparan nanti, hikhikhik

Kak Azie,
Memang Mak n pak I rasa mcm nak angkut bawak balik M'sia aje and tanam kat kebun diaorang :-)

TTM,
Lepas ni makin ramai sedara mara I dtg rumah I lah agaknya, hehehe ;-)

blu4sky,
My Abah ada tanya boleh ke petik. I kata klu nak kena marah dgn gardeners kat situ, cubalah, hahaha

Hajah Zainab,
Memang cantik bunga2 ciptaan Allah ni kan. Tu yg rasa best sgt nak menembak :-)

lemongrass said...

Ara,
hari2 bersilat sampai berpeluh2 weh, hikhikhik. My parents nak low profile. Dia kata blog I glemer, kalau letak muka diaorang kat blog I, sure 1 M'sia tau, wakaka.

Rus,
hikhikhik, sian you. jadi tour guide kat garage aje lah ye. takpe, lepas ni boleh bawak rata2.

Alynna,
Hehehe...we all pulak tak jumpa sekuntum tulip pun, cuma roses and other flowers. Next time you dtg sini, kena dtg masa Spring lah eh :-)

Nani,
My Abah pun heran mcm mana lah ada pokok ros kat sini yg penuh dgn ros kat 1 pokok. Dia asik geleng kepala aje tengok segala mcm warna bunga ros ada! :-)

Neri,
thank you for the compliment :-)

Anis,
we all pun tak naik train sbb tak ramai orang so I guess train tu tidur kot, hahaha

Kak Zai,
Kat Fremantle tu a port city so memang banyak seafood restaurants lah kat situ :-)

Unaizah,
I wish kan all my rose trees cantik2 mcm tu! Sure I gumbira aje nak pergi frontyard I petang2, hehehe

Dinas,
low profile you mcm retis hollywood, hahaha

Miz CanisTaL said...

asal hjung minggu je mesti x best.. coz kak LG jarang update weekend.. hehe..

Ayu said...

uuwwaaaa.....nak nangis ayu tgk gmbr bunga2 yg lawa2 tu.klu tgk gmbr dah rasa nak nangis,tgk real lg la sgt.mau tak nak blk.isk..ayu paling suka bunga pic no.4.baru nak tnya akak apa namanya tp akak dah kabo jgn tnya.hehee...last skali tu cabbage rose klu tak silap.ayu suka cabbage rose sbb dia nmpk bulat je.hehehe...

smpaikan salam ayu pada family akak yg baru smpai tu ye.

Yani said...

fuh... mmg cantik gambo2 munger tu sumer

PUTUBAMBU said...

cantiknya ros...