Wednesday, 13 October 2010

Nak usaha ladang ke?

Thanks ye for everyone yang bagi info about AirAsia booking tu. Nampak sangat we all ni tak pernah naik AirAsia, hahahaha. Selama2 ni, everytime we all balik M’sia, memang akan naik Malaysian Airlines which we bought during their sales. Bila beli tickets MAS masa sale ni, memang tersangat lah murahnya and then we don’t have to worry about paying all the extras for luggage, meals, airport taxes, seat booking and so on. With MAS, kalau beli tickets online, memang diaorang akan mintak passport details tu yang I assume, all airlines macam tu :-). Dah duduk Perth 5 tahun pun, tak pernah naik AirAsia or Tiger Airways, hish! hehehe.

But I ended up not buying any tickets tadi sebab all the promo tickets are gone. Ye lah, the cheap deals started at midnite and I pulak pukul 6.30 baru nak online, so memang dah habislah, hehehe. Doesn’t matter, there’s always another time kan :-).

Mid morning tadi, I was so motivated to bercucuk tanam sebab I beli some more seedlings and seeds semalam. Dah siap pakai topi (I still tak jumpa lagi the straw hat!), put my gardening gloves on and susun atur all the seedlings when suddenly I realised… we didn’t have any potting mix! Lerr, macam mana nak tanam all the seedlings dalam pots kan when takde tanah nak fill up the pots, hakhakhakhakhak. I tak belajar lagi macam mana nak tanam the hydroponic way so terbantutlah hasrat murni I tadi….

Dah tak jadi tanam, I snapped some pictures aje lah, hehehe…

IMG_5375

The seedlings I bought to brighten up my herb area (except the fennels). Each small container tu ada lebih kurang 6-8 seedlings. Bukan semua hidup bila di tanam nanti, selalunya adalah 1-2 yang mati, hehehe. I bought thyme, thai basil, fennel (for the fennel itself not the seeds) and sage. They say sage and thyme (and herbs in general) are good companion plants as pest deterrents so kalau tanam around other plants, the bugs won’t eat them sebab tak tahan bau the sage and thyme. So, I’m going to plant some in pots in my herb area and some in our vege patch and some with the roses.

And ini pulak the seed packets that I bought as well. Bunnings tengah ada sale some of the seeds so tu yang I kasi hangkut semua yang I berkenan, hehehe. Macam nak bukak ladang sayur aje kan, muahahaha.

IMG_5387

I beli oregano, silverbeet, parsley, lebanese zucchini, mint, shallots, beetroot, rocket and leek.

The Other Half bila I tunjuk dia all the seedlings and seeds that I bought, terus kata, “ Dear…. you do know that we’ve got a vege PATCH not a vege farm, right?” Hikhikhik…. Alah, bukannya seeds to expire this year, semua expire in 2013 so next year, kita tanam benda lain, hehehe. Or I can just plant 1 seed in between the seedlings in the vege patch. Kalau hidup, hidup lah kan :-).

Esok kena gi beli potting mix lah, baru lah boleh I bercucuk tanam kan!

For dinner tadi, we had swedish meatballs. I guna recipe from here. Makan dengan fries and mixed-leaves salad. Ada pulak The Other Half tanya, “is this our salad from the garden?” Hikhikhik, our lettuce plants baru aje besar cenonet, memanglah dah boleh ambik some of the leaves but not enough to feed all of us, hehehe. Sabar…. maybe in 3 months time, we can eat from our own garden :-D, insyaAllah.

IMG_5380

IMG_5384

swedish meatballs with fries, salad and corn. Swedish meatballs ni ada creamy sauce on it but I buat tercair so terus meleleh penuh 1 pinggan, hehehe.

25 comments:

Flower said...

straw hat ada jual kat king kong kat cannington, more like a sombrero lah. Ada yg plain n ada yg colourful like a rainbow. Cuba try gi sana. Harga I tak tau sbb tak check tp hari tu Hana mintak bapa dia belikan satu, tp tak jadi.

Bunnings sale sampai bila ye? I nak beli jugak lah seeds. Seedling tak de sale ke? I belum boleh start menanam lagi sbb hb baru saja letak feed n kill kat lawn tu. Nanti2 bila dah 2-3 minggu baru I nak try balik.

Dinas Aldi said...

oohhhhh ada leek seeds! i love leek! err, love to eat jalah, nak tanam, tanah sekangkang kera kat depan rumah i tu dah penuh, kehkeh

SJB said...

Sekarang ni banyak betul orang naik airasia tu lah bila ada promo tickets, mesti habis. Tapi tak apa, macam you cakap juga "there’s always another time" :).

msmitchie said...

Swedish ball reminds of IKEA because hubby said tht is the reason the other hubbies tag along the wives there, willingly. Hehe

lemongrass said...

Nora,
Oh ye ke? Macam ni, kena cari weh kat situ. Baru lah betul ada gaya amoi jual sayur kan, hehehe.
I jumpa seeds sale ni kat Bunnings on High Road, dia just campak in a box but tak bnyk sgt choice. Seedlings takde sale, I pun tgh tunggu kot2 dia buat sale, hehehe.

Dinas,
My hubby pun loves leek tu yg I as isteri mithali (hahaha) beli the seeds konon2 nak tanam :-).

SJB,
that's right. But since dia selalu sale, I'll just wait for the next one kan :-)

lemongrass said...

Msmitchie,
A bit like Perth as well, a lot of Mat Saleh go there to eat their meatballs only :-)

Taufik MY said...

huhu. travel with Airasia jauh2, ok ker? dah la duduk b'jam2..kalo stkt dlm M'sia asyek delay aje flight diaorang, sakit hati menunggu .. tu yg kadang2 tak mok support dia orang.. huhuhu.. jgn mare yer En Tony...;p.

Sejak ader banyak tanah nie.. akak rajin menanam yer.. chayok!! huhuhu.. rase nyer kalo kak min nak buat mini projek utk hydroponic ok kot.. tp kan makan sayur hydroponic nie dia punya tease lain cikit la.. rase same aje... mungkin nutrient dari tanah tu make our sayur tease lain cikit kot.. huhuhuh.. kalo dapat mini netting house lagi best.. tak perlu risau segala pest.. msti mengeluh akak punya hubby... ape2 pon saye support akak nyer program menanam tu..

Madam Sooyaree said...

Hidroponik i pernah cuba masa kat sekolah, tapi end up jadi kera tergaru2 pasal kena that cotton thingy tu.

Btw, i suka tgk pemegang corn tu. Nice!

JaJa'Z said...

akak tau tak, Zack kan dia suka berangan nak tanam sayur2 yang dipikirkan susah nak idup kalau kat malaysia ni..pernah la kitorang tanam kobis,lobak putih,anggur...end up sayur2 tu tak brapa nak menjadi..kobis pun kecik jek...kalau la kitorang pun dok kat oversea..mau penuh satu lama umah dia buat kebun..pastu tanam segala jenis sayur yang susah nak idup kat malaysia..hehhe..hari tu puas dia cari benih carrot...langsung tak jumpa...

j.u.l.i.e said...

hai keluarga bahagia, i enjoy read ur blog,ur story, u nampak sgt happy with ur life with ur kids and loving husband. I suka rumah baru u,nmpak tenang. Seronok lah. Kirim salam kat miss 7 ok..dia nmpk dah chubby.

arapink said...

kalaulah semua benih yang kak min beli ni menjadi...mau jadi tokey besar nih...hahahha....

mamalisa said...

LG, I pun sungguh tension ok. I check @ office the rate ok lagi nak pi perth or Gold Coast ard rm1.5K for 3 persons,konon nak blk umah discuss dgn hubby, check2 mlm tadi price went up drastically up to 3K...ceh!!

melepass betul but will wait during MATTA sales mana tau ade lagi rezeki heheheh

meriahceria said...

akak...nak order swedish meatball bole...hee3....

Ayu said...

salam k.min...

Hm...pasni akak tak yah la pi beli sayur lg kan sbb semenya leh dpt kat umah s'diri.jimat tu! dan yg pasti tak guna racun yg m'bahaya.hehehe...

akak nak blk m'sia bila ek? nnti leh la kita gather2 ek.kali ni nak ambik gmbr.aritu mmg t'lupa lgsg.hehehe...

alynna said...

Kak....

apa penama yg cucuk kat tongkol jagung tu? Cam cun jer.....beli kat ner? Kalu kat sana nak kirim kat Rus....hahahaha (seperti biasa amik kesempatan)

afid said...

kak Lg,
Tahun depan boleh la masuk calon petani berjaya 2011 daerah Pert..ekeke..:B

Flower said...

Yup, my anak2 semuanya lahir kat Msia. Nasib baik I kawin kat sini. Kalau tak yang tu pun I kena translate. $40 per document utk di translate. Mahal mak datuk.

NenekPenne said...

mcm2 u masak
mcm2 u tanam

syamimi azmira said...

Salam lg...lama kak Zai tak tinggalkan jejak,blog ada problem.

Walau pun kebunnya tak besar tapi banyak pokok2 sayur dah ditanam,insyaallah lg tak payah beli lagi dipasar nanti.

Kak Zai
mamasya.blogspot.com

Kniedaz said...

wah..geramnya tengok vege patch LG..kniedaz teringin nak bercucuk tanam tapi ada penyakit m.a.l.a.s pulak huhu..

blu4sky said...

ohh good..lepas ni i bolehlah belajar cara-cara bercucuk tanam.. LG, jangan lupa buat "entries" on bercucuk tanam ye..
everytime i pegi nursery munga mesti beli sepacket dua seeds munga lah sayur lah..cita-cita konon nak bercucuk tanam kat tanah yg sekangkang kera tu but up to this date..sayur tak nampak..packet seed ntah ke mana..hehehe

siti rashid said...

salam,nk tanya..soalan ni tk ada kene mengene dengan soalanan pasal berkebun atau masakkan....

nk tanya akak ni dulu2 masa sekolah ada tk kawan nama fatimah?

terima kasih :D

~love~
acu

PUTUBAMBU said...

Petani Jaya Kebangsaan Ostolia..! hahhahaha..

all the best..! nampak cam best je..

ComeyBelako said...

kakak, saya memang perlu rasa teramat lah malunya dengan semangat & effort kakak tanam menanam di kawasan yang comel itu. rumah saya di kawasan perumahan murah-murahan mempunyai laman yang luas tetapi semangat saya tidak seperti kakak...huk3....kena azam baru nih. nak cucuk tanam jugak ah.

lemongrass said...

Taufik,
Itu yg buat we all malas nak naik AirAsia, naik MAS aje slalu :-). Dulu we all pernah cuba tanam hydroponic masa kat M'sia but memang rasa dia lain sikit kan :-).

Sooyaree,
Hydroponic kat sini slalunya utk tanam Mary Jane aka Marijuana aje, hehehe.
Corn cob holders tu I beli dah lama tp jarang pakai :-).

Jaja,
best lah mcm tu kan bila En Zack suka cuba menanam sayur2 yg jarang jumpa kat M'sia.
Kat sini berlambak2 ada jual benih carrots tu, nak ke?

Julie,
Hi! Miss 7 memang chubby skrng sejak lepas puasa :-).

Ara,
Hahaha...kalau menjadi semua, I akan terkejut besar lah :-).

Mamalisa,
tu lah kan, diaorang cuma sediakan sikit aje seats yg promo tu so tu yg kena cepat baru dpt. Takpe, next time insyaAllah rezeki kita pulak kan :-).

Julie,
Order aje kat IKEA tu, lagi cepat sampai, hehehehe

Ayu,
kalau semua tanaman tu menjadi, memang lah best sbb jimat duit kan :-). Boleh guna utk beli my toys, hahaha.
Tak tau lagi bila nak balik M'sia, kena tunggu tiket murah lagi ni :-).

Alynna,
I beli cron cob holder tu kat Big W, dia jual 4 pairs for $8 lebih kurang. But I beli hari tu masa tgh sale, 50 off, hehehe

Afid,
orang lainnya vege patch lagi cantik2 dr I, hehehe

Nora,
Kat sini memang buat duit for benda2 mcm tu, saje je charge mahal2 kan padahal bukannya banyak sgt yg diaorang nak kena translate, hehehe

Net,
I tanam benda2 yg we all suka makan aje, hehehe

Kak Zai,
Salam.
Bila ada tanah ni, walau sekangkang kera, rasa mcm boleh aje nak menanam segalanya kan, hehehe

Kniedaz,
I ni kan awal2 aje rasanya rajin, bila Winter nanti sure malas sbb semua benda hibernate :-).

Blu4sky,
Hahahaha...samalah kita ye. Macam tak boleh tak terbeli aje the seeds and the seedlings tu :-).

Siti,
Salam. I dah tinggalkan zaman sekolah lama sgt2. But rasanya takde kawan nama Fatimah either kat primary school or kat high school.

Putu,
hahahaha...Orang Ostolia gelak tengok vege patch I yg sekangkang kera ;-P

CB,
I ni sbb baru pindah and masih lagi terasa seronok nak bertanam tu yg segala benda terasa nak di tanam :-).