Saturday, 30 October 2010

when you are being watched

I selalu rajin update blog tapi bila ada tetamu ni, memang rasa ‘malas’ sikit lah nak duduk melepak depan pc aje kan. Especially bila ada orang berdiri kat belakang kita trying to read what we are typing. Terus terbantut and tersedak my writing mood nak taip lebih2, hikhikhik. Lebih2 lagi bila diaorang asik tanya, “malam ni tak ambik gambar makanan ke?” and “malam ni cerita apa kat blog?

JK Rowlings pun boleh mati idea kalau asik kena tanya aje, muahahahaha…..

Pagi tadi I keluar rumah pukul 5.40 pagi semata2 nak pergi the Fish Market. Punyalah beria nak makan fresh fish, sanggup tu I tak tidur balik lepas Subuh on a Saturday! Last time I pergi this market was about 4 years ago, nampak sangat rajinnya I bangun pagi2 on a Saturday kan, hehehehe. But pukul 6.30 dah sampai rumah balik so bukannya we all memborong sakan pun Smile.

And bila dah banyak beli fish tadi, obviously malam ni dinner we all makan BBQ fish and prawns lah kan. But I said to The Other Half to BBQ using the charcoal BBQ so adalah bau2 sikit kat fish and prawns tu nanti. Jadi lagi sedaplah kan the food Winking smile.

IMG_5755

Gambar the fishes on the BBQ lupa nak ambik pulaknya. We all BBQ 15 ekor king prawns ni but 2 ekor terjatuh kat dalam bara tak dapat diselamatkan lagi. Ish, rugi betul lah! Smile.

But before the seafood dinner, we spent the day in the city and pergi King’s Park. My rellies nak tengok the famous wildflowers of WA but nak drive jauh2 up north rasa lama sangat pulaknya so we all bawak them to King’s Park where the wildflowers are in season.

Memang penuh lah King’s Park tadi dengan all these native flowers.

IMG_5714

Ini some of the wildflowers grown at King’s Park.

IMG_5719

The famous kangaroo paws. Ada banyak kaler lain kangaroo paws ni.

IMG_5721

Some more wildflowers (sure you all kata, alah, kat M’sia pun ada banyak bunga macam ni Smile)

IMG_5728

I can’t remember what this tree is caled but it is definitely not a native to OZ.

IMG_5744

The really gorgeous Banksia flower.

Untuk people yang nak nengok gambar tetamu2 I tu, inilah gambar diaorang Smile

IMG_5698

kalau nak tangkap gambar artis femes, kenalah tangkap dari jauh kan, hikhikhik…..

18 comments:

Dinas Aldi said...

I pun bila nak letak kat blog, snap gambar dari belakang atau jauh2 camni jugak, kihkihkih

=) said...

setelah lama dok sini baru gua tau apa rupa si banksia ni. hahhaha. slalu cam takde plak nak amik tau rupa dia cam mana. one of the hospitals yg i pernah kerja dulu, kat psychiatric department the wards are named dgn nama pokok2 native aussie: amaroo, banksia, c.. tak ingat plak c pokok apa utk that ward.
yep, its the season for bbq :)

rainoserez said...

kings park tu mcm tmn bunga ker? byk pokok2..

iCaLoVeZiE said...

pic udang tu lebih menarik dari pic bunga. heeeeeeeee

dieya said...

haiyooo puan mynn, don't tell me u still pakai pc zaman batu? pasang wireless laa babe, then rembat i-pad satu, dalam jamban pun boleh blogging u. pasti privacy terjamin. idea pun mencurah2 nanti!

Unaizah said...

I pun tak suka if time kita dok mengadap komputer, ada orang dok tengok kat belakang. Terus terbantut segala hajat n idea. Udang-udang tu sungguh menggoda iman....

Sizuka said...

k.min, cantiknya the wild flowers!! i love spring!! the last time i went to pasar borong at 4am was few yrs back. nampak sgt malas nak bangun pagi i ni,. hehehhee...

PINATBATE said...

salam..
cantiknya bunga-bunga tu..

lemongrass said...

Dinas,
kalau gambar I, I letak dekat2 sbb memang mengada2 nak glemer aje,hehehe.

=),
I slalu confused banksia ni dgn bottle brush. Lebih kurang aje I rasa rupa dia. But now dah tau, hehehe.
Perth skrg tgh panas so tu yg BBQ aje :-).

Raino,
Kings Park ni ada part taman bunga but another 2/3 memang bushland aje. People selalunya pergi bush walk and picnicking n buat wedding around here.

Ica,
Udang tu memang so sweet n juicy! :-)

Dieya,
we all memang guna wireless but all my photos I keep in my laptop kat computer desk yg I letak my camera as well. But laptop tu connected to external speakers n printer. I pulak jenis malas nak unplug segala benda heret masuk our room, hehehe.
I dont see the need to buy an iPad. We are not gadget obsessed.

Unaizah,
Ada sesetengah orang tak sedar yg kita ni sebenarnya segan sgt2 bila ramai sedara tau pasal blog ni, hehehe...

Shidah,
I kan pening tengok ikan semalam cos I have no idea ikan2 apa semua tu. Luckily lah ikan2 kat sini semua di letak nama, hehehe. But nak bangun pagi2 buta semata2 nak beli ikan for only 4 of us, memang tak kuasa lah I, hehehe.

Pinatbate,
Bunga2 kat Australia ni lain sikit dr tempat lain sbb Australia ni negara yg kering. But still cantik2 bunganya kan :-).

JaJa'Z said...

aik kak min..sekeping jek gambo tetamu2 nya.,.hehhe jauh plak tu..wah! jaja bleh nampak bz nya tu..sampai blog pun tak berupdate kejap..hehhe

Zaitun said...

Kecik sangat gambar tetamu lg tu,macam kak Zai yang dah rabun ni kenalah besar,jelas dan terang hehehe...
kak Zai dah pindah rumah baru jemputlah ke
mamasya2.blogspot.com

azieazah said...

Seronok nya ada tamu datang ke rumah. Masak makan borak.. sampai malam.

Nanti tetamu dah balik, sunyi semula.

mokjadeandell said...

How wonderful if I were to follow my two girls in Queenslands.tentu banyak cerita boleh blog...their mission this time around is country visiting...country music...coutry market.

NoRa said...

bunga yang sangat2 cantik...

AbbotCottage said...

Rindunya teramat sangat dengan King's Park, rindu nak memenatkan kepala lutut round kat situ, turun bukit naik bukit...rindu jugak dengan Kak Min...muahsss...

ComeyBelako said...

bestnya bunga bungi....

PUTUBAMBU said...

cantik ah bunga2 tu..comel..kecik2 je

lemongrass said...

Jaja,
Ala2 retis fofular kan, tu yg kena ambik gambar dr jauh, hahaha ;-)

Kak Zai,
hikhikhik. Kena pakai kanta pembesar lah macam tu kan ;-P. Nanti saya tukar add blog akak ye!

Kak Azie,
Memang skrng ni adalah kawan borak dlm bahasa melayu, tak lah terpusing2 lidah saya kena speaking aje hari2, hehehe ;-)

Mokjadeanddell,
You should hv gone with them sbb country Queensland is very big. Memang banyak places yang they will explore :-).

Nora,
bunga2 kat taman tu memang cantik2 aje :-).

CB,
I asik bawak diaorang pergi tengok bunga aje kan :-).

Putu,
Banyak betul bunga2 kat taman tu, pusing mana2 nampak bunga :-)