Friday, 1 October 2010

Produce from the garden

Sempena hari Jumaat yang mulia ni, kita tayang gambar bunga lagi lah kan sebab bunga2 ni wangi so memang ngam lah untuk hari Jumaat kan, hehehe…

Sekarang ni, pukul 6 pagi dah terang benderang so pagi tadi bila The Other Half keluar rumah pukul 6.30 utk pergi kerja, memang just nice lah untuk ambik gambar bunga2 ros di laman ku itu. Pastu, baru aje lepas kena siram dengan sprinkler pulak nya, so lagi lah nampak fresh sesangat all the flowers. Memang ada gaya ala2 Cameron Highland lah, hehehe. I pun tadi nampak macam tourist kat Cameron Highland lah, siap dengan camera besar snap sana snap sini. I rasa kan, sure sungguh pelik neighbour neighbour we all sekarang ni sebab nampak I mengusung camera hari2 ambik gambar bunga, kihkihkih….

IMG_5203

Punyalah banyak nya roses yang tgh berkembang mekar sekarang ni sampai tak terpetik2. Sampai layu2 aje kat pokok tu. Dah lah rumah ni memang takde vases so tak bolehlah nak petik banyak2. Kena pergi IKEA lah macam ni sebab IKEA ada banyak vases yang cantik2 and murah2 :-).

IMG_5192

IMG_5196

IMG_5202

I perasan artistic sekejap ambik gambar all the water droplets on the roses :-).

IMG_5194

I suka roses yang belum berkembang sgt macam ni sebab nampak ayu and lembut aje kan.

 IMG_5198

Masa baru pindah hari tu, we bought 2 lavender plants that we planted among the rose bushes. Harap2nya hidup lah dia. Lavender bush yang we all tanam kat rumah sewa tu, tengah cantik berbunga sekarang. But since we all tanam kat tanah, takkan lah nak korek angkut bawak mai rumah baru kan. So, boleh bye bye aje lah….

Malam tadi I masak sayur silverbeet/ swiss chard yang I petik dari ‘kebun’, hehehe. The old owner left a few healthy silverbeet plants kat kebun tu and since dah lama jugak lah we all tak makan silverbeet ni, malam tadi I masak lah untuk The Other Half.

IMG_5180

We had creamy pasta with sauteed silverbeet in garlic n cream and baked chicken wings.

IMG_5183

Rasa dia lebih kurang bayam lah but bayam lembut, masuk air terus layu. Silverbeet ni kena masak lama sikit especially the stem. Lagi sedap kalau masak dengan garlic, chicken stock, salt n pepper. I nak bagi dia lemak sikit semalam, I tambah cream at the end of the cooking period :-).

IMG_5205

Inilah rupa the swiss chard/silverbeet. Stem dia ada macam2 kaler or just plain white. Yang sedap, daun2 yg muda lah sebab yang daun tua2 and besar tu a bit tough. Kena masak lama baru lembut :-).

27 comments:

JaJa'Z said...

macam gerun la plak tengok sayur2 tu..kalau jaja mau tak makan dah..hehhehe..besauuu kemain lagi daunnya..akak, gambar2 punya tu dah bleh jadi macam poskad dah..

meriahceria said...

besau ye daun dia...tp bila da masak kecut lak....menarik taman akak...bayak bunga...mesti nyaman je duduk pastu tido....syok yeh...(he3)

liyana said...

boleh buat ulam tu bunge ros tu..hihi dh mcm cite kelembai pulokss :P

somuffins said...

LG
Waah, harum bau roses tu :-)
Nak tanya (maybe I termiss fakta), the previous owner of the house dah berhijrah kemana?? Mahap sifat kepo terserlah, haha.

zeta said...

cantik sggh roses akak tu..kalau dpt petik letak dlm vase tu sure best..

sy ni suka sgt ngan lavender..kalau malaysia ni bleh tanam..mesti sy dah ada atleast sepokok kot..cantik..nnt kalau dah jd bushes lavender..lg cantik tu..hurmm..sblm terlupa..hari tu sy g beraya kat Ijok..ada satu rumah ni colour gray..then ada bushes pokok bunga yg nmpk mcm lavender skala besar dpn umah tu..juz like umah org2 kat oversea..terus terdetik dlm hati..agaknye ni rumah mak kak LG kot.. :)

seperasan sy la..kat sana ramai yg tanam swiss chard/silverbeet ni..kalau masak ngan udang..sedap ke kak rasanya??

zarin said...

cantiknya roses tu...kalau rumah i pun ada byk roses tgh kembang mekar mcm ni pun sure hari2 i amik gambor hihi :)
eh, anyway, tk pernah tengok pokor sayur tu...mak aih macam giant pulak rupanya...eh ke dlm gambar je nampak besar pokoknya?

Yazrina said...

kak lg, nakkkkkkkk laaaa gambar roses nie.. lawa sangatlaaaaaa... geramm!!!!

lemongrass said...

Jaja,
Daun dia memang besar gile2 esp yg tua2 tu. Bila dah besar sgt, I pun tak makan sbb dah keras :-).
Buat poskad best jugak kan! :-)

Julie,
Tu lah, harap masa fresh aje besar, bila dah masak, kecut sgt2, hehehe...
Bila ada banyak tanaman ni meman seronok tapi nak jaga dia tu yg kdg2 malas sgt2 :-)

Liyana,
Kat sini pun ada yg buat salad dgn bunga ros tu tp I still tak berani lagi nak try, hehehe

Cik Som,
The previous owner still kat Perth tp diaorang nak beli rumah baru yg lagi kecik sbb tinggal berdua aje and then dah sakit2.

Zeta,
tu lah nya, tapi we all ni takde vases lagi. Tu yg kena pergi IKEA gak ni, hehehe.
Rumah my parents kat Ijok tu kaler kuning and then ada pokok dragonfruits and pokok bunga kertas kat jalan masuk :-). Tapi my Dad slalu suka tukar2 cat rumah, tak tau lah kot klu skrg ni dah gray, heeheheh.
I rasa klu masak lemak udang dgn silverbeet, memang sedap sgt2 tp I tak pernah buat lagi.

Zarin,
Memang rasa mcm rugi aje kalau tak ambik gambar the roses bila tgh berkembang mekar mcm ni :-).
Silverbeet tu memang daun dia mcm giant but bila dah masak terus kecut :-)

lemongrass said...

Yazrina,
I tak dpt bagi bunga real so kalau nak ambik gambar2nya, boleh aje :-)

akiratoriza said...

Salam...
eee takut la nak makan silverbeet akak tu... besar semacam jek, masuk mulut muat ke... hehehe... batang dia leh makan gak ker??

Sally said...

ala cantiknay bunga rose tu..jeles tgk garden ada roses ni..arghhhhhhh

an15 said...

I loikeee..... yang part droplet kat roses tu plg best. Sure wangi je pagi2 duduk tepi bunga

Chevy said...

O ini silverbeet.rasa ada la jual kat sini..tapi tak pernah la beli sbb ingat sayuran yg cina suka makan serta kita pon tak tau nak masak cemane...lepas ni leh beli la. syok eh ada taman bunga camni..kalau la bunga ros mak i kembang mekar camni kan best..kat sini sume kudup jek ..kembang pon cinonet kecuali kat cameron higland la.

blu4sky said...

ni shots LG...

Liasari said...

the stem looks like rhubarb lah sbb stem dia kaler merah. lebih kurang macam btg celery jugak eh?

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
cantekkkkkkkkkkkknye roses2 tu...
mmg cantek kalau letak dalam vase and letak kat dinning table kan.. hmmmmmm... *perasan jap*

oooooo itu sayurnye silberbeet tu.. besorrr ye.. subur lak tu.. hmmmm dappp dinner you... mmm nani rasa kalau nani yang makan tu.. tak cukup.. nak tambah lagi and lagi.. :D

Dinas Aldi said...

Tak pernah dengar sayor silverbeet ni, bertambah jugak pengetahuan am I bila baca blog ni. Macam tu rupanya, besar sungguh, nampak 'garang' gitu, kehkehkeh!
Oh ya, I sangat jealous dengan taman rose tu. Cantekkk!

Melatie said...

aduyai...ni yang geram nih. Adakah swiss chard/silver beet sama dengan rhubarb (not sure about spelling.

Sekarang bukan jeles kat tingkat & pintu, jeles kat bunga-bunga pulak. Kalo tak de depan mata, semuanya cantik pada saya ye.

Rashidah Ibrahim said...

wahai... segar sungguh bunga mawar - kembang setaman tu, keindahannya tak jemu dipandang..

Lady of Leisure said...

ternganga i tengok your roses.. sangat2 cantik...

azieazah said...

Sungguh nyaman lagi indah...Jeles kiter. hehehehe

mohdandmeriam said...

salam Min..apa khabar tentu busy dgn rumah baru..makcik suka tenguk gambar2 rumah you tu,jealous tenguk garden you dgn roses tu..cantik.

lemongrass said...

Akira,
Salam.
Dah racik halus2 and dah masak, lembut aje masuk mulut,hehehe

Sally,
I pun dulu jeles betul bila tengok orang lain ada pokok roses cantik2. Skrg rasa syukur sgt2 sbb old owner baik hati tanam pokok roses banyak2, hehehe

Anis,
Hari tu I terlupa yg dlm rumah I letak roses, pastu bila terbau malam2, terus rasa suspense sekejap, hahahah.....

Chevy,
Silverbeet ni rasa dia mcm bayam lebih kurang lah. Sedap lah kat tekak we all :-).
I lagi suka roses yg bunga dia kecik aje tu sbb nampak ayu aje :-)

blu4sky,
thanks :-)

Lia,
Rhubarb is very different to silverbeet, kaler batang aje yg sama. We all pun ingat rhubarb masa mula2 pindah dulu but rhubarb's leaves are poisonous, cuma batang dia aje yg boleh makan. Silverbeet ni boleh makan daun n batang sekali.

Nani,
tu lah nya, I kena gi cari vases lah sekarang sbb rumah ni memang takde vases, hehehe.
Ha'ah, memang besar betul sayur silverbeet ni, tapi bila dah masak, terus jadi sikit :-)

Dinas,
I pun bila sampai OZ baru lah tau pasal silverbeet ni and masa dah kahwin, baru lah cuba2 makan, hehehe.

Melatie,
they are very different. 1 ada poisonous leaves and satu lagi memang we eat the leaves :-).
Roses ni bila banyak2 mcm ni, memang cantik sgt2 kan :-)

Kak Rashidah,
:-). Mmeang segar mata memandang kan!

Lady of leisure,
Thanks. Roses pemberian the old owners :-)

Kak Azie,
Itu belum tengok kebun sayur I lagi, hahaha ;-). Tunggu 3 bulan lagi, baru I boleh tayang kebun sayur yg subur bagi semua jeles, hehehe

Auntie Meriam,
Salam. Rasanya bila pindah rumah ni, memang akan sibuk sentiasa kan. Macam2 yg kena buat :-).

Mat Gebu said...

Salam LG..and selamat hari rayaaa..i jelessssssssssssssssssssssss..tgk roses tu semua....lawaaaaaaaaa..

missFridaNorm said...

Salaam, Kak LG.

I jatuh cinta melihat rumah baru akak... :D

ComeyBelako said...

r u serious...semua roses tu around r yours..kat tepi umah? sungguh kagum. macam kat nurser bunga di cameron highland jer. tangan u memang menjadi lah sis.

and thanks a lot for the idea of giving 1yr magazines subscription. i will consider that for my mom in law jugak bulan ni. tenkiu2.

lemongrass said...

Cik Mat,
Salam n Selamat hari raya. Agaknya kan, kalau you dtg rumah I, mau kot tak masuk dlm rumah, asik duduk kat taman aje menelek bunga ros, hehehe

Frida,
We all pun dah jatuh cinta dgn rumah baru ni :-)

CB,
Ha'ah, semua roe bushes to kat depan rumah and tepi rumah. Tapi, bukan we all yang tanam. The previous owner yg tanam and masa we all masuk rumah ni, the rose bushes dah established and tgh blooming masa ni.
Actually senang kan bila subscribe magazine ni sbb gerenti diaorang suka and every month they'll think of us, hehehe