Tuesday, 12 October 2010

No passport, can’t book mah!

AirAsia tengah buat sale flight from OZ to KL sekarang ni. Actually dah banyak kali jugak diaorang buat sale ni but setiap kali diaorang buat sale, setiap kali tu lah I tak boleh nak beli tickets. It’s all because passport Miss 7 dah expired since May lagi. So, mana boleh nak book tickets without a legit passport kan. Kalau nak book untuk I and Miss 11 aje boleh lah. But tadi when The Other Half told Miss 7 yang she might not be able to go to M’sia with Miss 11 and I next year, dah berjujuran ayaq mata dia no! Sedih tak terhingga Miss 7 mengenangkan yang she might not be able to go to M’sia with her Mum and sis. Terus lah I tak jadi nak book tickets AirAsia esok and tang tang tu jugak I kerah The Other Half isi the passport application form for Miss 7! Hikhikhikhik. The Other Half kata, tak pasal2, dia yang kena buat kerja lebih malam ni! Form tu dah lama tersadai dalam filing cabinet, cuma we all ni aje yang sentiasa malas takde masa nak isi, hehehe.

Pastu pulaknya, nak apply for passport kat OZ ni bukannya laju macam kat M’sia, ambik masa berminggu2!

First, kena isi borang, pastu kena ambik gambar, pastu kena ask another person who’s an Australian citizen and not related to the child and has known the child for more than a year to sign on the back of the photo to comfirm that it’s the same child as the name in the form. Pastu, kena ask a person to witness the parent’s signature on the form. Pastu, kena call the post office to book an appointment to lodge the application form. (Kat sini, kita lodge application forms for a lot of things kat post office aje bukan kat Dept. of Foreign Affairs & Trade, hehehe). Kiranya Post Office ni multi-talented lah, macam2 dia handle, hahaha.

Pastu, the waiting game begins. Kalau the Dept tak satisfied with our form, it’ll be returned to us and then we have to wait another few more weeks. I tak tau lah apasal konon2nya negara yang dah extra maju ni tak boleh siapkan the passport applications in 1 day macam kat M’sia tu. . Pastu have to go through the Post Office to do it. Kalau it’s really urgent for you to have the passport, then only they’ll let you go straight to the Dept to lodge your form. I guess they say menyenangkan kerja untuk orang2 yang duduk in remote areas to apply for passports, tak payah lah susah payah diaorang nak kena pergi big city to do their passports, they can just lodge it at the nearest Post Office kan.

Esok, baru I nak terhegeh2 bawak Miss 7 gi ambik gambar, hehehe. Nak ambik gambar pun, boleh buat kat Post Office jugak. See, didn’t I tell you yang the Post Office ni multi talented! Hikhikhikhik…..

Ini gambar yang we all guna for Miss 7’s passport yang dah expired tu. Masa ni she was 18 months old. Siksa gila nak ambik gambar dia masa ni, hehehehe. But sekarang the rules and requirements for the passport photos are getting stricter, tu yang we all malas nak ambik sendiri, takut kena reject banyak kali aje nanti.

P4305915

Eh TTM, ada lebih kurang muka Amjah lah cuma tak jelir lidah aje! Muahahahaha…..

Tahun depan I kena balik M’sia sebab Miss 11 will be 12 next year so kenalah buat kad pengenalan Malaysian kan!

Dinner we all malam ni was Western again, we had grilled chicken, potato salad and crouton and sauteed chard.

IMG_5367

IMG_5373

Masa ambik gambar dinner ni, siap gaduh2 lagi dengan The Other Half. Dia dah tak larat nak pegang the light sebab I asik tak puas hati aje dengan the lighting. Pastu I katalah yang I pun tak larat sebab the lighting stand yang patah tu still tak di fixed lagi. Pastu dia kata, buatlah dulu lightbox yang lagi besar tu instead of fikir pasal the lighting. Then I cakap, buat apa I susah2 nak buat my lightbox lagi besar when the lighting problem is still not fixed. Pastu dia jawab, once I dah buat the lightbox besar tu nanti, pandailah dia nak bega2 the lighting. I pun jawab balik, lerr…awat tak bega2 sekarang since I can still use my small lightbox!

The Little Misses dah siap rolled their eyes tengok we all gaduh, Hehehehehehehe…..

Oops, for everyone yang asked for the fettucine recipe, I will write down the recipe in the next few days ok!

31 comments:

Khairiyah aka Kerry said...

hye kak minnnnnnnnnnnnnnnn
laaaaaaaaaaama tak komen kan.hihihi
bestnya rumah kak min ade bunga ros!!!
roses always b my favourite flowers.dulu mase 7 years old p dublin 1st thing 1st saya cari adalah bunga rose!! hahah.abis sy kutip sekuntum sekuntum..sampai abg warning takot kene marah dgn owner..ohh i love roses!! tp kat mesia tak secantek kat oversea.huuuu

oh btw, bila akak nk buat resipi donut?heeeeeeeeeee.one more thing,macam sedap ja potato solad akak tu.tau senang, tp nak gak resipi akak pleaseeeeeeeeeeeee ^___^

ibh said...

Macam remeh ja prosedur nak renew passport tu..hehehhehe...
Mesti lawak kan kalau tgk akak ngan the other half gaduh..mesti gaduh2 manja kan

indahhouse said...

Salam kak LG,
La... gambar miss 7 masa 18 months rupanya. cute mute lagi. sure miss 7 gelak kalu pandang betul2 wajah babynya tu. Dah... kesat air mata tu.. ;) Cian dia..
Jadi nak apply kad pengenalan malaysia utk miss 11 ya kak? little misses lahir di malaysia, ya? Memang perlu balik tu..
Harap2 semua urusan pasport cepat diluluskan, dan dimudahkan Allah. :))
Hihihi... kira bagus lagi TOH sudi nak pegang light. saya pun kalu amik gambar, camtu jugakla... nasib baik lampu kalimantang ni dekat ngan meja makan, cahaya terangla skit.

blu4sky said...

LG,
actually kat malaysia pun sama gak.. if east malaysian buat passport kat west malaysia kena ambik berminggu gak nak settle..
immigration nak confirm bahawasanya org yang apply tu confirm east malaysian..dah confirm kena ada approval plak then baru htr balik application ke west malaysia to proceed
masa apply kena bawa birth cert sekali..klu tunjuk mykad je tak laku mykad tu...

{f a r a h} said...

Kak,klu nk buat passport oz kt post office di como yg x byk cerewet.

Sy penah nak amik passport pic dkt post office Vic park, byk songeh mamat tu,tudung Kena blkg skit la.mcm2 Hal
La.

Sy buat passport sy & anak sy kt post office como (owner nye indon jadi die OK gile). Confirm passport dpt within 10 working days.

Tapikan eventho sini siap passport lambat,bile sy compare blk passport cni & passport msia. Passport Msia nmpk low quality. And byk Hal.hubby sy nye passport slalu machine kt klia ke xleh nk read.

uMMisYa said...

lecehnya nak wat passport kat sana..patut kita kat malaysia bersyukur lah..walaupun kena beratur tapi tetap leh siap cepat..hehe

kesian miss 7 nangis..sedih lak bayangkan dia nangis..maklumlah dia kan murah senyuman..

ada skit lah kak muka amjahh..hari ahad lepas jumpa si amjahh geram sangat,murah senyuman budak tu,rasa nak culik bawa balik,tapi nanti amjah nak nenen nak kasi sape nye lak..hehe

Just.wanie said...

alaallaalal comey nye muka anak jawa nih hakhakhakhak

fatt said...

hi kak LG..salam pkenalan.
still teringt masa nak buat IRD num utk tax kene gi post office..mcm kelakar je..but everything went smooth..alhamdulillah :)

Sizuka said...

k.min, guna je passport lama. rasanya boleh kot. hehehe.. mlm ni they'll start their sale.

mrs plain-june said...

betul mcm sizuka ckp.. sy dah buat utk anak teruna baru2 ni. just book with the old paspot number & expiry date then dah setel new paspot baru update the info. cepat! kang naik harga :p

Rima said...

Yep.. yep.. u can do it with other airlines too.. gi book cepat cepat esok.. dont lepas peluang heheh

Part part exchange ideas ni bagus tau.. by the end of the day sure settle segala problem haha

aquahartz said...

zahra ada rupa hamzah ke? hahaah.. takleh la akak LG. lain jantina. kekekekeke.
ha'ah kan, kat sini punye laaaa lembap segala-galanye. i buat lesen kereta last yr pon aiseh, apa punye slow la. kena drive guna lesen kertas je sementara tunggu yg baru.
u balik m'sia next yr ke? bila ek?

Sue said...

hah kak LG,i baru lepas buat passport utk Madina, adalah dalam 3 kali kita ulang alik pergi post office sebab ada aje silapnye.mula2 tu pasal tak buat appointment, kedua yg witness signature tu terkeluar dari kotak, sikit aje pulak tu, itu pun dia tak terima,kali ketiga tarikh declaration terkurang satu hari, tak terima jugak pasal kira false statement,memang tension betul lah..tapi alhamdullilah finally semua ok, dah dapat dah pun passport dia tu..haha.

Madam Sooyaree said...

la, leceh jugak buat passport kat aussie ye. tapi sweet lah OH, siap boleh pegang lampu. hubby saya siap komplen pasal suka amik gambar semua benda, hahah

aishah zaharin said...

min, i think u can still book tapi lepas tuh yang add up her passport no. sbb that's what i did for my lil baby.
kalau kat msia we have to go to the HQ to update the things, kalau perth tak sure la pulak. syang oo tiket murah gila!

meriahceria said...

sedap ye ayam akak masak ni....hehehhe....bila baca post akak, saya sentiasa terbayang...macam akak tgh bercakap...hehehehe..

ayang said...

Kak min kak min.. kelakar la baca N3 akak ni. Suka ayang...pasal lighting pun leh jadi.. Tak pe gaduh2 manja gitu.. hehehehe... Bagus eeh.. TOH still nak tolong pegang lagi..
Akak... ayang terliur potato salad tu la...

NenekPenne said...

pengajaran untuk orang malaysia jugak.. selalu komplen kata lambat kan nak buat passport tapi cuba tengok australia, lagilah ehem.. teruk..eeeh bukan teruk tapi strict heee so malaysian, sila bersyukur...

budak2 mesti cakap apalah adults ni, small issue pasal lampu pun nak bergaduh... kan kan kan... :)

arapink said...

kalo mcm tu laju lah lagi imigresen sini ek...hahahah...
ada gak yg lebih laju utk dikenang...hahahha...

mmg dah patut buat baru kalau tu gambar utk pasport lama....skrg dah jd anak dari dan kiut lg miss 7 tu...hehehhe...
sedih takot kena tinggal ye...hahaha

wati said...

salam...

rasanya kalau book tiket dgn air asia takde pasport pun xpe,yg penting nama,tarikh lahir...last week sy book tiket without pasport ok je...

Flower said...

I baru2 je terpikir nak buat passport budak2 berdua ni. Form semua dah ambik. Ni tgh translate birth cert je. I pulak nak gi renew my visa. Tp belum2 buat jugak. Kena cari my wedding extract, photocopy segala benda yg kena photocopy, kena certified lak photostat tu lak nanti. Byk tul hal nak buat. Mmg bercinta tul nak buat semua benda2 alah ni. Tapi kena buat jugak lah.

ps - I tak kenal n tak pernah jumpa Sheri in person. I berPM ngan dia tru GMN. Jumpa lagi belum. Kalau jumpa pun I tak cam muka dia. Kindy ngan Year 2 & 3 tmpt lain2. Kindy ada gate memisahkan kitaorg.

mamalisa said...

ler..baru je tgh check airasia promo hehehe ..dari KL-Perth ada ek..agak2 kalau i book gi Perth sudi x terima tetamu yg x diundang ni? LG boleh bg discount kupon makan kat umah u heheheh

mamalisa said...

sorry add question: kalau bulan may tu musim apa kat sana LG?

MamaTiaMia said...

hi Lg..so seronok tengok your activity with girls at your new backyard:) and so seronok nak balik next year ye..sian lahhh miss 7 ingat nak kena tinggal:)

aThidEaN said...

hi.i have been enjoying reading ur blogs esp on food:)hehe
rasanya kalau air asia, can book without pasport i dah try sebelum ni.book flight to indonesia from malaysia and masa tu my younger brother belum ada pasport, tp we use his birth certificate number.then when i called air asia, dorg kata ok no problem.just have to bring the birth cert and pasport together bila nak check in dkt kaunter so that can prove its the same person travelling.

and nak buat pasport kt malaysia skrg just take 2-3 hours je, maximum pun one day..

Dinas Aldi said...

Tu diaa, susahnya nak buat pasport kat sana, banyak jugak cikadaknya! tapi canggih la post office sana, macam2 benda dema boleh buatkan, kehkehkeh

lemongrass said...

Kerry,
kat sebelah rumah I ni pun banyak pokok bunga ros. Rasa mcm nak petik dia punya jugak! hehehe

Sue,
Memang leceh sbb kena go through so many people. Tu yg ambik masa berminggu nak siap!

Indah,
Salam. Tak dpt ticket, dah habis :-(. Maybe balik another time kot. Anak I, yg eldest aje M'sia, yg Miss 7 tu Australian so Miss 11 aje lah nanti yg kena gi buat IC, hehehe.
Tu yg leceh nya ambik gambar malam2 kan, kena make sure cahaya lampu cukup, hehehe

blu4sky,
kesian lah kan east malaysian, macam anak tiri aje sbb susah jugak nak buat passport.
Maybe sbb sekarang banyak Indon yg ada mykad palsu, tu yg mykad tak laku eh?

Farah,
Como tu jauh sikitlah dr rumah we all, hehehe. I rasanya nak buat kat around my kid's school aje sbb senang nak ambik gambar lepas school finishes. Post Office pun charge ambik gambar, mahal kan sbb dia monopoly habis!

Ummisya,
tu lah nya, kat m'sia tu klu nak berurusan dgn gomen, memang bercinta. tapi klu nak buat passport, sikit nya cepat ke siap, hehehe...
Amjah tu kan murah senyuman, sama mcm Miss 7 ni, hehehe

Wanie,
hahahaha...muka jawa but mata mat saleh ;-)

Fatt,
Hi, Salam singgah :-).
Tu lah kan, nak buat police check pun, boleh pegi Post Office aje, hahaha...

Shidah,
I dah terlepas sbb malas nak bertapa dpn pc, hehehe

June,
Dah terlepas pun but nasib baik lah AirAsia ni slalu jugak buat sale kan. So, dah tau the procedure ni, next time dia buat sale, boleh terus online, hehehe

lemongrass said...

Rima,
Part2 exchange idea ni, idea I aje yg selalnya boleh guna, hehehe ;-)

Aquahartz,
Masa kecik2 baby kan rupa boy n girl, lebih kurang aje, hahaha :-P. I ingat nak balik around April sbb sale tu for April but dah terlepas lah, hehehe

Sue,
tu lah yg tension nya buat through Post Office ni kan, they can't tell you straight away whether the Dept will accept or not. Pastu, they are such sticklers for rules pulaknya!

Madam Sooyaree,
Memang leceh, buat kat M'sia jugak yg sgt lah pantas nya, hehehe.
My hubby can't say anything bila I suruh dia pegang lampu sbb he knows he's supposed to fix the stand for me :-D.

Aishah,
Nasib baik AirAsia selalu buat sale so I'll wait for the next one :-).

Julie,
wehehehe... pastu, bila jumpa face to face, terus terkejut sbb suara lain dr yg dibayangkan ;-)

Ayang,
we all ni memang slalu gaduh2 macam ni sbb dua2 tak nak mengaku kalah, hehehe....

Net,
I suka betul buat passport kat M'sia sbb cepat but urusan lain dgn gomen, ya ampun, lembab gilers, hehehe....

Ara,
tu lah nya memang kena tukar passport, bila kat imigresen kat airport, diaorang mesti tenung 2-3 kali sbb muka Zahra dah lain sgt2, hehehe

Wati,
I pun baru tau about that semalam. Takpe next time AirAsia goes on sale, terus boleh cepat2 book :-).

Nora,
your kids lahir kat M'sia ke? Is that why kena translate birth cert? But they are Aussie now? Tu yg I malas sgt nak buat passport Zahra tu sbb mcm2 kena isi, hehehe

Mamalisa,
Kalau you nak dtg Perth, boleh aje kalau nak dtg dinner kat rumah we all :-).
May is still Autumn kat Perth but Autumn Perth tak sejuk sgt. Normally warm during the day, malam aje lah yg sejuk sikit.

MamaTiaMia,
InsyaAllah ingat nak balik next year sbb nak buat IC but tak tau lagi bila :-).

Athidean,
Thanks for dropping by :-).
I suka buat passport kat M'sia sbb kalau pergi pagi2, by lunch time dah dpt the new one :-).

Dinas,
tu lah nya, terer kamu post office kat sini, bukan setakat tempat nak beli setem and bayar bil aje, hahahaha

SJB said...

Cutenya miss 7 waktu 18 months old hehehe. Ya memang banyak kerja bila nak buat passport ni. Tapi kat sini tak sampai 3 minggu dah dapat. Kita ok lah tu kan?.

last time my passport Malaysia expired, mahu 6 bulan I tunggu gila betul. Tapi akhirnya semua ok juga hehehe.

lemongrass said...

SJB,
Kalau I renew my M'sian passport here in Perth, memang ambik masa 3-6 months nak siap. That's why I would rather go back to M'sia to renew. Luckily Perth n M'sia only 5 hours away, hehehe

blu4sky said...

entahlah LG...banding birth cert and myKad..birth cert is just a piece of paper..myKad ada chip.. yg mana lagi secure...heheheh...