Wednesday, 20 October 2010

Baru nak letak recipe

Minta maaf sebab dah lama janji, baru sekarang I letak the recipe for the fettucine. Ini lah susahnya bila masak main campak2 aje with whatever’s in the fridge, freezer and pantry so memang takde exact measurement. But I guess recipe campak2 ni lah paling best sebab it’s up to us to adapt it to our taste kan.

Sempoi creamy fettucine with chicken breast and broccoli

The ingredients:

-any long pasta eg spaghetti, fettucine, tagliatelle (amount depending on how many people are eating, prob about 300g for 3 really hungry adults)

-olive oil

-1/4 brown onion, diced

-2 garlic cloves, minced

-1 chilli (optional, kalau nak pedas, tambah chilli lagi)

-chicken breast, diced (amount is up to you)

-broccoli, cut into strips (if you like broccoli, put loads)

-1/4 cup fresh cream(you can use reduced fat or thick)

-salt n pepper to taste.

Methods:

-Chop up all the onions, garlic, broccoli, chicken while you are waiting for the water for the pasta to boil.

-Cook pasta in boiling water until al dente.

-While the pasta is cooking, heat up about 2 tablespoons of olive oil in a frying pan. Sautee the onions until softened. Then add garlic, chilli if using, chicken and broccoli and pan fry them for a few minutes until the chicken’s cooked. Don’t overcook the chicken breast, or else jadi kering and a bit tough.

-Add about 1 senduk air pasta tadi to the chicken broccoli mix in the frying pan so tak lah kering sgt.

-Once the pasta dah al dente, drain it and add it to the frying pan.

-Add about 1/4 cup of cream, salt and pepper and stir them altogether and heat gently for about 1-2 minutes.

-Serve with grated parmesan cheese if you like.

IMG_5364

14 comments:

JaJa'Z said...

senang amat gayanya..harus la dicuba..tapi bukan dlm masa terdekat la..hehhe

Ruchiano said...

terima kasihhhhh :)

akiratoriza said...

Salam kak LG,
ooo senang jek nak wat ae.. so t leh try wat kalau ada masa free.. hiihhi... tp takut gak kang tak jadi...

cek chun said...

senang je rupanya LG, ingat ada letak telo. boleh try nih.

Ayu said...

thanks kak....pasni leh la try.kena cari fresh cream dulu coz mmg tak prnh beli seblm ni.

shiori_LA said...

huhuhu...ni lah resipi yang dicari2 best nih...leh cuba...sebab pernah makan yang style macam ni kat cafe hospital serdang...sampai skang nih teringat2 huhuhuhu

mamalisa said...

tq tq for the recipe, will try soon :=)

NenekPenne said...

senang wey..pejam mata pun boleh buat kan...

esok nak masa spaghetti bolognaise meatball... instant..ha ha ha...

PUTUBAMBU said...

sedapnyaaaaaaaaaa!

MucangKelly said...

cam senang jer resepinyer..tp kalo sy msk, tk tau le jd aper..huhuhu..

Dinas Aldi said...

oohhh sungguh sedapsssss!

zarin said...

owh ada taruk cream jugak ye! ingat tk de cream sbb tk nampak sgt kekreaman dia tuh hihi...sedap ni..i suka mkn mcm ni :D
esok2 i nk wat jugakla

lemongrass said...

Cek Chun,
Yang sauce letak telur tu kat sini panggil carbonara sauce. I punya ni sempoi version of alfredo sauce, hehehe

Ayu,
Kat sini fresh cream tu snng nak dpt. Kat M'sia I guess klu dah tak jumpa fresh cream, boleh pakai full cream milk tp tak payah tambah air kat kuah nya.

Shiori,
Slalunya orang letak cream lebih so jadi creamy sgt but I tak suka creamy sgt sbb cepat muak I rasa.

Mamalisa,
you are welcome. You adjust lah ye ikut citarasa sendiri whether nak lemak lagi or not :-).

Net,
memang senang, tu yg I suka buat, hehehe...Tapi your instant spag bol tu lagi senang kan! :-)

Putubambu,
Kalau kat restoran selalunya diaorang buat lagi creamy, sure lagi sedap agaknya kan but tak boleh mkn banyak2, hehehe

Mucangkelly,
Sure jadi benda yg sama kalau you masak sbb senang aje :-)

Dinas,
I think I akan masak pasta ni esok malam sbb Friday nite memang my malas nite, hehehe

Zarin,
I letak cream sikit sbb tu tak nampak mcm ada cream but still ada rasa lemak without the cepat muak bit, hehehe :-)

My MAA said...

tqvm K'min....esok nak buatla...very easy...