Tuesday, 5 October 2010

Finally! The net’s connected and from 6 to 7

Yeay, sukanya dalam hati bila internet dah connected. Alhamdulillah, it didn’t take too long. Rasa macam tak percaya aje bila the internet connection laju giler and also so reliable unlike you know whose! Apa lagi, I pun melepek aje lah depan pc from 2-5 tadi, hehehe. The Little Misses pun sama2 berteleku depan pc jugak selepas 2 minggu tak dapat main net games. Nasib baik teringat jugak nak masak dinner and nak siram pokok, hahahaha! Kalau tak, adalah yg makan maggi or toasts aje tadi ;-D.

Esok, budak ni…

IMG_5220 IMG_5225

akan jadi 7 tahun! No more Miss 6, she’s going to be Miss 7 from tomorrow :-).

Dah besar anak I kan :-D. And dia pun sekarang dah terikut2 kakak dia panggil we all Mum and Dad instead of Mummy and Daddy. No more people calling me Mummy lagi lah :-(. Sejak lepas puasa ni, makin menjadi2 ketembaman pipi nya itu! Kiranya betul qada’ makan lah for the past 3 weeks, hehehe. Walaupun muka bulat tapi dagu tetap tajam menampakkan keturunan jawanya, muahaha. And rambut tetap curly macam sedara mara belah Mummy dia :-).

I’m not sure jadi ke tak buat her birthday party nanti ni sebab sekarang tgh cuti sekolah and most of her friends semua ada holidays activities or pergi somewhere during the holidays ni. Kalau buat pun, maybe yang datang sorang dua aje so I don’t know what to do. Nak postpone kesian pulak kat yg dah kata diaorang free and boleh datang kan. Masa macam ni lah I wish all her cousins are here so boleh lah memeriahkan majlis tak payah jemput orang lain lagi, hehehehe.

Oh well, we’ll see how it goes.

I want to show you how/where we plant or seeds.

IMG_5219

Just in a plastic container using peats (I think that’s what they are called). Pastu you letak lah 2-3 biji seeds in each round peat thingy and renjis2 dipilis every day to keep them moist and pray that they’ll germinate eventually.

As you can see (you might have to pakai magnifying glass to be able to see especially makcik2 yang dah agak berumur tu ye ;-P), some of the cabbage seeds have bercambah. Itu Miss 11 nya labels lah. I think the okra and eggplant pun dah nampak keluar sikit. But we still have a fe more weeks of letting them stay in this container before transplanting them onto the vege patch. It’s easy sebab you just have to tanam the whole peat underground and the cloth is biodegradable.

IMG_5223

Saje je ambik gambar our bean plants. So far, nampak subur aje since I tanam haritu, masih tak nampak ciri2 nak mati lagi lah. You all tak tau, masa I tanam all these seedlings hari tu, I siap bagi kata2 semangat and loving words kat diaorang! Tu yg subur agaknya, muahahaha. Tapi the corn seedlings semua nampak macam hidup segan mati tak mahu aje, hikhikhik. The Other Half kata, takpe, bagi diaorang chance, mana tau akan perk up in a week time :-). Kayu terpacak kat depan tu cuma untuk letak the name tag aje! Ye lah kan, makin tua ni, surenya lupa apa yang we all dah tanam bila tanam too many things. Dah lah bukan major in botany pulak tu, hikhikhik…

Ini pulak our dinner tonite. Lamb chops with bean salad and sourdough bread.

IMG_5232

28 comments:

an15 said...

Happy birthday Sweet little girl :)

Yazrina said...

Happy Birthday to you..... Happy Birthday to you..... Happy Birthday to Miss 7.... Happy Birthday to you..... !!

hehehehe...

Kak Rose said...

Happy 7th birthday in advance to Miss to be 7. cepat jugak u dapat intenet connection, masa kak rose pindah dulu dekat 2 minggu jugak tunggu... Streamyx hampeh!

Dinas Aldi said...

aduhai rambut Miss 6 soon-to-be Miss 7 makin menjadi2 cantiknya!

lemongrass said...

Anis,
Thanks :-).

Yazrina,
Thank you for the song, kalau ada audio kan best, hehehe

Kak Rose,
Lambat jugak lah kiranya ni sbb nak dekat 2 minggu baru dpt connection.
Thanks for the wish ye :-).

Dinas,
I yg makin pening nak jaga! Dah lah cuti sekolah skrng ni memang bukan hari2 I sikat rambut dia tu, hehehe....

Ayu Safieza said...

Waaa.....going to be Miss 7...alhamdulillah....he3..chubby pipinyer..tapi maintain kejawaan dagu uuuuuuuuuuuuu...:)

FairyLilly said...

Happy birthday Miss 7 !!!
I baru nak komen yang pipi Miss 7 to be ada sikit chubby lah. Alih2 you pun cerita benda yang sama. Apa2 pun dia tetap comel dan maintain with that lovely curly hair trademark hehehe...

rapheydhillo said...

Happy birthday to Miss 7!!!

My MAA said...

Happy Birthday Zahra! Semoga menjadi anak yg solehah, berjaya dan membahagiakan ibu bapa...You r so cute darling....muahsss

aquahartz said...

wah, dah besar ur daughter. takpe la, even tho diorang tak nak panggil u mummy lagi & replacing it with 'mum' instead, diorang still ur sweet babies kan.
love ur vegie patch. kat aussie ni bahan2 mentah mahal, so good lah tanam2 kan. i nyer tries dah byk kali tak jadi coz both of us busy. yg hidup cuma some small things & rosemary bush depan rumah. :P

eh, bleh tak i bubuh ur blog dlm my bloglist? senang i & peminat2 u nak baca ur blog :D

iCaLoVeZiE said...

happy birthday little girl. chubby betul pipi dia. comel tetap maintain! hehe

Ayu said...

happy birthday dear!!
keep that cutie look ya..
semuga panjang umur murah rezeki, membesar dengan sihat & may all your wishes comes true.

Madam Sooyaree said...

Happy birthday Miss 7!

sedap lah tgk lamb tu :P~~~

Anash said...

wow..pas nih gambar kebun sama banyak dengan gambar makanan...
I like...you can say "this is fresh from the farm" and "this is fresh from the oven" gitu..

btw, happy bestday miss 7 ...

arapink said...

To Zahra

Happy Birthday Dear, Miss 7 ;-)

kucingorengemok said...

i was just about to comment on pipi tembam (sibuk komen orang, kalau sendiri kena, nangis!)... ingatkan rambut curly from daddy's side, but can't really tell since daddy has no hair, hehehe ;)

happy birthday, little miss 7!

NenekPenne said...

kalau umur 7 tahun tu kira small kids lagi lah kan tapi anak u besar ya... anak sedara i yang umur 7 tahun, alahai kecik jer..nak buat cemana dah baka kecik..

mcm best pulak tengok aktiviti penanaman sayuran u tu...

kalau rumah dekat, nak jer pi jengok2..

blu4sky said...

hahahaha....now makin galak lah you snap snap here and there..bley upload byk2 gambar now that internet connection dah laju....

Happy birthday to miss 6 who is going to be miss 7.. may she be a good muslimah and a good daughter to her parents..may she be in good health and happy always..

JaSSNaNi said...

1st skali.. selamat hari lahir tuk Ms-6 esok... semoga membesar dgn sihat.. dan jadi anak yang solehah.. aminnnn..

LG.. bersemangat i tengok u bercucuk tanam ni.. sampai rasa2nya i pun teringin nak turun padang gak ni... insyaALLAH i nak buat gak.. hehehehe...

azieazah said...

Today 6 October.

Happy Birthday to Miss 7. Semoga menjadi anak yang cemerlang dan sejahtera berbahagia.

aminnnnnn....

farah yasmin said...

Happy Birthday Zahra :)
semoga jadi anak yg solehah

Rima said...

Happy bday dear.. woahhhh dah miss 7 eh now.. besar anak mummy.. semoga panjang umur and jadi anak yg mendengar kata orang tua ok.. huggies!

Watierman, rmanbkr said...

Salam Lebaran Buat Min maaf zahir Batin....wah dah lama tak datang....dah nak turn 7 Miss 6 tu ya...Happy Birthday ya Miss 7!!! Mum & Dad....it's okay....it still means the same...moga menjadi anak yang beriman dan solehah....berjaya dalam hidup dunia & akhirat...Amin!

Diary Kayangan said...

happy birthday sweetie.. she is now a year wiser, didoakan semoga terus menjadi anak yg solehah, menggembirakan hati mom & dad dengan kejayaan2 yg mendatang.. insyaAllah. semoga kebahagiaan dan kesejahteraan menjadi milik u all sefamily sentiasa..

syamimi azmira said...

Happy birthday buat miss 7,bertambah comel lagi.

Kak Zai...mamasya.blogspot.com.

Guna anak punya account sebab blog ada problem,tak boleh sign in.

Melatie said...

Happy Birthday Miss 7, jadilah seorang anak yang soleh, ammiiiiiin.

Don't you think it time for Miss 7 to have little brother or sister? ngeeee....and I know what your answer like..

syamimi azmira said...
This comment has been removed by the author.
lemongrass said...

To all Aunties,
thank you so much for the birthday wishes and the doas. Mum said that may all the doas come true for me :-D.