Sunday, 10 October 2010

It’s been 3 weeks+

My lightbox is still sick, tersadai kat tepi futon tu takde sape nak fix it. What actually happened is that the light stand broke masa pindah hari tu. Memang dah nazak pun the light stand actually, so bila people handled it roughly masa pindah, terus lah dia patah hati and patah dua. And The Other Half pulaknya didn’t tell me and puaslah I cari hari tu bila nak set up my light box. Then he told me that it was broken! So, I pun paksalah The Other Half jadi light stand pegang the light. But biasalah kan, bila suruh orang yang pegang, tak kan kita nak tertonggeng2 set up the box and take 10 minutes to get the right light and setting. So, tu yang I terus malas nak suruh dia pegang the light! And sampai la ni I still tak dapat replacement for the stand :-(. Dah lah laki I tu bukan jenis yang DIY nya guy so memang tak boleh harap kat dia lah nak come up with a solution for a replacement stand. I pulak can come up with an idea but tak reti nak go about doing it, hehehe……

And I’ve set aside 3 different sized boxes (from the removal boxes the other day) nak buat lightbox baru but sampai la ni still tak terbuat2 lagi. Memang malas tahap gaban lah I sekarang ni, hehehe…. Ye lah, macam mana I tak tawar hati nak buat a new light box kan, even if I buat a new one, still ata boleh guna sebab the light situation hasn’t been fixed! Balik2 tang tu jugak, my food pictures sekarang ni teramatlah tak cantik nya! Nyampah I nak tayang in the blog!

Can you imagine! 3 weeks already I tak dapat ambik gambar food cantik2, hehehe…. Dah nak dekat sebulan we all pindah ke rumah ni, but rasa macam baru lagi :-).

And since takde cerita menarik tonite (except that it’s been raining quite heavily the whole day today after months of dry weather, Alhamdulillah), terpaksalah I tayang jugak the food photos yang takde oomph langsung, hikhikhikhik….

Some of the dinners and lunch the past few days.

IMG_5255

IMG_5260

Bila anak and bapak mintak pizza again for dinner, Mak dia dah tak larat nak telan cheese so Mak dia pun buatlah nasi goreng kampung while anak2 and Bapak meratah pizza.

Pastu the next night bila terfikir the oily pizza and the goreng2 stuff for dinner the night before, I made Thai beef salad again for us (to try and reduce the fat from the night before, hehehehe).

IMG_5265

The Other Half said to me that he would love to have this type of salads for dinners during Summer nanti. Ye lah, bila panas sgt2 nanti, sure tak larat nak makan berat2 kan. Sambil2 tu boleh lah I kuruskan badan, hehehehe.

My hubby tu has lost 3 kg in the past 2 weeks! Sebab he has been cycling to work everyday for the past 2 weeks. Tu yang tetiba dia nak makan salad2 aje Summer ni, hikhikhik. Wife dia pulak has been putting on weight since lepas puasa sebab asik mengunyah non stop hari2!

12 comments:

blu4sky said...

LG,
without the lightbox your food still look yummy..
i also have put on weight..ngap ngap tak reti nak stop.. :D

3E said...

Kak Mynn.....ur foods nampak menyelerakan...dah ler tu macam agak mudah disediakan...compare to my foods la...tahu2 saje la 'kan...typical malay punya menu 'kan....wajib ada nasi dan lauk-pauk yg paling kurang pun 3...aihhh..layan je la...
ala kak hootie...u tak gemuks la...maybe chubby skit jer...dun worry ya:-))

Dinas Aldi said...

Ah, tak cantik ka? i tengok ok ja gambar2 makanan tu, cantik jugak walau tak pakai light box pun. (pada mata org yg x pandai snap gambar macam i ni la, heheh)

lemongrass said...

Blu4sky,
I perasan bnyk betul bezanya, in my eyes lah, but I pun perasan your food photos pun makin cantik! :-)

Asilah,
Tu lah yg I rasa malas sgt2 nak masak nasi and lauk pauk slalu sbb bnyk kerja I rasa! Masak western ni senang, just 1 dish, hehehe

Dinas,
I bandingkan dgn collection gamabar I masa bersama2 lightbox, memang jauh sgt bezanya... Tu yg sedih ni, hehehe

an15 said...

Tu la, hujan pagi td.... terus tak leh bangun! Pizza still nmpak yummehhhh even xde lightbox tu.

meriahceria said...

yummy ye akak....saya suka vege tuh....

K.Nor said...

nak gak salad tu, nampak menyelerakan betul la min.. 1 mangkuk besar ok :)

Watierman, rmanbkr said...

Salam Min....wah ingatkan apa tadi 3 weeks +....ada isi dalam perut ke???Nak dapat anak sedara baru lagi ke Akak ni?????rupa2nya light box je ke???Gambar yang Min tangkap tu dah cukup cun...rasa macam nak capai ambik suap je ke mulut!!!

Sally said...

LG,
you punya gmbr mmg superb w/pun x ada lightbox tu...you pakai nromal lens jer ker atau ada lens micro..dah lama nk tnya tau!..ihik.

Ayu said...

salam k.min...

ala...takde light box pun gmbr foods akak still mengancam anak tekak n perut lg.jgn risau...hehehe...

sronok je tgk gmbr b'day party zahra.w/pun tak ramai ttp meriah kan.hm...ainnur nak mntk hat n apron dr aunty min for her b'day gift.leh ke? hehehe...

iCaLoVeZiE said...

seronoknya dok oversea eh kak? macam -macam makanan and macam-macam aktiviti plus good environment and permandangan cantik. hehehe

lemongrass said...

Anis,
terkejut we all dengar hujan pagi semalam,macam tak caya aje,hehehe

Julie,
samalah kita, I pun suka makan ulam2 ni. Rasa sgt healthy lepas tu kan! :-)

Kak Nor,
makan salad yg ada daging ni kan, tak makan benda lain pun dah kenyang kan! :-)

Kak Watie,
Salam. Kakakaka, tertipu sekejap ye! ;-). Leceh ambik gambar takde light box ni sbb kena pegang lampu sendiri, hehehe

Sally,
I takde lens macro lagi, fulus tak cukup, hehe. I kdg2 pakai fixed lens 50mm or yg biasa punya tu.

Ayu,
Salam. Kalau I buat kan utk Ainnur, kena buatkan kecik lagi lah kan. Adalah annti yg lap lantai and tutup mata pulaknya :-P

Ica,
Duk overseas ni ada best and tak best nya, sama mcm duk kat M'sia lah kan :-)