Wednesday, 6 October 2010

birthday lunch and birthday cake

So, she finally turned 7 today!

Happy birthday gorgeous daughter. May your life be always blessed, may happiness surrounds you and may your dreams and wishes come true.

The Other Half had to go to work the whole day today so we gave her her presents last nite.

IMG_5235

Just some Toy Story Lego sets and a big cuddly panda :-). She got Playmobile farm set, a hand puppet and a book from Nana n Pop and a ‘pinprint’ from Miss 11. She’s muy happy! :-D.

And today, we had our first guests at this new house for lunch sambil sambut birthday Miss 7, Sheri n her family. Saje je jemput them for lunch sebab konon2nya nak try makan kat the undercover area lah. Ye lah kan, dah beli the set, might as well use it often since the weather is really nice now. But I tak buat BBQ, tak kuasa I nak hidupkan the arang and nak jaga the arang. One day, we’ll buy the gas BBQ with the wok burner. Masa tu baru lah boleh beria masak2 kat luar kan, hehehe.

IMG_5236

Best weh makan kat outdoors ni! Bertambah2 we all makan tadi! Kalau hari2 makan kat luar, alamat sendat lah my jeans nanti, hahahaha…. Cuma the flies lah nanti yang for surenya akan merosakkan keamanan our outdoor meals masa Summer nanti!

IMG_5239

I masak sempoi aje, thai beef salad and kuey teow goreng with seafood and keropok. The adults 3 orang tu aje yang melantak the salad :-).

IMG_5237

Inilah Thai beef salad ni. Macam2 daun I letak, mixed lettuce leaves, coriander leaves, mint leaves including bean sprouts, cherry tomatoes and mangga muda. Kat sini pun ada mangga muda you, hehehe. I letak 3 biji cili ala2 cili api aje tapi pedasnya Ya Rabbi kat my lidah! Maybe banyak sgt kot I termakan the chili the first suap tu, tu yg pedas tak hengat. I left some for The Other Half for dinner and dia selamba derk aje makan and siap cakap lagi, “tak lah pedas mana” (setelah di alih bahasa).

After lunch pulak, upacara nyanyi lagi birtday, tiup lilin and potong kek. I menyampah betul guna the new oven ni sebab still tak adapt lagi to its quirks and temperaments. I baru baked cakes 2 kali aje so far in the oven and both berkerak which means too hot lah kan even though I dah reduce the temp quite a lot. Takpe, slowly slowly berkenalan dengan hati budinya kan, baru lah boleh ngam lepas tu, hehehe…. Kalau tak ngam gak, adalah yg kena buang kat Swan River nanti jadi tukun!

IMG_5241

I like this photo even though it’s a bit gelap. She looked so happy to see the cake :-).

IMG_5244

Ini second time dia kena tiup lilin sebab I tak tersempat nak ambik gambar first time tu.

IMG_5248

Dah kena robek the lilin, baru I tersedar yg I tak ambik gambar the cake lagi. I made orang butter cake with choc chips inside.

Masa her birthday party on Saturday nanti, kena buat another cake. Bercinta I nak bermain dengan the oven!

66 comments:

Yat Maria said...

Happy 7th bday to Zahra...semoga panjang umur, murah rezeki aminnnn..

dah makin tinggi ai tgk ms 7 ni :)

cikmanggis said...

selamat hari jadi to Zahra...cantiknya nama ni:)semoga jadi anak yang soleh..amin

blu4sky said...

LG,
get the one like in license to grill..baru puas hati berBBQ...

to zahra, have a wonderful birthday bash.. bless you

Ayu Safieza said...

Dear Zahra...
May Allah swt bless u with love, happiness, wisdom and challenges in life that make u to be better and stronger young lady...:) Ameen...

To the MOM...
I likeeeeeeeee the dark images...when she looked at her cake....nampak bahagianyer...ada mak yang pandai masak....

He3...jgn gaduh2 tau dgn oven tu....hik3!!

Dinas Aldi said...

Happy birthday Miss 7! memang dia nampak hepi betul dalam gambar gelap tu, so sweet.

lemongrass said...

Yat,
Thanks and amin...
Makin mengembang lagi banyak dari meninggi, hahahaha

CikManggis,
thank you and amin...
Simple aje kan nama dia ni :-)

blu4sky,
Kalau we all pergi outdoor shops kat sini, memang rasa rambang mata, semua BBQ i berkenan, hehehe.

Ayu,
Amin ya rabbal al amin....
Anak2 I ni kan ingat I boleh masak segala benda, tu yg kadang2 diaorang keciwa bila I told them I tak reti masak somethings, hehehe.
Oven tu pun agaknya mencik kat I sbb tuan baru :-)

lemongrass said...

Dinas,
Mana lah tak happynya, dari tgh lunch tu asik tanya I, bila boleh potong kek! I nak makan bertambah pun tak senang, hehehe

Nur Ede said...

Salam min n family...
Happy birtday buat Zahra... semakin cantik da ayu zahra yerk.. semoga membesar menjadi anak yang solehah dan sentiasa membahagiakan hati kedua ayah bonda...amiin..

akiratoriza said...

salam..
hepi besday to Zahra aka miss 7.

cantik kek yang akak wat tu..n nampak sedap jek salad daging thai tu..

Riha NCL said...

Happy Bday,Zahra Dearie!
You're so cute. I wish someday I will have a daughter like u.

To Kak Min,
suka la kek tu, simple je tp lawa.

an15 said...

i nmpk kopok keping hahahaha...
idaman kalbu tu :P

Mimiey.. (^-^) said...

happy 7th to zahra..
moga zahra membesar jadi anak yg baik n taat..dan makin lawa

j.u.l.i.e said...

happy birthday to zahra, cantik nama dia secantik orgnya, semoga jadi budak baik...

Lelord said...

Happy 7th birthday sweetie...
heheheh kek tu nmpak cam menarik jek

Watierman, rmanbkr said...

Happy Birthday Miss 7...ni baru official sebab dah ada cake...hehehe!....Min...you did a great job dengan cake yang sempoi tu....I like!!!!..salad tu begitu mengiurkan.....kalaulah....!!!

hana said...

happy 7th birthday zahra! moga terus ayuuuuu... panganan ne uuuweenakk!! .. kite tingat aritu idangkan makaroni wat membe hubby org vietnam. kite pon cume ltk cili 3 biji jer! tp pedes se masyaAllah... mesak ne wong kuwi gnlogog banyu ora wes wes.. wakakakakaka..

3E said...

happy birthday to Zahra....semoga yang indah2 buat zahra yer....

Nannie said...

Salam LG,
Happy birthday utk Zahra yang cute sgt tu ,semoga semua impian Zahra tercapai dan Zahra ceria selalu,

Thanks LG for the birhtday wishes utk Adam , tiap2 tahun kita sama2 sambut birthday anak sbb date birth date sama :)

♥LOVE2COOK♥ said...

Happy 7th Birthday to Miss 7 Zahra! :) Wish U lots of happiness and great health! Keep smiling always...;)

Besnye akak masak, simple but surely yummy! That cake WOW!

Happy Baking again n all the best for the Saturday party! :D

K.Nor said...

happy birthday dear zahra.. yg sentiasa comel, sweet dan cute :)

min, dagu dan curly hair yg mahal tu.. :)

kak tyea said...

Happy Bday, little Zahra...Moga panjang umur, sentiasa disayangi and diberkatiNya..

Suzie said...

happy birthday to ur daughter...i baru plan nak letak nama anak i zahra kalo dpt baby girl..hehe..cake tu even simple tp yummy n thai beef tu alahai kecur air liur i tgk ;)

arapink said...

hari ni nak wish lagi...

happy birthday to zahra :-)

comelnya kek yg mummy buat yer (wpon sedikit robek sbb mummy lupe nak snap sblm potong) kekeke...nanti sis ara pon nak buat jgk lah kek mcm tu....heheheh ;-)

Shue said...

Happy 7th Birthday Zahra!

shiori_LA said...

happy 7th birthday to zahra.....semoga panjang umur murah rezeki.....bulan depan birthday my miss 6 lak...hehehe

-ilyannur- said...

happy bday to zahra! miss 6 dh turn to miss 7.comel betol!

Lya Colours said...

happy birthday cute girl !
may GOD giv her health n well =)

zeta said...

Hepy bday Miss 7..be a good cute gurl..hehe..
cake tu..kemasnye kak LG buat..

**cop..cop..nak bgtau..verification word nk komen td.. SPERMS <-- bolehh??? :p

JaSSNaNi said...

Selamat Hari Lahir to Zahra... semoga jadi anak yang solehah dan di sayangi selalu... aminnnnn...

so sweet the color for her cake... mmg sesuwaiii tu gu-gurl lah.. pandai u deco ...

tak sabar nak tunggu her besday party on saturday.. it's chef party like you rancang hari tu kan.. hope semuanya success.. :D

mamiaudrey said...

Happy Birthday Zahra, may u be bless with wisdom, health and jadi anak yang sholeha and stay sweet always...

LG i luv the cake that u bake, kalau lah u tinggal dekat i sure order untuk birthday anak i lak next week. I think i pun nak buat lah the Thai salad bila ada gathering ngan akak-akak i next Sat sebab tengok tu phew meleleh air liur i, he, he, he

Flower said...

Happy birthday Zahra. Moga panjang umur, murah rezeki.

Cantik kek you, very sweet. Boleh I copy design dia tak? Next month Hana's birthday. Since Omar n Hana birthday one day after the other, kenalah I cari kek deco yg simple tp menarik. I sgt2 minat ngan design yg ni.

Lagi satu, anak Sheri masih kat AIC ke?

Zety Zin said...

Happy Birthday Miss 7 :)

MamaTiaMia said...

Happy Birthday to sweet Zahra, may you be blessed by Allah sbt always:)sedap nampak salad tu:)

Ayu said...

Kak LG, dah lama baca tak pernah komen. ;p Kalini tergerak nak ucap Happy Birthday kat Miss 7. Baru tau namanya sedap, Zahra.. ;>

p/s: Hampir hari2 baca blog ni tau. Bestt!!

noor said...

Happy bday Zahra....sama la ngan nama anak saya..Zahra Najihah....Zahra = Bunga...

meriahceria said...

akak...kat sana ada jual sos cap MAGGI ke...heheheh

mohdandmeriam said...

salam min..happy 7th birthday to Zahra..dipanjangkan umur dan dilindungi oleh Allah swt dan menjadi anak yg solehah dan kebanggaan emak ayah..

T said...

Happy Birthday Little Girl!

the Thai steak salad looks yummy.

mamalisa said...

HAPPY BIRTHDAY dear Zahra.
May Allah bless you always and be cheecky lil to ur family :=)

my lil one also Zahra..aliya zahra..notty sgt..

sedap je nampak lunchoen dia wpun simple je heheheh

nyum nyum...

Syue Mustafa said...

Happy birthday Zahra aka Miss 7. Wish you all the best...........

Ida Ddapur said...

Hepi Besday to Zahra comel....u girl so cute..

NenekPenne said...

tak tahu nak komen apa, tapi enjoy baca...

ecah said...

Happy 7th Birthday Zahra,

semuga jadi anak solehah,cemerlang dunia akhirat.

chomey Zahra dan kek tu.

Saya berazam nak beli oven dan bake kek utk anak2 saya mcm kak LG bila pindah rumah nanti,inyaALLAH..sgt best kak....

Chik Na said...

hepi besday zahra..cantik kek tu walaupun simple je..

wati said...

salam..

hepi besday Zahra...semoga menjadi anak yg solehah

Zaitun said...

Happy birthday buat Zahra semoga berjaya didunia dan diakhirat.

lemongrass said...

Nur,
Salam. Alhamdulillah dgn rezeki Dia dan amin ya rabbal al amin.

Akira,
Salad thai tu memang sedap lah sbb masin, manis, pedas, masam2, semua ada :-).

Riha,
Thanks :-). I malas nak buat kek terlebih2 deco no sbb yg nak makan nya we all, hehehe

Anis,
Hahaha...dah habis ke supply you?

Mimiey,
thanks and amin....

Julie,
thank you :-).

Lela,
sempoi nya kek, hehehe

Kak Watie,
Bila ada bday kek ni baru lah nampak mcm bday kan :-). I malas nak hias lebih2, tu yg deco pun sempoi sgt2, hehehe

Hana,
Muahaha... Orang vietnam bukannya suka mkn cili ke? 3 biji pun tak tahan, apalah! hahahaha

Asilah,
thank you :-)

Nannie,
thank you and amin ya rabbal al amin.

Love,
thanks for the wish. The simpler, the better, right! :-).

a's said...

she is so lovely! happy birthday little angel!

lemongrass said...

Kak Nor,
Dagu tajam tu yg buat orang tergoda and jadi kan dia terlebih manis kan! hikhikhik

Tyea,
thanks and amin :-)

Suzie,
I memang suka sgt nama tu so tu yg bila dpt daughter again, terus bagi nama tu, hehehe...

Ara,
Hehehe...yg paling sempoi nak deco tu lah yg paling I suka :-).

Shue,
thanks :-)

Shiori,
thanks. Dah plan ke nak buat apa utk birthday your Miss 6? :-)

Ilya,
thanks. Sekejap aje dah 7 tahun :-)

Lya,
thanks and amin :-)

Zeta,
Kek tu I iced, Miss 11 letak choc egg kat around the cake and buat nombor 7. I tulis nama and letak the strawberries. Kerjasama! hehehe
Ish, apalah nya word verification ni, menggatal! hahahaha

Nani,
Amin...
I guna buttercream aje and malas nak colour2. Pastu choc eggs tu yg mcm2 colour bagi naik seri :-).
I hope bday party dia berjalan dgn lancar gak! :-)

MamiAudrey,
thanks for the wish and doa,amin...
That beef thai salad memang sedap, because it's crunchy, healthy and filling! :-)

Nora,
thanks for the wish. Boleh aje you nak cpoy design tu, takde copyright, hehehe ;-).
Ha'ah, anak dia masih kat situ lagi. You pernah terserempak dgn dia ke?

Zety,
thanks :-)

Mamatiamia,
thanks :-). I love refreshing salads masa warm weather ni :-).

Ayu,
thanks ye sbb sudi baca my blog :-) and for the wish.

Noor,
Thanks for the wish. Dulu masa kat sekolah agama, ustazah Zahra slalu panggil dia flower, hehehe. And dia pun perasan wangi lah, hahaha

Julie,
bukan setakat sos cili aje. Macam2 jenis Cap Ayam ada jual! hahaha

lemongrass said...

Auntie Meriam,
Amin ya rabbal al amin

T,
when Summer comes, salads are always nice to eat kan esp the filling ones like the beef salad :-)

Mamalisa,
I used to know someone who's daughter is named Aliya Zahra as well :-). My eldest is Alya and my youngest is Zahra, we love both names!

Syue,
thanks :-)

Ida,
thanks :-)

Net,
thanks lah sbb sudi jugak comment :-). Macam I lah bila baca your entry, tak tau nak comment mcm mana sbb sedih kdg2 :-(

Ecah,
thansk for the wish ye.
Oven tu kan I rasa 1 necessity, sbb memang senang klu nak bakar kek or biskut bila anak2 tiba2 teringin nak makan. Diaorang dah happy klu kita cuma curah coklat cair atas kek tu :-).

Chik Na,
I ni malas sikit nak hias lebih2 tu yg deco pun sempoi sgt2 :-)

Wati,
Salam. Amin atas doa :-)

Kak Zai,
Itulah doa saya utk the girls hari2 :-).

a's,
thank you :-)

Jamie said...

Happy birthday Zahra...
May Allah bless u always..
dah anak dara dah your little girls..

Cat-in-Sydney said...

Purrr...Happy Birthday Zahra! meow....!

Ayu said...

salam...

Happy Birthday To You...my dear zahra!!! may Allah bless you & ur family.hm...klu zahra ada kat kl,leh celebrate skali dgn ainnur coz b'day ainnur on 11 oct ni.this year ayu plan something for her.selama ni mmg tak prnh celebrate b'day dia pun.ekceli this yr pun tak...cuma ayu ingat nak beli cupcake n prepare goodie bags then hntr kat umah bbsiter utk dia edar kat budak2 yg slalu b'main dgn ainnur.bkn tak nak buat s'dri cupcake tu tp dgn keadaan hero sorg tu yg semkin lasak n nakal tu,ayu tak nak tempah bala.isk...

kak ina kl said...

happy birthday zahra..sekejap ajer dah 7 tahun...lg ...dia tak minta adik lagi ker

semuga zahra berjaya di dunia dan akhirat.

azieazah said...

Moga menjadi anak yang cemerlang ya ZAHRA...

Tahniah buat LG sekeluarga jua.

ayang said...

Happy birthday to Zahra... Moga makin cute cute cute and ceria selalu....

PINATBATE said...

Happy 7th bday to Zahra..kek cantik utk zahra yg cantik..

lemongrass said...

Jamie,
thank you for the doa. Kejap aje rasanya fr lahir to 7 tahun :-).

Cat,
Thanks :-)

Ayu,
Salam.
Thanks ye for the doa n wish. Ha'ah kan, dah dekat sgt birthdays diaorang tu, memang boleh celebrate sama2. Boleh I buat CC sempoi utk Ainnur, hehehe.
Kalau ada Faris, kena buat CC tgh2 malam buta lah ye lepas dia tidur! :-)

Kak Ina,
Dia tak nak ada adik sbb dia nak sentiasa jadi the youngest n yg manja, hehehe

Kak Azie,
Amin ya rabbal al amin...

Ayang,
thank you and amin...

Pinatbate,
thanks. Kek tu dah habis we all makan, hehehe

My MAA said...

She looks so gorgeous....yuppp...gamba yg gelap tu nampak betapa she is sincerely happy dgn kek buatan mummy..must be yummylicious...nie wish lg sekali kat zahra...happpy birthday dear....be good okay!
P/s: K'min nak recipe thai beef salad tu....nampak menarik...daging tu rebus dulu ke?

Freeza said...

Your beed salad nampak so yummy, macam nak try buat. But the beef you goreng ke? or bake?

ejaescobart said...

happy 7th birthday zahra.. semoga jadi anak yang solehah.. terlewat laa nak wish..

kak LG, sedap laa tgk kuetiow goreng dgn besday kek tu.. watkan ayaq liuq meleleh je.. ahaks!

ibu,mommy,mom... said...

Happy birthday Miss seven... Wow I love your cake,pandainya mummy miss seven buat...

Hi lg... I nak try la buat thai beef salad tu...its so menyelerekan looking...

Haven't been blogging so terkejut and happy to see your updates...

lemongrass said...

Maz,
thanks ye for the wish.
Beef salad tu I guna recipe http://www.taste.com.au/recipes/3216/thai+beef+salad. I grill atas pan aje the beef, tapi jgn sampai overcooked nanti kering.

Freeza,
I used this recipe http://www.taste.com.au/recipes/3216/thai+beef+salad. I grilled the beef in a pan on the stove top.

Eja,
thanks ye for the wish. Sekali sekala ambik gambar di waktu siang, terus nampak menyelerakan all the food, hahahha

Ibu,
Thanks for the wish. Kek sempoi aje tu, hehehe

PinQib said...

HAPPY BIRTHDAY TO MISS 7.. HEE. COMEL SNGATTTTT!!~~~~~~

PUTUBAMBU said...

Happy Besday Dear Zahra..!

may God blessed you always...!

SJB said...

Nice cake.