Saturday, 9 October 2010

The birthday party

The party is finally over and the house dah tak tunggang terbalik. Thanks to The Other Half and the girls yang bertungkus lumus kemas rumah after the messy party. Actually ada banyak mess lagi tapi I buat pura2 tak nampak, hikhikhik….

Like I said to you, sekarang still tengah cuti sekolah so ramai yang on holidays lagi but didn’t have the courtesy to RSVP. So, we ended up having only 3 guests aje plus The Little Misses and 2 moms. It was an intimate party, hehehe, but still enjoyable. The main thing, the birthday girl really enjoyed it a lot even though we didn’t have time to play any games!

Layan aje some photos of the birthday do today.

IMG_5346

I terlupa nak ambik gambar all the chefs together, dah habis semua balik baru teringat nak ambik gambar The Little Misses in their gears. Everyone was asked to wear white t-shirt and jeans. Even I and The Other Half pun pakai white shirt n jeans :-) (cuma tak pakai apron and hat aje lah, hehehe).

IMG_5272

The birthday girl tersenyum lebar :-).

IMG_5276

IMG_5283

Biasalah kan, kalau birthday party the girls mesti ada acara mendeco kek ni. Benda yang paling senang nak organize and benda yang budak2 suka nak buat :-).

IMG_5286

Tekun sungguh dia mendeco, hehehe.

IMG_5288

Sendiri deco, sendiri kena makan, hahaha.

IMG_5297

Then they had to do necklaces and bracelets using fruit loops, nutri grain and cheerios. Kalau perut terasa lapar, tinggal makan aje the neckaces and bracelets :-).

IMG_5309 

Lepas tu, they came inside, playing around with the balloons. In between tu, diaorang asik menghilang aje to the bedrooms, playing in there with the toys :-).

IMG_5310

Pastu, I kerah diaorang buat their own vegetarian california roll for lunch and makan with baked chicken wings. Seronok lah jugak diaorang try menggulung using the special plastic california roll plate. But the girls dah a bit kenyang from the cupcakes and the popcorns and the rice crackers they ate through out.

IMG_5318

Pastu, dah kenyang from lunch, I made them eat fruit salad pulak, hehehe. Healthy giler!

Then, it’s birthday cake cutting time. But bday cake kali ni wash a really slap dash job. The icing was a bit cair but I really didn’t have time to  fix it and decorate the cake nicely. I wanted to do ‘fluffy’ type icing deco on the cake so konon2 nya nampak mcm fluffy chef hat lah but my skills and kerajinan didn’t get that far, hahahahaha……

IMG_5324-1

IMG_5326

It’s supposed to look like a chef’s hat but The Other Half kata ala2 oven mitts aje, hakhakhakhak.

IMG_5330

Weh, berapa kali mau tiup lilin and dapat kek da!

Phew, that’s the last of the birthday party this year (macamlah banyak sangat birthday parties yang I kena organise each year, wehehehhe).

Psst… cantik pulak I rasa the aprons and hats tu after I’ve done the finishing touches with the pocket and button deco. Ada sape2 nak order ke? Kahkahkahkah…

23 comments:

zarin said...

memang cantik and sweet sesangat apron tu...nanti pos satu kat anak i buleh? ehehe :D

dieya said...

happy sweet seven zahra!
i kinda agree, the cake does look like oven mitts.. hehehe.. jangan marah ye iron chef!

miss 7's pose pegang cake knife tu mcm imam atas mimbar pulak :-D

EmmA *ef said...

Cantik la apron yg kak LG buat.. sy suka tgk u alls.. One day, i nk buat mcm ne lar..So sweeT..= D

lemongrass said...

Zarin,
I ada lebih apron n hat tu. Nak tak? But kena tunggu mid Nov boleh? sbb my parents nak dtg sini end Oct, mid Nov baru balik M'sia :-).

Dieya,
Hikhikhik... I pun actually agree dgn my hubby, mmng takde rupa hat langsung and buruk sgt2 deco I kali ni.

Emma,
thanks :-). We all buat mcm ni sbb safe money sikit, hehehe.

Kak Rose said...

Happy birthday chef Zahra... wah kecik2 dah kena dera masak sendiri ya.... bagus cam tu sbb mak pun chef jugak kan...

Wanie said...

comel je pkai apron & hat!~
happy bufday ye 2 zahra..

zarin said...

kak LG
baru sat tadi i tunjuk kat anak i...anak i kata nak nak ehehe, siap ajak i datang umah u lagi tu....dia ingat umah u dokat kot ;-)

lemongrass said...

Kak Rose,
masa bday ni aje yg diaorang perasan pandai 'masak', hahaha :-)

Wanie,
I pun ada 1 set utk I tp tak tergamak pulak nak pakai sbb sure nya tak comel, hehehe

Zarin,
hikhikhik...Hasya suruh you book tcikets airasia tu! Tanya dia, mid Nov ok tak?

Dinas Aldi said...

Amboi seronokla Zahra, 2 kali dapat kek! Kena panggil dia Miss 7 dah..*sigh* Eh, perasan macam anak I pulak, over syahdu..heheheh

lemongrass said...

Dinas,
Mummy dia ni 1 kek pun tak dpt, sob sob betul! hehehe...I pun syahdu aje sbb kdg2 dia buat perangai mcm teenager!

What's luv gotta do ? said...

Happy birthday little miss 7, from aunty husna in Adelaide =)

P/s : i luv read salam dua benua sebab sangaaaat best =). Puan lemongrass punya masakan dan gambar sangat cantik =)

Sizuka said...

k.min, nak order apron and chef hat tu 10!! hehehe.. lawa giler!! lepas ni boleh la buat and jual online :D

Happy Birthday Zahra!! semoga menjadi anak yg soleh :D

Ida said...

Salam Myn....

Happy birthday dear Zara. I nak order the apron and hat tu for my 2 little princess nih sbb depa pun suka menyibuk kat dapur I...how much dear? kalu boleh dpt before we move to Brisbane on 20 Nov nih. :D

ibu,mommy,mom... said...

Hi lg, lucky your girls have a very creative mommy like you...
What a lovely home you have...I love it:)

Deliah's Deli said...

salam min...x sabar nak tgk next year punya plak...*happy birthday zahra :)))

♥ naem ♥ said...

Happy birthday miss 7 yg kiyut :)

lemongrass said...

Husna,
thanks for the wish and thanks ye sudi baca my blog.
Flinders Uni tu bnyk sgt kenangan utk we all! Tempat jatuh lagi di kenang, inikan pulak tempat cinta bertaut kan, hehehe.

Shidah,
Hahaha...you nak order 10? Alamat 10 tahun lagi baru siap :-P.

Ida,
Salam. You nak pindah Brisbane ye? Lama ke nak stay kat sana? I tak berani nak ambik order apron n hat tu sbb mcm tak confident aje nak jahitkan utk orang utk jual sbb jahitan I tak kemas. Utk pakai sendiri, ok lah, hehehe

Ibu,
I tak lah kreatif mana, nasib baik skrng tinggal Google aje so senang lah sikit klu nak buat party ni :-).

Deliah,
Muahahaha...bagi I rest dulu 5 bulan before kena fikir nak buat apa in April for Miss 11's birthday :-).

Naem,
thank you :-)

ibu,mommy,mom... said...

Lg, you are a talented person, woman,mummy and wife and rajin pulak tu.. I pun google jugak but tak terbuat aje:) hehehe

I am amazed looking at your yummylicious food pictures...
Nak order apron tu boleh ke?:):)

lemangcute@chah said...

kak..sangat kreatif sambutan besday nyer.. hmmm... mama yang sangat kreatif.. heeppi besday dari kami sekeluarga untuk Little Misses.. makin chubby budak soranggg niee.. :)

lemongrass said...

Ibu,
I ni bila ada project yg I think the girls will love so much, rajin lah sikit nak menggoogle and membuatnya. Other than that, malas gak, hehehe.
Apron tu kena tunggu I betul2 confident dgn my jahitan, baru boleh ambik order, hahaha

Chah,
Thanks for the wish ye. Memang anak I sorang ni, makin menjadi2 kechubbyan nya. I yg seram, hehehe

ComeyBelako said...

wah...very healthy birthday celebration. memang bagus.

PUTUBAMBU said...

kita nak order lah..
tuk my 4 kiddos tu.. hehehe

SJB said...

First nampak cake tu pun I ingat mitts hehehe.

Anyway, happy birthday to miss 7.