Tuesday, 19 October 2010

Once a teapot, now a vase

I’ve been spending the past few weeks reading books on roses, plants, gardening in general, how to grow your own food and also surfing and reading articles on the net on them. Betul lah orang cakap kan, “the more you learn about something, the more you don’t know”. I guess it’s a bit like learning anything, macam masa kat Uni dulu, masa mula2 belajar memang lah rasa macam there’s so much you need to know and you think that you’ll never be able to remember anything for the exams (ke I aje yang rasa macam tu? hehehe). I rasa macam tak boleh jadi peladang berjaya aje I when there’s so much I need to know, sob sob… hehehehe.

And pagi tadi, I tended my rose garden. Our roses have been infested with aphids. This annoying little b****rs are tiny insects that suck sap off the plants. So, menatang bertuah ni akan berkumpul kat the rosebuds, the stems and suck them dry so roses yang bloom nanti akan jadi tak cantik lah. I ingat mula2 nak bunuh them gently without using any pesticides but after dah geram sangat2, I main sembur aje tadi. Padan muka all those b****rs! I hope they die! Muahahaha. Ganas sungguh tetiba, hehehe.

And sambil bunuh aphids, I had to dead head the spent flowers and then pick the nice roses to put in a vase.

IMG_5436

IMG_5440

But cuma ada 4 kuntum aje yang cantik tengah berkembang mekar. But there are many rosebuds just waiting to grow some more and bloom. Hopefully they’ll bloom when my parents are here so they can go, “Wah cantiknya kebun Angah!” Hikhikhikhik.

Orang lain kumpul teko antik letak cantik2 dalam lemari. I tak mampu nak beli teko antik, hehehe, so I pegi kedai second hand nak cari benda unik nak jadikan vases and I found this enamel teapot yang harganya cuma $3. Memang so comel as a vase. Tapi kalau jadikan teapot letak kopi or tea sambil duduk bersantai kat outdoor area tu pun bagus jugak kan :-D. Tapinya kalau dah duduk bersantai, mestilah I kena sediakan benda2 utk dikunyah jugak kan…. hmmmm…

Malam ni for dinner we had mee goreng. Dah lama pulak I rasa tak makan mee goreng ni. I said to The Other Half yang we won’t be eating rice sampai minggu depan sebab once orang2 Malaysia tu datang sini, mau lah agaknya hari2 makan nasi. Mau lah terkulat2 muka Miss 11 kalau hari2 kena makan nasi, wehehe.

IMG_5444

Mee goreng, telur goreng and tahu goreng :-).

19 comments:

JaJa'Z said...

wah! tak sabar nak menanti orang2 kampung datang yek...umah baru kan..sure berkobar2 rasanya tu..mintak2 la bunga2 tu tak kembang habis2 lagi..kang tak merasa tuan rumah nak kena puji..hehehhe

Fzah Ruslan said...

akak, knp tak ambik gamba vase ceko'ot tu dalam ur precious lightbox ? ekekke

blu4sky said...

hahaha LG..lawak la cara you describe your girls makan nasi..terkulat2...i dpt bygkan muka terkulat2 tu..haha
sure meriah your dinner table nanti dengan lauk pauk..b4 anyone can eats lauk semua kena masuk light box untuk sesi photography...hehehhe

lemongrass said...

Jaja,
tu lah nya, tuan rumah nak merasa di puji, padahal bukan tuan rumah yg tanam, hehehe

Fzah,
Lightbox tu kecik aje and cuma guna bila lighting aka matahari takde, hehehe.

Blu4sky,
Kalau you tengok Miss 11 makan benda yg dia tak minat, memang you pun akan decribe it as terkulat2, hahahaha.
Nasib baik lah Mak n Pak I tau I ada blog and ambik gambar dinner setiap masa so tak lah malu aje nanti, hahaha

rainoserez said...

cik kak :)
semoga sihat2 semuanya..
dah agak lama tak bertandang ke sini dan tentu2nya lah dah lama tak rasa perasaan mcm ni.. perasaan "meleleh air liur dpn pc"
tp semenjak 2 menjak ni, ada roses jugak :) hehehee..

SJB said...

Memang susah sikit nak jaga bunga ros ni. Dulu kat rumah lama kami pun ada tanam bunga ros. Tapi masalah dia tu banyak kerja nak buat.

iCaLoVeZiE said...

kalau saya, atas tu tukar cili padi kak. baru syiokkk. tapi kalau bagi kat little misses, habesla.. ehhehe

Ayu said...

kak...hari2 dok mengira dgn jari bila dorg nak smpai eh? brp ramai yg dtg nnti? lama dorg kat sana? huhu...mesti meriah kan.bestnya...

kucingorengemok said...

how i wish i could have a vase of flowers yang ambik dari laman rumah sendiri...

Yati-M said...

bestnye petik rose letak dlm pasu... ni nak petik bunga taik ayam pon takde... agak2 boleh tak letak daun keladi atas meja hehehe..

waahh.. LG.. sure tgh bersemangat nak tunggu org kampung menjengah ni!

Unaizah said...

Dgn pesticides memang kena ganas, tak leh kasi chance. Nanti usaha penat lelah kita dok jaga pokok-pokok tu, habuk pun tak dapat. Nice teapot...n at such a cheap price...a good catch.

PUTUBAMBU said...

sedapnya mee goreng tu..

cantik pot tu..cantik rose tu..
cantik gambar2 you..

semuanya cantiklah..!

mohdandmeriam said...

salam Min..wow cantik dan besarnya bunga roses you tu..auntie suka cara you letakkan bunga you dalam teapot tu..
hehe lawaklah cara you describekan anak2 you nanti terkulat2 makan nasi hari2..

NenekPenne said...

bila u cakap pasal exam ni kan..mmm rasa mcm tak boleh nak ingat semua menda yang i baca ni..

almost a week i duk pulun baca and try to understand chapter one of labour economic jer..

lemongrass said...

Raino,
Sejak pindah n lightbox tak betul, memang jarang letak gmbr food yg meleleh. But skrg lightbox dah fixed, bolehlah I abgi you meleleh air liur again, hehehe

SJB,
The flowers memang cantik kan but nak jaga tu yg tak larat :-D.

Ica,
Kalau bagi kat I cili padi tu pun akan teguk air aje, hahaha

Ayu,
Pakcik n Makcik I cuma 5 hari aje but parents for 3 minggu! Seronok lah the girls ada yg melayan :-D

KOG,
hehehe...we all pun baru first time lah kiranya dpt petik bunga di laman sendiri :-)

Yati,
Daun keladi cantik apa :-), tapi kang gatal lah semua yg terkena, hehehe

Unaizah,
I suka pergi kedai second hand sbb kdg2 dpt cari benda2 yg mcm ni, teapot tukar jadi vase :-).

Putu,
thanks :-).

AuntieMeriam,
Bunga rose kat sini memang besar2 mangkuk mcm tu, tu yg kena cari vases yg sesuai mcm old teapot ni, hehehe

Net,
tu lah kan, maybe bila makin meningkat usia ni, makin susah kot nak melekat kat our braincells :-)

cupcakekasih said...

Salam LG

terima kasih ats doa utk kak Jun...BTW memang kak Jun pun suka berkebun. Apa lagi kalau dapat kebun bunga dengan bunga cantik macam ni. Boleh lupa daratan dibuatnya. Mau tak jadi baking agaknya. Bertuah LG dapat menatap roses yang besar-besar tu...sebesar pinggan tu. Mesti harum semerbak. Kalau kak Jun nak bunga besar amcam ni...kena canai gum paste ler jawabnya....

Selamat melayan kebun bunga LG :-))

Dinas Aldi said...

Cantik teapot tu, i like! err Min, teapot tu yg kecik ka atau bunga tu yang besau? heheheh itupun nak tanya. kalau org buruk lantak macam i ni, bancuh teh letak dalam teapot ni, cukup utk i sorang ja kot, kahkahkah!

Aida Rezuan said...

LG,
Nih kiranye dok bersiap sedia untuk menyambut kedatangan keluarga la ye. Mesti meriah kat rumah baru :)
* happy belated birthday to the lil one!

lemongrass said...

Kak Jun,
Kalau I ada skills membaking and decorate cakes mcm Kak Jun, memang rasanya kebun I tu tak terjaga lah sbb sure busy kat dapur, hehehe.

Dinas,
the bunga tu besar2 and the teapot tu quite big jugaklah. Kalau you minum sorang2 1 teko tu, mau lah berulang alik gi toilet aje, hahaha

Aida,
2-3 hari ni I sibuk mengemas rumah esp dusting all the hidden spots, hehehe....