Tuesday, 26 October 2010

so many relatives

The Little Misses are still trying to grasp the concept of ‘loads of relatives’. They love knowing that they have loads of relatives (especially in M’sia) but it is quite difficult for them to place all these faces and names where they belong.

Kalau ikut I, you just call everyone yang lebih kurang sebaya your nenek and atuk as Nenek and Atuk. And then yang lebih kurang sebaya I (yang sebaya I ni from 20y.o-50y.o, hehehe) kena panggil Uncles and Aunts lah kan.  But it is difficult for them to distinguish yang mana satu kena panggil nenek, yg mana kena panggil atuk, yang mana kena panggil uncle, yang mana kena panggil auntie, yang mana kena panggil abang, yang mana kena panggil kakak and yang mana just panggil nama aje. Ye lah kan, jumpa pun maybe setahun sekali aje so tu yang confused.

Bukan diaorang aje confused, I pun confused everytime bila balik M’sia sebab mesti punya akan jumpa muka2 baru. Ye lah, cousins yang baru kahwin, cousins yang baru dapat anak and then anak2 cousins yang tetiba aje dah besar giler so memang lah sangat2 mengconfused kan kan!

Even masa wedding adik I bulan December haritu, I ternampak this 1 guy yang acted so friendly and macam family dengan all my siblings and makcik and pakcik. Padahal I memang tak pernah nampak muka this guy langsung. Heran lah I sekejap kot2 ada long lost sedara yang I tak kenal and orang lain semua kenal, hehehe. Pastu bila I tanya my pakcik, baru lah I tau yang that guy is suami sepupu I and they all siap dah ada anak lagi masa tu. I tau my sepupu dah kahwin but I guess since diaorang kahwin I memang duduk sini, so tu yang tak pernah jumpa until lah the wedding, hehehe. Ish ish ish, teruk betul I ni kan, sedara pun tak kenal Winking smile.

Itu baru sebelah my Mak, sebelah my Dad, lagilah I tak kenal, hehehe.

Miss 11 tanyalah I sape yang akan datang from M’sia esok apart from Nenek and Atuk. I told them that they’ll be my Auntie and Uncle which will be their Nenek and Atuk sedara lah kan. pastu dia tanya I, “will that be my great Aunt and Uncle then?

Aiyo, I ni kan when it comes to salah silah terms in English, memang hancus so I guess that’s the right term lah kan, hehehe. The Other Half kata that’s the right term for siblings of my parents.

For me that term is quite funny. I bayangkan someone who’s so so so old when they use great aunt Smile. But I guess I am in a way a great aunt once removed kot sebab anak2 kepada my sepupu dah ada yang kahwin and ber anak. Terus terasa tua sekejap, wahhhhh!!!!! hikhikhikhik….

And my pakcik have created this family tree using Geni. I patut berterima kasih sangat2 kat dia sebab from that tree, barulah I dapat tau all the names of my cousins’ spouses and kids, hehehe.

And baru lah I belajar sikit2 the salah silah terms used in English. I’m still trying to understand first cousin once removed! What has been removed? hikhikhik….

Entah2 ada antara my blog readers yang bersedara bau2 bacang or bau2 petai or bau2 asparagus dengan I kan! Wouldn’t that be funny, wehehehehe.

Ada sape2 yang berani mengaku bersedara dengan I? Winking smile

27 comments:

Kak Rose said...

salam LG, suker la budak2 tu, atuk n nenek datang... anak2 e iso ngomomg jowo/melayu or nenek to converse in inglis? kepoci betul kak rose ni kan...

Ms Pancake said...

That is funny.. :D my cousin (she's half dutch) also having the same prob.. byk sgt cousins nak ingat and too many pakcik and makcik..

akiratoriza said...

salam...Kak LG, saya sedara la ngan akak, sedara sebangsa jawa.. hihihi.. tp saya tak pandai nak speaking bahasa jawa.. rasa kesal jugak coz tak blajar dl.

rapheydhillo said...

sis LG,
Maybe u kakak ipar se'jawa' i kut.. since my hubby org jawa ;-)

My Life My World said...

Salam LG. I tak bersedara dengan U, tapi ingin berbesan dengan U ... boleh gitu ... hahahahaha. Seronok nyer mak dan abah nak datang umah. Kirim salam kat dia orang semua yer :)

an15 said...

Ala, jeles. Nak family dtg gak. Byk order ikan bilis ke ? hhehehhe...

an15 said...

Ala, jeles. Nak family dtg gak. Byk order ikan bilis ke ? hhehehhe...

syamimi azmira said...

Kak Zai yang duduk kat M'sia ni pun punya masaalah bila ada diantara keluarga sebelah arwah mak tak kenal apalagi lg yang jarang balik.kalau jumpa pun masa kenduri atau kematian manalah sempat berkenalan.
kita ni seagama kira bersaudaralah tapi yang nyata lg orang jawa.hehehe....
kak Zai.

TopsyTurvyMum said...

Your Parents nak datang eh...seronok la ur kids jumpa atuk ngan nenek sekali dgn their great aunt and uncle hehe...i pun x tau nenek sedara tu great aunt.
Last term adnan kena buat family tree jenuh i tanya sana sini..i lagi teruk..nama nenek sendiri pun lupaa hahaha

Ayu said...

hm...bkn akak je yg confuse,ayu ni slalu gak confuse bila masuk adik beradik sepupu sepapat sebelah abah coz adik beradik abah ramai.12 ke 13org.huhu....yg slalu jmpa tu familiar la tp klu jmpa time raya je....mmg tak cam lgsg.dorg senang nak cam ayu coz muka ayu ada iras mak n k.long.so klu dorg nmpk ayu...dia tau la ayu ank/adik sape.hehehe...

meriahceria said...

kehkehe....btul tuh....bila jumpe sedara mara yang duk jauh2 tuh, mula lah garu kepala nak panggil apa. sebab julie pernah tersilap panggil adik(sebab sedara ni still budak lg) tp kalau ikut pangkat dah jadi nenek sedara...tp julie pun tak paham susur galur ye macam mana...

akak...kita sedara tak, kampung kita da la dekat2...he3...kuala selangor-ijok satu hala je tuh...

Madam Sooyaree said...

bau2 asparagus? kuat tu, hihihih

shiori_LA said...

hehehe bukan anak2 u je yang confuse...anak2 i pun selalu confuse...kekadang panggil maklong tu maklang...kekadang panggil mak uda tu mak ngah hahaha.....

ayang said...

Ayang berani ngaku gak sedara akak..Betul kita sedara.. Ayang dah check dah "pokok" tu... Kita memang sedara akak.. Tapi sedara se Islam le.. hehehehe... Sedara gak kan kan kan...

kucingorengemok said...

"what has been removed?" hahaha... u crack me up! tapi betul la kan? apa yang nak remove² ni? haha :)

DeLLa said...

mao juga ngaku..sedara seislam kita ni.kan kan kan

Bee said...

LG, hahaha..bteul3x. pernah sekali dulu cam nak gelak guling2 bila tengok family tree yg anak buat..paling anak confuse bila binti adik2 tak sama ngan b..:P anyway, ada gak sepupu yg dah bercucu..so b pun dah jd nenek la..sedara seislamlah kita, kaolo nak berbesan pun leh gak!!!hehehe..

Melatie said...

Saya sedara seugama ngan awak & keluarga kan. Betulkan? Next tolong blog sikit pasal family three, Ai pun nak belajar gak. Rasa-rasanya banyak keluarga yang menghadapi masalah kenal mengenal keluarga sendiri or "extended family". Me too. Bila saya sedar kenyataan ini, saya telah membuat "rules and regulation". Bila ada kenduri nikah-kahwin golongan keluarga dan keluarga dan keluarga, 3 anak-anak saya wajib menghadiri majlis itu. Lepas tu saya kenalkan anak-anak saya pada "extended family". Kalau "extended family" tu bolayan,lantak lah engkau, bahagian saya dah selesai.

Dinas Aldi said...

Mak I kata family dia dulu2 Siam mari, arwah bapak pulak tak pernah bagitau asal dari mana, so kita sama sedara dalam Islam jalah Min, hehehe

Unaizah said...

I pun guna Geni to keep update with new family members and birthdays. I guess kita punya tanggungjawab le kot kenalkan anak-anak with their relatives. If not, putus camtu je.

SUE J BROOKS aka SJB. said...

Same here hahahhaha. I think kita ni orang Asian memang banyak saudara mara.

Melina said...

My girls seronok balik Malaysia because they have so many cousins. They get all excited when they meet all my cousins kids kat rumah my grandmother. Luckily I know most of my extended family as my late father was very into building our family tree plus both my grandmother's are the oldest surviving member of their generation so on raya ke apa most of our extended family will make it a point to visit them so I pon tak payah lah bersusah payah nak visit my extended family.
And on Geni I apparently have 5000 blood relatives!

lemongrass said...

Kak Rose,
anak2 I speaking london dgn nenek n atuk dia, hikhikhik.

Ms Pancake,
Tu lah susah nya bila ramai sedara mara ni kan, hehehe

Akira,
Sedara sejawa tu yg best kan! :-). Tapi I pun tak tau ckp jawa sgt.Kalau nak berborak in Jawa, memang gerenti out!

Dhill,
Hahaha...ada jugak term 'kakak ipar sejawa' ye? ;-P

Kak Acik,
Kalau nak berbesan, kenalah mulakan dr sekarang berbaik2 n berkenalan dgn I, hikhikhik :-P
Psst..tiket AirAsia murah apa!

Anis,
order ikan bilis n keropok memang 1 kotak! hehehe

Kak Zai,
dulu masa I kecik2, slalu jugak jumpa sedara tp skrg ni bila semua dah besar2 dah berkeluarga sendiri n dah merantau ke merata tempat, memang sgt lah susah nak jumpa. Tu yg memang terus lupa muka2 diaorang :-).

TTM,
you lagi teruk dr I, nama nenek sendiri pun tak ingat, hahaha ;-). I pun baru tau yg nenek sedara tu great aunt :-).

Ayu,
bila semua makin membesar, memang makin susah nak jumpa kan sbb commitment setiap orang lain2. Tu yg bila jumpa kat kenduri, tak kenal langsung unless muka 1 acuan ye ;-)

Julie,
Kalau keluarga I kat M'sia pun, pangkat tu sgt2 penting kan so tu yg kdg2 kena panggil nenek kat budak yg kecik2, sian budak tu, hehehe.

Sooyaree,
bau2 asparagus kuat for a few days aje, kiranya kuat masa berjumpa kat kenduri, pastu bila dah habis kenduri, terus di lupakan lah sedara itu, hahaha.

Shiori,
itu baru makcik n pakcik kan, belum lagi masuk nenek and atuk sedara. Lagi lah confused nya budak2 tu :-).

Ayang,
hikhikhik...kalau sedara seislam, besar and luas 'pokok' tu kan :-)

KOG,
tu yg I tak paham nya. apasal nak remove2 semua? hahaha

Della,
betul betul betul ;-)

Bee,
Kesian kat anak2 kita kan, agaknya sama lah mcm kita dulu2, pening fikir mcm mana semua tu related :-).

Melatie,
yang susahnya for us, setiap kali ada kenduri kahwin or kenduri apa2, memang takde kat M'sia so tu yg memang tak berjumpa dgn sedara mara yg jauh2.
Bila balik M'sia, lagilah sentiasa busy so memang tak smepat2 nak berjumpa semua orang, hehehe

Dinas,
Kalau Siam mari tu, memang dah jauh sgt lah dgn Tanah Jawa, hehehe ;-P

Unaizah,
Macam we all yg duk overseas ni, bila balik M'sia sekali sekala and jumpa sedara mara terdekat aje baru boleh kenal2 kan kat the girls. Kesian jugak kat the girls tak tau their extended family sgt2 :-(

Sue,
Orang asia ni, I rasa memang suka collect sedara :-).

lemongrass said...

Melina,
Wow! 5000! Jenuh lah for you to remember all their names. But like your girls, my girls pun memang suka jumpa all their cousins and extended cousins because so many people to play with :-).
On my Mak's side, memang we are all keen to build up the family tree sampai ke Indon dicari. But sebelah my Dad ni yg susah sikit because everyone buat hal masing2....

K.Nor said...

kita semua bersaudara dlm islam kan.. :)

hb k.nor pun ada gak buat family tree yg geni ni..tp tak la banyak generasi sgt.. sbb too complicated :)

arapink said...

hehhehe...bersedara dlm Islam..betul tu. tapi rasanya x sangkut kot sbb ara bukan keturunan jawa.....muehehehe...

bagus jgk kalau mengkaji salah silah ni...mana lah tau kot2 salah org...hahahha

marlene said...

hi...
saje je nak gtau.. sejak i dok bacaa blog ni..baru ari ni i terpanggil nak comment.. actually my PIL org batu 7 ijok..i ade penah tanye diorg pasal parents you and suprisingly mmg my FIL ada talian sedara ngan bapa you..hehe what a small world kan..