Saturday, 2 October 2010

pekebun sayur gigih menanam

Sejak masuk rumah ni kan, I rasa lah, boleh katakan selalu selalu benor we all pergi Bunnings. I rasa kalau we all beli stocks or shares Bunnings, memang dah lama kaya lah kot from the amount of money we have spent there, hehehe. Everytime pergi, mesti ada aje seedlings and pokok and baja and tools yang we all beli. Outdoor setting tu pun beli kat Bunnings aje, hahaha.

And Alhamdulillah lah Mak mentua and Pak mentua I sangat lah bermurah hati bagi gift voucher sempena masuk rumah baru ni. And since diaorang tau yang we all ni memang peminat setia Bunnings, diaorang bagi  Bunnings nya gift voucher yang nilai dia 4 kali nilai gift voucher hadiah besday I dulu tu! Hikhikhikhik. Ye lah kan, sebab 4 orang dalam family ni so dia buat kiranya sorang dapat sama nilailah. Tapi Laki I cakap mungkin sebab mak mentua I tu rasa bersalah bagi I hadiah sikit sangat hari tu, tu yang dia make up for it dengan bagi gift voucher yang mahal sikit this time, hehehe… Sebab hadiah besday dia yang we all bagi ke dia (langganan majalah Better Homes n Gardens untuk setahun) tu dah sampai ke tangan dia tu yang dia terus bagi we all house warming present ni. Memang seronok betul bila dapat hadiah dari diaorang ni sebab tang2 tu jugak we all terus serbu Bunnings, hahaha…..

Tadi pun we all singgah Bunnings lagi to buy compost and some more seedlings. Biji benih yang I beli hari tu I dah semai in a box tapi 2 minggu lagi baru bercambah. I cuma semai 3 lots for each seeds, hopefully bercambah lah semua nya so boleh I transfer ke the vege patch. I kan nak jadi peladang berjaya you! wakakakakaka…

And sedang I gigih menanam the seedlings tadi, sempat gak I suruh The Other Half ambik gambar bini dia tengah tekun menanam :-D. Ye lah kan, kena lah tunjuk gambar, mana lah tau kan, ada pulak orang ingat I upah gardener untuk jaga my vege patch tu kalau tak tunjuk bukti, hehehe. Even The Other Half dah bagi I title “owner of the vege patch”, tak ke gempak! Muahahaha… Macam mana lah I tak dapat that title, I tanam all the plants in it (excluding the silverbeet lah ye).

DSCF8199

Sungguh tekun I menanam bok choi kat sepanjang garisan yang dah ditanda itu, hehehe. Ada sape2 nak sedekah kat I topi pekebun sayur tu tak? Barulah nampak sebijik macam peladang berjaya kan, hahahaha.

DSCF8204

After 1 hour of turning the soil, mixing new compost in it and planting all the seedlings, this is the end product. We have set aside some space untuk tanam biji2 yang I tengah semai tu bila dah bercambah nanti. Tadi I tanam bok choi, green bean dwarf variety and sweet corns kat vege patch tadi. Banyak jugak lah yang we all tanam. I tanam 8 batang pokok sweetcorn, kalau hidup semua tu, Alhamdulillah lah sangat2. Best weh kalau dpt sweetcorn supply from our own garden, hehehe. In 3 months time, I’ll show you the progress ye!

So far, the tomato plants, the chilli plant, lettuce, coriander and the cucumbers yang we all tanam minggu lepas, nampak makin sihat. The tomato plant dah nampak mcm nak keluar bunga which makes me happy :-).

And I also planted rosemary and basil inside pots yang we all letak kat the other corner of the house. Kat rumah lama dulu ada rosemary bushes yang sungguh lah segar nya. I ada ambik cuttings from that old house and just cucuk aje the cuttings dlm tanah kat depan rumah ni. So far, nampak macam nak mati aje all the cuttings, hahahaha. Tu yang I pegi beli a new rosemary plant.

And bila dah sibuk kat garden, masak dinner pun kira tinggal masak frozen stuff aje lah. Meat pies and chips for dinner with sauteed veges.

IMG_5209 

I still haven’t set up my lightbox yet so ambik gambar atas kitchen bench aje lah.

19 comments:

azieazah said...

Wahhh hebat tu nak jadi peladang berjaya di kebun sendiri. Tepukkkk!

Tumpang seronok tengok, dan tak sabar nak tunggu pokok2 tu bercambah dan naik nanti.

Ya la, kalu LG pakai topi besar macam orang betul pegi kebun sayur tu, lagi class youuuu! hehehehe

Madam Sooyaree said...

Wahhh... rajin nya! Respek lah kat LG, teruja pulak nak mula tanam sayur sikit2 :D

Flower said...

Rajin nya mak tani moden. So far I belum lagi start tanam pokok kat rumah baru ni. Usually I mmg tanam sbb nak buat cantik. I mcm you tinggalkan 2 pokok lavender kat rumah lama. Last year masa I baru2 tanam nmpk mcm nak mati je, ni sebelum I pindah, iye2 segar bugar dia hidup. Tp malas nak korek, so tinggal kan aje.

Kak Rose said...

salam LG, dengan title mak tani moden, harap2 we can see the end result yang sangat best... kalau dapat tumpang makan lagilah best....

-ilyannur- said...

kak mmg ada gaya peladang hehe.... kalau dh tumbuh semua tu mmg makan sayur fresh je hari2 kan =)

Sizuka said...

k.min, memang boleh jadi peladang contoh ni. hehehe.. i think i takleh jadi peladang sebab tangan panas. tanam pokok manjang tak hidup.. sedih betul..

Rima said...

I senyum saja bila baca ur entry.. rajin sungguh and while ur semangat sedang berkobar kobar.. better u buat tu semua.. once dah menjadi.. lagi lah berkobar kobar nak tanam yg lain :o)

Bunnings.. i loike that place.. teringat waktu si Sonia langgar a side table kat brisbane hotel.. the kaca table top pecah and my hb terus cabut gi bunnings to look for a table muahaha.. of cos ade yg sama but bec it comes with chairs he decided to just let the hotel knows abt the damage.. we didnt get charged for it tho.. :o)

nur said...

bestnye dapat bercucuk tanam macam tu .kat kl ni saya rumah flat tak jumpa tanah la...waaa... rasa nak balik je kampung teringin nak bercucuk tanam macam LG.

Farra Dhelina said...

senang ..tgl petik je kan..tk yh nk gi mrket cr sayur, segar dr ladang giteww..

HAMSINI said...

Salam Lg, dah pindah umah baru... tahniah. Rajin betul u bercucuk tanam. kat umah saya takde tempat nak bercucuk tanam ....kalau adapun tak sempat....hehehe

roslaini saad said...

Wah..kalau dah mengalir darah Jawa..di tanah orang pun rajin bercucuk tanam....kalau dapat luas lagi tentu boleh buat ladang ni..

missFridaNorm said...

kalau kita berjiran, saya boleh jahitkan satu topi peladang untuk akak... hihihi

saya setuju dengan kata-kata Kak Roslaini Saad kat ataih nuu... saya duk di tingkat patbelas ni2 pun gigih dengan container garden yg hasilnya taklah seberapa, encik suami yg dok larang, kemudian gelak sebab berasa tak yakin dengan hasilnya pun akhirnya pasrah.

Dinas Aldi said...

Err puan peladang jaya, sila langut sikit & pandang ke arah kamera? Kehkehkeh!

Melatie said...

Ini sudah bagusssssss. Kebun dah ada. Why not you start you own 'baja kompos" made from mr wrigley worms. If yr email still the same, I can forward to you the article and the container are imported from Australia. Ai dulu mula-mula geli tapi skang biasa je. So far i have made more than 200 kg.

rennylesa said...

hai kak LG,

this is my very 1st time to drop my comment here..selalunya tumpang baca saja..

tp sy tertariklah dengan kak LG yang suka bertanam....macam ada saja aktiviti kak LG di sana...masak..bertanam..kemas rumah..

Hebat...anyway..ur blog inspire me a lot..soon kalau sy jadi housewife...taulah sy nanti aktiviti2 di masa lapang..:)

NenekPenne said...

kira mcm kalau u suka berkebun, i pun sukalah jugak kan...pentiru kan?? heee..
tapi siyes i suka berkebun
masa kt rumah my ex, i tanam pokok kari, tanam cili walhal tanah cuma sekangkang anak kera jer...

i suka berkebun kecil2an mcm ni...
tapi sekarang i rasa mcm nak racun2 jer pokok kari i yang kat rumah my ex tu... ahaks...

Ayu said...

salam k.min...

uuwwaaa....jelesnya tgk kebun akak.ayu mmg takkan merasa la nak bçucuk tanam ni.tp mana la tau satu hari nnti rezeki ayu nak ada umah bawah kan (i mean umah teres ke),leh la ayu tanam pape yg patut.

kak....nnti klu blk m'sia,bwk la lavender utk ayu eh.hehehe...

lemongrass said...

kak azie,
kena tunggu lama berbulan2 nak dpt hasil tu yg rasa mcm tak sabar aje,hehehe.
I peladang moden, pakai topi feshen baru,hahaha ;-P

Madam Sooyaree,
Orang kat OZ ni ramai yg suka bercucuk tanam. Every Spring aje mesti penuh the gardening centre, tu yg we all pun excited sama :-)

Nora,
Sbb ada vege patch tu yg buat lagi excited nak menanam mcm2. Masa we all kat Adelaide dulu and duduk rumah sendiri, memang tanam mcm2 jugak so kira continuation lah kat sini, hehehe.

Kak Rose,
Salam, Hopefully lah kan, dpt tengok hasil in 3 months time :-)

Ilyannur,
tinggal petik aje kan bila nak masak :-)

Shidah,
Ada jugak pokok yg we all tanam tak menjadi but Matt suka bercucuk tanam ni, tu yg I pun terikut2 sama, hahahaha...

Rima,
Hikhikhik...Jom kita beli shares kat Bunnings :-P. Poor Sonia, sure dia traumatised masa table tu pecah kan but luckily she's ok and the hotel tak charge you guys :-)

Nur,
Masa we all tinggal rumah dulu yg takde tanah sgt, we all tanam everything in pots. Tak dpt tanam banyak benda but dpt lah jugak hasil nya :-)

Farra,
bila nak masak, baru I keluar ke kebun tuk petik. So fresh kan :-)

Hamsini,
Salam. My hubby yg asalnya rajin so I pun terikut2 lah jadi rajin bercucuk tanam ni :-). I suka menuai hasil aje nanti,hehehe

lemongrass said...

Roslaini,
My hubby kalau boleh nak luaskan lagi vege patch tu tapi I suruh dia tunggu tanaman yg ni berbuah n berhasil banyak dulu, baru lah boelh kalau nak extend :-)

Frida,
Actually kan, banyak kan benda yg boleh kita tanam kat pots ni. Sama ada kita nak atau tak aje lah. All herbs boleh tanam kat pots. Chili, kunyit, halia pun I tanam kat pots :-).

Dinas,
Puan peladang berjaya tgh khusyuk menanam you, mana boleh kacau, muahahhaa

Melatie,
we did have our own baja compost at the old house. We are starting a new one at this new house but it will take months to mature, so tu yg still kena beli compost for the time being.

Rennylesa,
thanks for dropping a comment :-).
Activities I tak lah banyak mana, but enough to fill up my blog and day :-).

Net,
Muahahahaha. Kalau I jadi you pun, I rasa akan poison segala tanaman kat rumah ex tu!

Ayu,
Salam. Cubalah nanti tanam 1 pokok chili dlm pot kat balconi tu. Dpt tanam 1 pun, sure you akan rasa best sgt tau! :-). Jangan pulak Ainnur n Faris petik and terus makan cili mentah2 pulak nanti, hehehe