Sunday, 17 October 2010

It’s not sick anymore, yeay!!!

Muahahaha, after so many weeks of being the light man, he’s finally has had enough and fixed my lightbox light for me petang tadi:-D. It didn’t take him that long anyway to fix it (cuma malas aje nak buat, tu yang makan masa sampai sebulan!). And I am finally able to take beautiful pictures of our dinners again (my perasan mode is definitely on :-)). Now, barulah best I nak buat a bigger lightbox kan! Lap you darling!

IMG_5418

Comel aje kan my set for the food photo sessions ;-).

Now, I’ve found a nice spot to put my lightbox without having to move it around and without it being to obvious and tak payah pakai light stand. He just clipped the light onto the book shelf and sangkut the other 2 lights onto the top of the box :-). Tetiba bertambah sayang pulak I kat laki I tu, muahahaha.

And gambar dinner yang I ambik tadi memang jauh beza dengan gambar yang I ambik kat atas bench, hehehe. I guess kalau photographer yg skillful and pro tu, diaorang dah terer, ambik gambar kat mana pun nampak cantik aje. But I ni tersangatlah amateur nya so kena ada lighting semua bagus, baru lah boleh ambik gambar :-).

IMG_5415

Our dinner tadi. We had tandoori chicken, terung masak sambal, poppadom, makan dengan pistachio and raisin pilau. The Little Misses makan chicken kurma.

IMG_5412

For me, lighting is so important to make me feel motivated to take food photos. Baru lah boleh nampak jelas apa yang we all makan every night kan, hehehe.

19 comments:

ibh said...

Heheheheh..ya nampak jelas kak. And the food nampak sgt menyelerakan. Gambo yg akak ambik cantik pa..

Sizuka said...

waaaaaa.... memang menggoda la nasi k.min with the light box finally functional :D

lemongrass said...

Sue,
Hah, baru lah kan boleh nampak segala butir nasi, muahahaha

Shidah,
Sebab Hubby I dah tak larat jadi lighting man, tu yg dia sanggup nak godek2 the light. Kalau tak, adalah agaknya tahun depan baru dia nak fix it!

Missy Nazirah.Z said...

salam k.min

sangat jelas dan membangkitkan selera.. ase mcm nk dinner ngn Kak min jer . .hihihi

iCaLoVeZiE said...

owh.congrats untuk encik lampu. eh, encik suami :D

Dinas Aldi said...

Dulu i selalu wonder camana la org ambik gambar cantik2, nampak terang, jelas gitu. Bila baca entry you yg lepas2 tu, you cerita pasal lightbox, baru la tau, gitu rupanya.

Madam Sooyaree said...

wah, best nye dah dapat light box. yang dinding tu LG pakai board putih ke kain putih?

shiori_LA said...

wah bila dah siap light box terus sayang lelebih...wakakaka

yammy08 said...

shweet. =)

JaSSNaNi said...

haa... dah siap dah light box tu.. syabass.. lepas ni nak amik gambar gaya ape pun dah tak kesah.. sebab dah tak kaco orang.. kan kan.. hehe..

mmmmm.. fikir gak nak wat camtu.. hehehe...

arapink said...

semua masakan kak min masuk kotak ni ye?.....

pantulan cahaya yg jelas...patutlah semua nampak sedap dan cantik :-)

Chik Na said...

sedapnya nampak tandori chicken tu

ComeyBelako said...

sis, kena suruh hubby pi patent lightbox ni. kalu ada orang tiru leh claim royalty ni. hehehe...

mamalisa said...

ler melopong I tgk lightbox you...sungguh teramat rajin makcik blogger ni..ke u mmg kerja dgn advertisement co before?

kagum..kagum..kagum..

Ayu said...

finally...hehehe...lps ni mkin meleleh2 la air liur kami menyaksikan gmbr2 foods akak.isk...tu yg tak tahan tu.

td ayu jejln ke 1 art blog ni.dia tunjuk lightbox dia...comel je.

Flower said...

Sorry terlambat nak comment.

Next time my anak2 masuk high school, boleh lah I bertanya2 n mintak nasihat ngan you kan.

Unaizah said...

Memang berbeza gambar all the food. Nampak lagi menggoda n menyelerakan now.... Tiba-tiba rasa lapar lak hihihi.

lemongrass said...

Nazirah,
I pun tadi tetiba rasa sgt jelas melihat gambar dinner tu, hehehe

Ica,
En suami tu, sampai sekarang asik suruh I puji keterer an dia meng fix lampu! Nyampah! hehehe

Dinas,
orang lain tu ada lights yg high power pastu mcm2 alat. I ni cukuplah ada lightbox, hehehe

Sooyaree,
I pakai both, really light kain putih on the sides and top and cardboard at the back :-)

Shiori,
mestilah you, muahahhaa

Yammy,
:-)

Nani,
tu lah nya, sekarang ni tak payah susah payah suruh diaorang pegang lampu bagai. Daiorang makan dinner, I tertonggeng2 ambik gamabr lagi, hehehe

Ara,
Ha'ah, kalau ambik gamabr waktu malam or lighting tak bagus :-)

Chik Na,
Sebab lighting bagus, terus nampak sedap tandoori chicken tu kan ;-)

CB,
I pun tiru idea orang lain buat light box ni, hehehe

Mamalisa,
I tak pernah kerja dgn advertisement co, hehehe. I buat lightbox ni sbb I slalu ambik gambar dinner aje which is bila dah gelap. So tu yg kena lighting bagus baru nampak cantik gambar semua :-)

Ayu,
Kalau setakat utk food and small arts, memang kena comel2 aje lah lightbox nya, hehehe. I ingat nak buat a bigger one tapi malas lah pulaknya :-)

Nora,
boleh aje, hehehe

Unaizah,
Memang beza kan bila ada lampu dgn takde lampu ni :-)

Asma said...

boleh tiru la lepas ni kak..selama ni susah betul nak amik gambar foods.. berpeluh2..sampai sejukla makanan semeua..=)