Monday, 4 October 2010

I hate Vodafone mobile broadband

So sorry that I haven’t been answering your comments for the past few days. Ini pun I buat entry n save and akan publish only bila line free again. Menyampah tahap gaban I dah dgn our Vodafone mobile broadband ni. Kalau we all online pagi2 buta pukul 6.30 tu, cantik aje the line but bila dah siang sikit, hampeh tahap tak boleh belah tu! Asik hilang aje line. Bilalah nak dapat iinet connection again, I am so lost without the net :-((…. Not just the net that we don’t have, we haven’t got a house phone either sebab it’s connected to the iinet. Nsib baik lah dah zaman ada mobile phone kan so tak lah uncontactable langsung2. So, sekarang ni memang I jarang dah lah lepak depan pc which is a good thing lah kan in way, hehehe.

Tu yg pagi tadi since tak dapat lepak depan pc, I spent 2 hours + menggosok baju! First time ever I spent that long with the iron you, muahahahaha. Quality and quantity time gitu! The longest yang I usually spent with the iron is about 1 jam, itu pun dah terasa melepek aje. Memang kira habis segala unironed baju and pants I gosok tadi (nasib baik I tak sampai tahap nak gosok underwear and bedsheets lagi tadi, kwangkwangkwang.) Nak gi berkebun, dah takde benda yang nak ditanam sebab tak pergi lagi ke Bunnings to buy seeds. Tinggal nak water the seedlings aje lah tadi and 10 minit dah siap, hehehe. Oh ye, we are so happy sebab one of the cabbage pods dah nampak tunas2 keluar. Miss 6 pun sangat lah happy sebab dia yang tanam the cabbage seeds tu :-D.

We’ve set aside an area for me to tanam herbs in pots and now I’m listing down all the herbs that I would like to plant and use. So far I rasa I nak tanam chives, sage, dill, flat leaf parsley, purple basil, thai basil, mint and lemon balm. I dah tanam rosemary, geen basil, daun kesum and coriander. Apa lagi herbs ye yang best untuk di tanam and selalu di guna?

Ini our dinner tonite and once our herb ‘garden’ dah established (hopefully in a few months time), boleh lah bila I ambik gambar our dinners, I selitkan some fresh herbs as garnish on it kan, hehehe. Tak lah bare aje our dinners nanti. And once I dah beli nice vases from IKEA, bolehlah I selitkan sekuntuk dua bunga ros kat sebelah pinggan tu nanti kan. Which means, kenalah I buat a bigger lightbox macam ni! :-D.

IMG_5216

Sausage, sweetcorn and sauteed potatoes with veges.

Yang tanya I about the roses around the house ni. We definitely did not plant them. Our green thumbs did not extend to roses, hikhikhik. I phobia dengan roses ni, I like them but tersangat takut nak tanam and take care of them, hehehe. We only ‘inherited’ the rose bushes from the previous owner of the house. Kat OZ ni, kalau you all beli rumah yang dah pernah diduduki, everything in and outside the house that are already fixed to the house will be included in the price of the house. Ini termasuk curtains, blinds, oven, stovetops, dishwasher (kalau ada), kitchen cabinets. Kalau kat luar rumah pulak, all the trees and plants that are in the ground will normally be left for the next owner to inherit. Kalau yang dalam pots memang the previous owner will angkut with them lah. Tu yang we all dapat all these flowering rose bushes because the previous owners love roses so much so tu yang kat depan rumah we all penuh pokok roses, hehehehe. And we also ‘inherited’ the apple tree, plum tree and nectarine tree at the back :-). And kat rumah ni dah tersedia ada 2 sheds and a big rainwater tank so we don’t have to fork out some more money to buy them. We love the rainwater tank sebab we’ve been using the collected rain water to siram all our tanaman so kiranya we are saving water kan. Dah lah OZ ni memang a very dry continent and last Winter, Perth has had its second driest Winter ever recorded so any water saving measure is good for the land lah kan :-). All the rain pergi kat Melbourne, Brisbane and Sydney sampai flooded teruk2 but Perth dan berbulan tak hujan.

16 comments:

Ayu Safieza said...

waaa........kak LG, first time I met org yg duk paling lama mengiron....:) he3..takper....masa yang berkualiti tu.....tak sabau nak nengok itu kubisss numbuh tau..petua org tua2 dulu, kalu nak bagi tanah itu sejuk and nyubur jer...masak siram ngan air beras....iyo ko? Itu tak tau....tapi my grands selalu wat tu.......scientifically I can't prove la...tapi physically, pokok2 yg dia org tanam...nyubur bangatttt!!

Dinas Aldi said...

huih lama sakan tu iron baju! kiranya memang a blessing in disguise la connection iinet tu takda lagi, hehehe. but it's not good for us kalau lama2 sangat takda lagi connection tu. nak kena rotan iinet tuh!

an15 said...

i`m using Virgin broadband,sebab our bigpond x cukup nak cover nafsu internet 4 org budak dlm rumah ni. Virgin ye coverage bagus, selamba je online from Rottnest hari tu. But again, prepaid mahal gile compared to postpaid. Menci tul!

Shue said...

LG,
tak tanam kunyit & halia? hehe huish! tak sabar nak tgk gambar sayur2an plak neh. Daripada list tu, dah mcm boleh bukak table kat pasar tani. good luck!

Shue

arapink said...

hai kak min...

bila lah ara nak rajin mcm kak min nak post entry setiap hari...huhuhu....

buka blog sempat tapi nak menaip tu yg takde cerite. buka blog sebab nak jengah blog kak min :-)

pasni kak min leh jd pekebun berjaya lah...tapi ara sgt jeles tgk ur roses :-) semua cantik2...pakej ye, rumah baru + siap pokok rose....best sgt...hehehhe

akeem said...

angah,tanam pokok stevia..bole buat gula sendri.semulajadi lak tu..dah jimat duit tak beli gula..cuba la search stevia..hehehe

JaSSNaNi said...

Salam.. :)
kat KL ni pun lebih kurang gak.. line problem.. kalau nak watch TV program kena awal2 pagi.. tapi kalau dah masuk time ofis hour tu.. asyik buffering.. and buffering again.. kalau nak online YM lak.. mmg sewel sket.. tetiba tengah dok bercakap tu.. boleh ilang.. abis berjela kita menulis.. padahal org sana tak nampak ape yg tulis.. hahahaha.. selalu jadi camni.. problem tahap gaban lawan kastria baja hitam.. :) :) hahahaha..

haaa... bagossss dah naik tunas pokok kubis tu.. waaahhhh nanti leh u amik gambar.. nak tengok gak ye... :) u tanam.. kita tengok perkembangan nye.. :) sama2 share.. hehehehehe.. :) muahahaha

Liasari said...

thyme! add thyme, oregano, marjoram entah apa2 lagi to ur herbs garden... hehe

{f a r a h} said...

I used to use optus broadband. Laju gak, x Kira day or nite. Jeleznye tgk umah akak dh Ada landscape cantik2. Unlike ime sbb bli umah baru, kenalah melawakn sendri...nk kena beli rumput lg...argh, byk nye duit nk kena kuar ni

ComeyBelako said...

kih kih kih...ingatkan dah publish gambo sayur semalam dah tumbuh besaq panjang dah. kezut ambo.

ibh said...

Uish!..laman ya nya iron baju..Kalau sue..tak da la..
Hari ni tak da gambo pekebun yg berjaya lg ker..ekekkekekkee

Ayu said...

huhu...cayala! 2jam iron baju tu.ayu pun tokleh nak challange.hahaha...sbb klu 2jam tu,juz 3-4psg je yg sempat ayu iron kot coz ayu klu dah iron...mmg cerewet skit nak2 uniform hb.kain dia tebal so take time la nak licin.selagi tak licin,selagi tu ayu tonyoh dgn iron.tu yg tak suka iron baju keje dia.hahaha...

Flower said...

You should try to install semua tu sebelum you masuk. Internet n telephone kat sini mmg payah. Byk mcm songeh. Tu sbb sebelum masuk rumah, hb I dah siap contact n buat appointment (if needed) dgn dioarg ni.

MamaTiaMia said...

hi lg,wahhh seronok menanam yer..you pun peladang high class ni,nanti taruk sekuntum bunga and net kat topi...truely gardening sangat seronok,i suka sangat kalau tengok bawang tumbuh pun cuma kat mesia weather perlu banyak kesabaran nak buat activity ni.i pun suka sangat lah pergi nursery,so banyak benda nak beli,beli perennial flowers tanam kat flower bed cantik kan,husband i selalu bising why nak beli bunga boleh hidup 3 atau 6 bulan jer, i cakap tu lah namanya perennial.internet semua lah sama,maxis pun sakit jugak.re: the girls lah seronok lebih lg, i asal kampung dah lah biasa dulu2 cuma tengok kambing omputeh seronok:)

lemongrass said...

Ayu,
I pun terkejut beruk semalam tengok jam kat dinding kata I dah ironed for 2 hours! Patut rasa mcm dah nak patah pinggang masa tu, hehehe..
My Mak pun ada bagi petua air beras tu and memang gumuk2 pokoknya kan! :-)

Dinas,
I think itu lah first n last I ironed 2 jam tu! Tak pernah2 dibuat orang, hehehe...

Anis,
We all dulu kan ambik Bigpond jugak for so many years but lagi mahal dr everyone else kan! Pastu tak banyak freebie pulak tu. Tu yg sekarang tukar iinet which is ok so far cuma kdg2 lembab nak connect mcm ni lah!

Shue,
I dah tanam kunyit and halia fr the old house lagi :-). Pokok kunyit ada 1 pot but Winter hari tu dia hibernate. Halia pulak ada dlm 2 pots and another one I tanam kat vege patch haritu.
I pun tak sabar nak tengok dia membesar :-).

Ara,
sejak bertunang ni, rasa malas ye nak update blog? hehehe. Sure asik ingat benda lain aje kan ;-P.
Memang ada best and tak best jugak lah bila beli rumah orang ni sbb kena terima all the not so nice bits as well :-).

Akeem,
Hari tu tak silap ada jumpa pokok tu kat nursery. Nanti nak cari balik lah. Lepas ni slim lah Bg Matt ye sbb tak makan gula lagi, hahaha

Nani,
Salam. I kalau balik M'sia memang rasa malas sgt2 nak update blog sebab itu lah. Rasa kesabaran kita diuji taham gaban kesatria baja hitam tu lah kan, muahahaha....

Lia,
That's a good idea. I pun haritu teringat jugak nak tanam thyme. So cukuplah the quartet parsley, sage, rosemary and thyme kan :-).

Farah,
Kalau beli rumah baru, boleh pilih design and boleh nak adjust each room kan. Beli rumah orang ni, dah dpt landscape and plants but kena accept the layout lah :-).

CB,
I tak bubuh steroids kat my plants, tu yg tak cepat tumbesaran nya, hehehe

Sue,
Kalau I pun, takdelah nak iron lama mcm tu. Tapi disebabkan keboringan tahap gaban, tu yg iron baju sampai 2 jam! hikhikhik

Ayu,
Tu yg I beli baju n pants my hubby semua jenis cotton yg senang nak iron :-). Adalah 2 helai baju dia yg susah nak iron, memang geram aje I tengok, hehehe.

Nora,
We did contact iinet and made arrangement semua before we all pindah but since the previous owner still ada kat situ lagi kan so they can't do things until we have definitely moved in.

MamaTiaMia,
It's fun kan pergi nursery ni, rasa nak beli everything :-). I pun mcm your hubby rasa mcm rugi aje beli perennial flowers ni sbb tak lama hidup, hehehe.

lemongrass said...
This comment has been removed by the author.