Friday, 15 October 2010

My short, malas, takde mood update

I think I’ve been bitten by the gardening bug. Masa duk kat rumah lama dulu, I wasn’t that interested (I was enthused but not that enthused, hehehe), maybe sebab takde tanah nak menanam and kena tanam in pots aje semua. Or maybe sebab The Other Half used to be the one who planted everything and I tinggal petik aje, tu yang tak kisah sangat kot.

But sekarang ni since I yang kena shop for potting mix n seeds n seedlings n pots, fill up all the pots and dig up the soil,  tu yang tetiba rasa macam seronok sangat2 pulaknya, hehehe. But I don’t think I have green thumbs like The Other Half sebab macam tak nak hidup aje some of the plants I planted :-(. Oh well, like The Other Half said, we try and learn. Kalau hidup, Alhamdulillah, kalau tak hidup, doesn’t matter, cuba lagi sehingga berjaya kan, hehehe.

And since I dah kena gigit dengan gardening bug ni, I ajak The Other Half bangun pagi2 esok sambung gardening before we have to go shopping and painting. Terus dia pandang I and said, “weekend is when I get to sleep in. I want to sleep in, please!” Hikhikhik… Adalah gamaknya esok pagi, bini dia kena berkebun sorang2 sebab yang lain semua masih tidur lagi. Takpe, takpe, nanti kalau dah dapat hasil, you all pandang aje lah bila I makan nanti yek! Muahahaha ;-P.

I better go to bed now kalau nak bangun pagi2 esok nak berkebun. Entah2 I berkebun dalam mimpi aje kot esok pagi sebab lagi best bergelumang dgn selimut dr bergelumang dgn tanah! Wehehehehe….

Our dinner tonite yang sungguh sempoi sebab The Little Misses have swimming lessons on Friday evening so bila balik from swimming, everyone is hungry and tired. I had to precook dinner or make something really fast which is pasta lah.

I made angel hair pasta with smoked sausages, cherry tomatoes, broccoli and feta.

IMG_5396

IMG_5401

Sempoi kan western food ni :-).

7 comments:

alinac lover said...

nyum2..besh juga tu~

Sizuka said...

sian hubby k.min. sure nangis dia hari2 kena jadi buruh kasar kat garden.. hehehe. cakap kat dia, he has another choice now. hari tu kitchen table, now garden pulak.. hahahha.. shhh... jgn translate ye :D

I made the swedish meatballs kelmarin. Sampai hari ni teringat2..

Taufik MY said...

huhu.. chayok kak min!... hihihihi.. jgn lupe pasang penaung kalo cuaca t'lalu panas nanti anak2 pokok tu stress.. hihihihi

Dinas Aldi said...

oooohhh walaupun sempoi, tetap nampak menyelerakan dinner ituuuu

Liasari said...

i was bitten by the same bug when we first moved in to our new hse. but then after a while i dah tak hirau sgt kat 'ternakan' i tu. rumput panjang dah x yah tebas coz mbsa rajin tolong trim. pokok dah naik kuning sbb kempunankan sentuhan jari i yg sejuk sgt lah kononnya ni :-)
tp i dah plan for the next coming weekend i nak shower all my love utk ternakan2 i, maybe tambah potted plant coz tanah i sekangkang kucing je - kangkang kera lebar lah juga heee

lemongrass said...

Alina,
Best sbb senang nak masak :-)

Shidah,
Dia tak larat sbb weekend aje, kena tolong I bercucuk tanam, hikhikhik. But bila dah ada 'kebun' ni memang banyak kerja betul esp weeding, bug spraying, watering. Tu yg rasanya in a few months time, sure terus malas balik ni, hahahaha

Taufik,
tu lah nya, nanti Summer, sure we all kena rajin menyiram pagi petang kan :-)

Dinas,
I ni kan suka masak pasta esp yg sempoi giler mcm ni. Senang kerja I! :-)

Lia,
We all kat sini pulak, bila Winter aje memang terbiar aje most of the plants sbb sejuk kan. And tu yg terus jadi malas aje nak bercucuk tanam. Masa Spring n Summer ni, memang semangat membuak2, hehehe

ciketon fazya said...

kami berdua pun selalu makan pasta sebab isterinya {iaitu saya :p } selalu nak masak yang cepat je..

luckily suaminya makan aje..

western food senang sbb tak banyak kali masak.. lauk melayu kena kesungguhan masak byk lauk..hehe