Thursday, 25 November 2010

T for Thursday, P for Panda

Baju panda Miss 7 dah siap. Tapi I tak buat suit, cuma buat baju aje and then pakai dengan black trackpants. But I buat memang rustic sungguh, takde kisah langsung jahitan tak lurus or kemas sangat. Nak pakai sekali tu aje kan so tak payah lah buat dengan teliti habis Smile (nampak sangat malas nya kan, hehehe).

I bought this material untuk baju panda tu yang a bit fluffy and fuzzy. So, kalau ada sape2 yang nak pegang ‘badan’ dia esok, dapatlah rasa ala2 fur, hikhikhik….

IMG_6250 

I know still tak nampak macam panda lagi but hopefully bila Miss 7 pakai esok, adalah nampak ala2 panda Smile.

Siap ada hood for the head and 2 round black cardboards I lekatkan kat hood tu untuk the ears. Nasib baik I jumpa this craft glue yang dah bertahun2 and dah nearly keras untuk lekatkan cardboard tu on the hood. Esok tinggal paint her face white and black around the eyes and nose.

Untuk Miss 11 pulak, I pi gunting gunting her old leggings so barulah nampak punk rocker with torn pants kan Smile. I also bought a pink coloured hair spray and hair gel so bolehlah buat rambut dia ala2 Cindy Lauper, hahahaha. I have to selongkar my bathroom cabinet to search for my kohl eyeliner. I’m not a make-up person so memang kena selongkar cari baru jumpa kot. Sponge make-up pun I takde so I kena beli 1 esok untuk put the face paint on.

Malam ni I buat prawn kuey teow goreng guna dried rice noodles, tu yang halus2 aje kuey teow nya.

IMG_6243

And then ini pulak pokok zucchini we all yang dah berbuah. Bunga zucchini ni boleh makan jugak. Selalunya orang buat stuffed zucchini flowers and then goreng.

IMG_6232

IMG_6234

Zucchini ni keluarga marrow macam timun tu but you normally cook it first before eating it. I selalu sautee the zucchini with garlic and olive oil.

Ada jugak orang buat zucchini chocolate cake. They grate the raw zucchini and letak dlm choc cake, macam kita grate raw carrot lah. It doesn’t taste bad but I tak suka sangat sebab I like my chocolate cake pure and sinful filled with chocolate and cocoa, not full of vegetable!

22 comments:

akiratoriza said...

salam..
wah tak sabar nk tunggu esok...

nur easy said...

cemana la rupanya panda tu nanti ya..;)

Flower said...

Jgn lupa tempek gmbr ye. Rajin you buatkan baju n cap panda. Kalau I, dah lah jahit pun tak panda, alamatnya tak jd lah semua.

azieazah said...

Heee tak sabar nak peluk dan gomol budak Panda tu esok...!

jaga diaaaa...

EviL WiTcH said...

bler little miss 8 nk pkai that c0stume...seyesly xsabar nk tgk...msti c0mel...ulala mama mia...

Oyis said...

owh ingtkan zucchini tu mmg cucumber tp rupanya lain eh. bila wiki2 baru tahu zucchini tu sama cam benda alah courgette yg dipanggil kat sini

T said...

don't forget to put the picture of the panda tomorrow :-)

as for zucchini, my favorite way to eat it is breaded and fried/oven-fried and eat it with marinara sauce. You should give that a try. It's so good. Well... anything fried is so good :-P

kak ina kl (1) said...

oo tak sangka gak kamu punya bakat terpendam boleh jahit baju panda tu..tahniah yer tentu little misses tu happy dan bangga dengan kamu.

nak suruh imran jadi penpals dia imran cuma pandai broken english..teringat masa dia speaking dgn anak-anak kamu dulu..

terima kasih yer lg sbb sokong akak pasal kes mak enon tu.

ibh said...

Jgn lupa up gambo mereka nanti ya..nak tgk mereka pakai pakaian hasil kreativiti mummy mereka..heee

Anna Da Lady said...

saya pun tak sabar tunggu esok...hehe...agak2 jadi tak juru make up ni ye? :)
Kak LG, zucchini ni rasa dia sama ngan ape ye kat mesia ni?

Mamamya said...

wahhh...x sabarnya nak tunggu miss 7 pakai baju panda tue.....sure cute kan.... :)

kucingorengemok said...

cool! can't wait to see miss panda 7!

Ayu said...

huhu....excited lak nak tgk si panda cute tu.tak lupa gak si minah rockers tu.hehehe....

kak...make up la alya ala2 citer cartoon JEM.huhu...suka sgt tgk citer tu dolu2

NenekPenne said...

kalau tengok jamie oliver masak, dia celup bunga zucchini tu dalam battered tepung and then goreng ala2 makanan jepun..alah...lupa pulak namanya... time ni lah lupa... haaa tempura!!!!...

for me zucchini tu i makan buat ulam dgn budu..ha haha...

ayang said...

Tak sabar nak tengok how professional the make up artis tu esk. Adakah P for Panda??? PR for Punk Rockers.??? Kita tunggu esk..
emm... berapa bintang le agaknya ayang nak bagi esk eek...

Dinas Aldi said...

Memang menunggu2 Miss 7 jadi panda jadian mesok, mesti sangat comel!

Haa, I like my chocolate cake pure & sinful too, wihkihkihkih!

PUTUBAMBU said...

kreatif..kreatif...!

tak sabar nak tgk rupa miss 7 nanti

lemongrass said...

Akira,
Hikhikhik...bangun pagi tadi, Miss 7 dah sibuk menerai baju pandanya and terus memuji2 Mummy dia, hahaha

Nur easy,
I harap adalah jugak rupa panda walaupun sipi2,hehe

Nora,
I try jugak mencari hooded baju yg tak mahal, tapi takde, so tu yang nak tak nak, kenalah menjahit. nasib baik I boleh juga jahit ni,hehehe

Kak Azie,
Dah lah dia pun chubby ala2 panda jugak,hahaha

Evil Witch,
dance function dia petang ni so balik dr school nanti, terus siap2 pakai lah :-)

Oyis,
Courgette tu rasanya Amricans guna but kat OZ ni we all panggil zucchini :-).

T,
Ooh Yummm! That sounds wonderful! Like you said, anything breaded and fried memang sedap, hehehe.

Kak Ina,
takde bakat terpendam sebenarnya, cuba bila terpaksa, baru naik bakat sikit2,hehehe.
Suruh aje Imran jadi penpal, takpe kalau tulis sebaris dua :-).
Dah lega sikit ke perasaan Kak Ina?

Sue,
hahaha....kalau takde rupa panda pun, you mesti kata ada tau!

Anna,
I ni kan, mekap diri sendiri pun tak lepas lagi, tak tau lah mcm mana nak mekapkan si Panda tu nanti, hahahaha.
Maybe rasa zucchini tu ada sikit2 terung bila dah masak lembik tu. Cuma kulit aje macam timun.

Mamamya,
Pagi tadi dia dah cuba and dia suka sgt2, I guess ok lah tu kan, hehehe.

KOG,
I pun tak sabar nak tengok Miss 7 bertukar jadi panda nanti :-D

Ayu,
I pun dulu suka sgt2 tengok Jem tu walaupun masa tu dah agak tua, hehehe.
Kena google image jem lah mcm ni!

Net,
Memang, kat sini pun diaorang buat mcm tu. Pastu, ada yg siap isi filling lagi dlm bunga tu sebelum celup dlm batter n goreng.
Nasib baik I tak makan budu, hikhikhik

Ayang,
Hahahaha...muka I sendiri pun I tak pandai make up you! I cuma reti letak gincu aje, hehehe. Nasib baik lah nak make up panda ni tak susah, cuma black n white aje :-).

Dinas,
Kalau tak comel pun, kena angguk kaat comel tau! hahahaha.
Ye lah kan, dah namanya makan choc cake, kalau tak sinful n full of choc, baik I makan lempeng aje macam tu, hehehehe

lemongrass said...

Putu,
hehehe...Malu I kalau tak jadi ;-)

Zaitun said...

Macam mana agaknya rupa miss 11 dan miss 7 nanti,kak Zai tak sabar nak tengok ni.

Me said...

really adore u..sanggup buat mcm2 utk ur doter..mcm mane la i nti..haihhh

lemongrass said...

Kak Zai,
hehehe...dah tayang dah, harap adalah sipi2 rupa panda n punk rocker tu ;-)

Me,
Kadang2 aje bila I ada masa and I know I can do it, baru I buat :-)