Saturday, 6 November 2010

Stories about them

I don’t know what I’ve eaten or touched but suddenly my face is so itchy! And now dah timbul bintik2 merah on my cheeks and chin and around my eyes and my neck. Nasib baik lah kat rumah ni memang sentiasa ada antihistamine for my hayfever, so dengan segeranya lah I menelan ubat.

I ni samalah macam Miss 7, we react to so many different things. Kadang2 we can find out what the cause is but selalunya memang tak tau lah. Doesn’t matter, you live and learn I guess, hehehe.

Tadi I tolong my parents pack up some of the stuff that they’ve bought to take back to M’sia (balik lama lagi tapi dah pack 2 kotak barang2, camner tu? hehehe). My Mak kata, barang2 dia tak banyak tapi barang2 nak bagi orang yang berkotak2. I said to her, “Now you know how I feel like everytime I balik M’sia!” Sampai pening kadang2 memikirkan macam mana nak sumbat everything without pushing the weight limit, hehehe.

I said to my Mak, “kalau takde weight limit on the luggage, memang I akan beli everything yang I berkenan untuk dibagi ke semua orang yang I jumpa.” (setiap orang I nak belikan Corelle kalau boleh! Muahahaha) My Mak cakap, “Betul tu, bukan Mak tak nak belikan sebab takde duit. Duit ada lagi tapi luggage allowance yang tak bagi Mak belanja lebih2!

Yo lah tu Mak! Hikhikhikhik…… Kalau I ajak shopping minggu depan ni, sure dia nak ikut aje Open-mouthed smile. Hati kata mahu, luggage kata nehi nehi. Nampak gayanya I kena call AirAsia lah before their flight to buy more luggage allowance kan, hahahaha.

Malam ni we all dinner sate goreng masak on the BBQ plate. The Other Half yang masak, hehehe. We all makan sate goreng dengan nasi goreng and meehoon goreng.

IMG_5857

IMG_5859

I buat sate ayam and sate beef. Buat banyak2 so esok tak payah masak lunch, hehehe.

Abah I kata he has lost some weight duduk rumah I while Mak I pulak cakap, she has gained weight duduk kat rumah I ni. Apasal lah agaknya ye?

Agaknya sebab I slalu bagi Abah I lunched dengan sandwiches aje kot, not nasi and malam baru jumpa nasi. Ye lah, kalau dah sehari suntuk keluar rumah, kadang2 tak sempat masak nasi for lunch so I buatkan sandwich aje lah. Tu yg made him lose weight kot Winking smile. But sandwich on really good multigrain bread yang makan 2 keping dah kenyang sampai pukul 6, hehehe.

Mak I pulak sebab mengunyah aje kat rumah ni sebab kat rumah I banyak ‘jajan’ in the form of nuts and I pulak selalu buat sweet buns. Tu yang agaknya badan dia terus naik, hehehe.

I pulak lost some weight masa ada guests ramai2 last week sebab was busy the whole day and tak sempat nak makan apa2 or snacking kadang2 until late afternoon. Pastu tak cukup tidur pulak tu. But now, dah relaxed sikit and mood makan dah datang balik, I’ve gained back the weight I’ve lost. Cittt!!!!

15 comments:

lili said...

Salam LG,

I ingat lagi what my friend said when we first found your blog ie more than one year ago; dia kata, "kalau I duduk dengan derang ni (you n ur familylah tu! hikhik!) harus I kurus kering...maklumlah, dah tekak makan nasi jer I ni!" :))

- emily

lili said...

.... as for me, kalau you masak hari2 western food kat I, masyukkk aje! Maka, tak slimlah lagi kak emily! Muahaha))

Qaseh Lina said...

Kak saya suka resepi akak di sini..thakzz yaa

Sizuka said...

k.myn, maknanya, kalau nak kuruskan badan, kena ada guests kat rumah la kan? so next year i nak berkampung kat rumah u selama sebulan yek? hahahha.. just kidding! :P

which is cheaper, hantar barang guna post laut or beli luggage allowance from airasia? my SIL hari tu gi US for 1 mth, dia shipped semua barang balik msia. dia cakap cheaper.

take care k.myn, hope ur itchiness (eh! kalau translate jadi kegatalan, that sounds really bad.. hahahaha) will go away. i think i'll write in malay "jaga diri k.myn, harapnya kegatalan k.myn akan hilang".. hahahhaha.. kan dah kata. but kalau kegatalan hilang, ur dearest hubby sure sedih. *wink*..

ps : sorry.. terpanjang pulak! :D

blu4sky said...

alahai sian your dad... hehehe..dah perut biasa jumpa nasi klu tak makan nasi tak kenyang walaupun mkn multigrain bread..
mcm my dad lah..mesti nak nasi..klu keluar jejln.klu tak lunch nasi...balik rumah sure kitorang kena masak nasi siap ngan lauk pauk..complete set..

azieazah said...

LG, your mum manyak banyak sebab hati gumbira bahagia dapat jumpa anak-menantu-cucu... Seronok ler tuu.

U pulak bukan tak seronok, tapi terlampau seronok sampai tak terasa lapar pun...

hehehehe itulah simboliknya kasih sayang, sampai perut pun pandai berkompromi.

azieazah said...

EMILY & LILY...

kalu nak slim, boleh lah request nak dok rumah LG. Soh dia buat home stay plak...

pastu tu U all balik, giliran Kak Azie pulak pegi...

hehehehehehe..

NoRa said...

kita suka ler dok situ..boleh kurus n sihat lagi jelita...

Chibi Maruko said...

kali pertama balik dulu bawak 8 kotak corelle, makcik emak adik beradik sorang satulah.. kali ni bawak 2 aje, tuk sapa yang tak dapat dulu... dan kompem kena bayar extra baggages nanti :)

ComeyBelako said...

hubby masak lagi while mertua ada....menantu soleh gitu.

A~ said...

tu la kan. rasa nak angkut set corelle tu banyak2 ke m'sia tapi luggage tak mengizinkan. hari tu balik bwk berset2 seb baik cukup2 makan je muatan tu. balik raya tak bwk menda, just corelle saja. balik aussie balik, luggage kosong tu penuh balik dgn barang shopping from kL. heheheh.
harga corelle kat m'sia merepek2 kan?

ibh said...

Hahhahaha..silap2 mak akak bleh tak mo balik mesia dah..Duk dgn akak dia happy bleh shopping hari2.
Tak dapat kim corelle ler mcm ni..luggage dah over..ekekkekekekeke

lemongrass said...

Kak Emily,
sure muka kawan you tu terkulat2 aje kan kalau dtg rumah I and kena 'paksa' makan western food hari2 while your muka pulak sure berseri2, hehehe.

Qaseh Lina,
sama2 kasih :-). Thanks ye sbb sudi singgah sini :-).

Shidah,
Kalau you berkampung kat rumah I, alamatlah, kita sama2 gemuk sbb berlumba2 masak hari2, muahahaha.
Kat Perth takde perkhidmatan shipping laut thru Aust Post sbb dekat sgt jaraknya to M'sia. Klu nak book kontena, boleh guna laut tp nak sumbat dgn apa kontena tu nanti, hehehe.
Unless you nak order corelle beribu2 kotak, muahahaha.

Blu4sky,
My Dad jenis yg kena makan nasi sehari sekali tp dia suka makan nasi waktu lunch instead of masa dinner. Tu yg klu lunch sandwich aje, perut dia heran lah sekejap, hehehe

Kak Azie,
My Mak seronok sbb on holidays kan so tu yg makan seronok aje :-). My Dad pulak memang jenis yg tak suka sgt berjalan2 tu yg kurus, ehhehe.
Kalau you dtg sini, sure sedih sbb tak jumpa nasi seminggu ;-).

Nora,
Kalau duduk sini hari2 makan kentang goreng, gemuk jugak nanti, hehehe.

Chibi,
Wah, best nya jadi adik beradik you, dpt corelle sorang satu, hehehe. But memang harga Corelle kat M'sia tu sungguh lah tak munasabah nya kan, mencekik darah!
I tak pernah bawak balik corelle, tapi Tefal pans tu biasalah, hehehe.

CB,
Hubby I masak sbb guna BBQ, so tu yg dia sukarela masak :-).

A~,
tu lah kan, memang harga Corelle kat M'sia sgt2 lah menghairankan betul. But yg lagi i heran, ramai pulak yg mampu beli, hehehe. kalau I, memang tak beli lah :-).
I pun slalunya bila balik M'sia, memang lugagge I penuh dgn pressies and chocs aje. Bila dah keluarkan all the pressies, terus kosong my bags :-).

Sue,
Hikhikhik. Kalau boleh, hari2 dia nak pergi kedai konon2 semata2 nak window shopping aje, hahahaha

ella said...

hi kak mynn, Insya allah next March, i akan ke perth...cuti2 gitu .. Tadi ada sebut Corelle .. mmg murah compared to langkawi ke ? Kat mana yg murah tu ? lagi satu kalau nak beli baking accessories .. kat mana yer? hihi .. dah start nak survey .. tx

lemongrass said...

Ella,
Hi. I tak tau harga corelle kat Langkawi berapa sbb tak pernah pergi situ and tak pernah tau harga corelle kat M'sia so tak bole nak compare :-).
Harga Corelle kat sini masa tgh tak sale, yg square 16 pcs set tu around $89. Kalau set yg bulat lagi murah. Slalu ada kat Big W or K Mart. baking accesories boleh beli kat a lot of places. Klu kat mana2 shopping malls, mesti ada kitchen shops :-)