Thursday, 11 November 2010

Long lost friend

Malam ni our house dapat kunjungan mengejut tetamu dr M’sia yg bercuti ke Perth. Thanks Zahrin, Ros and Nadia for the visit. It was lovely to catch up with you guys Smile.

I dengan Zahrin ni dulu2 (masa zaman muda2 berhingus, hehehe)sekolah satu kelas dari darjah 1 masa kat SK Kg. Kuantan sampai lah ke sekolah menengah Form 4 kat Sek. Sultan Sulaiman Syah. Masa sekolah rendah, ramai jugaklah melayu dalam 1 kelas tu but bila dah masuk ke Form 4 lepas SRP (sape yg perasan muda and tak tau apa itu SRP, it’s the short form for Sijil Rendah Pelajaran!), cuma tinggal we all berdua aje budak melayu kat kelas tu, hehehe. Then I dapat offer masuk MRSM, terus I tinggalkan dia sorang2 kat kelas tu. Tak lama lepas tu, dia pun cabut masuk boarding school and terus takde budak melayu langsung in that class. Tu yang I cakap, most of my friends masa kecik2 dulu memang betul2 1Malaysia, hehehe. My Abah n Mak pun kenal his family and my Abah used to teach him (well, me as well) sejarah masa darjah 5, hikhikhik. Can you imagine, having your Dad as yoru teacher? Memang tak best betul Open-mouthed smile. Kena jadi pelajar mithali all the time! Which was quite hard to do let me tell you! Muahahahaha….

So, kiranya last time we all jumpa face to face was 24 years ago lah. And then berjumpa through FB and finally after 24 years, baru jumpa balik, hehehehe. Terasalah sekejap betapa tuanya we all ni Smile.

But yang segan nya, he reads my blog too so tak bolehlah I nak cerita lebih2 kat sini kan, hikhikhik (acah aje Zahrin Winking smile). And my Abah since dia tau anak dia ni ada blog, siap tunjuk kat people tadi my lightbox tu. Adeh, malu betul, wehehehe.

And since I ni memang penyegan kan, so takde lah tadi I tertonggeng2 ambik gambar the food. But I pun takdelah masak apa2 sangat tadi pun sebab kunjungan mengejut kan. Tak sempatlah nak buat 4 course meal, hehehe.

But I can tayang last night’s dinner Smile.

IMG_5911

We had hot dog and chips aje.

IMG_5913

Letak gherkin and sauteed onion, yum!

And ini pulak some photos of our roses yang tengah berkembang mekar. Pandai the roses tayang their blooms when Abah n Mak I still kat sini. Dapatlah anak dia ni vervangga sekejap perasan terer menanam bunga ros, hehehe.

IMG_5919

IMG_5921

IMG_5923

IMG_5924

It’s been raining quite heavily for the past 2 days, tu yg ada water drops on one of the roses.

20 comments:

azieazah said...

Wahh sungguh best lagi seronok dapat berjumpa kembali kawan sekolah lama setelah berpisah more than 24 years..!

Mesti ada banyak bahan cerita dan bahan lawak nak diusik pada kawan sekolah tu kan? Kutuk kutuk ada tak?

Miss Layaleya said...

bestkan jupe kwn2 lama.. i like!!

sis, roses tu sgt cantik.. jeles ok.. nk gak garden yg ada roses yg kembang2 cmni.. haisshhh.. kna duk kat perth jgk ni.. hehehehe:)

PINATBATE said...

seronoknya jumpa kawan lama..

Cik Gallus Gallus said...

memang susah bile ayah sendiri jd cikgu kite

ayah saya sendiri jadi cikgu saya
so kene sentiase jadi tingkah laku sbb jage imej ayah..susah btul

JaJa'Z said...

uish..ada tamuuuuu rupanya...sama la kak..kat kuantan ni pun dah strat2 hujan jek..sampai kuyup jaja balik kerja td..

akak, kg kuantan tu yg ada kelip2 tu kan? hehhehe

NoRa said...

sukanya dgn all roses tu..

Rashidah Ibrahim said...

Bunga ros yang cantik lagi... hmm, geramnya!

jana said...

Mynn,
arin pergi sana ke,letaklah gambar kalau ada Mynn, dapat jumpa cikgu Maarof lagi,yang kat Malaysia ni pun susah nak jumpa Mynn,last jumpa arin masa dia kahwin dulu,tu pun tak sempat nak becakap dengan dia he he,silap-silap akan jumpa dia balik pun masa anak dia yang perempuan sorang tu kahwin pulak he he,itupun kalau panjang umur lah,dengan you Mynn hari-hari baca your blog macam rasa duduk kat sebelah rumah pulak hari-hari ada cerita dari you:)

Rusniza Mohd Nor said...

wit wiittt...wah tuan kebun dah banyak hasil skrg nampak...heheh..kak raya haji meh r turun sini..smbhyg kt rockingham stat 8.30..ke husband akk x dpt cuti gi

Zaitun said...

24 tahun baru junpa semula tentu banyak cerita yang dikongsikan.
Cantik roses lg,jelesss kak Zai.

Ayu said...

uiks...abah akak cikgu eh? sama la dgn ayu.prnh jd student utk kelas agama masa skolah renday.haiyaa...sungguh tidak syok sbb tokleh nak buat perangai.hahaha...lg satu,utk subject tu result exam mesti bagus,klu tak malu la abah kan.dah dia ajar kita subject tu...skali result anak mcm ampeh.isk...

tp best kan dpt jmpa kwn lama.ayu pun tak sabar nak jmpa kwn ayu yg dah lost contact lps memsg abis spm.bebaru ni dpt jejak dia dgn m'gunakan khidmat fb.gitu gak dgn kwn skolah rendah ayu yg 20 thn t'pisah u!.bagus gak ada fb ni kan...btw roses tu seme cantik2!

AuntieYan said...

Salam Mynn,

Seronok jumpa kawan lama, pa lagi kawan masa- kecik-kecik dulu.

Auntie pun pernah jadi murid arwah ayah Auntie, masa tu Auntie darjah lima. Mak Auntie pulak pernah ajar Auntie masa darjah dua.
Masa kelas mak, best, sebab mak Auntie sangatlah baik. Masa kelas ayah, kena maintain alert, ayah Auntie garanga amat!!! semua murid takuutttt...:-)

Canyiknyaaaaa roses tu, kalau dekat-dekat, harus boleh minta sekuntum dua..;-)

arapink said...

kak min,

ni ara pon tengah ngelupor kuarkan no pin masuk MRSM...maklumlah ara ni kan staf MARA...kehkehe

skrg dah canggih sket MARA, dah tak pakai borang....kak min pon hasil MARA jugak....kekeke

Kak Rose said...

LG, kalau skrin komputer tu leh makan, dah lama ada lobang sbb hot dog tu kak rose dah ngap! soooo tempting!

lemongrass said...

Kak Azie,
sbb kawan skolah tu lelaki, gossip agak kurang sikit lah. Kalau pompuan, maunya tak bereneti bergossip kot, hehehe

layaleya,
memang seronok bila dpt jumpa kawan lama ni esp bila dah berpuluh2 tahun tak jumpa :-).
roses kat rumah ni tgh berkembang cantik, seronok we all tengokk!

Pinatbate,
bila jumpa kawan lama, terus teringat betapa lah mudanya we once were dgn perangai entah apa2, hehehe

Cik Gallus,
memang betul tu, kena jaga tingkah laku sbb tak nak parents kita malu kan :-).

Jaja,
Ha'ah, Kg. Kuantan tu yg ada kelip2 tu tp sampai skrg I tak pernah jejak kaki ke situ, hehehe

Nora,
Roses tu bila tgh berkembang banyak, memang seronok sgt2.

Kak Shidah,
seronok tengok bunga ros berkembang mekar ni :-)

jana,
Ha'ah, Arin dtg sekeluarga ke sini melancong. We all ada borak2 pasal Jana kata yg Jana sorang yg ingat semua nama kawan2 skolah, memang tabik betul :-). Pastu I ckp yg I jumpa Jana last year masa kahwin Akeem.
Dia kata bila dia balik rumah mak dia kat Bukit Badong, memang dia slalu ronda2 Btg Berjuntai mengimbau kenagan lama, hehehe.

Rus,
Sekarang tgh musim exam kat Uni, memang dia tak cuti lah. 8.30 ye start? Pagi giler nak pegi Rockingham, hehehe. InsyaAllah!

Kak Zai,
Memang bnyk cerita tp cerita2 zaman dulu2 lah, hehehe.

Ayu,
kalau buat perangai, memang nak kena cubit lah kan, hehehe. pastu, bila exam, memang pulun study utk subject yg dia ajar tu :-).
I suka FB sbb tu aje lah, jumpa kawan2 sekolah lama2!

AuntieYan,
Salam.
Samalah mcm saya, Mak tak garang tapi Abah garang sgt2 masa mengajar. Semua budak2 takut dgn dia, hehehe.
Roses tu sy dah petik2 letak dlm vase, harum sikit family room sy :-).

Ara,
Masa ni lah tgh busy sgt2 ye sbb baru lepas keluar result UPSR, pastu PMR pulak, hehehe.
Masa I dolu2, memang kena isi borang, post borang, hahaha

Kak Rose,
wehehehe....hot dog yg sgt senang nak dibuat :-)

Unaizah said...

Seronokkan jumpa balik friends yg dah lama tak dengar khabar. FB really helps in connecting people.

My Life My World said...

Saya mengaku, saya tidak muda lagi sebab saya pun ambik Sijil Rendah Pelajaran dan Penilaian Darjah Lima .... LG, I tengok bunga ros U ni rasa nak makan jer, hahahaha terbawak-bawak gambar makanan U kot :)

PUTUBAMBU said...

wahh..jejak kasih ni..

Rini said...

Ooo u x MARA student la yek.
Masa pi study kat overthesea pakai loan MARA ke? Saje nak sibuk, kalu guna loan MARA dah bayaq balik ke? He..he.. he.. (I staff MARA).

lemongrass said...

Unaizah,
I guna FB memang cuma utk jejak kasih aje dgn kawan2 skolah :-).

Kak Acik,
Muahahaha...samalah kita, sudah tua tp masih mengaku muda ;-).

Putubambu,
bila dah tua mcm I ni, barulah betul2 namanya jejak kasih kan, hehehe.

Rini,
I x MRSM, but bukan ex MARA loaner, hahaha...