Wednesday, 17 November 2010

Menu 2 hari raya ;-)

We all kat Perth sambut Raya Haji dua hari sebab ada sesetengah Masjid yang sambut Raya semalam sebab ikut Saudi and ada sesetengah masjid sambut raya hari ni sebab tengok anak bulan. Ada tak agaknya yang solat raya 2 kali? hehehehe. But we all 1 keluarga tak pergi pun solat Raya sebab The Other Half ada conference on both days so takde cuti and I pulak malas nak drive pergi masjid bertiga aje dengan The Little Misses. Dah lah dulu masa Raya Puasa kena beraya kat Masjid bertiga jugak so this Raya I decided tak pergi mana2 pun. The Little Misses pun pergi sekolah aje tadi, hehehe.

Semalam I masak mee kari for dinner ‘sambut’ Raya hari Selasa and hari ni I masak nasi tomato, rendang daging, paru goreng, korma ayam and acar timun untuk ‘sambut’ Raya hari ni. Kenalah masak something special kan sebab bila orang M’sia tanya, “masak apa untuk Raya?” bolehlah I jawab, “Alah masak simple2 aje. Masak nasi tomato, rendang daging, paru goreng, korma ayam and acar aje!” Hahahaha… mengalahkan nak kenduri, punyalah banyak lauk Smile. Padahal yang nak makan nya cuma we all berempat aje, hehehe.

Sebelum I tayang lauk, I nak tayang dulu gambar our produce from our kebun.

IMG_6145

Ini plum yang dah masak. Pokok plum nya besar tapi buahnya cuma 16 biji aje! Maybe sebab we didn’t prune it so all the energy had gone to making more leaves and new branches instead of making flowers and fruits kot. Dah lah berbuah cuma setahun sekali aje, pastu cuma 16 biji, memang sungguh tak patut, hahaha.

But the taste was really really sweet (except kulit dia lah yang memang a bit masam) so tak lah The Other Half rasa nak tebang the pokok Smile.

IMG_6159

Ini pulak our first cucumber. Dapatlah I buat acar guna timun dari kebun tadi, hehehe.

Our ‘raya’ dish malam semalam, mee kari laksa.

IMG_6157

IMG_6154

Our chicken kari laksa. Dah lama betul tak makan ni, last sekali makan masa buat open house masa Raya dulu so kiranya 2 bulan lah tak makan kan Smile.

And ini pulak baru lah betul2 macam lauk pauk raya kan, nasi tomato and the gang (but I think I terbagi nasi tomato tu silap gang kot).

IMG_6162

I tak ambik ayam korma sbb tak cukup pinggan, hikhikhik.

IMG_6167

Dah nak dekat setahun I tak makan paru goreng ni. Nasib baik lah Mak I datang sini, dapatlah I suruh dia masakkan untuk I banyak2. Kalau tak, memang kena tunggu balik M’sia lah baru makan, hehehehe.

22 comments:

Fazlinil Irma said...

salam aidil adha utk kak min sekeluarga.

kat sana ada org sembelih lembu tak?

lemongrass said...

Irma,
salam aidil adha utk you yg jauh di perantauan tu :-).
Kat sini tak boleh sembelih lembu sebarangan, kena buat kat slaughter house sahaja, hygiene and health & safety reasons. Rasanya sama mcm UK kan.

Fazlinil Irma said...

betul. sama mcm sini. raya haji p solat raya ja. pastu balik rumah makan daging yg beli kedai. haha.

tak sama mcm msia. rindu plak nak dgar bunyi suara lembu kena sembelih. ;)

an15 said...

selamat hari raya Kak Min.
I smlm solat raya kat C/Park, tok imam dtg lmbt sebab traffic jam. Panas sgt, so ramai x stay for khutbah pun :)

Td ada org antar daging qurban, heppiiiii :P

lemongrass said...

Irma,
Hehehe... memang betul tu. Orang lain makan daging kurban, kita makan daging beli kat kedai aje :-).

Anis,
Wah, best lah tu dapat daging kurban. Nak masak apa dgn daging tu?
Sape yg solat Raya hari ni kat tgh padang, lagi lah panasnya kan!

hana said...

salam mbakyuu... slamet dino bodho ajii! wahhh ngelat ko kak! ader asst tukang masak! bak ler sepinggan paru utk wong jowo keneh... haha... delok anak2 mu kok ketok gedi kak yo! ayu ayuuu...wong jowo yo peneran ayu! yo dak kak? hihihihi

thatfairlady said...

salam,
bila baca comments posted. baru realize, yang i was grateful, masih berada di malaysia,dapat merasa all those dishes..hehe :)

Sally said...

so dapatlah sorang 4 biji plum tu..hhehe...selamat hari raya LG..tak aci arrr..dah siap ada yg tolong masak paru.hhehhe

lemongrass said...

Hana,
slamat podo2 kito. Aku masak yo sorang2 neng dapur. Assistant ne wes pulang dino senin. Tapi dlm freezer eneng sak kilo paru wes di masak, hehehe.
Wong Jowo yo memang ayu banget. Sumpah, orak nipu! hahahaha

Thatfairlady,
tu lah kan, bila ada kat M'sia, kita tak sedar all those nice dishes yang senang sgt2 nak dapat, hehehe...

Sally,
hahahaha...buat lekat celah gigi aje kan :-).

thatfairlady said...

yeah, bila di Malaysia, semua makanan senang nak dapat,hehe. tadi ada terbaca di satu blog, nak makan crispy roti canai di melbourne, costs us for at least $5 satu..
tapi itu tak menghalang untuk pergi ke luar, jauh perjalanan, luas pengalaman :) just like u :)

My Life My World said...

Salam Aidil Adha untuk Min dan keluarga. U memang suka masak. Dalam berempat tu pun makanan nyer sungguh best. Kalau I ler, mahu makan kedai jer kut, dah ler jauh kat tempat orang. Tabik Spring lah kat U :)

rainoserez said...

selamat hari raya, cik kak :)
sdp betul mknan! sib baik tu kat perth, kalau kat malaysia ni, maunya berkilo2 laa tambah kat perut i nih, heee..

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Selamat Aidil Adha. At least ada juga lauk2 Raya. I memang mungkin tahun depan baru celebrate betul kut. Tahun ni dua2 Raya kena kerja. Balik lambat pulak tu. Nasib baik malam semalam ada kakak tu bagi tapaw masi dagang dengan gulai. Hua....! :-(

AuntieYan said...

Salam Min,

Rajin betul Min memasak ye??
Auntie pada mulanya pun nak masak nasi tomato....tak jadi pulak, lastnya buat kuah kacang sama nasi impit.
Tengahrai masak nasi biasa saja. Bila dapat daging korban terus buat masak hitam. :-)

Dinas Aldi said...

Salam Aidiladha, Min!
hah, dah petik dah buah plum tu? dalam 2 minggu ni I asyik beli buah plum kat pasar. tiap2 kali beli mesti ingat buah plum kat pokok u tu & fikir, Min petik kat pokok je, cek kena beli, kahkahkah!

Ayu said...

salam k.min...

selamat hari raya aidil adha.huhu....at least akak ada gak menu 'raya'.ayu? lgsg tarak.hahaha....semlm malas tul nak masak.kebetulan lak brp sihat.lg b'tmbh malas.so jwbnya mkn kat luar jela.tp yg sronok ainnur la sbb dpt baju.bkn baju raya tp baju skolah! dia dah tak sabar2 nak masuk skolah.kan nx year dia tadika.excited sgt2!

Zaitun said...

Wah...rajin betul lg masak macam2 ada.
Tapikan.... kak Zai jeles dengan tanaman lg yang dah membuahkan hasil.

Mr Lonely said...

nice blog.. have a view of my blog when free.. http://www.lonelyreload.blogspot.com .. do leave me some comment / guide if can.. if interested can follow my blog...

Nadia Dzai said...

selamat hari rayaaa you!

POSH76 said...

salam aidiladha...comel anak2 u

lemongrass said...

thatfairlady,
samalah mcm kat sini,instant paratha banyak and murah tp mana nak sama dgn roti canai panas2 kat M'sia tu kan, ehhehe

Kak Acik,
Salam aidil adha utk u sekeluarga. Kalau makan kat luar, kdg2 tak menepati selera I, pastu terus buat I lagi tension sbb dah lah kena bayar pastu tak sedap, hehehe.

Raino,
Kalau kat M'sia, dari pagi sampai ke malam I tak berenti makan sambil menambah kilo2 kat perut, hehehe

Mia's Mom,
Salam.
Alahai sedihnya dengar cerita you tak buat apa2 utk Raya. Takpe, next time, you masak gah2 ye sampai penuh 1 meja :-).

Auntie Yan,
I masak banyak2 jenis tu sbb geram tak dpt beraya, hehehe. So, bila masak banyak2, konon2nya terasa lah mcm raya :-)

Dinas,
Salam Aidil adha!
I dah petik buah plum tu, tinggal adalah kurang dr 10 niji kat pokok tu sekarang. Rasanya, I pun akan jadi mcm you jugak lepas ni, beli aje kat kedai, ehhehe

Ayu,
Banyak ke kedai bukak semalam? makan apa aje utk Raya semalam/ Sronok lah Ainnur ye sbb orang pakai baju baru utk beraya, dia dapat baju baru tuk sekolah,hehe

Kak Zai,
Alhamdulillah, adalah sikit2 hasilnya. masih tak banyak lagi ni, jenuh gak nak menunggu :-).

Mr Lonely,
thanks for visiting my blog :-)

Nadia,
wah, orang UK masak macam2 utk Raya, hehehe. Seronok jugakkan sekali sekala beraya di rantau orang ni!

Posh,
salam aidil adha utk u juga. Thanks for the compliment :-)

rozz9 said...

salam pengenalan dan salam aidil adha